Σάββατο, 24 Μαΐου 2014

Ισχυρός σεισμός 6,5 Ρίχτερ στη Λήμνο


Ισχυρός σεισμός 6,5 Ρίχτερ στη Λήμνο


Είχε μεγάλη χρονική διάρκεια και ήταν επιφανειακός - Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη και όλη τη Β. Ελλάδα, αλλά και στην Τουρκία - Τμήμα της ψευδοροφής του αεροδρομίου στη Λήμνο υποχώρησε - Μία τουρίστρια τραυματίστηκε - Στο νησί μεταβαίνει εκτάκτως ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας

Πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση που έγινε αισθητή και στην Αττική σημειώθηκε στις 12:27 με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Λήμνο και την Σαμοθράκη. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός είχε μέγεθος 6,5 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Αθηνών ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα. Ο δυνατός σεισμός έγινε επίσης αισθητός σε Εύβοια, Βοιωτία, Έβρο, Ιωάννινα, Θάσο, Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη και όλη τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και στην Τουρκία. Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές για υλικές ζημιές σε Λήμνο και Σαμοθράκη, ενώ κατέρρευσαν κάποιες στέγες από παλαιά σπίτια.  Τμήμα της ψευδοροφής του αεροδρομίου στη Λήμνο υποχώρησε, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο μία τουρίστρια που τραυματίστηκε τραυματία. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά)

Στη Λήμνο μεταβαίνει εκτάκτως ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας

O υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης ενημερώνει συνεχώς τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στη Λήμνο μετά τον μεγάλο σεισμό. Την ίδια ώρα, για τη Λήμνο αναχώρησε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση.Σε επιφυλακή βρίσκονται οι σεισμόλογοι οι οποίοι παρακολουθούν τον ισχυρό σεισμό που έγινε λίγο πριν τις 12.30 το μεσημέρι. Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Αστεροσκοπείο της Αθήνας κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στο protothema.gr επισήμανε ότι: «Πρόκειται για έναν ισχυρό σεισμό της τάξεως των 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ο οποίος προήλθε από τη βόρεια τάφρο του βόρειου Αιγαίου, μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης. Το σημείο είναι η προέκταση του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας όπου και στο παρελθόν είχαμε ισχυρούς σεισμούς ακόμη και 7,2 Ρίχτερ. Εξετάζουμε το φαινόμενο το οποίο είναι σε εξέλιξη και ήδη έχουμε και δυο ισχυρούς μετασεισμούς των 4.7 και 5 Ρίχτερ ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι». (Διαβάστε εδώ αναλυτικά)

Ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Γιώργος Χάνος, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, μάς είπε ότι «ήταν ένας πάρα πολύ ισχυρός σεισμός. Είχαμε χρόνια να ζήσουμε έναν τέτοιο σεισμό. Ήταν μεγάλος όπως μάθαμε 6,5 Ρίχτερ και είχε διάρκεια. Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν έχουμε αναφορές για τραυματίες ενώ υπήρξαν και ζημιές σε παλιά σπίτια αλλά και σε οικοσυσκευές».

Το protothema.gr επικοινώνησε και με το λιμενικό Λήμνου, όπου σύμφωνα με αξιωματούχο, τα πράγματα στο νησί είναι σχετικά ήρεμα, αλλά υπάρχει μικρή αναστάτωση.

Στους δρόμους βγήκαν και οι Τούρκοι Πανικός από τον ισχυρό σεισμό επικράτησε εκτός από την Ελλάδα και στην γειτονική Τουρκία. Οι Τούρκοι πολίτες πετάχτηκαν έντρομοι στους δρόμους

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg