Δευτέρα, 26 Μαΐου 2014

Ποιοι εκλέγονται ευρωβουλευτές

  

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 26 Μαΐου 2014, 11:08

Το δικό του μήνυμα μέσω των χθεσινών τριπλών εκλογών έδωσε ο ελληνικός λαός. Οι ισορροπίες είναι λεπτές, με τον ΣΥΡΙΖΑ να σημειώνει ιστορική πρωτιά για ένα κόμμα της Αριστεράς, η ΝΔ να έρχεται δεύτερη στις ευρωεκλογές, η Χρυσή Αυγή να αναδεικνύεται τρίτο κόμμα και η Ελιά να αναγεννιέται από τις… στάχτες του ΠΑΣΟΚ, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση.

Το αποτέλεσμα της τριπλής κάλπης στην Ελλάδα έχει γίνει πρωτοσέλιδο στην πλειονότητα των διεθνών μέσων ενημέρωσης, τα οποία κάνουν λόγο για καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ωστόσο δεν βγάζει «νοκ-άουτ την κυβέρνηση». Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, για την οποία σημειώνουν ότι αποτελεί «το τρίτο δημοφιλέστερο κόμμα στην Ελλάδα που ετοιμάζεται να στείλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τρεις ευρωβουλευτές».

Κατά τ’ άλλα, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα εκλογικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών αλλά και των αυτοδιοικητικών εκλογών, τα οποία αποτυπώνουν αφενός την ανάγκη του λαού να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και αφετέρου να μην υπάρξει πολιτική αποσταθεροποίηση.

Ειδικότερα, με ενσωμάτωση 97,32% ο ΣΥΡΙΖΑ κατακτά την πρωτιά με ποσοστό 26,57% (6 έδρες) και ακολουθούν η ΝΔ με 22,75% (5 έδρες), η Χρυσή Αυγή με 9,4% (3 έδρες), η Ελιά με 8% (2 έδρες), το Ποτάμι με 6,6% (2 έδρες), το ΚΚΕ με 6,1% (2 έδρες), οι ΑΝΕΛ με 3,45% (1 έδρα) και ο ΛΑΟΣ με 2,69% (εκτός Ευρωβουλής).

Ποιοι εισέρχονται στο Ευρωκοινοβούλιο

Στις παρακάτω κάρτες της Singular Logic εμφανίζονται οι υποψήφιοι που εισέρχονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα καταλάβουν τις 21 έδρες από τις συνολικά 751.Οι ευρωβουλευτές που εκλέγονται ανά κόμμα:Εκτενή δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για το εκλογικό αποτέλεσμα

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τα εκλογικά αποτελέσματα, με πολλά πρωτοσέλιδα ξένων εφημερίδων να κάνουν λόγο για καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ωστόσο δεν βγάζει «νοκ-άουτ» την κυβέρνηση. Στο επίκεντρο πολλών δημοσιευμάτων είναι και η άνοδος της Χρυσής Αυγής, η οποία καταφέρνει να στείλει τρεις ευρωβουλευτές στο Ευρωκοινοβούλιο, παρόλο που η οργάνωση βρίσκεται στο επίκεντρο ποινικής διαδικασίας.

«Μια ιστορική ημέρα για την Αριστερά» γράφει ο «Guardian» και κάνει λόγο για «θριαμβευτική νίκη». «Ο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι αντίθετος με τα μέτρα λιτότητας, κέρδισε στις ευρωεκλογές με διαφορά περίπου τεσσάρων μονάδων έναντι του συντηρητικού κόμματος της ΝΔ, της οποίας ηγείται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς» επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα. «Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για εγκληματική δραστηριότητα και ο αρχηγός και βουλευτές της είναι προφυλακισμένοι, η Χρυσή Αυγή τερμάτισε στην τρίτη θέση με ποσοστό κοντά στο 10%» αναφέρεται στο σχετικό άρθρο.

Η αμερικανική «Wall Street Journal» σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα επισημαίνει ότι «το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί την κούρσα στις ευρωεκλογές στην Ελλάδα, μπροστά από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας που αποτελεί τον βασικό εταίρο του κυβερνητικού συνασπισμού. Οι Έλληνες ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες την Κυριακή για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα για τις ταυτόχρονες αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ένα κρίσιμο τεστ για την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση Σαμαρά».

«Μαζί με την εκλογή των προσώπων που θα συμπληρώσουν τις 21 ελληνικές έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο, στη χώρα διεξήχθη και ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών, οι οποίες επίσης μπορούν να καθορίσουν το πόσο ακόμη θα βρίσκεται στο τιμόνι της Ελλάδας η υπάρχουσα κυβέρνηση συνασπισμού» γράφει η «WSJ». Τέλος, σχολιάζει το ποσοστό που συγκέντρωσε η Χρυσή Αυγή, υπογραμμίζοντας ότι «το ακροδεξιό κόμμα θα μπει για πρώτη φορά στο Ευρωκοινοβούλιο, με το ποσοστό της να κυμαίνεται από 9 - 10%. Η Χρυσή Αυγή, που αρνείται τις κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης με νεοναζιστική ιδεολογία που της αποδίδονται, είναι το τρίτο δημοφιλέστερο κόμμα στην Ελλάδα και ετοιμάζεται να στείλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τρεις ευρωβουλευτές».


ανάρτηση από:dimiourgia-epikinonia.blogspot.gr

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg