Τρίτη, 22 Ιουλίου 2014

Περισσότεροι από 180 μετανάστες νεκροί στο ναυάγιο της Λαμπεντούζα


Περισσότεροι από 180 μετανάστες νεκροί στο ναυάγιο της ΛαμπεντούζαΟι διασωθέντες αναφέρουν πως οι δουλέμποροι αρνούνταν να τους δώσουν τροφή και νερό

Περισσότεροι από 180 είναι οι μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους στο ταξίδι του πλοιαρίου που εξέπεμψε σήμα κινδύνου 80 μίλια νότια της Λαμπεντούζα, το περασμένο Σάββατο, όπως καταγγέλλουν δεκάδες επιζήσαντες, στην πλειονότητά τους υπήκοοι Συρίας και Πακιστάν.

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης οι επιβάτες ήταν συνολικά 750. Μαρτυρίες πολλών εκ των 569 διασωθέντων αναφέρουν ότι ζήτησαν με επιμονή από τους δουλεμπόρους να δώσουν τροφή και νερό στα ανήλικα παιδιά και στις γυναίκες, αλλά εκείνοι αρνήθηκαν.

Στο αμπάρι του πλοίου βρέθηκαν 29 πτώματα μεταναστών οι οποίοι έχασαν την ζωή τους από ασφυξία, λόγω των τοξικών αναθυμιάσεων των καυσίμων. Ένα παιδί μόλις 1 έτους έφτασε νεκρό στο λιμάνι της Μεσσήνης της Σικελίας, όπου αποβιβάσθηκαν οι πρόσφυγες και μετανάστες.

Η ιταλική δικαιοσύνη, σήμερα, έκανε γνωστό ότι στην πραγματικότητα οι πέντε από τους μετανάστες ήταν δουλέμποροι: οι δικαστικές αρχές της Σικελίας κατάφεραν να τους εντοπίσουν και να τους συλλάβουν με την κατηγορία της πολλαπλής ανθρωποκτονίας.

Η εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα ανέφερε πως οι δουλέμποροι πέταξαν στην θάλασσα δεκάδες μετανάστες για να δημιουργηθεί περισσότερος χώρος στο υπερφορτωμένο πλεούμενο.

«Πολλοί μετανάστες μαχαιρώθηκαν σε βίαιες συμπλοκές μέσα στο πλοιάριο. Οι επιβάτες είχαν χωρισθεί σε δυο ομάδες: σε εκείνους που ζητούσαν να γυρίσουν πίσω, λόγω των ακραίων συνθηκών του ταξιδιού και της βλάβης της μηχανής και στους υπόλοιπους, οι οποίοι ήθελαν να φτάσουν πάση θυσία στην Κάτω Ιταλία», αναφέρει η ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI.Έχασαν τη ζωή τους σε ένα ακόμη «ταξίδι απελπισίας»

Άλλοι 19 μετανάστες νεκροί στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ιταλία

Δεκαεννέα νεκροί προστίθενται στον τραγικό απολογισμό των μεταναστών που προσπαθούν να προσεγγίσουν τις ιταλικές ακτές, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους σε πλεούμενο το οποίο σάλπαρε από τη Λιβύη με προορισμό την Λαμπεντούζα, πιθανότατα εξαιτίας αναθυμιάσεων από τα καύσιμα της μηχανής του πλοιαρίου. Είχαν αναγκασθεί, όπως φαίνεται, να ταξιδέψουν στο αμπάρι. 

Μετά την άφιξη στη Λαμπεντούζα, άλλοι δυο μετανάστες, οι οποίοι παρουσιάζουν ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα, μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο του Παλέρμο, πρωτεύουσας της Σικελίας.

Το πλεούμενο εξέπεμψε σήμα κινδύνου όταν βρισκόταν σε απόσταση ογδόντα ναυτικών μιλίων νοτίως της Λαμπεντούζα και έσπευσε άμεσα σε βοήθεια, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ελληνικό εμπορικό πλοίο. Οι διασωθέντες ξεπερνούν τους εξακόσιους.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον άλλα σαράντα ένα άτομα έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο, ανοικτά των ακτών της Λιβύης, σε ένα ακόμη «ταξίδι της απελπισίας» που οργανώνουν οι δουλέμποροι: 

συνεχίζουν να ζητούν, κατά μέσο όρο, χίλια πεντακόσια ευρώ από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που ελπίζουν να μπορέσουν να χτίσουν μια καλύτερη ζωή, σε κάποια από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ανάρτηση από:dimiourgia-epikinonia.blogspot.gr

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg