Τρίτη, 2 Σεπτεμβρίου 2014

Αντώνης Βαρδής: «…φεύγω και παίρνω την καρδιά μου κι ένα τραγούδι συντροφιά μου…»





Δημοσίευση: 02 Σεπτεμβρίου 2014


 Οι περιπέτειες της υγείας του Αντώνη Βαρδή ξεκίνησαν πριν από 23 χρόνια, όταν πρωτοδιαπίστωσε ότι έπασχε από καρκίνο. Πριν από ένα χρόνο, το 2013, διαγνώστηκε με καρκινικό όγκο στο κεφάλι και ξεκίνησε αγώνα για να κρατηθεί στη ζωή. Παρά τις θεραπείες που ακολούθησε, το 2014 χρειάστηκε να υποβληθεί σε μια ιδιαίτερα δύσκολη χειρουργική επέμβαση στο Ανόβερο της Γερμανίας μετά την οποία υπήρξαν ενδείξεις βελτίωσης της υγείας του. Παρ' όλ' αυτά η υγεία του γρήγορα επιδεινώθηκε...




Τους δυο τελευταίους μήνες ο μουσικοσυνθέτης νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Υγεία συνεχίζοντας τη δική του -άνιση- μάχη με την επάρατη νόσο έχοντας πάντοτε στο πλευρό του το γιο του Γιάννη Βαρδή και στενούς συγγενείς και φίλους. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιδρύματος, ο μουσικοσυνθέτης απεβίωσε τα ξημερώματα της Τρίτης.

Ο Αντώνης Βαρδής αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το κοινό, συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους έλληνες καλλιτέχνες και άφησε το δικό του στίγμα στην ελληνική μουσική.





Γεννήθηκε στις 7 Αυγούστου το 1948 στο Μοσχάτο (στην οδό Κανάρη) και σε ηλικία μόλις 6 ετών γνώρισε τον Τσιτσάνη, τον Παπαιωάνου, τον Ζαμπέτα και την Ρένα Ντάλια στο «Φαληρικό», εκεί όπου και τραγούδησε για πρώτη φορά. Όπως είχε αποκαλύψει και ο ίδιος σε παλαιότερες συνεντεύξεις του, το 1954 άλλωστε δούλεψε για βιοποριστικούς λόγους δίπλα στον συνθέτη και δεξιοτέχνη στο μπουζούκι Μανώλη Χιώτη, στη «Γωνιά της Αθήνας» στην Πλάκα.

Επειδή όμως οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε ήταν αρκετές χρειάστηκε να εργαστεί σε διάφορες δουλειές για το μεροκάματο, σε ψιλικατζίδικο, χρωματοπωλείο, βενζινάδικο, σε οικοδομή ως βοηθός υδραυλικού αλλά και ως ναυτικός.

Στα τέλη του 1965 σε ηλικία 17 ετών, μαζί με μια παρέα φίλων δημιούργησε το συγκρότημα «Vickings». Tραγούδια του συγκροτήματος που αγαπήθηκαν πολύ ήταν το «Fransoas», σε σύνθεση του Αντώνη Στεφανίδη και το «Caterin» σε σύνθεση του Αντώνη Βαρδή.

Από το 1969 έως το 1981 εμφανιζόταν σε μπουάτ της Πλάκας ως μουσικός δίπλα σε καταξιωμένους συνθέτες και τραγουδιστές όπως τους: Χρήστο Νικολόπουλο, Τάκη Σούκα, Θανάση Πολυκανδριώτη, Δήμο Μούτση, Γιάννη Σπανό, Λουκιανό Κελαϊδώνη, Μάνο Λοίζο, Λάκη Καρνέζη, Γιώργο Νταλάρα, Χαρούλα Αλεξίου, Γιάννη Πάριο, Μανώλη Μητσιά, Βίκυ Μοσχολιού, Δήμητρα Γαλάνη, Αντώνη Καλογιάννη, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, 'Αννα Βίσση, Δημήτρη Ψαριανό, Αδελ. Τζαβάρα, Χαράλαμπο Γαργανουράκη, Νίκο Ξυλούρη, Μαρίζα Κώχ, Μαρία Δημητριάδη, Κωστή Χρήστου, Τάνια Τσανακλίδου και πολλούς άλλους. Παράλληλα, εκείνη τη δεκαετία, άρχισε να γράφει τραγούδια που δειλά-δειλά παρουσίαζε σε συναδέλφους του.

Η πρώτη διάκρισή του ήρθε το 1973 όπου πήρε μέρος σε διαγωνισμό που είχαν προκηρύξει μια δισκογραφική εταιρεία και ένα μεγάλο περιοδικό ποικίλης ύλης και έψαχναν για νέο αίμα στο χώρο του λαϊκού τραγουδιού. Έστειλε ένα τραγούδι του το οποίο ερμήνευσε ο Γιώργος Νταλάρας και κέρδισε το δεύτερο βραβείο σύνθεσης.




Το 1976 συνέθεσε και ερμήνευσε το άλμπουμ με τίτλο «Οραματίζομαι» σε στίχους του Γιάννη Αθανασιάδη, ενώ το 1978 άρχισε να φαίνεται συχνότερα το όνομά του σε δίσκους και συνεργάστηκε, ως συνθέτης πλέον, με δεκάδες καλλιτέχνες όπως με τους: Γιάννη Πουλόπουλο ("Θέλω να μ`αγαπάς"), Γιάννη Πάριο ("Αχ αγάπη","Σου γράφω ένα γράμμα", "Δε θα χωρίσουμε ποτέ"), Δήμητρα Γαλάνη ("Μ`αγαπούσες θυμάμαι"), Βασίλη Παπακωνσταντίνου ("Φεύγουν καράβια στο γυαλό" με τον Bob Dylan), Γιώργο Νταλάρα (Κάτω απ`την κληματαριά"), Χαρούλα Αλεξίου ("Ξημερώνει" που περιέχει και το "Φεύγω"), Ηλία Κλωναρίδη ("Θάλασσες"), Μανώλη Λιδάκη ("Κουράστηκα να υποκρίνομαι") -ολόκληρος ο δίσκος -, Πίτσα Παπαδοπούλου ("Άνευ Ορων") - όλη τη δουλειά, με επιτυχία το "Μη μιλάς"-, Μανώλη Μητσιά ("Θ`αναζητάς"), Χριστίνα Μαραγκόζη ("Θα προχωράμε μαζί", "Χάνομαι", "Λικεράκι"), Μανώλη Αγγελόπουλο ("Τη βαρέθηκε η ψυχή μου"), Κατσιμίχα και Λαυρέντη Μαχαιρίτσα ("Συγκάτοικοι είμαστε όλοι στην τρέλα"), Δήμο Μούτση, Ελένη Δήμου, Λιζέττα Νικολάου, Ελένη Βιτάλη, Χαράλαμπο Γαργανουράκη, Γιώργο Γερολυμάτο, ενώ στο άλμπουμ "Στην Ελλάς του 2000" σημαντική είναι η συνεργασία του με τον Στέλιο Καζαντζίδη, τους Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα και τη Γλυκερία. Επίσης συνεργάστηκε με τους: Λίτσα Διαμάντη, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Άννα Βίσση, Κώστα Γανωτή, Αντώνη Ρέμο, Νίκο Βέρτη, Σταμάτη Γονίδη, Μελίνα Ασλανίδου, Χάρη Βαρθακούρη, Κώστα Καραφώτη, Σάκη Ρουβά, Γρηγόρη Πετράκο, Πασχάλη Τερζή, Καίτη Γαρμπή, Νατάσα Θεοδωρίδου και φυσικά με το γιο του Γιάννη Βαρδή.

Επιπλέον, ο Αντώνης Βαρδής συνεργάστηκε και με όλους τους γνωστούς και καταξιωμένους στιχουργούς, ενδεικτικά αναφέρουμε τους: Κώστα Τριπολίτη, Αντώνη Ανδρικάκη, Μάνο Ελευθερίου, Λευτέρη Παπαδόπουλο, Πυθαγόρα, Βασίλη Γιαννόπουλο, Μάνο Τσιλιμίδη, Πάνο Φαλάρα, Σαράντη Αλιβιζάτο, Γιώργο Κλεφτογιώργο, Χρήστο Προμοίρα, Ανδρέα Αγγελάκη, Γιούλα Γεωργίου, Λίνα Δημοπούλου, Ζωή Παπαδοπούλου, Σοφία Αργυροπούλου, Έλενα Αντωνίου, Όλγα Βλαχοπούλου, Νίκο Παλαβιτσίνη κ.ά.

Προσωπική Δισκογραφία του Αντώνη Βαρδή
1976 - « Οραματίζομαι» - Αντώνης Βαρδής, Γιάννης Αθανασιάδης, Ισιδώρα Σιδέρη
1990 - « Λευκή ισοπαλία» - Αντώνης Βαρδής
1990 - « Οι συνθέτες και οι επιτυχίες τους Νο3 » - Αντώνης Βαρδής
1992 - « Οι μεγαλύτερες επιτυχίες » - Αντώνης Βαρδής
1994 - « Κοινή γνώμη» - Βαρδής, Τριπολίτης, Αλιβιζάτος
1995 - « Στην Ελλάς του 2000» - Βαρδής, Καζαντζίδης, Κατσιμίχας, Γλυκερία
1996 - « Στο μέγιστο βαθμό» - Αντώνης Βαρδής
1997 - « Οικογενειακή υπόθεση» - Αντώνης Βαρδής & Γιάννης Βαρδής
1999 - « Ξεδιπλώνοντας τις σκέψεις μου» - Αντώνης Βαρδής
2000 - « Θα κάνω διακοπές» - Αντώνης Βαρδής (cd single με 2 τραγούδια)
2002 - « Χαμογέλασε ψυχή μου» - Αντώνης Βαρδής
2002 - « Της ζωής μου τα τραγούδια» - Αντώνης Βαρδής
2003 - « Οτι έχω στο χαρίζω » - Βαρδής, Αλεξίου, Νταλάρας, Ρέμος, Goin' Through
2005 - « Οι φίλοι μου και εγώ» - Αντώνης Βαρδής
2006 - « Ότι αγαπήσαμε» - Αντώνης & Γιάννης Βαρδής
2008 - « Τα όνειρά μας» - Αντώνης Βαρδής συμμετέχει ο Γιάννης Βαρδής
2010 - « Στην άκρη του ονείρου» - Αντώνης Βαρδής

Επιμέλεια: Τζωρτζίνα Ντούτση
Πληροφορίες: Α.Π.Ε - επίσημο site του Αντώνη Βαρδή http://www.antonis-vardis.de

Φωτογραφίες: Αρχείο ΔΟΛ/Ειρήνη Σπυροπούλου

http://entertainment.in.gr/html/ent/260/ent.170260.asp#ref=newsroombox

Ανάρτηση από:dimiourgia-epikinonia.blogspot.gr

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg