Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2014

«Υπάρχουν ενδείξεις για παραβίαση του τύμβου της Αμφίπολης στο παρελθόν»

«Υπάρχουν ενδείξεις για παραβίαση του τύμβου της Αμφίπολης  στο παρελθόν»

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2014, 17:50
Στην αρχαιολογική ανασκαφή της Αμφίπολης και τις διεργασίες που γίνονται, αναφέρθηκε η γγ του υπουργείου Λίνα Μενδώνη, σε συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης.

«Η αρχαιολογία πάντα μας εκπλήσσει» τόνισε η κ. Μενδώνη αναφερόμενη στα έως τώρα, αρχαιολογικά ευρήματα στο Λόφο Καστά, της Αρχαίας Αμφίπολης, ενώ έκανε αναφορά και σε όσα δημοσιεύτηκαν στα ΜΜΕ.

«Οι ενδείξεις λένε ότι κάποια στιγμή στα αρχαία χρόνια, πρέπει να έγιναν κάποιες παραβιάσεις, κάποιες απόπειρες. Μέχρι ποιο σημείο φτάσανε δεν μπορούμε να το πούμε αυτό» δήλωσε η κ. Μενδώνη απαντώντας στο ερώτημα της πιθανής σύλησης του ταφικού μνημείου και διευκρίνισε ότι «η ανασκαφή είναι αυτή που θα μας απαντήσει στο ερώτημα εάν ο τάφος είναι συλημένος, ή όχι».

Κατά την ολιγόλεπτη συνάντησή της με τους δημοσιογράφους, η γγ του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρθηκε και στον πολύπλευρο ρόλο και στη συνεχή παρουσία της στον αρχαιολογικό χώρο του λόφου Καστά, εξηγώντας ότι πρόκειται για ένα μεγάλο εργοτάξιο με πολλαπλές ανάγκες, ώστε να επιτευχθεί η προστασία, η συντήρηση και η ανάδειξή του.

«Η συγκεκριμένη ανασκαφή έχει το στοιχείο του ξαφνικού και του απρόσμενου. Είμαι εδώ για να διευκολύνουμε, μέσω του υπουργείου Πολιτισμού, την κ. Περιστέρη και την επιστημονική ομάδα που την πλαισιώνει. Σε πολύ σύντομο διάστημα δημιουργήθηκε ένα εργοτάξιο που υποστηρίζει όλες τις διαδικασίες της ανασκαφής. Η παρουσία μας εδώ δείχνει ότι το κύριο μέλημά μας είναι να μην υπάρξει και να μην επηρεαστεί από τίποτα η ανασκαφική έρευνα και να ακολουθηθούν όλες οι αρχές της επιστημονικής δεοντολογίας» τόνισε η κ. Μενδώνη.

Η κ. Μενδώνη σχολίασε θετικά τη δημοσιότητα που έχει πάρει παγκοσμίως η αρχαιολογική ανασκαφή του λόφου Καστά.

«Η Ελλάδα έχει τεράστια δύναμη δια του πολιτιστικού της αποθέματος, ότι ασχολείται ο διεθνής Τύπος και έχει την αγωνία που έχουμε όλοι μας. Αυτό μόνο όφελος είναι, αυτό που κάνει κακό είναι ότι ο καθένας βγαίνει και λέει όχι απόψεις, αλλά φήμες, που μόνο προβλήματα δημιουργούν» σημείωσε.


«Η δύναμη της Ελλάδας είναι το πολιτιστικό της απόθεμα»

«Η δύναμη της Ελλάδας είναι το πολιτιστικό της απόθεμα»

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2014, 14:18
«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πολύ για το ενδιαφέρον σας για τη δουλειά των αρχαιολόγων, για τη δουλειά της αρχαιολογικής υπηρεσίας και του υπουργείου πολιτισμού», δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους η γ.γ. του ΥΠΠΟ, Λίνα Μενδώνη έξω από το αρχαιολογικό μουσείο της Αμφίπολης, το οποίο επισκέφθηκε.

Όπως είπε,«η Ελλάδα έχει μια τεράστια δύναμη και αυτή η δύναμη είναι το πολιτιστικό της απόθεμα. Είναι αυτή η αιτία, που χάρη σε αυτή την πολιτιστική κληρονομιά μπορεί να έχει μόνο θετική προβολή σε ολόκληρο τον κόσμο».

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης


Ομογενής επέστρεψε μετά από 9 χρόνια στην Ελλάδα για να επισκεφθεί την Αμφίπολη

Ομογενής επέστρεψε μετά από 9 χρόνια στην Ελλάδα για να επισκεφθεί την Αμφίπολη

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2014, 12:10
Χρειάστηκε να περάσουν εννέα χρόνια για να πατήσει ελληνικό έδαφος. Το ταξίδι από το Μπάφαλο της πολιτείας της Νέας Υόρκης των ΗΠΑ, για την Ελλάδα δεν είναι απλή υπόθεση. Φέτος όμως κάτι άλλαξε καθώς τίποτα δε μπορούσε να κρατούσε τον ομογενή Νίκο Πούπαλο μακριά από τις ανασκαφές που γίνονται στην Αμφίπολη.

«Παρακολουθώ το θέμα εδώ και ενάμιση χρόνο. Διαβάζω όλα τα δημοσιεύματα που αφορούν τον τύμβο Καστά. Πίστευα ότι θα ανακοινωθεί κάτι στο διάστημα 27-30 Αυγούστου. γι αυτό και προγραμματίσαμε το ταξίδι μας για Ελλάδα για αυτήν την περίοδο», είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ.Πούπαλος είναι ένας από αυτούς που ανέβηκαν στο λόφο Καστά, μέχρι το σημείο που επιτρέπουν οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στο χώρο. Η καταγωγή του είναι από τη Χίο αλλά μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, απ' όπου έφυγε σε ηλικία 18 ετών για την Αμερική. Τα τελευταία χρόνια οι σπουδές των παιδιών του (ο ένας είναι γιατρός και άλλος πολιτικός μηχανικός) επιβάρυναν τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό και έτσι, ένα ταξίδι στην Ελλάδα ήταν "απαγορευτικό".

Ως πολιτικός μηχανικός διαβάζει τις ανακοινώσεις και προσπαθεί να «αποκωδικοποιήσει» δημοσιεύματα προκειμένου να καταλάβει αν ο τάφος είναι ασύλητος ή όχι.

«Όπως οι περισσότεροι, ελπίζουμε ο τάφος να έχει σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο. Όπως και να έχει όμως, από μόνο του το μνημείο είναι ένα σπουδαίο εύρημα», λέει.


http://www.zougla.gr/amfipoli/article/iparxoun-endiksis-gia-paraviasi-tou-timvou-tis-amfipolis--sto-parel8onΑνάρτηση από:dimiourgia-epikinonia.blogspot.gr

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg