Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2014

To δεύτερο Σάββατο του Σεπτέμβρη με το λεωφορείο από Θεσσαλονίκη επίσκεψη Πόρτο Λάγος & στην λαϊκή της Ξάνθης


 08:00 το πρωί Σάββτο 13 Σεπτεμβρίου 2014 ξεκινάμε
 παρέα με της καλές μας φίλες Ιωάννα-Σούλα και Βάσω
 μία ημερήσια εκδρομή στο Πόρτο Λάγος
και στην στην Ξάνθη


 Το πλέξιμο με τα όμορφα πλεκτά από τις κυρίες
κλέβει την παράσταση


τον λαμπρό ήλιο


Η πρώτη στάση για καφέ και ξεμούδιασμα
έξω από την Μουσθένη

Μία άποψη από Καβάλα
Στο βάθος και το Δημοτικό στάδιο της ΚαβάλαςΣτο λαταμείο μαρμάρου και μία εικαστική
δημιουργία για να θυμίζει το ποιοί είμαστε
Στάση και επίσκεψη στο Πόρτο Λάγος
και στο νησάκι με την εκκλησία του
Αγίου Νικολάου και λίγα λόγια για
την ιστορία.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ (ΜΕΤΟΧΙ) ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ – ΠΟΡΤΟ ΛΑΓΟΣ 

Το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στο Πόρτο Λάγος του νομού Ξάνθης είναι μετόχι της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους. Το συγκρότημα είναι κτισμένο πάνω σε δύο μικρά νησάκια στη λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγος και συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών – προσκυνητών, λόγω και της υπέροχης θέας προς το θρακικό πέλαγος.
Μια ξύλινη γέφυρα πεζών τα συνδέει μεταξύ τους και μια δεύτερη τα συνδέει με τη στεριά. Στο ένα νησάκι βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου (του «νοικοκύρη») και στο δεύτερο το παρεκκλήσιο της Παναγίας Παντάνασσας όπου υπάρχει και αντίγραφο της θαυματουργής της εικόνας, που βρίσκεται στη Μονή Βατοπαιδίου.

Σύμφωνα με την παράδοση, στην περιοχή του Πόρτο Λάγος, η οποία τα χρόνια της τουρκοκρατίας ανήκε σε έναν μπέη, μόναζε κάποιος άγιος ασκητής. Όταν η κόρη του μπέη αρρώστησε, θεραπεύτηκε με τη βοήθεια του ασκητή. Ως δείγμα ευγνωμοσύνης, ο μπέης δώρισε την περιοχή στη Ιερά Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους.
Σύμφωνα με άλλη παλαιότερη παράδοση, το μετόχι του Αγίου Νικολάου εγκαινιάστηκε από τον Πατριάρχη Νεκτάριο υπό την παρουσία του Βυζαντινού αυτοκράτορα Αρκαδίου, ο οποίος αφιέρωσε την περιοχή για να ευχαριστήσει την Παναγία που τον έσωσε όταν ναυάγησε στο πέλαγος, καθώς επέστρεφε από την Ρώμη.


Η περιοχή της λίμνης Βιστονίδας είναι πανέμορφη και χαρακτηρισμένη ως προστατευμένος βιότοπος, ενώ το μοναστήρι αποτελεί πνευματικό πνεύμονα για τους κατοίκους. Υπάρχει μια μικρή μοναστική αδελφότητα, η οποία προέρχεται από τη μονή Βατοπαιδίου και ακολουθεί καθημερινό πρόγραμμα ιερών ακολουθιών. Στην εορτή του Αγίου Νικολάου, στις 6 Δεκεμβρίου συγκεντρώνεται πλήθος πιστών. Βρίσκεται δίπλα στην εθνική οδό Ξάνθης – Κομοτηνής.
Τηλ.: (+30)2541096722
Πηγή φωτο: rodopinews.gr

 

 

 Η γατούλα έξω από το παράθυρο
της κουζίνας περιμένει με υπομονή τα
ψάρια που τιγανίζει ο μοναχός

 ένας αρκετά μεγάλος κάβουρας βγήκε από την
λίμνη και κάνει ....βόλτα στην αυλή της
μονής.....και όλο κλένε τα καβουράκιααα...!!!


Η ώρα της αναχώρησης από το Πόρτο Λάγος


Φτάσαμε στην πόλη της Ξάνθης

Το κτίριο της Πυροσβεστικής και η αρχή ή το τέλος
της λαϊκης; που είναι πολύ μεγάλη
και όσο μπορούμε θα την δούμε και μας επιτρέπει
ο χρόνος για την επιστροφή.


Βλέπουμε και μία μαρμάρινη πλάκα
που μας πληροφορεί ότι ο χώρος
της λαϊκής αγοράς αναπλάστηκε το
1993 επί Δημαρχείας
Φίλιππου Αμοιρίδη και έγιναν τα εγκαίνια
από τον Υπουργό Θ.Δαμιανό επί
κυβερνήσεως Μητσοτάκη
 
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Φίλιππος Αμοιρίδης ήταν Δήμαρχος Ξάνθης.
Γεννήθηκε στο Ιωνικό το 1945. Διετέλεσε δήμαρχος Ξάνθης από το 1991 έως τον αιφνίδιο θάνατό του, στις 5 Δεκεμβρίου του 1999[1].
Είχε διατελέσει επίσης πρόεδρος της Ένωσης ποδοσφαιρικών σωματείων Ξάνθης και μέλος στο Εργατικό κέντρο της πόλης και σε άλλους οργανισμούς. Κατά την θητεία του στο Δήμο Ξάνθης πραγματοποίησε πολλά έργα ενώ παράλληλα είχε σχεδιάσει και πληθώρα άλλων έργων τα οποία θα άλλαζαν άρδην την εικόνα της πόλης. Ένα από αυτά ήταν η ενοποίηση των πλατειών του Διοικητηρίου και της πλατείας Βασιλέως Γεωργίου, ένα έργο το οποίο δεν αφορά μόνο την ένωση των πλατειών αλλά αλλάζει όλη την εικόνα του κέντρου της πόλης της Ξάνθης. Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με το σχέδιο, τρεις βασικοί και κεντρικοί δρόμοι της πόλης θα πεζοδρομούνταν και παράλληλα θα υπήρχε υπόγειο πάρκινγκ, ένα υπαίθριο θέατρο και μια παιδική χαρά θα χτίζονταν ενώ θα δημιουργούνταν και ένας καταρράκτης με συντριβάνια στην μέση της πλατείας. Όραμά του ήταν να δημιουργήσει μια πόλη σύμβολο των Βαλκανίων. Πολλά πολιτιστικά δρώμενα της πόλης αναπτύχθηκαν χάριν σε αυτόν, με αποκορύφωμα την ίδρυση των Γιορτών Παλιάς Πόλης. To όνομά του δόθηκε σε οδό αλλά και στο κλειστό γήπεδο της Ξάνθης χωρητικότητας 3.957 θεατών[2] ενώ το 2011 στήθηκε άγαλμα στα εγκαίνια του οποίου παραβρέθηκε ο φίλος του και υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος[3].


Έχει πολύ ζέστη και είμαστε ακόμα στους
πάγκους ένδυσης και υπόδησης
είναι 2 το μεσημέρι η λαϊκή τεράστια 
και μάλον δεν θα προλάβουμε να
δούμε τιμές για τα τρόφημα.
 Η ώρα μας τελειώνει και κάνουμε δεξιά στην
οδό Π.Τσαλδάρη να βγούμε στην πλατεία με
το ρολόϊ και το νέο Δημαρχείο για.....καφέ
και παραδοσιακά γλυκά από τον
Παπαπαρασκευά και φαγητό στο "Πέρασμα"
και επιστροφή........
Τι νήμα είναι αυτό; Πόσο μάλλι έχει, πόσα μέτρα είναι; Για να διώ και να ρωτήσω και πόσο κάνει!


Διαβάζουμε από την ιντερνετική σελίδα
του Ζαχαροπλαστείου:
Αθήνα-Ξάνθη η πιο γλυκιά μετακόμιση.
 Η Ιστορία μας
istoria2-webΤο ζαχαροπλαστείο Παπαπαρασκευά ιδρύθηκε το 1926 από τον αείμνηστο Γεώργιο Παπαπαρασκευά , λειτουργεί μέχρι σήμερα και είναι το ζαχαροπλαστείο που έκανε γνωστή την Ξάνθη για τα γλυκά της.
Ο Γεώργιος Παπαπαρασκευάς γεννήθηκε το 1905 στις 40 Εκκλησιές της Ανατολικής Θράκης. Το 1922 έρχεται στην Ελλάδα και βρίσκει δουλειά στο καλύτερο τότε Ζαχαροπλαστείο της Ξάνθης, του Στογιαννίδη. Μετά από μερικές περιπλανήσεις σε Ζαχαροπλαστεία της Ξάνθης και αφού προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα που προκάλεσε η προσφυγιά άνοιξε το 1926 ένα δικό του Ζαχαροπλαστείο στην συνοικία των Δώδεκα αποστόλων και ξεκίνησε παρασκευάζοντας τα γλυκά που είχε μάθει (τρίγωνα κτλ.). Το 1933 μεταφέρει την επιχείρηση στην οδό Καβάλας, που είναι πιο πολυσύχναστη, σε κατάστημα παραπλεύρως του σημερινού. Το 1935 ανοίγει Ζαχαροπλαστείο στη θέση που είναι το σημερινό, που γρήγορα ξεχωρίζει για την ποιότητα των υλικών και την πρωτοτυπία.
istoria1-webΤο 1960 ανακαινίζει το Ζαχαροπλαστείο, προσθέτει νέο όροφο, μεγαλώνει το εργαστήριο, φέρνει νέα μηχανήματα και συνεχίζει να δημιουργεί νέα είδη δικά του. Είναι ο πρώτος που καθιέρωσε το 1930 την καρίοκα ως γλύκισμα στην Ξάνθη και καθ’ επέκταση σ’ όλη την Ελλάδα, αφού βελτίωσε την ποιότητα της χρησιμοποιώντας αγνά υλικά. Ο Παπαπαρασκευάς πρώτος χρησιμοποίησε πρωτογενή υλικά αρίστης ποιότητας για την κατασκευή της καριόκας με αποτέλεσμα να παρουσιάσει την σημερινή καριόκα. Η συνταγή της σοκολάτας είναι αποκλειστικά δική του έμπνευση και ακόμα και σήμερα χρησιμοποιείται η ίδια σοκολάτα που παράγει η ίδια σοκολατοποιία αποκλειστικά για το ζαχαροπλαστείο. Επίσης τότε άρχισε να τυποποιεί παλιά παραδοσιακά γλυκά της πατρίδας του, όπως το σαραγλί, που για πρώτη φορά ξεκινά να πωλείται από εκείνον στο κατάστημα. Χορταστικό, με μπόλικα ψιλοτριμμένα καρύδια και τραγανό χειροποίητο φύλλο και σιροπιασμένο όσο πρέπει για να μη σε λιγώνει, το σαραγλί μέχρι και σήμερα αποτελεί έναν από τους καλύτερους πρεσβευτές του ζαχαροπλαστείου σε όλη την Ελλάδα.
Με το πέρας των χρόνων εξακολουθεί να μένει πιστός στην αρχή του, που είναι η ποιότητα των υλικών. Πάντα ψάχνει να εξασφαλίσει τα καλλίτερα και τα αγνότερα υλικά, ανεξάρτητα από το κόστος. Παραμένει ένας δραστήριος και διορατικός επιχειρηματίας, σχολαστικός με την υγιεινή και την καθαριότητα και απόλυτος στις απόψεις του σχετικά με την διατήρηση της ποιότητας και της παράδοσης.
Ηistoria3-web φήμη του καταστήματος φθάνει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και πολλοί έρχονται στην Ξάνθη ειδικά για να αγοράσουν τα περίφημα γλυκά του. Έτσι ξεκινά και η φήμη της Ξάνθης ως η Πόλη των Γλυκών, καθώς νέα Ζαχαροπλαστεία ανοίγουν και προσπαθούν να μιμηθούν και να φτάσουν τη δική του ποιότητα. Η ανοδική πορεία του Ζαχαροπλαστείου Παπαπαρασκευά συνεχίσθηκε με αυξανόμενο ρυθμό και η φήμη του συνεχώς εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο πως επίσημα δείπνα προμηθεύονται τα γλυκά τους από το ζαχαροπλαστείο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένα απόσπασμα από πρωτοσέλιδο άρθρο της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ την 05-07-1973 σχετικά  με το επίπεδο των εστιατορίων–Ζαχαροπλαστείων όλης της χώρας. «Τέλος και επί τη ευκαιρία, έχω ν΄ αναφέρω, ότι προ εξαετίας, είδα μετ’ ευχαρίστου εκπλήξεως εις την Ξάνθην το καθαρώτερον ζαχαροπλαστείον, όχι της Ελλάδος ή των Βαλκανίων, αλλά ίσως και της Ευρώπης! Ενόμιζες, ότι έμπαινες εις αίθουσαν χημείου! Και τα προϊόντα του, αντάξια της εμφανίσεως, αφού, όπως μου είπαν, αποστέλλονται και εις εκλεκτούς πελάτας εις Ευρωπαϊκάς χώρας! Τέτοια σπάνια φαινόμενα, πρέπει να τιμώνται!
Το 1974 έφυγε πολύ νωρίς από τη ζωή και εντελώς ξαφνικά, έχοντας όμως φθάσει την επιχείρηση του σε πολύ υψηλό επίπεδο. Η σύζυγος του Χρυσούλα, βοήθησε να διατηρηθεί αυτό το επίπεδο και μετά την απουσία του, βοηθούμενη βέβαια από άξιους συνεργάτες που εκείνος διάλεξε και εκπαίδευσε και οι οποίοι συνεχίζουν μέχρι σήμερα το έργο του με επιτυχία, έχοντας την ίδια αγάπη για την δουλειά τους. Μετά τον θάνατο του Γ. Παπαπαρασκευά ανέλαβε η δεύτερη γενιά με αρχιτεχνίτη τον Στέλιο Αρσένη και υπεύθυνο στην διοίκηση και πώληση τον Δημήτριο Παπαγιαννόπουλο οι οποίοι βοήθησαν στην επέκταση της επιχείρησης και αύξηση της παραγωγής διατηρώντας την ποιότητα των προϊόντων ακολουθώντας πιστά την παράδοση.
istoria4-webΣήμερα έχει αναλάβει πλέον η Τρίτη γενιά αφού τα παιδιά τους έχουν μπει και αυτά ενεργά στην επιχείρηση, αξιοποιώντας τις νέες κτηριακές εγκαταστάσεις και το εξειδικευμένο προσωπικό με τη μακροχρόνια εμπειρία. Η μεταξύ τους άριστη συνεργασία καθώς και η επιμονή στην διατήρηση της παράδοσης και της ποιότητας αποτελούν τα μυστικά της επιτυχημένης πορείας της επιχείρησης.
Το εργαστήριο έχει μεταφερθεί εδώ και δύο χρόνια σε νεόκτιστες εγκαταστάσεις στο Πετροχώρι Ξάνθης σε μια έκταση 5 στρεμμάτων με κτιριακές εγκαταστάσεις 1200 τμ και σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό που ακολουθεί τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
istoria5-webΣτα πλαίσια παραγωγής προϊόντων υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών εφαρμόζονται σύγχρονες μέθοδοι διασφάλισης και πιστοποίησης προϊόντων τηρώντας όλες τις Ευρωπαϊκές και Εθνικές οδηγίες (ISO 22000:2005) Τα παραδοσιακά γλυκά που έχουν κάνει πανελληνίως γνωστό το ζαχαροπλαστείο Παπαπαρασκευά και την Ξάνθη είναι η περίφημη καριόκα και το σαραγλί και άλλα σοκολατένια κεράσματα όπως ο νουγκάς, το πουράκι, το ανώμαλο και ο κουραμπιές καθώς και άλλα παραδοσιακά γλυκά όπως τα σιροπιαστά μπακλαβά, κανταΐφι και εκμέκ κανταΐφι, τα μπαντέμ εσμέ, τα αμυγδαλωτά, ο κορμός με κρέμα βουτύρου, η σοκολατίνα και πολλές πολλές ακόμα γλυκές νοστιμιές. Με την 80ετή παρουσία του στην πόλη της Ξάνθης θεωρείται ο καλύτερος  πρεσβευτής του είδους στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.

 http://www.papaparaskevas.gr/index.php/el/h-istoria-mas
ΚΟΛΑΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΜΑΖΙ... Αυτά ήταν τα ωραιότερα γλυκάκια του και επίσης το ΚΑΣΤΑΝΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΚΙ... ΑΠΑΙΧΤΟΠροσθήκη λεζάντας

Ταβέρνα "Το Πέρασμα" 

ΟΛΑ ΜΑ ΟΛΑ ΗΤΑΝ ΥΠΕΡΟΧΑ... Εμείς πήραμε ψάρια και ψαρικά... ο βάτος ψητός στα κάρβουνα με σκορδαλιά καρυδιού... κόλαση και νοστιμιά... 

Το καλύτερο, οι άνθρωποι του καταστήματος.... ΕΥΓΕΝΕΣΤΑΤΟΙ, ΕΞΥΠΗΡΕΤΙΚΟΙ, ΦΙΛΟΞΕΝΟΙ . Ευχαριστούμε πολύ για την περιποίηση.

Ταβέρνα :"Το Πέρασμα"

Οδός: Ικονίου & Λεωφ.Θρακός γωνία (όποιο ταξί και να πάρετε θα σας πάει με κλειστά μάτια)

Τηλέφωνο: 25410.78014
επιστροφή από το πάρκο έξω από  το
στάδιο της Ξάνθης


Ανάρτηση από:dimiourgia-epikinonia.blogspot.gr

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg