Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2014

ΒΟΜΒΑ: Τα μάτια του αλόγου συμβολίζουν τον Μέγα Αλέξανδρο!


Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2014

 
Η καθηγήτρια Έβα Κανταρέλα, η οποία διδάσκει Ρωμαϊκό και Αρχαίο Ελληνικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, σχολιάζοντας την έρευνα στην ιταλική εφημερίδα «Κοριέρα ντέλα Σέρα» υποστήριξε ότι τα γαλάζια μάτια για τους αρχαίους Έλληνες ήταν παράξενα, διαφορετικά, καθώς ήταν σπάνιο χαρακτηριστικό. 

Σύμφωνα πάντα με την κ. Κανταρέλα, παρότι, σύμφωνα με τον Όμηρο, η Αθηνά είχε γαλάζια μάτια, οι αρχαίοι Έλληνες δεν θεωρούσαν το χρώμα των ματιών σύμβολο ξεχωριστής ωραιότητας. Εκτιμούσαν περισσότερο τη λάμψη και το σχήμα τους και ιδιαίτερα τα οβάλ. 

Παρόλα αυτά, υπήρχαν περιπτώσεις στις οποίες το γαλάζιο χρώμα των ματιών, ή τουλάχιστον του ενός ματιού, θεωρήθηκε ένα εξαιρετικό διακριτικό χαρακτηριστικό, σημάδι θεϊκής προέλευσης. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Μέγας Αλέξανδρος είχε μάτια με διαφορετικό χρώμα, ένα μαύρο και ένα γαλάζιο. Και ο Αλέξανδρος δεν ήταν ένας από τους τόσους ήρωες. Ήταν ένας ημίθεος και το γαλάζιο μάτι του υπήρχε για να το φανερώνει.


Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω και παρατηρώντας τα μάτια του αλόγου (ένα γαλάζιο κι ένα μαύρο), συμπεραίνουμε ότι το άλογο συμβολίζει πιθανότατα τον Μέγα Αλέξανδρο!
 
Κυριακή, 12 Οκτωβρίου 2014

O γενειοφόρος του ψηφιδωτού είναι ο Φίλιππος Β';

Η απεικόνιση δείχνει ότι είναι ο Φίλιππος εκτιμά η Βρετανίδα αρχαιολόγος Ντόροθυ Κινγκ για τον γενειοφόρο στο ψηφιδωτό της Αμφίπολης. Γιατί το υποστηρίζει...Την εκτίμηση ότι ο γενειοφόρος άνδρας που οδηγεί το άρμα στο περίτεχνο ψηφιδωτό που αποκαλύφθηκε στον τρίτο θάλαμο του τάφου της Αμφίπολης είναι ο Φίλιππος Β' διατυπώνει στο blog της η Βρετανίδα αρχαιολόγος Ντόροθυ Κινγκ.


«Το ένα πρόσωπο είναι ξεκάθαρο πως είναι ο Ερμής. Είναι ξεκάθαρο από το έμβλημά του το οποίο είναι γνώριμο στην εικονογράφησή του και εμφανίζεται σε αρκετούς Μακεδονικούς τάφους. Αλλά ποιος είναι ο γενειοφόρος άνδρας στο άρμα πίσω από τον Ερμή; Κατά τη γνώμη μου, η απεικόνιση δείχνει ότι είναι ο Φίλιππος Β'.» αναφέρει η Κινγκ, η οποία έχει γράψει βιβλία για τα γλυπτά του Παρθενώνα και για την γλυπτική διακόσμηση του δωρικού ρυθμού.


Γρίφος η δεξιά πλευρά του προσώπου αλλά... 


Η ίδια σημειώνει ότι η στάση του γενειοφόρου δεν αποκαλύπτει την δεξιά πλευρά του προσώπου του και συνεπώς δεν είναι δυνατόν να ξεκαθαριστεί αν πρόκειται για τον μακεδόνα Βασιλιά ο οποίος είχε χάσει το δεξί μάτι του.

Ωστόσο τονίζει ότι ο εικονιζόμενος άνδρας φοράει στεφάνι στο κεφάλι του και υπενθυμίζει ότι ο Φίλιππος Β' είχε τιμηθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες: «Ο Φίλιππος νίκησε στους Ολυμπιακούς την ίδια χρονιά που γεννήθηκε ο Αλέξανδρος, σε μια κούρσα με μόνιππα άρματα».

Η αρχαιολόγος σημειώνει πάντως ότι σε τάφους απεικονίζεται πάνω σε άρμα και ο Άδης, αλλά επισημαίνει ότι «ο Άδης συνήθως οδηγεί ένα τέθριππο, (σ.σ. άρμα με τέσσερα άλογα)», ενώ στο ψηφιδωτό εικονίζονται δύο άλογα. 

Πηγή: thetoc.gr
 
 
 
Ανάρτηση από:dimiourgia-epikinonia.blogspot.gr

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg

2 σχόλια:

K. Bouzanis είπε...

Η αποκατάσταση και η...ανάγνωση του μωσαϊκού του Τύμβου της Αμφίπολης
Ο Φίλιππος... κλέβει την Περσεφόνη!
http://bouzanis.blogspot.gr/2014/10/blog-post_19.html

Dimiourgia Epikinonia είπε...

Καλησπερα κυριε Βouzanis ευχαριστουμε πολυ για το σχολιο σας.
Τελικα...ανθρακες η ανακαλυψυ;