Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2014

Πού οφείλεται η τεράστια επιτυχία των Mikel


 

14 Οκτ 2014

Η τεράστια επιτυχία των Mikel και ο ιδιοκτήτης που ασχολείται προσωπικά με κάθε λεπτομέρεια

Θα τον βρεις το ίδιο εύκολα σκαρφαλωμένο σε μια σκάλα να τοποθετεί τις λάμπες της οροφής ή να αναμειγνύει χρώματα για τους τοίχους σε ένα από τα καταστήματα όσο και στο γραφείο να επικοινωνεί απευθείας με τους (πολλούς) ενδιαφερόμενους για το πρόγραμμα franchise της επιχείρησης. Εάν κάτι χαρακτηρίζει τον Λευτέρη Κυριακάκη, τον άνθρωπο πίσω από την αλυσίδα καφέ Mikel, που σημειώνει τεράστια επιτυχία σε όλη τη χώρα, «χτυπώντας» στα ίσια την εταιρεία κολοσσό Starbucks, είναι αφενός η εμμονή του με την τελειότητα και αφετέρου η διάθεσή του να παραμένει στην αφάνεια. Δεν δίνει συνεντεύξεις, δεν φωτογραφίζεται, «είμαστε όλοι μια ομάδα» συνηθίζει να λέει.

Εάν δεν τα έχετε προσέξει, θα το κάνετε σύντομα. Τα καφέ Mikel ξεκίνησαν από τη Λάρισα, κατέκτησαν τη Βόρεια Ελλάδα και πραγματοποιούν σήμερα κάθοδο στην πρωτεύουσα και την υπόλοιπη χώρα. Ηδη λειτουργούν 40 καταστήματα σε όλη τη χώρα, ενώ έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να φτάσουν τα 70 (μόνο έως το τέλος Αυγούστου θα έχουν λειτουργήσει 6-9 νέα καταστήματα).

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η "Καθημερινή" τις έντονες περιόδους ανάπτυξης της επιχείρησης, άνοιγε περίπου ένα καφέ την εβδομάδα (έχει καταγραφεί και εβδομάδα που άνοιξαν τρία σε διαφορετικές περιοχές). Τα τηλέφωνα στα κεντρικά της Λάρισας χτυπούν καθημερινά από όσους επιθυμούν να ανοίξουν franchise, ενώ ο αριθμός των ενδιαφερομένων συνολικά έχει ξεπεράσει τους 1.000.

Ενας επιχειρηματίας που άνοιξε από τους πρώτους καφέ Mikel στη Θεσσαλονίκη έχει να λέει για το πόσο είχε εντυπωσιαστεί όταν πήρε τηλέφωνο για να ζητήσει πληροφορίες και μίλησε κατευθείαν με τον κ. Κυριακάκη. «Πριν ανοίξουμε, ήταν ο ίδιος στο μαγαζί πρωί-βράδυ και επέβλεπε τα πάντα, από τον φωτισμό έως την τοποθέτηση των τραπεζιών. Εχει πολύ καλή ομάδα γύρω του από νέους ανθρώπους, αλλά ποτέ δεν απουσιάζει ο ίδιος», λέει στην «Κ». «Αυτό το κάνει σε όλα τα καταστήματα, αν μπορείς να το διανοηθείς». Πράγματι, όπως αναφέρουν στην «Κ» συνεργάτες του κ. Κυριακάκη, ο ίδιος ασχολείται με όλα τα τμήματα της επιχείρησης. «Σε κάθε στήσιμο νέου καταστήματος έχει την ευθύνη του τελικού ρετουσαρίσματος, ενώ όταν πια ανοίξει είναι εκεί για να ρυθμίσει την καλή λειτουργία του. Είναι ενεργό μέλος της ανάπτυξης του δικτύου».

Πρόκειται για οικογενειακή επιχείρηση. Στο πλευρό του, ο κ. Κυριακάκης έχει τον αδερφό του Μίλτο, ο οποίος έχει αναλάβει την εφαρμογή των αρχιτεκτονικών σχεδίων (τα καταστήματα Mikel είναι πολύπλοκες κατασκευές), τη σύζυγο Χρύσα Γερολυμάτου που είναι υπεύθυνη ανάπτυξης και τον άλλο αδερφό Κυριάκο που είναι υπεύθυνος οικονομικών.

Ολα ξεκίνησαν το 1996 όταν ο Λευτέρης Κυριακάκης ξεκίνησε να εργάζεται στον χώρο του καφέ στη Λάρισα. Αρχικά είχε πιάσει δουλειά σε επιχειρήσεις του είδους, στην αρχή ως σερβιτόρος και στη συνέχεια σε άλλα πόστα, μαθαίνοντας πολύ καλά τα μυστικά της δουλειάς - τι ζητάει ο πελάτης, τι σημαίνει καλή εξυπηρέτηση. Ανοιξε το πρώτο του μαγαζί στη Λάρισα το 2004, κάνοντας από την αρχή τη διαφορά στην περιοχή (όχι άλλοι κακοχτυπημένοι φραπέδες!). Η ιδέα για το Mikel ήρθε τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2008. Το στίγμα ήταν σαφές: καλά χαρμάνια, φρέσκιες συνταγές, άψογο σέρβις.

Η εικόνα διαφέρει πολύ από αυτή του παραδοσιακού καφενείου αλλά και της παραδοσιακής ελληνικής καφετέριας. Η παρασκευή του καφέ είναι αυτοματοποιημένη, με σταθερές προδιαγραφές, ώστε η εμπειρία να είναι ενιαία για όλα τα καταστήματα. Από την αρχή, η έμφαση δόθηκε στην υπηρεσία take away, στα πρότυπα των αμερικάνικων καφέ που εξυπηρετούν τους εργαζομένους. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλα τα καταστήματα Mikel λειτουργούν από τις 5 ή τις 6 το πρωί προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών τους.

Οπου και αν έχουν ανοίξει, η ανταπόκριση είναι θερμή. Σύμφωνα με ιδιοκτήτη καφέ Mikel, ο κόσμος εκτιμά τόσο την αισθητική των μαγαζιών και την ποιότητα των προϊόντων όσο και τις χαμηλές τιμές. «Δεν πιστεύουν ότι είναι ελληνικά μαγαζιά», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το μυστικό της επιτυχίας, λένε όλοι, είναι ο ιθύνων νους. «Δεν συμβιβάζεται με την κορυφή. Γι’ αυτόν εχθρός του καλού είναι το καλύτερο».
απο την Καθημερινή
 
 
Ανάρτηση από:dimiourgia-epikinonia.blogspot.gr

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg