Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου 2014

Νέα Αμφίπολη το ναυάγιο των Αντικυθήρων - O... Ironman στο βυθό της θάλασσας! (ΦΩΤΟ)

Νέα Αμφίπολη το ναυάγιο των Αντικυθήρων - O... Ironman στο βυθό της θάλασσας! (ΦΩΤΟ)
ΦΩΤΟ - EUROKINISSI

Τελευταία ενημέρωση: 04.10.2014 | 20:14
Τα νέα συναρπαστικά ευρήματα ίσως οδηγήσουν σε ένα καινούργιο ανασκαφικό μέτωπο και προέκυψαν κατά τη διάρκεια της υπερσύγχρονης υποβρύχιας έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 15 Σεπτεμβρίου στο ναυάγιο των Αντικηθύρων.
Η έρευνα αυτή, όπως αναφέρει το Έθνος, γίνεται υπό την εποπτεία της διεύθυνσης εφορίας ενάλιων αρχαιοτήτων, με την συμμετοχή και διεθνούς ομάδας αρχαιολόγων.

ΦΩΤΟ - EUROKINISSI
ΦΩΤΟ - EUROKINISSI
"Επτασφράγιστο" μυστικό και λογοκρισία!
ΦΩΤΟ - EUROKINISSI
ΦΩΤΟ - EUROKINISSI

Ο εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης, πρόεδρος του ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη», ανέφερε στη χθεσινή εκδήλωση στο Καψάλι των Κηθύρων, πως τα νέα ευρήματα παραμένου στο... σκοτάδι, μέχρι να ανακοινωθούν από επίσημους φορείς και ακόμη αποκάλυψε πως απαγορεύεται οποιαδήποτε αναφορά στα νέα ευρήματα, μιλώντας ακόμη και για καθεστώς λογοκρισίας από την πολιτεία, που καθυστερεί σκοπίμως τις ανακοινώσεις. "Βρισκόμαστε σε καθεστώς λογοκρισίας. Η πολιτεία δεν μας επιτρέπει να ανακοινώσουμε τα ευρήματα ης έρευνας. Οι λόγοι είναι πολλοί και διάφοροι. Από τις καλύτερες των προθέσεων μέχρι και λόγοι τους οποίους φαντάζεστε", δήλωσε 0 Π. Λασκαρίδης. ο οποίος έχει παραχωρήσει το σκάφος του «Γλάρος», για τις ανάγκες της αποστολής.
ΦΩΤΟ - EUROKINISSI
ΦΩΤΟ - EUROKINISSI
Τα όσα είπε ο κ. Λασκαρίδης επιβεβαίωσε το πρωί του Σαββάτου και η διευθύντρια της εφορίας ενάλιων ανασκαφών, Αγγελική Σίμωση, η οποία και έχει την εποπτεία της αποστολής, ενώ παράλληλα συνέστησε υπομονή, αφού "η διαφορά της εδώ ανασκαφής με την Αμφίπολη, όπου γίνονται διαρκώς ανακοινώσεις, είναι ότι εδώ είναι θάλασσα".
ΦΩΤΟ - EUROKINISSI
ΦΩΤΟ - EUROKINISSI
"Εδώ οι άνθρωποι βουτούν στα 50 μέτρα. Υπάρχουν ευρήματα σημαντικά θα γίνουν ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα μετά το τέλος της ανασκαφής όπως θα έχουμε μπορέσει να αναλύσουμε τις νέες ανακαλύψεις", τόνισε η κ. Σίμωση.
ΦΩΤΟ - EUROKINISSI
ΦΩΤΟ - EUROKINISSI
Η παρουσίαση της υπερσύγχρονης αποστολής
ΦΩΤΟ - EUROKINISSI
ΦΩΤΟ - EUROKINISSI

Η παρουσίαση της αποστολής "Επιστροφή στα αντικήθυρα", έγινε με τη χορηγία του OTE και της Cosmote, παρουσία μάλιστα του μητροπολίτη Σεραφείμ, του ελβετού πρέσβη, του δημάρχου κυθήρων, καθώς και εκπροσώπων του Υπουργείου πολιτισμού και των μελών του ωκεανογραφικού ινστιτούτου Woodshole της Μασαχουσέτης. Η υπερσύγχρονη στολή exosuit, που δεν έχει δοκιμαστεί ακόμη ελέω... καιρού, αναμένεται να καταδυθεί στα νερά των Αντικυθήρων την Τρίτη και πιθανότατα θα μπορέσει να προσσεγγίσει τους πέντε εντοπισμένους στόχους των αρχαιολόγων.
ΦΩΤΟ - EUROKINISSI
ΦΩΤΟ - EUROKINISSI
Η υπερσύγχρονη στολή δύτη που θα αποκαλύψει τα μυστικά - ΦΩΤΟ - EUROKINISSI
Η υπερσύγχρονη στολή δύτη που θα αποκαλύψει τα μυστικά - ΦΩΤΟ - EUROKINISSI
Αγάλματα και σιδερένια αντικείμενα που εντοπίστηκαν από τις πρώτες μελέτες του βυθού εικάζεται πως είναι ανάμεσα στα πρώτα ευρήματα που σύμφωνα με πληροφορίες δεν σχετίζονται με τον περίφημο μηχανισμό των αντικυθήρων, με την ανασκαφή να αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.


Αμφίπολη: Αποθέωση από New York Times για 

τις Καρυάτιδες και αναφορά στον... σούπερ ήρωα των Αντικυθήρων - Διαμαρτυρίες κατοίκων στις ανασκαφές!


Αμφίπολη: Αποθέωση από New York Times για τις Καρυάτιδες και αναφορά στον... σούπερ ήρωα των Αντικυθήρων - Διαμαρτυρίες κατοίκων στις ανασκαφές!

Τελευταία ενημέρωση: 10.09.2014 | 06:27
- "Υπόκλιση" από τους New York Times στις εκπληκτικές Καρυάτιδες

Επικαλούνται τους αρχαιολόγους που κάνουν λόγο για "τον μεγαλύτερο αρχαίο τάφο που ανακαλύφθηκε στην Ελλάδα"
- Τι λένε και για τα "εξελιγμένα τεχνικά μέσα" στις νέες έρευνες στα Αντικύθηρα
- Διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής στο χώρο των ανασκαφών
- Η πρώτη απεικόνιση του εσωτερικού του τύμβου της Αμφίπολης

Στα εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα στην Αμφίπολη αναφέρεται δημοσίευμα των New York Times, υπογραμμίζοντας την ανακάλυψη των δύο Καρυάτιδων, «οι οποίες θεωρείται ότι προστάτευαν τους θησαυρούς του τάφου, που χρονολογείται κατά τον 4ο αιώνα π.Χ.» και ότι «αρχαιολόγοι τον χαρακτηρίζουν ως τον μεγαλύτερο αρχαίο τάφο που ανακαλύφθηκε στην Ελλάδα».
Όπως επισημαίνεται, «τα ευρήματα, που υποδηλώνουν ότι πρόκειται για τον τάφο ενός εξέχοντος προσώπου της αρχαίας Μακεδονίας την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έχουν οδηγήσει σε διάφορες εικασίες για την ταυτότητα του νεκρού».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ερευνητής Άντριου Τσαγκ, συγγραφέας του βιβλίου «Αναζητώντας τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου», θεωρεί ότι πρόκειται πιθανώς είτε για την Ολυμπιάδα, μητέρα του Αλέξανδρου, είτε για τη γυναίκα του τη Ρωξάνη.
Το κείμενο των New York Times που αποθεώνει τις Καρυάτιδες - Φωτό από NYT
Το κείμενο των New York Times που αποθεώνει τις Καρυάτιδες - Φωτό από NYT
Διαμαρτυρίες στο Λόφο Καστά


Στο μεταξύ, το λόφο Καστά, όπου διεξάγονται οι αρχαιολογικές ανασκαφές της Αρχαίας Αμφίπολης, επέλεξαν περισσότεροι από πενήντα γονείς και μαθητές του γυμνασίου Ροδολίβος προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το οριστικό κλείσιμο της σχολικής μονάδας του Γυμνασίου στο Ροδολίβος.

''Αποφασίσαμε να έρθουμε εδώ για να μας ακούσουν'' δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Ροδολίβους Χρήστος Βακάλης.

Γονείς και μαθητές κρατώντας πανό στα χέρια και φωνάζοντας συνθήματα, έφτασαν λίγο μετά τις 6.00 το απόγευμα, στις αρχαιολογικές ανασκαφές, στο λόφο του Καστά μέχρι την απαγορευτική μπάρα. Με θέα τις αρχαιολογικές ανασκαφές ,προσπάθησαν να σηκώσουν το πανό τους που έγραφε ''όχι στο κλείσιμο του Γυμνασίου Ροδολίβος'' κάτι που δεν κατάφεραν τελικά, καθώς επενέβησαν οι φύλακες του αρχαιολογικού χώρου και κλιμάκιο της αστυνομίας που έφτασε άμεσα στο σημείο.

Στο γυμνάσιο Ροδολίβος φοιτούσαν μέχρι πρότινος συνολικά 127 μαθητές, 47 από το Ροδολίβος, 51 από την Πρώτη και 29 από την Παλαιοκώμη. Σύμφωνα με τον κ. Βάκαλη, οι μαθητές με το άνοιγμα των σχολείων την Πέμπτη δεν θα βρίσκονται στις τάξεις τους αλλά σε ένδειξη διαμαρτυρίας θα συγκεντρωθούν στον αύλειο χώρο του κλειστού πλέον Γυμνασίου Ροδολίβους.

Στα άδυτα του τύμβου!


Παράλληλα, το υπουργείο Πολιτισμού έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη αξονομετρική σχεδιαστική αναπαράσταση του ταφικού μνημείου, από τον αρχιτέκτονα του ΥΠΠΟΑ, κ. Μ. Λεφαντζή.
Η σχεδιαστική αναπαράσταση του τάφου - Φωτό ΥΠΠΟΑ
Η σχεδιαστική αναπαράσταση του τάφου - Φωτό ΥΠΠΟΑ
Στο σχεδιάγραμμα αυτό, φαίνεται όλη η διαδρομή που έχουν κάνει ως τώρα οι αρχαιολόγοι, με επικεφαλής την Κατερίνα Περιστέρη.

Από τα σκαλιά που οδηγούν στην είσοδο του τύμβου και τις Σφίγγες, που στέκουν σαν άγρυπνοι φρουροί του "ενοίκου" του αρχαίου τάφου (ή και των... ενοίκων, αφού ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί αν είναι μόνομία προσωπικότητα της αρχαιότητας ενταφιασμένη στον τύμβο).
Οι βασιλικοί ρόδακες, σύμβολο που εμφανίζεται και στον τάφο της Βεργίνας - Φωτό ΥΠΠΟΑ
Οι βασιλικοί ρόδακες, σύμβολο που εμφανίζεται και στον τάφο της Βεργίνας - Φωτό ΥΠΠΟΑ
Πίσω από τις Σφίγγες βρίσκεται το δωμάτιο στο οποίο αποκαλύφθηκαν οι Καρυάτιδες, αλλά και στο οποίο βρίσκεται το βοτσαλωτό δάπεδο, αποτελούμενο από ψηφίδες διαφορετικού μεγέθους και σχεδίων.
Το βοτσαλωτό δάπεδο στο εσωτερικό του τάφου - Φωτό ΥΠΠΟΑ
Το βοτσαλωτό δάπεδο στο εσωτερικό του τάφου - Φωτό ΥΠΠΟΑ
Φυσικά, το πιο ενδιαφέρον είναι αυτό που κρύβεται στο δωμάτιο πίσω από τις Καρυάτιδες. Το δωμάτιο στο οποίο όλοι, αρχαιολόγοι και απλός κόσμος, περιμένουν να είναι αυτό το οποίο θα "ξεκλειδώσει" το μυστικό και θα αποκαλύψει την ταυτότητα του ενταφιασμένου (ή ενταφιασμένων, σημειώνουμε ξανά).

Οι New York Times και για τις έρευνες των Αντικυθήρων

Οι New York Times για τον σούπερ ήρωα των Αντικυθήρων - Φωτό από NYT
Οι New York Times για τον σούπερ ήρωα των Αντικυθήρων - Φωτό από NYT
Στο μεταξύ, σε άλλο δημοσίευμα στην ίδια αμερικανική εφημερίδα, γίνεται εκτενής αναφορά στις νέες έρευνες που ξεκινούν αυτόν τον μήνα στη θαλάσσια περιοχή των Αντικυθήρων, όπου βρέθηκε και ο περίφημος μηχανισμός, δίνοντας έμφαση στα «εξελιγμένα τεχνικά μέσα» που θα χρησιμοποιηθούν και κυρίως στη στολή των δυτών που θα παρατείνει τη διάρκεια παραμονής τους στον πυθμένα της θάλασσας. Όπως αναφέρεται, «μια διεθνής ομάδα αρχαιολόγων σχεδιάζει να επιστρέψει αυτόν τον μήνα για τη διερεύνηση ενός αρχαίου ναυαγίου στα Αντικύθηρα, διαθέτοντας αυτή τη φορά μια εξελιγμένη στολή, που διευρύνει τον χρόνο παραμονής στο βυθό διευκολύνοντας την αναζήτηση νέων ευρημάτων.

Το ναυάγιο στα ανοιχτά των Αντικυθήρων ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1900. Θεωρείται ότι πρόκειται για ένα ρωμαϊκό πλοίο, που βυθίστηκε κατά τον 1ο αιώνα μ.Χ., όπου βρέθηκε και ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, μηχανισμός που προέβλεπε τις κινήσεις του ουράνιων σωμάτων. Μετά την αρχική ανακάλυψη, το ναυάγιο εξερευνήθηκε μία μόνο φορά από τον Jacques Cousteau, το 1976, για αρκετές εβδομάδες, έως τον χειμώνα του 2012, όπου μια ομάδα δυτών από το Woods Hole και η Ελληνική Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων ξεκίνησαν πιο συστηματική εξερεύνηση των υδάτων γύρω από το νησί».

Και δεύτερο ναυάγιο!


Στη συνέχεια, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι «ο χώρος φιλοξενεί και ένα δεύτερο ναυάγιο, ενώ υπάρχουν ιστορικές πηγές που δείχνουν ότι τα δύο πλοία ταξίδευαν μαζί, μεταφέροντας ίσως αντικείμενα από τις κατακτήσεις του Ρωμαίου στρατηγού, Cornelius Sulla, για να παρουσιασθούν κατά τις επινίκιες παρελάσεις στη Ρώμη. Καταγραμμένα στοιχεία από την αρχική κατάδυση δείχνουν ότι ένα μαρμάρινο άγαλμα ξαναέπεσε στη θάλασσα κατά την προσπάθεια ανέλκυσης, ενώ άλλα αντικείμενα έχουν απομακρυνθεί από το ναυάγιο». Τέλος, σημειώνεται ότι «κατά τη διάρκεια του νέου σχεδίου εξερεύνησης του χώρου, που ξεκίνησε το 2012, γίνεται εφαρμογή νέων τεχνολογιών εξερεύνησης, ενώ φέτος για πρώτη φορά θα γίνει χρήση υποβρύχιων ρομπότ, όπως και ενός αυτόνομου οχήματος, του Iver, που θα χειρίζεται το Australian Centre for Marine Robotics και το οποίο θα επιτρέψει τη δημιουργία τρισδιάστατου χάρτη του χώρου των ναυαγίων.

Φέτος, η αποστολή θα χαρτογραφήσει τον χώρο, ενώ οι δύτες θα τοποθετήσουν ανιχνευτές μετάλλων, καθώς έχει ήδη πραγματοποιηθεί η περισυλλογή των περισσοτέρων μεγάλων τεχνουργημάτων».

«Ιδιαίτερο ενδιαφέρον», όπως τονίζεται, «παρουσιάζει η αναζήτηση του υπόλοιπου μέρους του μηχανισμού των Αντικυθύρων, καθώς έχει βρεθεί μόνο ο μισός, ή άλλων παρόμοιων μηχανισμών για τους οποίους γίνεται νύξη σε αρχαία χειρόγραφα».
http://www.newsit.gr/ellada/amfipolh-navagio-antikithira-erevnes-evrimataΑνάρτηση από:dimiourgia-epikinonia.blogspot.gr

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg