Κυριακή, 30 Νοεμβρίου 2014

Αμφίπολη: Στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. χρονολογείται η Αμφίπολη

ΤΩΡΑ-Στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. χρονολογείται η Αμφίπολη


ΤΩΡΑ-Στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. χρονολογείται η Αμφίπολη
Στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα χρονολογείται ο μεγαλοπρεπής τάφος της Αμφίπολης σύμφωνα με την Κατερίνα Περιστέρη. Η ομιλία της κ. Περιστέρη γίνεται με τη βοήθεια φωτογραφιών.

Κ. Περιστέρη: Ένα δοκάρι κατέστρεψε το πρόσωπο της μιας Καρυάτιδας

Η Κατερίνα Περιστέρη, επικεφαλής της ανασκαφής και προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, μίλησε για την ανασκαφική έρευνα. Στελέχη του υπουργείου ανέφεραν ότι αυτή θα είναι η τελική ανακοίνωση για την ανασκαφή, καθώς πλέον ξεκινά η έρευνα για την Αμφίπολη.

Σύμφωνα με το iefimerida.gr ενταση προκλήθηκε στο τέλος της παρουσίασης της κ. Περιστέρη, από δημοσιογράφους, καθώς παρότι έδειξε φωτογραφίες από τα ευρήματα, δεν έδειξε τίποτα για το σκελετό.

Οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ επέμειναν, ρωτώντας σε ποια στάση βρέθηκε ο σκελετός, πού και πώς, αλλά δεν πήραν απαντήσεις. Το μόνο που ανέφερε η κ. Περιστέρη ήταν ότι ο σκελετός βρέθηκε «κάτω από δύσκολες συνθήκες, σκεπασμένος με χώματα και τον μεταφέραμε με μεγάλη προσοχή για να τον εξετάσουμε».

Ακόμη αναφέρθηκε στα κινητά ευρήματα του «λεγόμενου»- χαρακτηρισμό που για πρώτη φορά χρησιμοποίησε- φερέτρου και πρόσθεσε ότι τα ανθρωπολογικά δεδομένα «μάλλον» θα δείξουν ποιος είναι ο νεκρός.

Πώς καταστράφηκε το πρόσωπο της μίας Καρυάτιδας

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ένα δοκάρι, πιθανότατα από το επιστύλιο που βρίσκεται πίσω απο τις Καρυάτιδες, στο ταφικό μνημείο του Καστά στην Αμφίπολη, κατέστρεψε το πρόσωπο της δεξιάς Καρυάτιδας, ανέφερε, μεταξύ αλλων, η Κ. Περιστέρη, κατά τη διάρκεια των επιστημονικών ανακοινώσεων για τις ανασκαφικές εργασίες στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, σήμερα στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού.

Υπενθυμίζεται ότι, ο αρχιτέκτονας Μιχ. Λεφαντζής, θα μιλήσει για τη «σχέση του Λέοντος με τον Τύμβο της Αμφίπολης:Αρχιτεκτονικές και οικοδομικές προσεγγίσεις», ενώ ο πολιτικός μηχανικός Δημ. Εγγλέζος θ΄ αναφερθεί στον «ρόλο του πολιτικού μηχανικού κατά την αποκάλυψη του Ταφικού Μνημείου στον Τύμβο Καστά: Παρουσίαση προσωρινών στερεωτικών εργασιών και αναλύσεις για την ερμηνεία και τον έλεγχο ιστορικών υποθέσεων».

Τη συζήτηση συντονίζουν ο ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασίλης Λαμπρινουδάκης, και ο αρχαιολόγος, διευθυντής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Νίκος Σταμπουλίδης.


Πηγή: capital.gr
 

1 σχόλιο :

Το θα πει τελείωσε η ανασκαφή; πλάκα μας κάνουν; 
ο υπόλοιπος τύμβος δεν θα ανασκαφεί;
 Άρχισαν μάλλον τις "παραχώσεις"

H υπόλοιπη ενημέρωση της Κ. Περιστέρη

ΩΡΑ 12:34 Το βάθρο ήταν τεράστιο και ελπίζουν ότι κομμάτια από αυτό όσο και από τον ταφικό περίβολο να βρεθούν όταν υποχωρήσουν και άλλο τα νερά της λίμνης Κερκίνης. Το λιοντάρι φαινόταν από παντού. Ήταν έτσι φτιαγμένο είπε ο αρχιτέκτων που να φαίνεται από την ελάχιστη δυνατή απόσταση

ΩΡΑ 12:32 Κάποια κομμάτια από τον περίβολο ενώ την πρώτη μέρα ήταν 51 μετά έγιναν 58 γιατί κάποιοι από τους κατοίκους τα είχαν πάρει στα σπίτια τους και τα επέστρεψαν! 

ΩΡΑ 12:31 Αμέσως μετά την Κατερίνα Περιστέρη ο αριχτέκτοντας Μιχάλης Λεφαντζής που έκανε λεπτομερή ανάλυση του βάθρου πάνω στο οποίο βρίσκεται ο Λέων της Αμφίπολης. Κομμάτια από το βάθρο του Λέοντα δεν βρέθηκαν όλα στο ίδιο σημειο από τους Άγγλους. 

ΩΡΑ 12:30 Δεν ξέρουμε ακόμη ποιος είναι ο νεκρός, είπε και δέχτηκε πιέσεις να δώσει φωτογραφίες. Είπε πως απάντηση στο ποιος είναι θαμμένος στην Αμφίπολη θα το δώσουν ποια τα ανθρωπολογικά δεδομένα. 

ΩΡΑ 12:22 Το βοτσαλωτό δάπεδο και το ψηφιδωτών δίνουν χρονολόγηση στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα. Σύμφωνα με την κα Περιστέρη η αποκατάσταση του κεντρικού μέρους του ψηφιδωτού είναι σε καλό δρόμο. 

ΩΡΑ 12:00 Η Κατερίνα Περιστέρι περιέγραψε τη μεγάλη συγκίνηση όταν η ανασκαφική ομάδα αντίκρισε τις Καρυάτιδες. Στο χώρο πίσω τους, μπροστά από τα μαρμάρινα θυρόφυλλα βρέθηκε το ψηφιδωτό. 

ΩΡΑ 11:55 Οι χώροι έχουν ύψος τριών μέτρων και πλάτος 4,3 και ήταν καλυμμένοι με χώμα μέχρι πάνω. Όλο αυτό το χώμα αφαιρέθηκε με μεγάλη προσοχή. Το χώμα έφτανε μέχρι το ύψος των Σφιγγών. 

ΩΡΑ 11:54 Όλο το μνημείο είναι φτιαγμένο από καταπληκτικό μάρμαρο. Στις Καρυάτιδες, η ανασκαφή έγινε με μεγάλη προσεχή. Ένα δοκάρι ήταν πεσμένο μπροστά στο πρόσωπο της μιας Καρυάτιδας. Το δοκάρι, που βρέθηκε μέσα στα χώματα, όταν έπεσε, κατέστρεψε το πρόσωπό της. 


ΤΩΡΑ: Ολοκλήρωσε τις δηλώσεις η Περιστέρη - Δείτε τι είπε για το σκελετό της Αμφίπολης


"Θα πούμε σήμερα λίγα πράγματα για την... ανασκαφή στον τύμβο Καστά όπως το αρχίσαμε το 2012 και όπως εξελίχθηκε το 2014. Ξέρετε πολύ καλά ότι το πιο δύσκολο τώρα αρχίζει"

Είναι η μελέτη που θα μας δώσει τα συμπεράσματα που όλοι περιμένουμε. Την Αμφίπολη την γνωρίζετε είναι ένας πολύτιμος αρχαιολογικός χώρος από την δεκαετία του ‘50 με τις ανασκαφές του αείμνηστου Λαζαρίδη

Τότε είχαν αποκαλυφθεί τάφοι εποχής σιδήρου και εποχής αρχαϊκής. Είναι ένα μέρος φυσικού λόφου που έχει ενσωματωθεί στον Τύμβο. Ξεκινήσαμε το 2012 μια μικρή ομάδα με πολύ μεράκι και όρεξη για να δούμε τι συμβαίνει στον λόφο μυστήριο. Ήταν αφημένος για χρόνια, δεν πίστευαν πως είχε να δώσει άλλα πράγματα

Αυτό ήταν ένα έναυσμα για μας να δούμε τι πραγματικά γίνεται. Οι κάτοικοι μιλούσαν για τον τάφο της Βασίλισσας. Σκεφτείτε όμως ότι πάντα κάτι έχουν να πουν όσα ακούγονται σε έναν τόπο. Ελπίζαμε να οριοθετήσουμε τον τύμβο γιατί δεν ήταν στρογγυλός μετά από όλα αυτά τα χρόνια και τις ανασκαφές. Σκάψαμε αρκετά ζωνάρια και σταθήκαμε τυχεροί και φτάσαμε κάτω από το αντίθεμα του περιβόλου

Όλη η δουλειά για τον περίβολο έγινε με τη βοήθεια του αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφατζή. Όταν αποφάσισαν να ξεκινήσουν κάνοντας τοπογραφικά έκανε αναπαράσταση ο Μιχάλης Λεφατζής και βασίστηκε στο λιοντάρι της Αμφίπολης

Δεν ξέρουμε ποιος ή ποια είναι ο νεκρός.

Επί του παρόντος η δημοσίευση φωτογραφιών του σκελετού δεν έχει νόημα.

Όταν ο σκελετός βρίσκεται σε τέτοιες συνθήκες παίρνουμε όλα τα μέτρα προστασίας, μαζί με τα χώματα, ώστε ο ανθρωπολόγος να μπορέσει να κάνει την έρευνα", απάντησε η κα Περιστέρη στις επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων για τον σκελετό και ολοκλήρωσε τις δηλώσεις της.

Πηγή: tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Συγκλονιστικές ΦΩΤΟ από τη στιγμή που ανακάλυψαν τον τάφο!

Αμφίπολη: Συγκλονιστικές ΦΩΤΟ από τη στιγμή που ανακάλυψαν τον τάφο!
Η συγκλονιστική στιγμή που οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τον τάφο της Αμφίπολης έχει καταγραφεί σε φωτογραφίες που παρουσιάστηκαν σήμερα κατά την παρουσίαση όλου του ανασκαφικού έργου στο λόφο Κάστα, που άρχισε πριν από τρεις μήνες.   
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΕΡΕΤΗ
 

Σάββατο, 29 Νοεμβρίου 2014

Λεφαντζής: “Από κομμάτια του λέοντα φτιάξαμε κομμάτια του τύμβου"

Μπορεί να γίνει μία εξαιρετική αποκατάσταση του περιβόλου στα επόμενα χρόνια, εκτιμά ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής

Ρεπορτάζ: Γιώργος Λαμπίρης


Ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής, στενός συνεργάτης της Κατερίνας Περιστέρη, μίλησε για τις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες στον τύμβο Καστά στην επιστημονική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού. Όπως είπε, κομμάτια του περιβόλου του τύμβου Καστά βρέθηκαν στον πυθμένα του ποταμιού, ενώ άλλα βρέθηκαν σε ακτίνα περίπου 5 χιλιομέτρων, τα οποία συγκέντρωσαν οι Άγγλοι με τις φορτηγίδες τους.

“Περιμένουμε μήπως πέσει η στάθμη του Στρυμόνα για να βρούμε κομμάτια του περιβόλου”

“Περιμένουμε μήπως πέσει κάποια στιγμή η στάθμη του Στρυμόνα με την ελπίδα ότι θα πάρουμε κάποια ακόμα από τα κομμάτια του περιβόλου του τύμβου, τα οποία βρίσκονται εκεί. Κάτι τέτοιο όπως φαίνεται δεν θα συμβεί ποτέ”. Συνέχισε την περιγραφή του λέγοντας ότι τα συγκεκριμένα κομμάτια την πρώτη ημέρα των ερευνών ήταν 53, τη δεύτερη όμως αυτά τα κομμάτια έγιναν 58, καθώς επέστρεψαν οι κάτοικοι κάποια από αυτά που είχαν στο σπίτι τους.

“Από τα χίλια κομμάτια του περιβόλου που είχαν συγκεντρωθεί από τους Άγγλους έχουμε αυτή τη στιγμή τα μισά. Υπάρχει περίπτωση πολλά κομμάτια να υπάρχουν ακόμα στο θεμέλιο του φράγματος της Κερκίνης. Μπορεί να γίνει μία εξαιρετική αποκατάσταση του περιβόλου στα επόμενα χρόνια”.

“Από τα τεμάχια του λέοντος μπορούμε να δημιουργήσουμε κομμάτια του τύμβου”

Σε ό,τι αφορά την κατασκευή του λέοντα της Αμφίπολης είπε: “Έχουμε την ταύτιση των βασικών διαστάσεων των μαρμάρινων μελών του τύμβου Καστά, με τα τεμάχια του λέοντος. Αν τα χωρίσουμε μπορούμε να διαμορφώσουμε από τα κομμάτια του λιονταριού, μπορούμε να δημιουργήσουμε κομμάτια του τύμβου”.

“Η μελέτη του τάφου αποτελεί ακόμα αντικείμενο έρευνας και ο τάφος αποτελεί μόνο ένα μέρος του τύμβου. Υπάρχουν ζητήματα, τα οποία μπορούν να συζητούνται αρκετό καιρό. Υπάρχουν διάφορα στοιχεία και ασάφειες που θα διευκρινιστούν στο μέλλον. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση της αποτύπωσης και τεκμηρίωσης του μνημείου, η οποία αναμένεται να μας δώσει πολύ ακριβή αποτελέσματα”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο αρχιτέκτονας.

Αναφορικά με τον τύμβο, είπε ότι σε επίπεδο οικοδομικών φάσεων συνταυτίζονται και έχουν όμοια ιστορία.

Πηγή: news.gr
 

Ο κ. Λεφαντζής παρουσίασε τεκτονικά γράμματα χαραγμένα στον περίβολο του Τύμβου Καστά


H ομιλία του Μιχάλη Λεφατζή

Η βάση του Λέοντα όπως είναι σήμερα, κατά την άποψη του κου Λεφαντζή είναι εσφαλμένη. «Έγινε η εφαρμογή της χρυσής τομής για την κατασκευή του», είπε ο ίδιος. Οι δόμοι του Περιβόλου λαξεύτηκαν επί τόπου, ώστε να προσαρμόζονται ακριβώς ο ένας στον άλλον, εξηγεί ο κ. Λεφαντζής.

Επίσης αποκάλυψε ότι κάτοικοι της περιοχής επέστρεψαν κομμάτια από τον περίβολο, τα οποία κρατούσαν στα σπίτι τους, κρυφά!

O αρχιτέκτονας τόνισε ότι: «Έχουμε ταύτιση των βασικών διαστάσεων των μελών του λιονταριού με τις διαστάσεις του περιβόλου». 

Συνεχίζοντας την ομιλία του πρόσθεσε: «Είμαστε στη φάση τεκμηρίωσης και αποτύπωσης του μνημείου. Αργότερα μπορούμε να πούμε περισσότερα για τη δομή και την αρχιτεκτονική του. Όταν μιλάμε για τον τάφο πρέπει να τον θεωρούμε ως μνημείο ενός ευρύτερου συνόλου αρχαιοτήτων της περιοχής». 

Ο κ. Λεφαντζής παρουσίασε τεκτονικά γράμματα χαραγμένα στον περίβολο του Τύμβου Καστά τα οποία μελετώνται προκειμένου να εξακριβωθεί η χρονολόγηση του ταφικού μνημείου. Αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο κατασκευάστηκε ο τύμβος Καστά στα αρχαία χρόνια, λέγοντας ότι χρησιμοποιήθηκαν αρκετές ράμπες.

Πηγή:.zougla.gr
 
Ανάρτηση από:dimiourgia-epikinonia.blogspot.gr

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg