Σάββατο, 8 Νοεμβρίου 2014

"Στο τέταρτο όρυγμα του τάφου της Αμφίπολης υπάρχει ψάξιμο"

Σάββατο, 8 Νοεμβρίου 2014
Στις εργασίες που συνεχίζονται στον τύμβο της Αμφίπολης αναφέρθηκε ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, επαναλαμβάνοντας για μια ακόμη φορά ότι αξίζει να έχουμε υπομονή μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες.

Ο κ. Τασούλας μίλησε στην τηλεόραση του Mega και χαρακτήρισε την ανακάλυψη της Αμφίπολης ως "κάτι συγκλονιστικό" κι ακόμη, ως "ένα συναρπαστικό αφήγημα".

Όπως χαρακτηριστικά πρόσθεσε ο υπουργός Πολιτισμού, που περιμένει να τελειώσουν οι αποχωματώσεις, "οφείλουμε να μην αντιμετωπίζουμε τον τύμβο της Αμφίπολης με απληστία εικόνων".

Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι "η Αμφίπολη δεν έχει ακόμη τελειώσει και οι εργασίες συνεχίζονται στο όρυγμα του τέταρτου χώρου".

Ο Κώστας Τασούλας επεσήμανε ότι "υπάρχει ψάξιμο, σοβαρή δουλειά, ανάλυση και προφανώς μία προσδοκία".

Πηγή: news.gr

Αμφίπολη: Οι τομές που θα φέρουν στο φως την υπόγεια αίθουσα

Αμφίπολη: Οι τομές που θα φέρουν στο φως την υπόγεια αίθουσα
Σάββατο, 8 Νοεμβρίου 2014
Υπάρχουν υπόγειες αίθουσες στην Αμφίπολη; Μήπως τελικά ο Κώστας Τασούλας έχει δίκιο, που κάνει αλλεπάλληλες εκκλήσεις για υπομονή;
Στόχος της διασκόπησης από την ομάδα Τόσκα είναι να προσδιοριστούν τα σημεία στα οποία θα γίνουν οι τομές για να έρθουν στο φως κι άλλα τυχόν ευρήματα. Τα συμπεράσματα, στα οποία θα καταλήξουν οι επιστήμονες, αναμένεται να γίνουν το “εργαλείο” των αρχαιολόγων για τη συνέχεια της ανασκαπτικής διαδικασίας. 
Πιο συγκεκριμένα, ο καθηγητής Γρηγόρης Τόσκας και η ομάδα του επιθυμούν την απεικόνιση της εσωτερικής δομής του γεωλογικού σχηματισμού, που αποτελεί το γέμισμα του τύμβου, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει φυσικό βράχο, κοιλώματα του βράχου, χώμα και λίθινες κατασκευές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα θα βεβαιωθεί πρώτα για την ποιότητα των σημάτων που θα συλλέξει, ενώ, στη συνέχεια, για το σύνολο των μετρήσεων θα υπάρχει περαιτέρω επεξεργασία στο εργαστήριο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τα οποία, αν είναι θετικά, θα αποτελέσουν τον... οδηγό της αρχαιολογικής σκαπάνης, μετά και από την έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού, στο οποίο, άλλωστε, θα παραδοθούν οι μελέτες.
Πηγή: news.gr
 
 Κώστας Τασούλας: Την Τετάρτη ανακοινώσεις από την Αμφίπολη
 
Την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να γίνουν νέες ανακοινώσεις για την πορεία των ανασκαφών στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης, όπως δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα Fm, ο υπουργός ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες δεν έχουν γίνει ανακοινώσεις και συλλέγονται όλα τα στοιχεία προκειμένου έως την Τετάρτη να γίνει η νέα ενημέρωση.

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο, ο κ.Τασούλας χαρακτήρισε την Αμφίπολη «κάτι συγκλονιστικό», «ένα συναρπαστικό αφήγημα».

ethnos.gr
 
 
Ανάρτηση από:dimiourgia-epikinonia.blogspot.gr

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg