Κυριακή, 2 Νοεμβρίου 2014

Εικόνες από Θεσσαλονίκη :Ρωμαϊκό Φόρουμ (Αρχαία Αγορά)



Λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από την πλατεία Αριστοτέλους βρίσκεται η καρδιά του Ρωμαϊκού παρελθόντος της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το Ρωμαϊκό Φόρουμ το οποίο είναι επίσης γνωστό και ως «Αρχαία Αγορά».
Κατασκευασμένο από τους Ρωμαίους στα τελευταία χρόνια του 1ου αιώνα μΧ, υπήρξε το επίκεντρο της δημόσιας και πολιτικής ζωής της πόλης.
Ήταν ένας ενιαίος μεγάλος σε έκταση χώρος ο οποίος φιλοξενούσε αρκετά κτίρια που εξυπηρετούσαν διάφορες λειτουργίες, με κάποια από αυτά μάλιστα να διακρίνονται για την πολυτέλεια τους και να εντυπωσιάζουν με το μέγεθος τους. Με αυτό τον τρόπο γινόταν εύκολα αντιληπτή σε όλους η οικονομική και εμπορική ευημερία της πόλης κατά την Ρωμαϊκή περίοδο της Ιστορίας της.
Καθώς το Φόρουμ υπήρξε το κοινωνικό, διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο, ήταν συνδεδεμένο με τις περισσότερες κύριες οδούς όπως την ρωμαϊκή Εγνατία Οδό (Via Egnatia) στο νοτιότερο μέρος του.
Η διακόσμηση του περιελάμβανε περίτεχνες αψίδες, όμορφες κιονοστοιχίες και διακοσμημένα πολυτελή συντριβάνια. Εντός του χώρου σήμερα, οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να δουν το αναστηλωμένο αρχαίο αμφιθέατρο καθώς επίσης και στοιχεία και τμήματα των κιόνων που σχημάτιζαν την εντυπωσιακή στοά της αρχαίας αγοράς. Ο εξαιρετικά καλά διατηρημένος και αναστηλωμένος ημι-υπόγειος διάδρομος (Cryptoporticus) αποτελεί από μόνος του ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο, ενώ οδηγεί στην είσοδο του υπόγειου μουσείου του φόρουμ!
 Ο αρχαιολογικός αυτός θησαυρός ήρθε στο φώς το 1966 ύστερα από εκτεταμένες ανασκαφές ενώ το μέγεθος των ευρημάτων αποκάλυψε σημαντικότατες τοπογραφικές και ιστορικές πληροφορίες για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Πέρα από τα ανεκτίμητα κυρίως ευρήματα, οι ανασκαφές έφεραν στο φως πλήθος ασημένιων νομισμάτων, μαρμάρινων γλυπτών και επιγραφών τα οποία συντηρηθήκαν και φιλοξενούνται σε διάφορα μουσεία. Οι εκτεταμένες εργασίες αναστήλωσης και συντήρησης άρχισαν το 1989 και οδήγησαν στο πολύ όμορφο αποτέλεσμα που διαφαίνεται σήμερα σε αυτόν τον πολύ ενδιαφέροντα και εξαιρετικά προσβάσιμο αρχαιολογικό χώρο.
 Read more: http://www.inthessaloniki.com/el/romaiko-forum-arxaia-agora#ixzz3Hr3nLDld


Στην βόρεια πλευρά του φόρουμ θα έχετε την δυνατότητα να απολαύσετε τον καφέ η την σοκολάτα σας σε κάποια από τις καφετέριες που βρίσκονται επί της οδού Ολύμπου, κάποιες από αυτές με θέα τον ίδιο τον χώρο. Αν αντιθέτως έχετε διάθεση για περπάτημα στην παραλία η απλά για βόλτα, υπάρχει πάντα η λεωφόρος νίκης και η πλατεία Αριστοτέλους οι οποίες απέχουν λίγο παραπάνω από πέντε λεπτά πηγαίνοντας νότια αφού περάσετε την σύγχρονη Εγνατία Οδό.
Οι υπεύθυνοι ενός από τα πιο πολυσυζητημένα στέκια του κέντρου, το Pastaflora Darling, ξαναχτυπούν, και επιχειρούν να δείξουν τον δρόμο προς την νέα πιάτσα που διαμορφώνεται στην πόλη. Η περιοχή της Ολύμπου και της Φιλίππου, πάνω από την Ρωμαϊκή Αγορά και στα πέριξ, μαζεύει όλο και περισσότερο εναλλακτικό κόσμο. Στο «Φρειδερίκο Αγάπη μου» -ο Φρειδερίκος δεν είναι άλλος από τον σκύλο των ιδιοκτητών που θα τον δείτε και στο σήμα του café- θα χαθείτε στον κόσμο των vintage αντικών και των ωραίων κοκτέιλ μέχρι αργά το βράδυ. Και το πρωί, φυσικά, δεν θα το βρείτε άδειο, οι φοιτητές της πόλης που κάνουν κοπάνα, θα σας κρατήσουν καλή παρέα.

Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.in2life.gr/delight/goingout/article/249018/thessalonikh-9-aformes-na-anhforisoyme.html
Πηγή: www.in2life.gr

Φρειδερίκο αγάπη μου (Ολύμπου 87, τηλ: 2310 238532) Οι υπεύθυνοι ενός από τα πιο πολυσυζητημένα στέκια του κέντρου, το Pastaflora Darling, ξαναχτυπούν, και επιχειρούν να δείξουν τον δρόμο προς την νέα πιάτσα που διαμορφώνεται στην πόλη. Η περιοχή της Ολύμπου και της Φιλίππου, πάνω από την Ρωμαϊκή Αγορά και στα πέριξ, μαζεύει όλο και περισσότερο εναλλακτικό κόσμο. Στο «Φρειδερίκο Αγάπη μου» -ο Φρειδερίκος δεν είναι άλλος από τον σκύλο των ιδιοκτητών που θα τον δείτε και στο σήμα του café- θα χαθείτε στον κόσμο των vintage αντικών και των ωραίων κοκτέιλ μέχρι αργά το βράδυ. Και το πρωί, φυσικά, δεν θα το βρείτε άδειο, οι φοιτητές της πόλης που κάνουν κοπάνα, θα σας κρατήσουν καλή παρέα.

Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.in2life.gr/delight/goingout/article/249018/thessalonikh-9-aformes-na-anhforisoyme.html
Πηγή: www.in2life.gr











Ανάρτηση από:dimiourgia-epikinonia.blogspot.gr

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg