Κυριακή, 30 Νοεμβρίου 2014

ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ: Δεν αποκλείεται να είναι θαμμένος στην Αμφίπολη ακόμη και ο Μέγας Αλέξανδρος! Όλα ανοιχτά από την Περιστέρη

Κ. Περιστέρη: «Ας χαρούμε το μνημείο. Υπομονή για τις απαντήσεις»


«Μένει η μελέτη και δουλειά από δω και πέρα, για να εξηγήσουμε τι εντόπισε η αρχαιολογική σκαπάνη» ανέφερε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, Κατερίνα Περιστέρη, η οποία τόνισε: «Ας χαρούμε το μνημείο. Υπομονή για τις απαντήσεις», κατά τη διάρκεια των επιστημονικών ανακοινώσεων για τις ανασκαφικές εργασίες στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, σήμερα στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού.

«Ξεκινήσαμε το 2012 σ’ αυτό το λόφο μυστήριο. Ήταν μια πρόκληση. Υπήρχε μια φήμη στους κάτοικους της περιοχής, πως στον Τύμβο Καστά υπήρχε ο “τάφος της Βασίλισσας”, ήταν τα πρώτα λόγια της κας Περιστέρη, η οποία αναφέρθηκε στην αρχή των ανασκαφών από τον Λαζαρίδη, στην ανακάλυψη του περιβόλου των 497 μέτρων και στην   επιστροφή των 500 κομματιών του από το Λιθότοπο.

Νομίσματα του 2ου αιώνα και αγγεία

Η υπεύθυνη της ανασκαφής στην ομιλία της με θέμα: «Ανασκαφική έρευνα Ταφικού Μνημείου Τύμβου Καστά Αμφίπολης (2012-2014)», έκανε ένα ανασκαφικό οδοιπορικό με τη βοήθεια φωτογραφιών, κάνοντας αναφορά στην διαταραχή που συνάντησαν οι ανασκαφείς στον τελευταίο θάλαμο.  «Πέρασαν βέβηλα χέρια» είπε χαρακτηριστικά η κα Περιστέρη.

Το νέο στοιχείο που παρουσιάστηκε σήμερα είναι πως ενώ στον κυρίως θάλαμο δεν βρέθηκαν καθόλου κτερίσματα,  στους άλλους χώρους ήρθαν στο φως ευρήματα, όπως νομίσματα του 2ου αιώνα  και αγγεία, τα οποία περνούν από τις διαδικασίες καθαρισμού και συντήρησης και θα παρουσιαστούν. Επίσης, υπάρχει αρκετό υλικό κεραμικής που θα μελετηθεί, σύμφωνα με δήλωση της κας  Περιστέρη.

Πηγή: naftemporiki.gr
 

Τα γράμματα στον περίβολο είναι τεκτονικά.Τι συμβολίζουν;

Τεκτονικά γράμματα στον περίβολο
Στην τοποθέτησή του, ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής ανέφερε ότι βρέθηκαν τεκτονικά γράμματα -ένα «Ε» και ένα «Α»- στον περίβολο, τα οποία βρίσκονταν εκεί από την κατασκευή του, δηλαδή από τα τέλη του 10ου αιώνα, ενώ ειδικά το «Ε»- όπως σημείωσε- είναι χαρακτηριστικό της εποχής. Ο ίδιος τόνισε ότι έχει διαπιστωθεί με σαφήνεια πως το άγαλμα του Λέοντα της Αμφίπολης κοιτούσε νοτιοανατολικά. Τα γράμματα στα ορύγματα, όπως σημείωσαν τα μέλη της ομάδας, δεν παραπέμπουν σε ονόματα. Είναι τεκτονικά και έχουν σχέση με οικοδομικές εργασίες την εποχή του τάφου. Ακόμη, σημείωσαν ότι οι Χριστιανοί δεν πλησίασαν τον τάφο, όπως συνέβη σε άλλα αρχαία μνημεία.
 

Περιστέρη: Ανθρωπολογικά δεδομένα θα "δείξουν" την ταυτότητα του νεκρού


"Δε ξέρουμε ακόμη ποιός/ά ειναι ο νεκρός, τα ανθρωπολογικά δεδομένα θα μας δείξουν", τόνισε μεταξύ άλλων η επικεφαλής αρχαιολόγος του ανασκαφικού έργου της Αμφίπολης, Κατερίνα Περιστέρη, η οποία σήμερα από κοινού με τους συνεργάτες της κάνουν επίσημες ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα της ανασκαφής.

Όπως επεσήμανε η ίδια, ο σκελετός διαταράχθηκε από αρχαίους τυμβωρύχους, γι' αυτό και η φωτογράφισή του έγινε με τα χώματα που είχε ώστε να μελετηθεί από ανθρωπολόγους.

Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, η κ. Περιστέρη διευκρίνισε ότι ο νεκρός είναι σίγουρα σημαντική προσωπικότητα, και ενδεχομένως να πρόκειται για στρατηγό.

Από τις φωτογραφίες προκύπτει και το ερώτημα γιατί ήταν κατεστραμένο το ένα πρόσωπο της καρυάτιδας, αφού φαίνεται μαρμάρινο δοκάρι πάνω στο πρόσωπο.

Πηγή: megatv.com

Η Κατερίνα Περιστέρη απάντησε αινιγματικά στην ερώτηση αν ήταν μόνο ένας ο νεκρός της Αμφίπολης. Είπε "αυτόν βρήκαμε". Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι ακόμη και ο Μέγας Αλέξανδρος! Ρωτήθηκε αν ο νεκρός είναι μέλος της οικογένειας του Μεγάλου Αλεξάνδρου και είπε πως τίποτα δεν αποκλείεται και δεν μπορεί κανείς να πει τίποτα με σιγουριά. 

Ποια μέρη του σκελετού βρέθηκαν στον τάφο

Πιέσεις στην Κατερίνα Περιστέρη να αποκαλύψει ποια μέρη του σκελετού έχουν βρεθεί. Τελικά είπε πως έχουν βρεθεί κομμάτια από τα χέρια, τα πόδια και τη λεκάνη του νεκρού καθώς επίσης και το κρανίο του! Για το τελευταίο πάντως είπε πως είναι επιφυλακτική.

Κατερίνα Περιστέρη: "Σίγουρα θα υπάρχουν κι άλλα πράγματα στον Τύμβο της Αμφίπολης"

Η γεωσκόπηση που γίνεται θα δείξει αν υπάρχουν κι άλλοι τάφοι στην Αμφίπολη είπε η Κατερίνα Περιστέρη που εμφανίστηκε βέβαια πως "σίγουρα θα υπάρχουν κι άλλα πράγματα"

Παρεξήγηση Περιστέρη – δημοσιογράφων για το... σκελετό

Αμφίπολη: Παρεξήγηση Περιστέρη – δημοσιογράφων για τον... σκελετό
Ένταση επικράτησε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης για τις ανασκαφές της Αμφίπολης από την Κατερίνα Περιστέρη με αφορμή τις φωτογραφίες από τον σκελετό που βρέθηκε στον τάφο. 

Η επικεφαλής αρχαιολόγος των ανασκαφών της Αμφίπολης έδειξε φωτογραφίες από τα ευρήματα αλλά όχι από τον σκελετό. Τότε, δημοσιογράφοι αντέδρασαν και επέμειναν να κάνουν ερωτήσεις σχετικά με τον σκελετό.

Ρώτησαν σε ποια στάση βρέθηκε αλλά απαντήσεις δεν έπαιρναν, παρά μόνο πως ο σκελετός βρέθηκε κάτω από δύσκολες συνθήκες, κάτω από χώματα και τόνισε πως οι ανθρωπολόγοι θα αποκαλύψουν ποιος είναι ο νεκρός της Αμφίπολης. 

Οι πιέσεις συνεχίστηκαν και η Κατερίνα Περιστέρη έδωσε στη δημοσιότητα για πρώτη φορά κοντινές φωτογραφίες από τον σκελετό αλλά τόνισε πως «δεν μετράει μία καλή φωτογραφία, αλλά η προστασία του σκελετού».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΕΡΕΤΗ 
Πηγή: newsit.gr

 

Μιχάλης Λεφαντζής: Ο τάφος συλήθηκε πριν γίνουν οι επιχώσεις

“Η επίχωση στο μνημείο έγινε σύγχρονα με τους τοίχους σφράγισης. Ο πρώτος τοίχος σφράγισης είναι πάνω στο χώμα. Είναι σύγχρονη η κατάχωση και η κατασκευή τουλάχιστον του εσωτερικού τοίχου, όπως και του εξωτερικού”, συμπλήρωσε με τη σειρά του ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής. Αναφερόμενος στη σύληση, είπε ότι βρέθηκαν ξύλινα ικριώματα. Ο χώρος λεηλατήθηκε πριν γίνει η κατάχωση. Συγκεκριμένα η κατάχωση έγινε κατά τη διάρκεια των ρωμαϊκών χρόνων”.

1 σχόλιο :

Ποιός λοιπόν ήθελε να επιχώσει και να σφραγγίσει τον τάφο;
Ποιός ή ποιοί είχαν έναν τέτοιο λόγο;
http://iliadeion.blogspot.gr/2014/08/2014.html

 

Νέες φωτογραφίες από τον ταφικό θάλαμο (ΦΩΤΟ)

Αδημοσίευτες μέχρι τώρα φωτογραφίες από τον τέταρτο χώρο, δηλαδή τον κυρίως ταφικό θάλαμο, έδειξε κατά την διάρκεια της παρουσίασης η υπεύθυνη της ανασκαφής στην Αμφίπολη, Κατερίνα Περιστέρη. Η κ. Περιστέρη είπε ότι ο θάλαμος βρέθηκε σε πολύ κακή κατάσταση και τόνισε παράλληλα ότι δεν γνωρίζουμε ποιος ή ποια είναι ο νεκρός. Η αρχαιολόγος παρουσίασε αναλυτικά το χρονικό της ανασκαφής τα τελευταία δύο χρόνια 2012-2014 και υπογράμμισε ότι πλέον το λόγο τώρα έχει η έρευνα προκειμένου να είναι ασφαλές το συμπέρασμα που θα υπάρξει για το μνημείο.

Δείτε τις φωτογραφίες από τον ταφικό θάλαμο.Πηγή: parapolitika.gr

 Δηλώσεις Περιστέρη για τα επιστύλια!

«Στα επιστύλια αρχικά βλέπουμε χρώμα. Μαζέψαμε τα πεσμένα κομμάτια και προσπαθούμε να συνθέσουμε μορφές και παραστάσεις. Προφανώς με λέιζερ θα δουλέψουμε. Δεν έχει γίνει ακόμη φωτογράφηση με επιστημονικό τρόπο, με ultra violet για να καταλάβουμε από ποια χρονολογία είναι. (...) Θέλουμε ένα χρόνο για να έχουμε τις σωστές απαντήσεις. Είναι ανθρώπινοι οι λόγοι που καθυστερούμε. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί όλη αυτή η επίθεση που γίνεται. Είμαστε επιστήμονες και είναι αδύνατον να κάνουμε σε άμεσο χρόνο όλα όσα ζητούνται», είπε απαντώντας στις επιθέσεις που δέχεται. 

ΛΕΦΑΝΤΖΗΣ: Τι είπε για το Λέοντα της Αμφίπολης;

Ο αρχιτέκτονας κατόπιν αναφέρθηκε στον περίβολο, ο οποίος σε κάτοψη, εμφανίζεται ως κυκλικός, στο χώρο όμως είναι ελλειψοειδής, με δύο κέντρα και κλίση από βορρά προς νότο, διότι έπρεπε, όπως εξήγησε, ακόμη και αυτός να έχει ρύση: «Υπάρχει σχέση χρυσής τομής ανάμεσα στα μέλη του περιβόλου και σε εκείνα του Λέοντα» αναφέρει ο αρχιτέκτονας, επομένως, κατά τον κ. Λεφαντζή, υπάρχει ταύτιση του μνημείου με το λιοντάρι.

Το άγαλμα του Λέοντα κοιτούσε νοτιοανατολικά, τονίζει ο κ. Λεφαντζής, οποίος  θεμελείωσε αναλυτικά, με γεωμετρικά και μαθηματικά στοιχεία το γιατί ο Λέων βρισκόταν στην κορυφή του Τύμβου. Οπως φαίνεται από το τοπογραφικό του Τύμβου, το ταφικό μνημείο δεν είχε κατεύθυνση ακριβώς προς το κέντρο του λόφου, αλλά αναπτύσσεται από την περιφέρεια προς το εσωτερικό, κάπως λοξά και ελαφρώς προς τα ανατολικά. 

Ο κ. Λεφαντζής παρουσίασε ακόμα διαφάνειες με αναπαράσταση των εργασιών κατά την αρχαία εποχή. Όπως αναφέρει, θεωρεί ότι οι σχεδίες που μετέφεραν τους όγκους μαρμάρου μέσω του Στρυμόνα, χρησιμοποιήθηκαν επίσης ως ικριώματα για την κατασκευή του Λέοντα στην κορυφή.


Πηγή: protothema.gr

http://amfipolinews.blogspot.gr/2014/11/blog-post_673.html Ανάρτηση από:dimiourgia-epikinonia.blogspot.gr
 

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg