Σάββατο, 22 Νοεμβρίου 2014

Τασούλας: Η Αμφίπολη είναι άσκηση θαυμασμού και υπομονής!

2149521
Σήμερα το πρωί, ο υπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε το ταφικό μνημείο και το μεσημέρι παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, συνοδευόμενος από τη γγ του ΥΠΠΟΑ Λίνα Μενδώνη, την επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας Κατερίνα Περιστέρη και την υπεύθυνη επικοινωνίας της ανασκαφής Άννα Παναγιωταρέα.
«Το ταφικό μνημείο αδικείται από τις φωτογραφίες που έχετε δει. Είναι ακόμα πιο σπουδαίο. Πρόκειται για ένα μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα, το οποίο προστίθεται στο σπουδαίο μωσαϊκό των πολιτιστικών επιτευγμάτων της Ελλάδας. Η Αμφίπολη είναι η κορωνίδα των αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής και όχι μόνον» υπογράμμισε ο κ. Τασούλας.
Αναφερόμενος στο πώς θα εξελιχθεί η έρευνα, ο υπουργός Πολιτισμού τόνισε πως «είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν».
«Έχουμε να κάνουμε μελέτες, στερεώσεις, συντηρήσεις» ανέφερε, σημειώνοντας ότι όλα θα γίνουν σε χρόνους «αρχαιολογικούς», με στόχο το μνημείο να γίνει -το συντομότερο- επισκέψιμο «και όλοι να το θαυμάζουν».
Ο κ. Τασούλας επανέλαβε πως η έρευνα δεν τελειώνει εδώ και πως οδηγό για τους αρχαιολόγους θα αποτελέσει η γεωλογική διασκόπηση, με τη μέθοδο της ηλεκτρικής τομογραφίας, που είναι σε εξέλιξη από την επιστημονική ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Τα αποτελέσματα της διασκόπησης αναμένονται τις προσεχείς ημέρες, δεδομένου ότι τις εργασίες δεν θα μπλοκάρουν οι καιρικές συνθήκες, και εν συνεχεία θα αποφασιστεί από τους αρχαιολόγους εάν και πού μπορούν να γίνουν δοκιμαστικές τομές για τον εντοπισμό άλλων θαμμένων μνημείων.
Όσον αφορά στον σκελετό, ο κ. Τασούλας είπε ότι το υπουργείο είναι στη φάση αναζήτησης του επιστημονικού φορέα που θα αναλάβει την έρευνα. Διαβεβαίωσε, όμως, ότι η μελέτη θα γίνει από έλληνες επιστήμονες.
Όσον αφορά στα ευρήματα που αποκάλυψε η τρίμηνη ανασκαφή, ο υπουργός είπε ότι έχει ξεκινήσει η σωστική συντήρησή τους, στα εργαστήρια του αρχαιολογικού μουσείου της Αμφίπολης.
Σύμφωνα με τον κ. Τασούλα, στα επιστύλια που αποκαλύφθηκαν στον ταφικό θάλαμο με το περίτεχνο ψηφιδωτό υπάρχουν αχνές ενδείξεις χρωματισμών και απεικονίσεων προσώπων.
«Η Αμφίπολη είναι άσκηση θαυμασμού και υπομονής», σημείωσε με έμφαση ο κ.Τασούλας.
Πηγή: in.gr

Ανάρτηση από:dimiourgia-epikinonia.blogspot.gr

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg