Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2014

Σαν να τρως σε παλιό αρχοντόσπιτο 

Για πολλά χρόνια, δεκαετίες, η Ελλάδα φρόντιζε οι καλές σάλες του σπιτιού να λάμπουν από πάστρα και ομορφιά. Να ξεχωρίζουν από το υπόλοιπο σπίτι. Εκεί ήταν στρωμένα τα βελούδινα τραπεζομάντιλα, οι καλές πορσελάνες, άναβαν τα όμορφα φωτιστικά τα βράδια, τα κεριά στα τραπέζια, άστραφταν οι μπουφέδες και οι άνθρωποι μοιράζονταν φαγητά φτιαγμένα με αγάπη.
Πάνω στην αίσθηση και τη φιλοσοφία εκείνων των παλαιών σαλονιών στήθηκε το πιο όμορφο νέο εστιατόριο της πόλης. Ο Κήπος του Θερμαϊκού είναι το σπίτι των παππούδων μας. Με θέα το Λευκό Πύργο απέναντι στο ισόγειο και το πατάρι του δεσπόζουν ταπετσαρίες με τα τριαντάφυλλα, οι αντίκες-έπιπλα με τα υπέροχα σερβίτσια, οι φρουτιέρες με τα φρούτα στα τραπέζια, οι απλίκες που αφήνουν το γλυκό φως να χαϊδεύει το χώρο.
Η είσοδος εντός του σε ξαφνιάζει. Τα υφαντά στον τοίχο, μπάντες τα λέγανε παλιά, χρυσές κορνίζες με φωτογραφίες άλλων εποχών, τριαντάφυλλα στα βάζα, και μαξιλάρες με μπροκάρ υφάσματα.

 


Μουσικές ατμοσφαιρικές και εξαιρετικά ευγενικοί άνθρωποι στο σέρβις. Και βέβαια το φαγητό! Άλλη μια μεγάλη έκπληξη. Ο Παναγιώτης Κοσμίδης, υπεύθυνος για την κουζίνα επέλεξε να στήσει μια μικρή κάρτα-έκπληξη!
Με γνώμονα την αίσθηση της παρέας που μοιράζεται δημιούργησε σαλάτες μοναδικές, κρεατικά και ψάρια για καλοφαγάδες. Όλα φτιαγμένα από επιλεγμένα ελληνικά προϊόντα ονομασίας προέλευσης που έψαξε με μεγάλη επιμονή. Η εμπειρία του βουβαλίσιου καβουρμά με κουσκουσάκι, της σαλάτας κήπος με ακροκώλιον Ευρυτανίας, το ελληνικό προσούτο, τα ψαράκια που ετοιμάζονται με αγάπη και τα σωτέ καραμελωμένα μανιτάρια που παραγγέλνουν όλοι!
Και φυσικά η ανοιχτή κουζίνα για την επαφή αυτών που ετοιμάζουν τα πιάτα σας μπροστά στα μάτια σας και των πελατών που τα καταναλώνουν με όρεξη τρομερή και επιφωνήματα θαυμασμού.
Τα μεγαλύτερα επιφωνήματα έρχονται με το λογαριασμό. Δεν πιστεύεις τα μάτια σου. Το ομορφότερο άνοιγμα στην πόλη αυτό το μήνα. Λόγος να βρεις ξανά ένα στέκι.

 
 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg