Κυριακή, 30 Νοεμβρίου 2014

Αμφίπολη: Δημήτρης Εγγλέζος: "Πολλά βράδια έμεινα άυπνος από την αγωνία - Ο τέταρτος θάλαμος ήταν σε οριακό σημείο"

ΩΡΑ 12:40 Το λόγο παίρνει ο πολιτικός μηχανικός Δημήτρης Εγγλέζος. Όπως είπε το μνημείο είχε εσωτερική και εξωτερική επίχωση και έγιναν αντιστηρικτικά και υποστηλωτικά έργα. Όπως είπε «λάβαμε μέτρα για να υπάρχει ευστάθεια του μνημείου». 

ΩΡΑ 12:42 Ο τέταρτος θάλαμος ήταν σε οριακό σημείο, λίγο πριν από την κατάρρευσή του και έγινε πυκνή υποστήλωση με 180 ράβδους ώστε να μπορέσουν οι αρχαιολόγοι να μπουν μέσα. Ο κ. Εγγλέζος τόνισε ότι το έργο τους ήταν πολύ δύσκολο γιατί τα υποστηλώματα έπρεπε να τοποθετηθούν επί της ουσίας πάνω στην άμμο. Όπως τόνισε, πολλά βράδια έμεινε άυπνος από την αγωνία. 


Το όρυγμα κατασκευάστηκε πριν από τον τάφο

Ρεπορτάζ: Γιώργος Λαμπίρης

Στα προβλήματα, αλλά και τις στερεωτικές παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στο μνημείο της Αμφίπολης, αναφέρθηκε ο πολιτικός μηχανικός, Δημήτρης Εγγλέζος, στη διάρκεια της συνάντησης επιστημόνων, με επίκεντρο την πορεία των ανασκαφών, η οποία πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του πολιτικού μηχανικού στο γεγονός ότι με βάση τα δομικά στοιχεία του μνημείου, το όρυγμα που ανακαλύφθηκε στον τέταρτο θάλαμο είχε κατασκευαστεί πριν από το ταφικό μνημείο.

Όπως σημείωσε μεταξύ άλλων ο κύριος Εγγλέζος, έγινε υποστήλωση της θόλου και των διαφραγμάτων. “Είχαμε παθητική υποστήλωση, σε προσπάθεια να μην δημιουργήσουμε ένταση στους λίθους. Δημιουργήσαμε μία μεταλλική κατασκευή, χωροδικτύωμα, δηλαδή μεταλλικές ράβδους στηριγμένες σε δοκούς τριγωνικής διατομής.  Αυτό μεταφέρει το φορτίο που επιβάλλει ο θόλος πάνω στην τριγωνική διατομή. Για τη διανομή της πίεσης, ανάμεσα στα μεταλλικά σημεία και τους λίθους παρεμβλήθηκαν μαδέρια και μία ογκώδης μεμβράνη προκειμένου να μην υπάρχει καμία παρενόχληση του μνημείου από την υποστήλωση”.

“Η υποστήλωση εξελίχθηκε βήμα-βήμα κατά την διαδικασία απομάκρυνσης των χωμάτων. Τα μεταλλικά στοιχεία επιλέχθηκαν ισχυρά δοκάρια μεταλλικά, με πλευρές 60 και 100 millimetres”.

“Μεγάλος ο κίνδυνος κατάρρευσης στον τέταρτο θάλαμο”

“Πρόβλημα ήταν η τοποθέτηση στον τρίτο θάλαμο, όπου βρισκόταν το ψηφιδωτό, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να επηρεαστεί από τα υποστυλώματα. Στον τέταρτο χώρο υπήρχε έντονος κίνδυνος κατάρρευσης. Μεγάλες ήταν οι παραμορφώσεις των πλευρικών τοίχων. Ακόμα και η μικρή ένταση που δημιουργούσαν τα υποστηλώματα οδήγησαν σε καταρρεύσεις τουλάχιστον 10 τεμαχίων μεγάλου όγκου”, εξήγησε ο κύριος Εγγλέζος.

Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι δεν ήταν παντού εφικτή η προσθήκη υποστηλωμάτων, λόγω έλλειψης χώρου, καθώς έπρεπε να μεταφερθούν μεγάλοι λίθοι, καθώς και οι μεταφορικές ταινίες για την απομάκρυνση των χωμάτων. “Υπάρχει όμως και η πατέντα”, πρόσθεσε με νόημα. “Χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουμε κοχλιωτές επαφές, προκειμένου η επαφή της αντιρίδας με τους λίθους να μην γίνεται με την τοποθέτηση σφηνωμάτων”.

“Αισθητήρες μέτρησης παραμόρφωσης κυρίως στον τέταρτο θάλαμο”

Αναφερόμενος στα τεχνικά μέσα που χρησιμοποιήθηκαν αποκάλυψε ότι χρησιμοποιήθηκαν αισθητήρες μέτρησης παραμόρφωσης και τοπογραφικές μετρήσεις ακριβείας που τοποθετήθηκαν στη θόλο του δεύτερου χώρου. “Οι περισσότεροι αισθητήρες παραμόρφωσης, καθώς τοποθετήθηκαν στόχοι κυρίως στον τέταρτο θάλαμο για να ελέγχουν την καταπόνηση του μνημείου”.

“Έγιναν και χωματουργικές εργασίες στο εξωτερικό του μνημείου. Επίσης τοποθετήθηκαν στραγγιστικές αύλακες, για την απομάκρυνση των ομβρίων υδάτων, καθώς και κατασκευή ομβρίων από τον περίβολο του μνημείου”, με στόχο όπως είπε να ελεγχθεί και η εκδήλωση εκτός από τις υφιστάμενες καταπονήσεις, και των φυσικών φαινομένων.

“Το όρυγμα στον τέταρτο θάλαμο κατασκευάστηκε πριν από το μνημείο”

Σε ό,τι αφορά τη χρονολογία κατασκευής του ορύγματος, συμπλήρωσε ότι “ελέγχεται η κατασκευαστική φάση του ορύγματος στον τέταρτο θάλαμο. Η κατασκευή του ορύγματος με βάση τα στοιχεία που έχουμε πρέπει να έχει γίνει πριν την κατασκευή του κυρίως μνημείου”.

Πηγή: news.gr

Αποκάλυψη Λεφατζή: 

Επιχείρηση ανάλογη με τα "Ελγίνεια" έστησαν οι Άγγλοι το 1916 για

 να μεταφέρουν 1000 κομμάτια από τον περίβολο


Μια συγκλονιστική αποκάλυψη έκανε πριν από λίγο στη συνέντευξη Τύπου ο Μιχάλης Λεφατζής, ο αρχιτέκτονας που βρίσκεται πίσω από τη σχεδιαστική αναπαράσταση του τάφου της Αμφίπολης.

Όπως είπε στους δημοσιογράφους ο κ.Λεφατζής, σύμφωνα με ιστορική μαρτυρία, μια βρετανική ταξιαρχία ετοιμαζόταν να μεταφέρει 1000 κομμάτια από τον περίβολο, μαζί με τον Λέοντα, στο Λονδίνο.
Την ημέρα της μεταφοράς, Αυστριακά και Βουλγαρικά στρατεύματα επιτέθηκαν στην βρετανική πομπή, με αποτέλεσμα οι φορτηγίδες να ναυαγήσουν στον Στρυμόνα και τα αρχαία μέλη να "σωθούν" στο βυθό. 

Οι πρώτες φωτογραφίες του σκελετού! Τυμβωρύχοι είχαν "πειράξει" το σκελετό λέει η Κατερίνα Περιστέρη

Αμφίπολη:Τυμβωρύχοι είχαν `πειράξει` τον σκελετό λέει η Κατερίνα Περιστέρη – Κινδύνευε με κατάρρευση ο 4ος θάλαμος του τύμβου Καστά - Εκπληκτικές ΦΩΤΟ
ΩΡΑ 13:10 Ξεκινούν οι ερωτήσεις προς την Κατερίνα Περιστέρη 

ΩΡΑ 13:05 Παρεξήγηση ανάμεσα στην Κατερίνα Περιστέρη και τους δημοσιογράφους που ζητούσαν επίμονα φωτογραφίες του σκελετού. Όπως είπε η κα Περιστέρη ο σκελετός ήταν διαταραγμένος από τους τυμβωρύχους. Τελικά έδωσε στη δημοσιότητα κάποιες φωτογραφίες.

Απάντηση της Κ.Περιστέρη για την ταυτότητα του νεκρού


Η Κατερίνα Περιστέρι ρωτήθηκε για την ταυτότητα του νεκρού και παλιότερη δήλωσή της πως στην Αμφίπολη είναι θαμμένος Μακεδόνας στρατηγός. «Με ένα λιοντάρι στην κορυφή και ένα τέτοιο τεράστιο μνημείο θα μπορούσε να είναι στρατηγός είχα πει όταν με είχατε ρωτήσει παλιότερα. Όταν βρέθηκε ο σκελετός δεν θα μπορούσε ποτέ ένας αρχαιολόγος να πει αν είναι άνδρας ή γυναίκα. Βρέθηκε σε άσχημη κατάσταση. Εγώ μιλώ με βάση το ίδιο το μνημείο. Είπα ότι όταν υπάρχει ένα λιοντάρι στην κορυφή θα μπορούσε να είναι στρατηγός. Δεν απαντώ σε θεωρίες συνωμοσίας ότι εκεί είναι θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος».

ΔΗΛΩΣΗ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ: Πρόθεση του Μεγάλου Αλεξάνδρου η δημιουργία ενός μεγάλου μνημείου - Η Αμφίπολη ήταν ένα πολύ σημαντικό κέντρο

Υπάρχουν μαρτυρίες από το παρελθόν ότι υπήρχε η πρόθεση του Μεγάλου Αλεξάνδρου για την δημιουργία ενός μεγάλου μνημείου. Η Αμφίπολη ήταν ένα πολύ σημαντικό κέντρο (...) Μέσα στον τύμβο υπήρχε μια σημαντική προσωπικότητα αλλιώς δεν θα έστηναν το λιοντάρι στην κορυφή.

Σάββατο, 29 Νοεμβρίου 2014

Περιστέρη: "Υπάρχουν νομίσματα από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου! Απλά δεν σας τα δείξαμε!"


ΩΡΑ 13:45 Η Κατερίνα Περιστέρη απαντά σε ερώτηση: Στον κυρίως θάλαμο δεν υπήρχαν καθόλου κτερίσματα. Από τους άλλους χώρους έχουμε κεραμεική και νομίσματα. Νομίσματα από τον 2ο πΧ αιώνα με τους τελευταίους Μακεδόνες και από τα ρωμαϊκά χρόνια. Απλά δεν σας τα δείξαμε!

ΩΡΑ 13:46 Αρχικά ο περίβολος μπροστά από τα σκαλοπάτια ήταν ανοιχτός και μετά τον έκλεισαν. Άρα ο τύμβος ήταν κάποτε επισκέψιμος!


ΩΡΑ 13:52 Στον χώρο της Αμφίπολης οργίαζε η αρχαιοκαπηλεία


ΩΡΑ 13:53 Για την επίσκεψη Σαμαρά και αν τον κάλεσε: Εγώ ενημέρωσα το υπουργείο και ο πρωθυπουργός που αγαπά τις αρχαιότητες ήρθε. Η επίσκεψή του βοήθησε να ληφθούν μέτρα ασφαλείας για το μνημείο. 


ΩΡΑ 14:00 Όπως είπε η κα Περιστέρη, στον τάφο βρέθηκαν και νομίσματα από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ήταν σαν το δολάριο της εποχής και μπορούσαν να βρεθούν πάντου


1 σχόλιο :

Πότε λέτε αλήθεια;;;Είχατε πει ότι δεν βρέθηκε το παραμικρό από νομίσματα και κεραμικά και πως τα είχαν σαρώσει όλα και τώρα λέτε πως είχαν βρεθεί και απλά δεν μας τα δείξατε;;;
Και ποιος σας πιστεύει;;;;Εγώ πάντως όχι όπως δεν σας πίστεψα  ποτέ πως τα χώματα δεν μπήκαν από τις τρύπες των τυμβωρύχων παρά ήταν κόλπο του αρχιτέκτονα!!!Ανάρτηση από:dimiourgia-epikinonia.blogspot.gr

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg