Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου 2014

Αμφίπολη:Θα αρχίσει να ξετυλίγεται η επόμενη φάση της αρχαιολογικής έρευναςΗ ολοκλήρωση, σε μερικές ημέρες, της ανασκαφής στο λόφο Καστά της Αμφίπολης σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου μεγάλου ερευνητικού προγράμματος, που θέτει ως στόχο τη διερεύνηση του τύμβου για να διαπιστωθεί αν κρύβονται στο εσωτερικό του και άλλα ταφικά μνημεία.Η πεποίθηση πως στο λόφο Καστά υπάρχουν και άλλοι τάφοι, εκτός από το μοναδικό μνημείο που ανασκάπτει η Κατερίνα Περιστέρη, είναι διάχυτη, όπως έχουμε γράψει, στους αρχαιολογικούς κύκλους. 
 

Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου 2014

Η ανασκαφή στους θαλάμους της Αμφίπολης τελειώνει

 «Δεν μπορεί να δημιούργησαν 500 μέτρα τύμβου για να στεγάσουν μόνο 24 μέτρα τάφου», σημειώνουν χαρακτηριστικά επιστήμονες που βρίσκονται κοντά στην ανασκαφή και γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις ταφικές παραδόσεις της αρχαίας Μακεδονίας. «Οι τύμβοι δεν κάλυπταν μόνο ένα τάφο», λένε. Σύμφωνα με πληροφορίες, τρία πανεπιστήμια έχουν εκδηλώσει μέχρι σήμερα ενδιαφέρον προκειμένου να συμμετάσχουν στο «σκανάρισμα» του λόφου Καστά. Παράλληλα, θέτουν στη διάθεση της έρευνας τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό. Πρόκειται για τα πανεπιστήμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πατρών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι προτάσεις τους έχουν υποβληθεί στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται την επόμενη εβδομάδα.Ενδεικτικό των προσδοκιών που υπάρχουν στις τάξεις των
αρχαιολόγων, είναι το γεγονός ότι όπως τονίζουν πολλοί, μέχρι τώρα έχουν γίνει εργασίες σε έκταση 24 μ. όταν ο μαρμάρινος περίβολος του κυκλικού τύμβου έχει περίμετρο 497 μέτρων.Αυτές τις μέρες στο εξωτερικό μέρος του ταφικού μνημείου πραγματοποιούνται εργασίες απορροής των υδάτων, ενώ στο εσωτερικό του εξειδικευμένο προσωπικό τοποθετεί τα μηχανήματα που πρόσφερε η Εγνατία Οδός Α.Ε. για τη στατική συμπεριφορά του χώρου.
 
 
Ανάρτηση από:dimiourgia-epikinonia.blogspot.gr

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg