Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2014

Πρώτη φορά στα χρονικά: Προσεδαφίστηκε το ρομπότ Philae στον κομήτη Tchouri - LIVE ΕΙΚΟΝΑ


Πρώτη φορά στα χρονικά: Προσεδαφίστηκε το ρομπότ Philae στον κομήτη Tchouri - LIVE ΕΙΚΟΝΑ

Τελευταία ενημέρωση: 12.11.2014 | 18:34
Πρώτη δημοσίευση: 12.11.2014 | 18:12

Χωρίς προβλήματα ολοκλήρωσε το 7ωρο ταξίδι του το ρομπότ Philae και προσεδαφίστηκε στον κομήτη Tchouri. Είναι η πρώτη φορά που διαστημικό σκάφος προσεδαφίζεται σε κομήτη.

"Βρισκόμαστε πάνω στον κομήτη" 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο, είμαστε πολύ χαρούμενοι", ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, ESA.

Η αποστολή του μικρού ρομπότ είναι να συλλέξει δείγματα με την ελπίδα ότι αυτά θα δώσουν στους επιστήμονες πληροφορίες για την προέλευση του ηλιακού συστήματος και την εμφάνιση της ζωής στη Γη.Η στιγμή της προσεδάφισης έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους ανθρώπους της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας.To Philae αποκολλήθηκε από το διαστημικό σκάφος Rosetta νωρίτερα σήμερα και μετά από κάθοδο επτά ωρών η ESA επιβεβαίωσε ότι προσεδαφίστηκε στην επιφάνεια του κομήτη λίγα λεπτά μετά τις 18:00 (ώρα Ελλάδας).

Μετά την επιτυχή προσεδάφιση το Philae και τα 10 όργανα που μεταφέρει θα αρχίσουν τις επιστημονικές έρευνες επί του εδάφους του κομήτη που θα διαρκέσουν δυόμισι ημέρες. Το μικρό ρομπότ θα λειτουργεί μέχρι τον Μάρτιο και είναι καταδικασμένο να πεθάνει από τη ζέστη όταν ο Tchouri θα πλησιάσει τον Ήλιο.

Το σκάφος Rosetta θα συνεχίσει να παρακολουθεί τον κομήτη τουλάχιστον μέχρι τη διέλευσή του στην κοντινότερη απόσταση από τον Ήλιο, τον Αύγουστο.

Τις πρώτες φωτογραφίες αφού το ρομπότ Philae αποκολλήθηκε από το διαστημικό σκάφος Rosetta και ξεκίνησε το ταξίδι του για τον κομήτη Tchouri έδωσε στη δημοσιότητα η ESA.
Η πρώτη φωτογραφία τραβήχτηκε λίγο αφού το Φίλαι αποκολλήθηκε από τη Rosetta και ξεκίνησε το ταξίδι του για τον κομήτη Tchouri και αναρτήθηκε στο λογαριασμό της ESA στο twitter. Ακολούθησε και μια δεύτερη που δείχνει το ρομπότ Philae να κατευθύνεται στον κομήτη.

Το ταξίδι του θα διαρκέσει σχεδόν επτά ώρες και αν όλα πάνε καλά θα ολοκληρωθεί περίπου στις 18:00 ώρα Ελλάδας, όταν το ρομπότ θα επιχειρήσει να προσεδαφιστεί στον κομήτη για πρώτη φορά στην Ιστορία.


Η πρώτη φωτογραφία που ανέβηκε στο twitter λίγο μετά την αποκόλληση
Η πρώτη φωτογραφία που ανέβηκε στο twitter λίγο μετά την αποκόλληση

Η διαδικασία ξεκίνησε το πρωί και μέχρι στιγμής όλα πάνε βάσει προγραμματισμού. Από την πρώτη στιγμή η ESA μεταδίδει live την επιχείρηση προσεδάφισης στον κομήτη.Νωρίτερα, για λίγη ώρα είχε χαθεί η επαφή ανάμεσα στη Rosetta και το Philae, αλλά γρήγορα αποκαταστάθηκε.

"Η Rosetta λαμβάνει το σήμα του Philae", επιβεβαίωσε ο Πάολο Φέρι, επικεφαλής των επιχειρήσεων στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC) της ESA στο Ντάρμσταντ.

Λίγες στιγμές πριν ο Αντρέ Ακομάτσο, διευθυντής πτήσης της αποστολής της Rosetta σήκωνε τον αντίχειρά του διαπιστώνοντας την αποκατάσταση της επαφής, δύο ώρες μετά την αποχώρηση των δύο σκαφών όπως ήταν προγραμματισμένο.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ένα Ελληνόπουλο στο... αρχηγείο της Rosetta


Ένα Ελληνόπουλο στο... αρχηγείο της Rosetta
Φωτογραφία Ελληνογερμανική Αγωγή

Τελευταία ενημέρωση: 12.11.2014 | 17:50
Ο μικρός Έλληνας Δημήτρης Γρύλης, μαθητής της έκτης τάξης του Δημοτικού, είναι ανάμεσα στους τυχερούς που παρακολουθούν τη διαδικασία της πρώτης προσεδάφισης ρομπότ σε κομήτη από κοντά.
Ο Δημήτρης, εκπροσωπώντας το δημοτικό σχολείο της Ελληνογερμανικής Αγωγής, είναι μεταξύ των τυχερών επισκεπτών, καθώς και Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, που βρίσκονται στο Κέντρο Ελέγχου Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC) της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας και παρακολουθούν το όχημα Philae, το οποίο μεταφέρει το διαστημικό σκάφος Rosetta, σε μια προγραμματισμένη προσεδάφιση στην περιοχή Agilkia του κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko.

Εκεί, η διαστημική συσκευή θα συγκεντρώσει πληροφορίες για τη δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος.

«Ο Δημήτρης είναι ενθουσιασμένος και παρακολουθεί με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον όσα γίνονται», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αγάπη Βαβουράκη, διευθύντρια του δημοτικού της Ελληνογερμανικής Αγωγής.
Από το πρωί οι μαθητές του σχολείου μέσα από τους διαδραστικούς πίνακες που υπάρχουν στις τάξεις, αλλά και γιγαντοοθόνης, παρακολουθούν κατά τη διάρκεια συνδέσεων τα όσα διαδραματίζονται στο διάστημα…

«Είναι εμπειρία ζωής για τον Δημήτρη» υπογραμμίζει η κ. Βαβουράκη, συμπληρώνοντας όμως, ότι «όλοι οι μαθητές του σχολείου είναι ενθουσιασμένοι και συμμετέχουν στη διαδικασία».

Ο μικρός μαθητής συνοδεύεται από τον καθηγητή Φυσικής Σπυρίδωνα Κόσκο και είναι ένα από τα πέντε παιδιά της ομάδας μαθητών της Ελληνογερμανικής Αγωγής, που κέρδισε το πρώτο βραβείο, σε έναν ευρωπαϊκό διαγωνισμό βίντεο με την ονομασία «Ξύπνησε Ροζέτα!» (WakeUp, Rosetta!).


Η πιο μεγάλη ώρα: Το ρομπότ Φίλαι έτοιμο να προσκολληθεί στον κομήτη Tchouri – 

Θα καλυφθεί LIVE!


Η πιο μεγάλη ώρα: Το ρομπότ Φίλαι έτοιμο να προσκολληθεί στον κομήτη Tchouri – Θα καλυφθεί LIVE!

Τελευταία ενημέρωση: 12.11.2014 | 11:21

Η πιο μεγάλη ώρα είναι στις... 17:30 (ώρα Ελλάδας) για το μικρό ρομπότ Philae (Φίλαι), "επιβάτη" του ευρωπαϊκού διαστημικού σκάφους Rosetta, που σήμερα θα επιχειρήσει, για πρώτη φορά στα χρονικά, να προσκολληθεί στην επιφάνεια ενός κομήτη!

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία έχει ήδη αρχίσει να μεταδίδει απευθείας όλες τις τελευταίες εξελίξεις.Πριν από λίγη ώρα, από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων στο Ντάρμσταντ, η υπεύθυνη για την αποστολή του σκάφους Rosetta ομάδα έδωσε το πράσινο φως για το εγχείρημα που θα πραγματοποιηθεί σε απόσταση 511 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη.

"Έχουμε το τελικό πράσινο φως. Εμπρός για τον αποχωρισμό", γράφτηκε στο Twitter από την ομάδα της Rosetta.

Αυτό το πράσινο φως επιβεβαιώνει ότι ο τελευταίος ελιγμός του διαστημικού σκάφους έγινε σωστά και ότι βρίσκεται σε κατάλληλη θέση για την ρίψη του ρομπότ Fhilae στον κομήτη Tchourioumov-Guerassimenko (Tchouri).

Όπως ήταν προγραμματισμένο περίπου στις 10.35 ώρα Ελλάδος, το ρομποτ αποκολλήθηκε. Επιβεβαιώθηκε μέσω twitter στις 11:05, λόγω της καθυστέρησης της άφιξης του σήματος που εκπέμπει η Rosetta.
Αμέσως μετά την αποκόλλησή του, το ρομπότ Philae θα πάρει φωτογραφίες της Rosetta και στη συνέχεια θα κατεβεί, με ελεύθερη πτώση, προς τον κομήτη, διανύοντας τα 20 χιλιόμετρα που το χωρίζουν από τον στόχο του σε επτά ώρες.

"Η κρίσιμη φάση είναι η ίδια η προσεδάφιση", δήλωσε ο Στέφαν Ούλαμεκ, υπεύθυνος για την προσεδάφιση του Philae. Η επιβεβαίωση της προσεδάφισης δεν αναμένεται να φθάσει στη Γη πριν από τις 18.00 ώρα Ελλάδος.

Εάν όλα πάνε καλά και ξεπερασθούν όλα τα τεχνικά ρίσκα του εγχειρήματος, ο Philae και τα 10 όργανα που μεταφέρει θα αρχίσουν τις επιστημονικές έρευνες επί του εδάφους του κομήτη που θα διαρκέσουν δυόμισι ημέρες. Το μικρό ρομπότ θα λειτουργεί μέχρι τον Μάρτιο και είναι καταδικασμένο να πεθάνει από τη ζέστη όταν ο Tchouri θα πλησιάσει τον Ήλιο.

Όποια και να είναι η τύχη του μικρού ρομπότ, το σκάφος Rosetta θα συνεχίσει να παρακολουθεί τον κομήτη τουλάχιστον μέχρι τη διέλευσή του στην κοντινότερη απόσταση από τον Ήλιο, τον Αύγουστο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

http://www.newsit.gr/kosmos/proti-fotografia-robot-prosedafisi-komitis-1211


Ανάρτηση από:dimiourgia-epikinonia.blogspot.gr

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg