Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2014

To "ναυάγιο των Παρισίων" φέρνει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις

To `ναυάγιο των Παρισίων` φέρνει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις - Το σχέδιο της κυβέρνησης για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον Ιανουάριο

 Τελευταία ενημέρωση: 27.11.2014 | 06:32

- Το σχέδιο της κυβέρνησης για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον Ιανουάριο

- Κυβερνητικοί παράγοντες σε "πηγαδάκια" εκτιμούν ότι οι 180 βουλευτές θα βρεθούν με άνεση
- Το Μαξίμου θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο να υπάρξει συναίνεση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ
- Στην έκτακτη συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου το πρωί της Πέμπτης θα αποφασιστεί το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων
- Σημαντική παράμετρος των εξελίξεων είναι η επιθυμία της τρόικας να εμπλακεί και ο ΣΥΡΙΖΑ στις διαπραγματεύσεις

Ειλημμένη είναι η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επίσπευση των διαδικασιών εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας κατά 1 με 2 μήνες, αμέσως δηλαδή μετά τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές και την επανέναρξη των διαδικασιών της Ολομέλειας της Βουλής.

Μάλιστα σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους η πρώτη ψηφοφορία που απαιτεί και 200 ψήφους για να εκλεγεί ΠτΔ προσδιορίζεται την 7η Ιανουαρίου και η τρίτη το αργότερο στις 3 Φεβρουαρίου.

Να σημειωθεί πάντως ότι μεταξύ των ψηφοφοριών ορίζεται χρονικό διάστημα μιας εβδομάδας περίπου.

Η απόφαση αυτή λέγεται ότι είχε ληφθεί πριν από το "ναυάγιο" των Παρισίων, καθώς για το Μέγαρο Μαξίμου και την Χαριλάου Τρικούπη η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα πολιτικής σταθερότητας στους δανειστές και θα διευκολύνει την επίτευξη συμφωνίας.

Με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα εκλεγεί ΠτΔ κάτι για το οποίο τα τελευταία 24ωρα εκφράζεται μεγάλη αισιοδοξία από το κυβερνητικό στρατόπεδο, σε σημείο που ορισμένοι κυβερνητικοί παράγοντες σε "πηγαδάκια" να εκτιμούν ότι λόγω των δραματικών εξελίξεων στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα να μην αποκλείεται ο νέος ΠτΔ να εκλεγεί ακόμη με 200 ψήφους!

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ενδεχομένως και συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός όχι ορατό αυτή τη στιγμή, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί πρώτα εκλογές και μετά εκλογή ΠτΔ με μεγάλη συναίνεση.

Πάντως στη συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου την Πέμτπη το πρωί αναμένεται να κριθεί το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να καλούνται να αποφασίσουν εκλογή ΠτΔ με ή χωρίς συμφωνία.
Σημαντική παράμετρος των εξελίξεων πάντως είναι η σπουδή και η πίεση που ασκεί η τρόικα για εμπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ στις διαπραγματεύσεις, σχεδιασμός ο οποίος μπορεί να υλοποιηθεί μόνο μετά από εκλογές και νίκη όπως αναμένεται του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός και αν η Κουμουνδούρου αποφασίσει το "μεγάλο συμβιβασμό" στο πρόσωπο του ΠτΔ ώστε η κυβέρνηση Σαμαρά να πιει μέχρι τέλους το πικρό ποτήρι της νέας συμφωνίας, χωρίς να μπορεί να κατηγορηθεί ως παράγων πολιτικής αστάθειας.
Ανδρέας Μαραθιάς
 

Πρόεδρος Δημοκρατίας από τον Ιανουάριο ή εκλογές πριν μπει η Άνοιξη; - Συναγερμός σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου μετά το Παρίσι

Πρόεδρος Δημοκρατίας από τον Ιανουάριο ή εκλογές πριν μπει η Άνοιξη; - Συναγερμός σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου μετά το Παρίσι

 
 Τελευταία ενημέρωση: 27.11.2014 | 07:33
 

- Θεωρεί ότι "έχει" ήδη τις 180 ψήφους η κυβέρνηση και θέλει εκλογή Προέδρου άμεσα πριν χαθεί το “timing”
- Προεκλογικός συναγερμός στον ΣΥΡΙΖΑ που βλέπει εκλογές λόγω μέτρων που δεν θα περάσουν
- Όλες οι κρίσιμες αποφάσεις σήμερα στο Μαξίμου στη συνάντηση Σαμαρά Βενιζέλου

Στις 10:00 το πρωί Σαμαράς και Βενιζέλος συναντώνται εκτάκτως στο Μαξίμου για να αξιολογήσουν την κατάσταση μετά το “ναυάγιο” της διαπραγμάτευσης στο Παρίσι.

Παρά την ιδιαίτερα σκληρή στάση του ΔΝΤ και τα μέτρα που θέτει στο τραπέζι στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν θεωρείται ότι τα εμπόδια είναι ανυπέρβλητα.

Αντίθετα η κυβέρνηση μοιάζει να ποντάρει στην πολιτική διαπραγμάτευση, θεωρόντας σχεδόξν τυπική την έλευση της τρόικας στην Αθήνα για το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης.


Πληροφορίες θέλουν εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αμέσως μετά τις γιορτές
 
Μάλιστα πηγές από το Μαξίμου λένε ότι μπορεί το eurogroup να μην το προλάβουμε ωστόσο μέχρι τα τέλη του μήνα υπάρχει ακόμη αρκετός χρόνος ώστε να κλείσουν όλα τα θέματα.

Τα τέλη του Δεκέμβρη όμως δεν είναι μια τυχαία ημερομηνία. Αντίθετα είναι μάλλον ορόσημο. Στις γιορτές η Βουλή θα είναι κλειστή, όμως οι πολιτικές εξελίξεις κάθε άλλο παρά σε... διακοπές θα είναι.

Αντίθετα πληροφορίες θέλουν το Μαξίμου να κινεί ήδη τις διαδικασίες για εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας νωρίτερα.
Μάλιστα σήμερα αναμένεται όλα αυτά να συμφωνηθούν μεταξύ Σαμαρά και Βενιζέλου. Το χρονοδιάγραμμα λέει ότι περίπου στις γιορτές θα αποκαλυφθεί ο υποψήφιος Πρόεδρος και αμέσως μετά κινηθούν οι διαδικασίες που ορίζονται από την πρώτη ως την τρίτη εκλογική διαδικασία μεταξύ 7ης Ιανουαρίου και 3ης Φεβρουαρίου.

Μάλιστα οι πληροφορίες θέλουν το Μαξίμου βέβαιο για την εξασφάλιση των 180 ψήφων και για τον λόγο αυτό θέλει να εκμεταλλευτεί τη στιγμή και να μην χαθεί χρόνος ως την Άνοιξη.

Αντίθετα στην Κουμουνδούρου μετά την ρήξη με την τρόικα στο Παρίσι η κατάσταση εκτιμάται τελείως διαφορετικά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να θεωρεί πως δεν υπάρχει νόημα αναζήτησης των 180 βουλευτών καθώς η τρόικα θέτει στο τραπέζι νέα επώδυνα και υφεσιακά μέτρα που θα αναγκάσουν την κυβέρνηση να προσφύγει σε εκλογές

Κάπως έτσι τα στελέχη της Κουμουνδούρου έχουν θέσει σε πλήρη συναγερμό τον εκλογικό μηχανισμό του κόμματος έτσι ώστε να αποφευχθεί αιφνιδιασμός.

Πολιτικό αδιέξοδο και εθνικές εκλογές βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ
 
Μάλιστα στην περίπτωση που δεν υπάρξει κίνηση από την πλευρά της κυβέρνησης για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας νωρίτερα, τότε θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που θα αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία.

Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι δεν θα μπορέσει η κυβέρνηση να πετύχει μια σχετικά ανώδυνη πολιτική συμφωνία και έτσι δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους για την εκλογή Προέδρου και έτσι αναγκαστικά η χώρα θα πάει σε εκλογές.
 

http://www.newsit.gr/ellada/proedrow-dhmokratias-ianoyarios-ekloges-2711 

Ανάρτηση από:dimiourgia-epikinonia.blogspot.gr

 

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg