Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2014

Πρόεδρος Δημοκρατίας: Λείπουν πολλοί ακόμα για τους 180

Πρόεδρος Δημοκρατίας: Λείπουν πολλοί ακόμα για τους 180 – Χρειάζονται 8-9 βουλευτές από ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ – Τα... μαθηματικά της προεδρικής εκλογής

 Τελευταία ενημέρωση: 09.12.2014 | 09:07

Από τη "δεξαμενή" ΔΗΜΑΡ και Ανεξάρτητων Ελλήνων ψάχνει η κυβέρνηση τους βουλευτές που της λείπουν για τους 180
- Οι οκτώ ανεξάρτητοι βουλευτές που έχουν δηλώσει πως δεν ψηφίζουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά το Μαξίμου ελπίζει να αλλάξουν γνώμη
- Οργιάζουν αλλά δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για διάγγελμα Σαμαρά σήμερα
- Θέλω πολιτικό πρόσωπο, είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Πολλοί το περίμεναν, άλλοι πιάστηκαν στον... ύπνο και άλλοι απλά έβγαλαν χαρτί, μολύβι και... αριθμομηχανή για να μετρήσουν τα κουκιά. Να δουν τι λείπει και τι χρειάζεται για να συμπληρωθεί ο μαγικός αριθμός των 180 βουλευτών που θα βγάλουν τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατία και θα σώσουν την κυβέρνηση από τις πρόωρες εκλογές.

Όλα τα βλέμματα, επί της ουσίας, στρέφονται στους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και τον Ανεξάρτητων Ελλήνων. Από τη δική τους «δεξαμενή» ελπίζει η κυβέρνηση να βρει τους βουλευτές που της λείπουν για να υπάρξει εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Όλα είναι απλά μαθηματικά.

Εν αρχή ην οι 24 ανεξάρτητοι βουλευτές. Οι τέσσερις (Τζάκρη, Βουδούρης, Γιαταγάνα, Παραστρατίδης) έχουν δηλώσει πως θα ψηφίσουν «όχι». Όλοι τους φλερτάρουν με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η κα Γιαταγάνα απουσίασε από την ψήφιση του προϋπολογισμού.
Άλλοι τέσσερις (Ανδρουλάκης, Τατσόπουλος, Μπόλαρης και Μακρή) κλίνουν προς το όχι.

Η κυβέρνηση ποντάρει να αλλάξει γνώμη σε κάποιος από τους οκτώ. Και φυσικά ελπίζει ότι οι 16 που απομένουν, θα στηρίξουν την επιλογή της. Άρα: 155+16=171. Απομένουν 8 ή 9 βουλευτές για να φτάσουμε στο 180.

Έστω και έμμεσα, υπέρ της προεδρικής εκλογής έχουν ταχθεί η Κατερίνα Μάρκου, που έκανε την... έκπληξη και ψήφισε τον προϋπολογισμό αλλά και ο Γιώργος Νταβρής, που μπορεί να είπε «όχι» στον προϋπολογισμό αλλά ψήφισε «ναι» για τις δαπάνες των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας.
Σε εκείνους που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσουν για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι και οι Κώστας Γιοβανόπουλος, Βασίλης Καπερνάρος, Γιάννης Κουράκος, Γιώργος Κασαπίδης και Πάρις Μουτσινάς, ίσως και ο Βύρωνας Πολύδωρας, που έχει πει πως ίσως γίνει ο 180ος αν η κυβέρνηση ψάχνει μόνο… έναν βουλευτή.

Για να μην εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να μην ψηφίσουν 121 βουλευτές. Οπότε το κλειδί βρίσκεται επί της ουσίας στους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ καθώς μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ (71), το ΚΚΕ (12) και τους 16 βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι 12 των ΑΝΕΛ και οι 10 της ΔΗΜΑΡ συμπληρώνουν τον αριθμό που κάνει απαγορευτική την εκλογή.

Θα... αντέξουν όμως οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ; Αυτό είναι το ερώτημα που θέτουν κάποιοι λέγοντας ότι για όλους τους βουλευτές η μη εκλογή προέδρου είναι ένα ρίσκο καθώς γνωρίζουν ότι μπορεί την Πρωτοχρονιά να είναι επί της ουσίας εκτός Βουλής.


http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=353158&nslt=1&catid=9

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg