Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2014

Αφιέρωμα : Επίσκεψη στο εργαστήριο κατασκευής ξυλόσομπων «Φωκάς» στην Ροδόπολη Σερρών

Του Παναγιώτη Ακριτίδη
Την Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014 επισκεφτήκαμε την επιχείρηση παραγωγής παραδοσιακών ξυλόσομπων και όχι μόνο (καζάνια κ.α.) «Φωκάς» στην Ροδόπολη Σερρών, 100 μέτρα από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας της Ροδόπολης.
DSC_0004
Εκεί μας δέχτηκε ο ιδιοκτήτης αλλά και το προσωπικό του.
Στην συνέχεια, μας μίλησε για την παραδοσιακή ξυλόσομπα με φούρνο, που την κατασκευάζουν από το 1935, την οποία την δημιουργούν με κατάλληλη επεξεργασία των πρώτων υλών με την βοήθεια κάποιων εργαλείων. Όπως για παράδειγμα το σίδερο που είναι σε φέτες, αφού το κόψουν στις διαστάσεις που θέλουν, το διαμορφώνουν με ορθή γωνία εκεί που πρέπει, και ενώνουν τα κομμάτια αυτά μεταξύ τους.
DSC_0052 DSC_0069
Επίσης, μας εξήγησε την λειτουργία της, που ήταν πολύ έξυπνη. Και ότι έχει εσωτερική επένδυση από κοκκινόχωμα της λίμνης Κερκίνης, το οποίο ήταν ξεραμένο σε μορφή τούβλου, για να διατηρεί την ζεστή. Μας είπε ότι το φαγητό γίνεται πολύ πιο νόστιμο στην σόμπα αυτή, και το επιβεβαίωσαν οι εκπαιδευόμενοι που είχαν φάει φαγητό από τέτοια σόμπα.
DSC_0057
Ακόμα, μας είπε ότι η επιχείρηση είναι οικογενειακή την είχε ο παππούς του, ο οποίος είναι σε μεγάλη ηλικία τώρα, και κάθε πρωί έρχεται και ασχολείται λίγες ώρες με την δουλειά.
Μετά το τέλος της επίσκεψης μας περπατήσαμε λίγο στα σοκάκια της Ροδόπολης, όπου η παρέα με τα αστεία της, ο τόπος με τις ομορφιές του, μας θύμισε παλιές καλές εποχές, σαν τότε που πηγαίναμε μικροί σχολείο.
DSC_0063 DSC_0101
Στο τέλος καθίσαμε σε μια καφετέρια, βγήκαμε αναμνηστικές φωτογραφίες, και ήπιαμε το ρόφημα μας.
DSC_0151 

http://sderodopolis.wordpress.com/2014/03/26/%CE%B5
 Ιστορικό

Όλα από έρωτα ξεκίνησαν, με πρώτον απ΄ όλους τον έρωτα για τη ζωή. Παιδί ενός χρονού, ξεκίνησε το ταξίδι της ζωής του στο άγνωστο, κρατώντας το χέρι των δικών του. Τι να αισθανόταν άραγε σε αυτό το ταξίδι; Τι να καταλάβαινε; Κούραση, πόνος, αποχωρισμός, δάκρυα…
Και όμως το χέρι που τον κρατούσε ήταν δυνατό, ήταν χέρι ανθρώπου δουλευτάρη, μάστορα, ανθρώπου που δεν τα παρατά. Τέτοια ήταν τα χέρια των παππούδων μας, που ήρθαν εδώ, στη Ροδόπολη, έπιασαν το ακατέργαστο χώμα και το έκαναν εκκλησία, σπίτια, σχολείο, γήπεδο, εργαστήρια, δρόμους, πλατείες, οικισμό ολοκληρωμένο, να μην έχει να ζηλέψει τίποτα.
Σήμερα, γέρος πια 92 χρονών, ο μπάρμπα-Γιάννης ο Φωκάς, με το ίδιο σταθερό χέρι που κληρονόμησε, συνεχίζει ακόμα να χαράζει το μέταλλο δίνοντας του ζωή, όπως αυτός μόνο ξέρει, με αρμονία και λεπτές χειρουργικές κινήσεις, ξεπατικωμένες λες από το ερωτικό παιχνίδι των ερωδιών στην παρακείμενη λίμνη.
Δίπλα του, στο δικό της εργαστήρι, η εγγονή του, η Ράνια η Ζαχαράκη, ήρθε να δώσει μια άλλη, πιο νέα, πιο φρέσκια νότα δημιουργίας, με τον δικό της προσωπικό τρόπο έκφρασης της καλλιτεχνικής της ανησυχίας, μέσα από μικρές δημιουργίες και λεπτά κομψοτεχνήματα, δίνει ζωή στο μέταλλο, στο ξύλο, στο ύφασμα… 
 

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.277778128944601.83716.215818971807184&type=3

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg