Πέμπτη, 4 Δεκεμβρίου 2014

«Επανάσταση εάν τ' αρχαία… φύγουν από τη Μεσολακκιά»

Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου 2014ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΜΦΙΠΟΛΗ: Του Βαγγέλη Στολάκη

Έτοιμοι να… «κάνουν επανάσταση», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην Karfitsa είναι οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού Μεσολακκιά, εκεί όπου βρέθηκε ο τύμβος στο λόφο Καστά και στέλνουν το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, πολιτική ηγεσία αλλά και αρχαιολόγους, πως τα ευρήματα θα πρέπει να παραμένουν στην περιοχή τους και θα κάνουν τα πάντα γι’ αυτό. Την ώρα που η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις, με το… μαρτύριο της σταγόνας από πλευράς υπουργείου Πολιτισμού σε ό,τι αφορά την ταυτότητα του νεκρού να συνεχίζεται στο χωριό των μόλις 300 μονίμων κατοίκων υπάρχει έντονος προβληματισμός για το μέλλον των ευρημάτων.

Αιρετοί αλλά και απλοί πολίτες με κάθε τρόπο και ευκαιρία διαμηνύουν σε πολιτικούς αλλά και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού πως τα ευρήματα της ανασκαφής: οι Σφίγγες, οι Καρυάτιδες, το ψηφιδωτό της αρπαγής της Περσεφόνης αλλά και ο… νεκρός θα πρέπει να παραμείνουν στην Αμφίπολη. Αυτό άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες ήταν και το αντικείμενο συζήτησης, δηλαδή η ανάπτυξη της περιοχής από εδώ και στο εξής, του δημάρχου Αμφίπολης Κωνσταντίνου Μελίτου με τον ίδιο τον υπουργό Πολιτισμού Κωνσταντίνο Τασούλα που επισκέφτηκε το λόφο Καστά το περασμένο Σάββατο.

Στην… Αθήνα

Παρότι η γενική γραμματέας του υπουργείου, Λίνα Μενδώνη αλλά και η επικεφαλής της ανασκαφής, Κατερίνα Περιστέρη έχουν προχωρήσει σε δημόσιες τοποθετήσεις πως τα ευρήματα θα παραμείνουν στην περιοχή βάζοντας έτσι, τέλος στα σενάρια που τα θέλουν να μετακινούνται και να εκτίθενται σε περιοχή εκτός Αμφίπολης, στα «πηγαδάκια» της Μεσολακκιάς υπάρχει έντονος προβληματισμός για το τι μέλλει γενέσθαι. Η ανησυχία αυτή των κατοίκων προκύπτει όπως οι ίδιοι λένε από δυο βασικούς λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με την εκδήλωση του υπουργείου Πολιτισμού του περασμένου Σαββάτου που πραγματοποιήθηκε στην οδό Μπουμπουλίνας στην Αθήνα (όπου στεγάζεται το ΥΠΠΟ) και στην οποία η Κατερίνα Περιστέρη για 4,5 ώρες ανέλυε και παρουσίαζε την ανασκαφή από την αρχή ως το τέλος στο λόφο Καστά. «Γιατί αυτή η εκδήλωση να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα; Δεν θα μπορούσε να γίνει στην Αμφίπολη» διερωτάται κάτοικος της Μεσολακκιάς και αιρετός της περιοχής στην Karfitsa. Ο δεύτερος λόγος που κάνει τους 300 κατοίκους να κάθονται σε… αναμμένα κάρβουνα σχετίζεται με το περιεχόμενο πρόσφατων δηλώσεων της Λίνας Μενδώνη πως η Αμφίπολη είναι γνωστή ως μια αποικία των Αθηναίων. «Την Αμφίπολη την ξέρουμε πολύ καλά σαν μια σημαντική αποικία των Αθηναίων και αρχαία πόλη, έχουμε το οχυρωματικό της σύστημα, τα οικοδομήματά της, πρόσφατα στο ΕΣΠΑ ανεδείχθη το Γυμνάσιο, γίνεται τώρα η αποκατάσταση του βυζαντινού Πύργου του Μαρμαρίου. Επίσης, υπάρχει ένα παρά πολύ ωραίο μουσείο που ανταποκρίνεται απολύτως στις σύγχρονες προδιαγραφές» ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Γιατί θυμήθηκε τώρα η κ. Μενδώνη πως η Αμφίπολη είναι αποικία Αθηναίων; Γιατί δεν το είχε θυμηθεί νωρίτερα και μόλις λίγες ημέρες πριν την επίσημη παρουσίαση των ανασκαφών στην Αθήνα;» υπογραμμίζει με νόημα στην «K» η ίδια πηγή.

Παρέλαση… στελεχών

Στο μεταξύ, κυβερνητικά στελέχη αλλά και αιρετοί τις περασμένες ημέρες έκαναν… παρέλαση στο λόφο Καστά. Εκτός από τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα, ο οποίος φέρεται να εισήλθε στον τύμβο συνοδεία αυτοδιοικητικών, στην περιοχή βρέθηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος αλλά και μέλη της Γενικής Συνέλευσης των Επιμελητηρίων της χώρας, που συνεδρίαζε το περασμένο Σάββατο στις Σέρρες. «Ησυχάσαμε λίγο με τη δημοσιότητα. Έφυγαν οι δημοσιογράφοι. Ήρθαν μόνο το περασμένο Σάββατο που ήταν ο υπουργός Τασούλας εδώ. Ήρθαν και άλλοι. Ο Κωνσταντόπουλος, ο Γιακουμάτος και μέλη των επιμελητηρίων. Σχεδόν εκατό άτομα ανέβηκαν στο λόφο» ισχυρίζεται ο κ. Ζουρνατζής. «Ήρθαν τρία λεωφορεία και μετά αποχώρησαν απευθείας, δεν ήρθαν στο χωριό» συμπληρώνει. «Μετά πήγαν στο Μουσείο, την Κερκίνη, το σπίτι του Καραμανλή» τονίζει.

Αντιδράσεις και διαβεβαιώσεις

«Δεν νομίζω τα ευρήματα να μετακινηθούν από την Αμφίπολη. Αν τυχόν γίνει κάτι τέτοιο όμως θα κάνουμε επανάσταση. Τα ευρήματα θα μείνουν εδώ. Αλίμονο εάν δεν αντιδράσουμε» σχολιάζει ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μεσολακκιάς, Αθανάσιος Ζουρνατζής.

Τους ισχυρισμούς των κατοίκων της Μεσολακκιάς αντικρούει μιλώντας στην Karfitsa ο δήμαρχος Αμφίπολης, Κωνσταντίνος Μελίτος, ο οποίος θεωρεί πως τέτοια σενάρια υποκινούν πολιτικοί του αντίπαλοι. Ο υπουργός ξεκάθαρα δήλωσε ότι τίποτα δεν θα φύγει από εδώ. Θα βλέπουμε φαντάσματα;» υποστηρίζει. «Ήμουν με τον υπουργό και το Σάββατο και την Κυριακή που τον πήγα στο αεροδρόμιο. Δεν ειπώθηκε κάτι τέτοιο. Αντιθέτως συζητήσαμε το υπόμνημα που του κατέθεσα για την ανάπτυξη της περιοχής με αφορμή τις ανασκαφές. Η ανάπτυξη του δήμου είναι η αφετηρία της συζήτησης μας με την πολιτική ηγεσία» συμπληρώνει ο κ. Μελίτος.

Πηγή: karfitsa.gr

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg