Το δικό μου κανάλι

Το δικό μου κανάλι
You tube

Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Μια συγκινητική ιστορία: Αργεντινή: Αγώνας να βρεθούν 400 βρέφη που είχαν κλαπεί επί χούντας

Η Εστέλα Καρλότο

 

Η Εστέλα Καρλότο τον Απρίλιο του 1978, εντάχθηκε στις Μητέρες και τις Γιαγιάδες της Πλατείας του Μαΐου, που αξίωναν από τη στρατιωτική χούντα πληροφορίες για τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους που είχαν εξαφανιστεί

Η Εστέλα Καρλότο θα αγκαλιάσει σύντομα τον εγγονό της, ένα από τα βρέφη που έκλεψε η δικτατορία στην Αργεντινή (1976-1983), αλλά για την ίδια, η «μακρά μάχη» που ξεκίνησε πριν από 36 χρόνια συνεχίζεται, καθώς η τύχη ακόμη τουλάχιστον 400 παιδιών παραμένει άγνωστη.Η μέχρι τότε ζωή της ανατράπηκε τον Νοέμβριο του 1977 όταν η κόρη της, η Λάουρα Καρλότο, φοιτήτρια ιστορίας, 23 ετών, έγκυος δύο μηνών χωρίς η μητέρα της να το γνωρίζει, εξαφανίστηκε χωρίς κανένα ίχνος.

Η 47χρονη τότε δασκάλα και μητέρα τεσσάρων παιδιών ζούσε στη Λα Πλάτα, μια πόλη 60 χλμ. από το Μπουένος Άιρες, όπου η ριζοσπαστική αντιδικτατορική δράση ήταν εντελώς άγνωστη.

Τον Απρίλιο του 1978, εντάχθηκε στις Μητέρες και τις Γιαγιάδες της Πλατείας του Μαΐου, που αξίωναν από τη στρατιωτική χούντα πληροφορίες για τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους που είχαν εξαφανιστεί. Τον Αύγουστο, οι στρατιωτικοί της παρέδωσαν το πτώμα της κόρης της.

Έκτοτε, καταδιώκει ασταμάτητα τους αξιωματούχους της στρατιωτικής χούντας που υπάρχουν υποψίες ότι πήραν παιδιά από τους γονείς τους και τα παρέδωσαν σε οικογένειες προσκείμενες στο καθεστώς, αψηφώντας όλες τις προσπάθειες να κατατρομοκρατηθεί και να εγκαταλείψει την προσπάθεια -όπως όταν το σπίτι της στη Λα Πλάτα έγινε κόσκινο από τις σφαίρες, το 2002.

«Δεν ήμουν μια ηρωίδα. Δεν συμμετείχα ποτέ σε κάτι... Ήμουν μια γυναίκα της μεσαίας τάξης, δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι θα περνούσα τη ζωή μου σε αυτές τις έρευνες», είπε η Καρλότο.

Πρόεδρος της οργάνωσης των Γιαγιάδων της Πλατείας του Μαΐου από το 1990, γύρισε όλο τον κόσμο μετατρεπόμενη σε πρέσβειρα του σκοπού τους.

Από το Παρίσι ως την Ουάσινγκτον και την Μαδρίτη, η Καρλότο κατήγγειλε ένα «συστηματικό σχέδιο κλοπής» των νεογέννητων των αντιφρονούντων.

Η οργάνωση έχει προταθεί για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης πέντε φορές κι έχει λάβει αναρίθμητα βραβεία και διακρίσεις, που η Καρλότο λέει ότι θεωρεί «τροφή για τον αγώνα».

Για την Γκρατσιέλα Φερνάντες Μεϊχίντε, πρώην υπουργό, η κλοπή των βρεφών «ήταν μια χυδαία προσβολή, από τις πιο διεστραμμένες» εναντίον των θυμάτων.

Η ίδια επισήμανε ότι οι Γιαγιάδες «ήταν πάντα πολύ μετριοπαθείς, βρίσκονταν πάντα στο κέντρο της κοινωνίας, και για αυτό ο κόσμος ταυτίστηκε τόσο με τα δεινά τους και με τον αγώνα τους».

Το 2003, η Εστέλα Καρλότο απέκτησε έναν ισχυρό σύμμαχο στο προεδρικό μέγαρο: τον Νέστορ Κίρσνερ, επί της προεδρίας του οποίου (2003-2007) οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης εκατοντάδες στρατιωτικοί, περιλαμβανομένων ηγετικών στελεχών της στρατιωτικής χούντας.

Ο στρατηγός Χόρχε Βιδέλα, ο επικεφαλής της δικτατορίας από το 1976 ως το 1981, ο οποίος καταδικάστηκε σε 50 χρόνια κάθειρξη, κρίθηκε ένοχος για αυτό που η Δικαιοσύνη της Αργεντινής περιέγραψε ως ένα «συστηματικό σχέδιο» κλοπής και παράδοσης σε ανθρώπους προσκείμενους στο καθεστώς των βρεφών που γεννούσαν μητέρες που βρίσκονταν υπό κράτηση.

Η δίκη το 2000 στη Ρώμη του στρατηγού Κάρλος Σουάρες Μάσον, που κρίθηκε υπεύθυνος για το φόνο της Λάουρα Καρλότο και άλλων αντιφρονούντων και για λαθρεμπόριο βρεφών, σημάδεψε ιδιαίτερα την Εστέλα Καρλότο.

Σχεδόν 37 χρόνια μετά τη δημιουργία των Γιαγιάδων, τον Οκτώβριο του 1977, 114 παιδιά έχουν «ανακτηθεί», κατά τη φρασεολογία της οργάνωσης.

Δύο είδωλα της Αργεντινής, οι ποδοσφαιριστές Ντιέγκο Μαραντόνα και Λιονέλ Μέσι, εκφράζουν συχνά την υποστήριξή τους στην Εστέλα Καρλότο και στις οργανώσεις των Μητέρων και των Γιαγιάδων.

Η Εστέλα Καρλότο διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει την κινητοποίησή της. «Δεν έχει τελειώσει, ο αγώνας συνεχίζεται. Θα συνεχίσουμε μαζί με τις Γιαγιάδες να αναζητούμε όλους όσοι ακόμη αγνοούνται».

http://www.protothema.gr/world/article/400949/argedini-agonas-gia-na-vrethoun-400-vrefi-pou-eihan-klapei-epi-houdas/

Συγκίνηση στην Αργεντινή

Στην αγκαλιά του εγγονού μετά από 36 χρόνια η «πρώτη γιαγιά της πλατείας Μαΐου»

Στην αγκαλιά του εγγονού μετά από 36 χρόνια η «πρώτη γιαγιά της πλατείας Μαΐου»
Μιλήσαμε για τα πάντα και καταλαβαίνουμε απόλυτα ο ένας τον άλλον, είπε η 83χρονη Εστέλα ντε Καρλότο με τα 15 εγγόνια   (Φωτογραφία:  Reuters )

Μπουένος Αϊρες, Αργεντινή
Μακριά από τις κάμερες πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της προέδρου της οργάνωσης «Γιαγιάδες της πλατείας Μαΐου», Εστέλα ντε Καρλότο, με τον εγγονό της. Πρόκειται για το παιδί που γέννησε η κόρη της σε ηλικία 24 ετών, προτού δολοφονηθεί από την Χούντα που κυβέρνησε την Αργεντινή μεταξύ 1976-1983.

Ο Γκίντο ντε Καρλότο γεννήθηκε στις 26 Ιουνίου 1978 σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Μπουένος  Αίρες. Η μητέρα του, πέρασε λίγες ώρες αγκαλιά με το παιδί της. Ήταν ήδη φυλακισμένη σε κέντρο κράτησης για τη συμμετοχή της σε οργάνωση ανταρτών. Το τέλος της ήταν ζήτημα χρόνου. Όπως για τις χιλιάδες των «εξαφανισμένων» εκείνου του Βρώμικου Πολέμου.

Το παιδί δόθηκε για υιοθεσία σε άλλη οικογένεια. Οι νέοι γονείς τού έδωσαν άλλο όνομα, Ιγκνάσιο Ουρμπάν, το μεγάλωσαν και το σπούδασαν. Πριν από λίγους μήνες εκείνος αποφάσισε να επισκεφθεί την οργάνωση, γιατί είχε αμφιβολίες. 

Η οργάνωση «Γιαγιάδες της πλατείας Μαΐου» (Abuelas de la Plaza de Mayo) έχει καταφέρει να ενώσει 114 παιδιά με τις βιολογικές τους οικογένειες.

H προσπάθεια είναι εξαιρετικά δύσκολη και μακρόχρονη: έρευνες σε νοσοκομεία και ληξιαρχεία, αναζήτηση μαρτυριών, ακόμα και της πιο ασήμαντης φαινομενικά λεπτομέρειας. Η πρόοδος της επιστήμης έχει ασφαλώς βοηθήσει, ιδιαίτερα το τεστ DNA.

Η στιγμή της επανένωσης των παιδιών με τις οικογένειές τους μετά από τόσες δεκαετίες δεν είναι εύκολη.

Η ίδια η Ντε Καρλότο εξηγεί ότι τα εγγόνια που έρχονται στην οργάνωση για να διηγηθούν την ιστορία τους και να αναζητήσουν τις βιολογικές τους οικογένειες είναι γεμάτα αμφιβολίες.

«Οι οικογένειες που μεγάλωσαν αυτά τα παιδιά συχνά τους λένε: 'τώρα θα μας εγκαταλείψεις, εμάς που σε μεγαλώσαμε;'. Για αυτό και πολλές φορές περιμένουν πολλά χρόνια για να ψάξουν. Όμως τότε είναι αργά γιατί οι περισσότερες γιαγιάδες είναι πολύ μεγάλες σε ηλικία και πεθαίνουν» εξηγεί η Ντε Καρλότο, η οποία σήμερα είναι 83 ετών. Αν ζούσε η κόρη της θα ήταν 60.

Η πρώτη συνάντηση με την βιολογική του οικογένεια έγινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Σύμφωνα με τον αργεντινό Τύπο, η συγκίνηση ήταν έντονη, οι ιστορίες που διηγήθηκαν ο ένας στον άλλον ήταν ατελείωτες.

Εκείνος στο τέλος της βραδιάς αποχαιρέτησε τη βιολογική του γιαγιά: «Γεια σου, γιαγιά» φέρεται να της είπε.

«Ακόμα πρέπει να γίνουν πολλά, γιατί υπάρχουν πολλές γιαγιάδες εδώ που δεν έχουν ακόμα νιώσει αυτό που ένιωσα εγώ. Δεν ήθελα να πεθάνω χωρίς αυτή την αγκαλιά» δήλωσε η Εστέλα ντε Καρλότο στους δημοσιογράφους την ημέρα που έγινε γνωστό ότι βρέθηκε ο εγγονός της.

Πράγματι, τουλάχιστον 400 βρέφη που δόθηκαν για υιοθεσία εκείνη την περίοδο εξακολουθούν να αναζητούνται.

Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης
Newsroom ΔΟΛ


 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg