Το δικό μου κανάλι

Το δικό μου κανάλι
You tube

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Ντράγκι: Η ΕΚΤ θα αγοράσει πάνω ένα τρις κρατικά ομόλογα - Με προσθετα κριτήρια θα συμπεριληφθούν Ελλάδα και Κύπρος στο πρόγραμμα

Ντράγκι: Η ΕΚΤ θα αγοράσει πάνω ένα τρις κρατικά ομόλογα - Με προσθετα κριτήρια θα συμπεριληφθούν Ελλάδα και Κύπρος στο πρόγραμμα

Τελευταία ενημέρωση: 22.01.2015 | 16:56
 
- Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

- Η ΕΚΤ θα αγοράζει 60 δισ κρατικά ομόλογα από τον Μάρτιο έως το τέλος του 2016
- Νωρίτερα άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια - Υποχωρεί το ευρώ
- Από την παράταση ή όχι του προγράμματος θα εξαρτηθεί αν η Ελλάδα θα επωφεληθεί από το τύπωμα χρήματος
- Αμέσως μετά θα ακολουθήσει διάγγελμα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά

Όπως είπε ο Μάριο Ντραγκι, θα γίνει συνδυασμένο πρόγραμμα αγορών δημόσιων και ιδιωτικών τίτλων 60 δισ το μήνα. Οι αγορές κρατικών ομολόγων θα ξεκινήσουν από τον Μάρτιο του 2015 έως το τέλος του 2016. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα τυπώσει χρήμα άνω του 1 τρισ.

Για τα ελληνικά ομόλογα ο κ. Ντράγκι είπε ότι δεν αποκλείονται τα ελληνικά ομόλογα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά σε χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα θα ισχύουν πρόσθετα κριτήρια.  Όπως είπε, σε χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα υπό την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ισχύουν ορισμένα πρόσθετα κριτήρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 28 Φεβρουαρίου λήγει η τεχνική παράταση του Μνημονίου. Αν δεν υπάρξει παράταση του Μνημονίου τότε η Ελλαδα είναι αμφίβολο αν θα επωφεληθεί από το τύπωμα χρήματος του Ντράγκι.

Το ύψος των αγορών θα είναι ανάλογο της συμμετοχής της κάθε χώρας στον ισολογισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και θα αφορά σε τίτλους που βρίσκονται στην επενδυτική βαθμίδα.

«Οι κεντρικές τράπεζες θα αναλαμβάνουν τον κίνδυνο για περίπου το 80% από τις αγορές τίτλων», διευκρίνισε ο κ. Ντράγκι.

Το πρόγραμμα αφορά σε συνδυασμένες αγορές δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, ενώ τον κεντρικό συντονισμό θα πραγματοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα χρήματα που θα πάρουν οι τράπεζες από τις αγορές ομολόγων θα μπορούν είτε να χρηματοδοτήσουν τον ιδιωτικό τομέα είτε να κατατεθούν στην ΕΚΤ, με αρνητικό όμως επιτόκιο. Έτσι δίνεται κίνητρο για τη χρηματοδότηση της ιδιωτικής οικονομίας.

Νωρίτερα η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι παραμένουν αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια αναφοράς, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου.
Συγκεκριμένα, το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος παραμένει στο επίπεδο του 0,05%, αυτό που αφορά πράξεις διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο επίπεδο του 0,30% και το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο επίπεδο του -0,20%.


Υποχωρεί το ευρώ


Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει σημαντική υποχώρηση σε ποσοστό 1,08% και διαμορφώνεται στα 1,1491 δολάρια, στο απόηχο της ανακοίνωσης Ντράγκι για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Το ευρώ βρίσκεται στα 135,444 γεν, στο 0,7586 με τη στερλίνα και στο 0,9885 με το ελβετικό φράγκο, υποχωρώντας κατά 1,12%. Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί οριακά σε ποσοστό 0,03% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 117,871 γεν. Το δολάριο βρίσκεται στο 1,5148 με τη στερλίνα και στο 0,8612 με το ελβετικό φράγκο.

http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=370975&catid=13 

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg