Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2015

Οι πρώτες δεσμεύσεις του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο: «Ο λαός απαιτεί να ματώσουμε»


Δημοσιεύθηκε: Ενημερώθηκε:
Υπό τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, ξεκίνησε στις 11 το πρωί στη Βουλή η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τα μέλη του οποίου ορκίστηκαν χθες ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.
«Ο λαός απαιτεί από εμάς να ματώσουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στους υπουργούς του και δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της νέας κυβέρνησης. Στόχος είναι, όπως είπε, η αποκατάσταση του κύρους και της αξιοπρέπειας της χώρας, της διαφάνεια και των δημοκρατικών δομών. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουν προσδοκίες από τη νέα κυβέρνηση», τόνισε.
Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Δεν ερχόμαστε για να απολαύσουμε προνόμια εξουσίας, αλλά για να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο που ασκείται η πολιτική και η διοίκηση της χώρας, να βαλουμε τέλος στο καθεστώς του ρουσφετιού, να κανουμε παρελθόν το κράτος-πελάτη».

Χαρακτήρισε την κυβέρνησή του «κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας» και έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Έμφαση πρέπει να δοθεί, πρόσθεσε, στη στήριξη της οικονομίας, τη διαπραγμάτευση του χρέους και τη σύγκρουση με το «κατεστημένο της διαφθοράς», όπως είπε. Τόνισε ακόμη ότι «η κυβέρνηση δεν έχει άλλο αφεντικό, παρά τους ίδιους τους πολίτες».
Προτεραιότητες
Στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο τέθηκαν επί τάπητος οι προτεραιότητες της κυβέρνησης και ο βασικός στόχος: Η πρόθεση της επίσπευσης του κυβερνητικού έργου, με δεδομένο ότι η χώρα ήδη δέχεται πιέσεις από το εξωτερικό στο μέτωπο της οικονομίας και το θέμα του ελληνικού προγράμματος.
Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση του Παναγιώτης Κουρουμπλής προσερχόμενος στη συνεδρίαση του υπουργικού: «Ο λαός δεν θα περιμένει. Απαιτείται έργο».
Ήδη η νέα κυβέρνηση έδωσε τα πρώτα δείγματα της πολιτικής που θα ακολουθήσει, καθώς δια των νεοφώτιστων υπουργών εξαγγέλθηκαν μεταξύ άλλων, το σταμάτημα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, το «πάγωμα» της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, αλλά και η ανάκληση «όσων απολύσεων έγιναν αντισυνταγματικά», όπως των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών και οι σχολικοί φύλακες.
Όπως έγινε γνωστό, πέρα από τις συνεδριάσεις του υπουργικού Συμβουλίου, κάθε εβδομάδα θα συνεδριάζει υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα το Κυβερνητικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.
default
Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την Πέμπτη την πρώτη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος με χθεσινές δηλώσεις του είπε πως θα κάνει ότι περνά από το χέρι του, για να βοηθήσει σε μια «αμοιβαία αποδεκτή βιώσιμη λύση». Ο επόμενος σταθμός του Σουλτς θα είναι το Βερολίνο, όπου αναμένεται να συναντηθεί με την καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.
Την Παρασκευή, έρχεται στην Αθήνα και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γιερούν Ντάισελμπλουμ και όπως είπε ο ίδιος έρχεται για μία πρώτη συνάντηση, όχι για διαπραγμάτευση. Ο κ. Ντάισελμπλουμ, βάσει των δηλώσεων που έχει κάνει τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ζητά την επίσπευση των διαδικασιών για την υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος, επισημαίνοντας σε όλους τόνους ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις προς τους εταίρους της.
https://www.blogger.com/blogger.g?blogID

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg