Κυριακή, 1 Φεβρουαρίου 2015

Αλλάζει το κλίμα για την Ελλάδα - Παρέμβαση Ομπάμα: "Δεν μπορείς να στίβεις συνέχεια μία χώρα" - Πρόθεση Γιούνκερ να καταργήσει την τρόικα

Αλλάζει το κλίμα για την Ελλάδα - Παρέμβαση Ομπάμα: `Δεν μπορείς να στίβεις συνέχεια μία χώρα` - Πρόθεση Γιούνκερ να καταργήσει την τρόικα
Τελευταία ενημέρωση: 01.02.2015 | 21:35
- Θετικές φαίνεται πως είναι οι εξελίξεις για την χώρα μας

- Παρά το καλύτερο κλίμα, ωστόσο, όλες οι πλευρές αναφέρουν πως πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις
- Ηχηρή παρέμβαση του αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, υπέρ της Ελλάδας
- Η Handelsblatt αναφέρει πως ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θέλει να καταργήσει την τρόικα!
- Ο Μισέλ Σαπέν εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ελληνική κυβέρνηση
- Βαρουφάκης: Θέλουμε νέο συμβόλαιο
- Δείτε βίντεο με τις δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα

Όλα δείχνουν, λοιπόν, πως το βαρύ, ομολογουμένως, κλίμα για την χώρα μας αλλάζει!
Ταυτόχρονα όμως, τονίζεται σε όλους τους τόνους και από όλες τις πλευρές, πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Αυτή η αλλαγή του κλίματος φάνηκε τόσο από την κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι υπουργοί Οικονομικών Ελλάδας και Γαλλίας, Γιάννης Βαρουφάκης και Μισέλ Σαπέν, αντίστοιχα, όσο και από την ηχηρή παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τονίζει πως μόνο με ανάπτυξη μπορεί η Ελλάδα να βγει από το τέλμα.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου που δόθηκε στην γαλλική πρωτεύουσα, φάνηκε να υπάρχει σύγκλιση απόψεων, με τον Μισέλ Σαπέν να εκφράζει την εμπιστοσύνη του στην ελληνική κυβέρνηση και τον Γιάννη Βαρουφάκη να τονίζει πως δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή την στιγμή.

Η παρέμβαση Ομπάμα


Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, πήρε ξεκάθαρη θέση, αναφερόμενος στην ελληνική κρίση χρέους και συγκεκιμένα τόνισε σε δηλώσεις του στο CNN τα εξής: «Όταν έχεις μια οικονομία σε ελεύθερη πτώση πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης και όχι απλώς να γίνονται προσπάθειες πίεσης ενός πληθυσμού που δεινοπαθεί ολοένα και περισσότερο», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, απαντώντας σε ερώτηση για την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο CNN.


Στην ερώτηση αν συμφωνεί με τη δήλωση του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας ότι «η λιτότητα δεν φέρνει αποτέλεσμα», ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε:«Αυτό που είναι αλήθεια, ότι δεν μπορείς να συνεχίσεις να πιέζεις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση. Κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης, προκειμένου αυτές οι χώρες να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, να μειώσουν κάποια από τα ελλείμματά τους».

Στη συνέχεια, ο Αμερικανός ηγέτης τόνισε:«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνική οικονομία βρισκόταν σε επιτακτική ανάγκη μεταρρυθμίσεων. Η συλλογή των φόρων στην Ελλάδα ήταν διάσημα τραγική.Νομίζω ότι η Ελλάδα για να μπορέσει να γίνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά έπρεπε να δρομολογήσουν μια σειρά από αλλαγές. Είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αυτές οι αλλαγές, αν το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών έχει πέσει κατά 25%. Αυτό δεν μπορεί να το αντέξει ούτε η ελληνική κοινωνία, ούτε το πολιτικό σύστημα.

Επομένως, η ελπίδα μου είναι ότι η Ελλάδα θα μείνει στην Ευρωζώνη. Νομίζω ότι αυτό θα απαιτούσε συμβιβασμούς απ' όλες τις πλευρές. Όταν η οικονομική κρίση στην Ελλάδα ενέσκηψε πριν από μερικά χρόνια, εμείς είχαμε ενεργό ρόλο στην προσπάθεια αντιμετώπισής της. Νομίζω ότι αναγνωρίζει η Γερμανία και άλλοι ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, από το να βρεθεί έξω απ' αυτή. Είναι μια κατάσταση που στις αγορές δεν αρέσει».

Καταλήγοντας, ο κ. Ομπάμα είπε:

«Γενικά, όμως, με απασχολεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη. Η δημοσιονομική πειθαρχία είναι σημαντική. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες σε πολλές απ' αυτές τις χώρες. Αλλά, απ' αυτό που μας δίδαξε η αμερικανική εμπειρία, είναι ότι ο καλύτερος τρόπος να μειώσεις τα ελλείμματα είναι να αποκαταστήσεις τη δημοσιονομική σταθερότητα, είναι να αναπτυχθείς και όταν έχεις μια οικονομία σε ελεύθερη πτώση πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης και όχι απλώς να γίνονται προσπάθειες πίεσης ενός πληθυσμού που δεινοπαθεί ολοένα και περισσότερο».

Κατάργηση της τρόικας!


Εκτός από τις πολύ σημαντικές δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα, "βόμβα" ήρθε να ρίξει και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ο οποίος φέρεται να θέλει να καταργήσει την τρόικα!

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Handesblatt και σύμφωνα με πηγές περιβάλλοντος του ίδιου, Ο Γιούνκερ επιθυμεί να "τελειώσει" την τρόικα.

Σε αυτό, φέρεται να συμφωνεί και το Βερολίνο. "Πρέπει το γρηγορότερο να βρούμε εναλλακτική λύση να τίθενται στο μέλλον γενικοί οικονομικοί και πολιτικοί στόχοι, κάτι με το οποίο συμφωνούν και στη γερμανική πρωτεύουσα. Όλα αυτά αν η Ελλάδα συμφωνήσει να τηρήσει τις μέχρι τώρα συμφωνίες", τονίζει ο κ. Γιούνκερ, όπως ανέφερε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του mega.

Ακόμη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φαίνεται πως συμφωνεί με την αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα όχι όμως με το κούρεμα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Handelsblatt: Ο Γιούνκερ θέλει να καταργήσει την τρόικα!

Handelsblatt: Ο Γιούνκερ θέλει να καταργήσει την τρόικα! (ΒΙΝΤΕΟ)

Στις προθέσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, είναι να καταργήσει την τρόικα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt.

«Ο Γιούνκερ θέλει να καταργήσει την τρόικα», είναι τίτλος δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική σελίδα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt», στο οποίο σημειώνεται: «Πρώτα οι Έλληνες προκάλεσαν εντός της εβδομάδας πολλή φασαρία. Το Σαββατοκύριακο τα μηνύματα από την Αθήνα έγιναν πιο συμφιλιωτικά. Και τώρα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούνκερ είναι έτοιμος για έναν συμβιβασμό. Και το Βερολίνο μάλλον ακολουθεί». Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο κ. Γιούνκερ σχεδιάζει να καταργήσει την τρόικα της Ελλάδας και «αυτό το τρίο να μην ξαναπάει στην Αθήνα». «Πρέπει τώρα να βρούμε γρήγορα μια εναλλακτική για αυτό», επισημαίνει η εφημερίδα ότι ειπώθηκε σε κύκλους της Κομισιόν. «Με αυτό ο Γιούνκερ συμφωνεί με ένα κεντρικό αίτημα του νέου έλληνα Πρωθυπουργού», τονίζει ο συντάκτης και προσθέτει ότι και η γερμανική κυβέρνηση είναι κατ' αρχήν πρόθυμη να συμφωνήσει σε μια μεταρρύθμιση της τρόικας. «Θα μπορούσαμε να παραιτηθούμε από τις επισκέψεις ελέγχου στην Αθήνα, οι οποίες εκλαμβάνονται από τους Έλληνες, ως εξευτελιστικές και αντ' αυτών να τεθούν στην Ελλάδα πλέον μόνο πιο γενικοί οικονομικοπολιτικοί στόχοι», αναφέρει η εφημερίδα πως είναι η άποψη σε κύκλους της γερμανικής κυβέρνησης. Μια τέτοια παραχώρηση είναι δυνατή όμως μόνο εφόσον η νέα ελληνική κυβέρνηση αποδεχτεί την έως τώρα συμφωνηθείσα πορεία μεταρρυθμίσεων και λιτότητας, τονίζεται.

Ο κ. Γιούνκερ, σύμφωνα με την Handelsblatt, θέλει να στηρίξει τον κ. Τσίπρα και σε ένα άλλο σημείο: Ο επικεφαλής της Κομισιόν δείχνει κατανόηση στο ότι ο νέος έλληνας Πρωθυπουργός θέλει να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, επισημαίνει ο συντάκτης και διευκρινίζει ότι ο κ. Γιούνκερ παραμένει κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ξεκίνησαν οι ιστορικής σημασίας συναντήσεις του Γ. Βαρουφάκη στο Παρίσι – Γαλλική κυβέρνηση: Όχι στη διαγραφή χρέους και στη δραχμή – Λιτότητα τέλος


Ξεκίνησαν οι ιστορικής σημασίας συναντήσεις του Γ. Βαρουφάκη στο Παρίσι – Γαλλική κυβέρνηση: Όχι στη διαγραφή χρέους και στη δραχμή – Λιτότητα τέλος

Τελευταία ενημέρωση: 01.02.2015 | 19:14
 H Ελλάδα δεν έχει κανένα μέλλον εκτός ευρώ, να συζητήσουμε για το ελληνικό χρέος, όχι να το διαγράψουμε, το μήνυμα του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μ. Σαπέν, λίγο πριν από τη συνάντηση με τον Γ. Βαρουφάκη

- Οι τιμωρητικές πολιτικές λιτότητας των Ελλήνων δεν μπορούν πλέον να υφίστανται δήλωσε με έμφαση πριν από λίγο ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς
- Οι Γάλλοι στήνουν γέφυρες μεταξύ Τσίπρα και Μέρκελ μετά τη δημόσια διαφωνία Βαρουφάκη Ντάισελμπλουμ
- Αποκαλύπτεται σχέδιο της Κομισιόν για κατάργηση της τρόικας και πρόγραμμα για έκτακτης ανάγκης χρηματοδότησης της Ελλάδας ως το καλοκαίρι
- Δείτε πλάνα και δηλώσεις από τις συναντήσεις του Βαρουφάκη στο Παρίσι - Συνεχής ενημέρωση από το Newsit

Ξεκίνησε ο μαραθώνιος επαφών του Γ. Βαρουφάκη στο Παρίσι, με στόχο κυρίως την αντιστροφή του κλίματος μετά την επεισοδιακή του συνάντηση με τον Γ. Ντάισελμπλουμ.


Όχι, δεν θα διαγράψουμε το ελληνικό χρέος, μπορούμε να το συζητήσουμε, μπορούμε να επιμηκύνουμε το χρόνο αποπληρωμής

Ο Γιάννης Βαρουφάκης συναντά τώρα τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και μετά στις θα συναντηθεί με τον Υπουργό Οικονομίας Ε. Μακρόν.

Ακόμη, όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει μόνο τυχαία δεν είναι η παρουσία του Ευρωπαίου επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί στο Παρίσι.

Το μήνυμα του Μ. Σαπέν, λίγο πριν από τη συνάντηση με τον Γ. Βαρουφάκη ήταν: Όχι, δεν θα διαγράψουμε το ελληνικό χρέος, μπορούμε να το συζητήσουμε, μπορούμε να επιμηκύνουμε το χρόνο αποπληρωμής. Και βέβαια υπήρξε και το απαραίτητο συμπλήρωμα.

''Εάν μία κυβέρνηση λέει "θέλουμε να παραμείνουμε στο ευρώ", αυτό είναι σωστό. Δεν υπάρχει μέλλον για την Ελλάδα εκτός της Ευρωζώνης''.Πρωθυπουργός Γαλλίας: Ο καθένας κατανοεί ότι οι τιμωρητικές πολιτικές λιτότητας δεν μπορούν πλέον να υφίστανται


Όμως πολύ ''βαριά'' ήταν και η παρέμβαση του Γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, πριν τις συναντήσεις του Βαρουφάκη με τους Γάλλους υπουργούς.

H Γαλλία πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να ενθαρρύνει τη βούλησή της να παραμείνει στην Ευρωζώνη, δήλωσε ο Μανουέλ Βαλς για να ρίξει αμέσως μετά τη βόμβα του.
Ο καθένας κατανοεί ότι οι τιμωρητικές πολιτικές λιτότητας δεν μπορούν πλέον να υφίστανται, δε μπορούν πλέον να αποτελούν ένα σχέδιο για την Ένωση, τόνισε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης.

«Πρέπει να συνεχίσουμε και να πείσουμε ότι οι θέσεις μας, οι προτάσεις μας, αυτές που υπερασπίζεται ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, είναι απαραίτητες προκειμένου η Ευρώπη» να εξέλθει από ένα «επίπεδο ισχνής ανάπτυξης και μιας δραματικά αυξημένης ανεργίας» όπως σήμερα, «προκειμένου να μπορέσει να ανασάνει και πάλι» επιβεβαίωσε ο ίδιος.

Οι Έλληνες πολίτες έχουν σφυροκοπηθεί από την οικονομική κρίση και τη σφοδρότητα των μέτρων λιτότητας που τους επιβλήθηκαν

«Πρέπει να χαιρετίζουμε, να σεβόμαστε και να κατανοούμε την επιλογή του ελληνικού λαού. Οι Έλληνες πολίτες έχουν σφυροκοπηθεί από την οικονομική κρίση και τη σφοδρότητα των μέτρων λιτότητας που τους επιβλήθηκαν. Κυριαρχικά αποφάσισαν να καταστήσουν την Αριστερά υπεύθυνη» για τη διακυβέρνηση της χώρας, τόνισε ο Μανουέλ Βαλς.

Τις συναντήσεις του Βαρουφάκη στο Παρίσι παρακολουθεί στενά η Α. Μέρκελ. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που άφησε τις πρωτοβουλίες, προς το παρόν, στον Ολάντ.

Οι Γερμανοί αφήνουν τη Γαλλία να ''παίξει μπάλα'' με την Ελλάδα γιατί:

- Ελλάδα και Γαλλία έχουν μακρύ παρελθόν συνεργασίας και έτσι πιο εύκολα η Γαλλική κυβέρνηση μπορεί να παίξει το ρόλο του ειρηνοποιού

- Είναι πιο εφικτό για τον Γ. Βαρουφάκη να ζητήσει από το Γάλλο ομόλογο του τον τερματισμό της λιτότητας και της τρόικας αλλά και να αποδεχτεί την πρόταση της Ευρώπης, δηλαδή του Βερολίνου, για την εξυπηρέτηση του χρέους χωρίς κούρεμα

Ίσως έτσι εξηγείται πως διέρρευσε σχέδιο της Κομισιόν που περιλαμβάνει:

- Κατάργηση της τρόικας

- Πρόγραμμα έκτακτης χρηματοδότησης της Ελλάδας εως το καλοκαίρι

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=373417&catid=9 

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg