Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2015

Αφιέρωμα: Ομογένεια Οι "ξεχασμένοι" Έλληνες του Σαν Αντρες στο Περού

 Από εκδήλωση της Κοινότητας στη Λίμα: 

Περού

Η Ελλάδα συνήψε διπλωματικές σχέσεις με το Περού το 1966, με διαπίστευση στην Πρεσβεία Βραζιλίας μέχρι το 1992 που  λειτούργησε η Πρεσβεία στη Λίμα. Το Περού διατηρεί Πρεσβεία στην Αθήνα.

Πολιτικές Σχέσεις

Η χώρα μας διατηρεί υψηλό επίπεδο συνεργασίας σε διεθνή και περιφερειακά θέματα, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, διεθνών οργανισμών και σε διάφορα διεθνή βήματα.  Η πολιτιστική παρουσία υλοποιείται με εκδηλώσεις που διοργανώνει η Πρεσβεία με την συνδρομή της Δ/νσης Μορφωτικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ.

Μορφωτικές, Πολιτιστικές Σχέσεις και Απόδημος Ελληνισμός

Η ομογένεια του Περού, περίπου 350 άτομα, είναι συγκεντρωμένη κυρίως στη Λίμα και περιλαμβάνει πολλούς επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων, ανήκουν δε οι περισσότεροι στη δεύτερη και τρίτη γενιά.

Υπάρχει Ελληνική Κοινότητα στη Λίμα, η οποία δραστηριοποιείται για τη συγκέντρωση όλων των Ελλήνων και την διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων. Υπάρχει Ορθόδοξος Ναός  στη Λίμα, ο οποίος κτίστηκε από Ρώσους μετανάστες και έχει περιέλθει στην δικαιοδοσία της Ελληνορθόδοξου Αρχιεπισκοπής Νοτίου Αμερικής με έδρα το Μπουένος Άιρες. Η Ορθόδοξη Κοινότητα του Περού αποτελείται από Ορθόδοξους: Έλληνες, Ρώσους, Παλαιστίνιους, Ουκρανούς, Σέρβους, Ρουμάνους, και Περουβιανούς

Χρήσιμες Πληροφορίες

Σχετικά με την υποχρέωση (ή μη) κατοχής θεώρησης εισόδου για Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στο Περού, δείτε εδώ...

Σχετικά με την υποχρέωση (ή μη) κατοχής θεώρησης εισόδου για πολίτες του Περού  που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, δείτε εδώ...

Περού- Στοιχεία επικοινωνίας Αρχών της Ελλάδος

Πρεσβεία Λίμας

Δ/νση: Av. Principal 190, piso 6, Urb. Santa Catalina, La Victoria, Lima 13
Τηλ.: (00511) 4761548
Fax: (00511) 2232486
Τηλ. Έκτακτης Ανάγκης: (0051) 985868579, 980804202, 992689217
Ε-mail: gremb.lim@mfa.gr
Website: www.mfa.gr/lima
∆ιαφ. Ώρας: Θ: -8h, Χ: -7h
Ωράριο (ώρα Eλλάδος): Θ: 16.30-24.00, Χ: 15:30-23:00

Πρέσβυς: Χατζόπουλος Δημήτριος - ΠΥA
Προξενικό Γραφείο Λίμας

Δ/νση: Av. Principal 190, piso 6, Urb. Santa Catalina, La Victoria, Lima 13
Τηλ.: (00511) 4761548
Fax: (00511) 2232486
Τηλ. Έκτακτης Ανάγκης: 0051 985868579, 980804202, 992689217
Ε-mail: gremb.lim@mfa.gr
∆ιαφ. Ώρας: Θ: -8h, Χ: -7h
Ωράριο (ώρα Eλλάδος): Θ: 16.30-24.00, Χ: 15:30-23:00

Διευθύνων: Βότσης Μιχαήλ ΓΠΑ

Μια ελληνική σημαία έσωσε πριν από 130 χρόνια επτά Έλληνες και τις οικογένειές τους, στον Πόλεμο του Ειρηνικού, μεταξύ Περού και Χιλής.
Ήταν το 1880, όταν Χιλιανοί στρατιώτες εισέβαλαν στο χωριό Σαν Αντρές, ένα ψαροχώρι του Περού. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι στρατιώτες σκότωναν τους κατοίκους. Ανάμεσα στους ντόπιους ήταν και επτά Έλληνες ναυτικοί που βρέθηκαν τυχαία στο Σαν Αντρές, κοντά στο Πίσκο, το 1870 και αποφάσισαν να ζήσουν εκεί. Για να σωθούν οι Έλληνες από τη σφαγή, ύψωσαν σε ένα σπίτι την ελληνική σημαία και κλείστηκαν εκεί με τις οικογένειές τους και με αρκετούς περουβιανούς. Οι Χιλιανοί στρατιώτες δεν τους πείραξαν. Οι Έλληνες και οι οικογένειές τους γλίτωσαν την καταστροφή. Σήμερα οι απόγονοί τους είναι κάπου 600. Τα επίθετα Κομνηνός, Γκίκας, Παπαφάβας, Φαλκόνης, Κωσταντίνου, είναι από τα πιο συνηθισμένα στο ψαροχώρι.
Εκατόν τριάντα χρόνια μετά η ελληνική σημαία υψώθηκε και πάλι. Η ελληνική κοινότητα της Λίμα μαζί με την ελληνική κοινότητα του Σαν Αντρές αποφάσισαν να γιορτάσουν για πρώτη φορά τα Φώτα στο χωριό. Ο δήμαρχος έδωσε εντολή να υψωθούν στην πλατεία η περουβιανή και η ελληνική σημαία. Πολλοί από τους απόγονους των πρώτων Ελλήνων ήταν συγκινημένοι. “Οι Έλληνες για μας είναι αδέλφια μας, σας οφείλουμε πολλά. Η ανάπτυξη στην περιοχή οφείλεται στο όραμα και στη δουλειά
των πρώτων Ελλήνων που έφεραν νέες ιδέες στον τόπο μας”, είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος της περιοχής, Χουάν Βεργάρα Μάτα.
Οι Έλληνες του Σαν Αντρές είναι καθολικοί. Ο ιερέας του χωριού είναι ο Αλφόνσο Κομνηνός. “Όταν πέθαναν οι παππούδες μας, χάθηκαν πολλά από τα έθιμα που είχαν φέρει από την Ελλάδα. Μαζί με όλα αυτά χάθηκε και η Ορθοδοξία. Είμαστε πια Καθολικοί. Δεν γινόταν διαφορετικά. Όμως πολλοί κρατάμε ακόμη πολλά έθιμα. Για αυτό σήμερα γιορτάζουμε όλοι μαζί τα Φώτα”, δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πάτερ Αλφόνσο Κομνηνός, ο οποίος είναι Έλληνας πέμπτης γενιάς.
Η θεία λειτουργία ήταν σύντομη και τελέστηκε στην παραλία, όπου έγινε και η κατάδυση του Τίμιου Σταυρού. Το ρόλο του ιερέα ανέλαβαν η πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Λίμα, Σόνια Βαβούλης και ο πάτερ Αλφόνσο. Οι λιγοστοί που μιλούν πια ελληνικά είχαν μοιράσει φωτοτυπίες με το απολυτίκιο των Θεοφανίων γραμμένο με ισπανικά γράμματα και έτσι συμμετείχαν όλοι στην ψαλμωδία. Ο ασημένιος σταυρός ρίχτηκε στη θάλασσα και όλοι μαζί σε κλίμα συγκίνησης έψαλαν “Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου, Κύριε…”.
Ένας πιτσιρικάς, έκτης γενιάς Έλληνας, βούτηξε στη θάλασσα και έφερε πίσω τον σταυρό.
“Είναι η πρώτη φορά που γιορτάζουμε έτσι εδώ. Είναι μια ιδιαίτερη στιγμή για όλους μας. Είναι παράλληλα και μια τιμή στη μνήμη των παππούδων μας. Είναι μεγάλη η χαρά για μας να βλέπουμε την ελληνική σημαία να κυματίζει στην πλατεία. Το 2007 ένας μεγάλος σεισμός κατάστρεψε το χωριό μας. Η Ελλάδα στάθηκε δίπλα μας και την ευχαριστούμε”, δήλωσε ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας του Σαν Αντρές, Φερνάντο Ερνέστο Κομίνα Σεβάγιας.
“Εκδηλώσεις όπως και η σημερινή είναι πολύ συγκινητικές για μας. Δεν είναι μόνο φορτισμένες συναισθηματικά, αλλά ξυπνούν μέσα μας την πατρίδα, τη νοσταλγία, μας μαθαίνουν να μην ξεχνούμε την καταγωγή μας”, είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας της Λίμα, Σόνια Βαβούλης.
Ο συνεργάτης του ΑΠΕ – ΜΠΕ, Δημήτρης Παρούσης, που εδώ και 1.379 μέρες πραγματοποιεί το γύρο του κόσμου αναζητώντας “χαμένους” Ελληνες, βρίσκεται αυτές τις μέρες στην περιοχή και ερευνά την ιστορία των “χαμένων” Ελλήνων του Σαν Αντρές.
adiakritos.gr 

1 σχόλιο:

Η Ελλάδα μας είναι παντού και πάντα. Όλοι λέμε ότι αγαπάμε τους ομογενείς μας αλλά όλοι μας τους ξεχνάμε.
Στην Λίμα του Περού, για παράδειγμα, υπάρχει ένας Ελληνικός Σύλλογος. Ζητάει Ελληνικές σημαίες για να κάνει έντονη την παρουσία του Ελληνικού στοιχείου εκεί.
Όπου έχω απευθυνθεί, όλοι υποσχέσεις δίνουν αλλά έτσι μένουν. Γιατί?Ελληνική Κοινότητα του Περού


Η εκπληκτική και πολύ αγαπητή Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Περού κα  Σόνια Ραπτοπούλου-Βαβούλη μου έκανε την τιμή απ᾿ αυτό το μπλογκ να απευθύνει τις ωραίες ευχές της για την καινούργια χρονιά. Είναι μεγάλη μου χαρά να τις κοινοποιήσω αυτή τη στιγμή στους φίλους μας σε όλο τον κόσμο:


ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ 
ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΣ ΧΡΟΝΟΣ
ΥΓΕΙΑ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Το 2011 για την Ελληνική Κοινότητα του Περού ήταν ένας χρόνος επιτυχίας.
Με πολλή αγάπη προς την Ελλάδα μας εκπληρώσαμε τους περισσότερους στόχους μας για την διάδοση του ελληνικού πνεύματος,. Μαθήματα ελληνικής γλώσσας, ελληνικών χορών, ελληνικής κουζίνας, γιορτές, συνεργασία με την εκκλησία μας τηρώντας όλα τα πατροπαράδοτα θρησκευτικά και εθνικά έθιμα.
Η τελική μας χαρά ήταν στο τέλος του χρόνου να κάνουμε έργα για τη χώρα που μας έδωσε την ευκαιρία σε μας και στους προγόνους μας να αρχίσουν μια καινούρια ζωή εδώ στο πανέμορφο ΠΕΡΟΥ με τις ομορφιές του αλλά και με τα κοινωνικά του προβλήματα και ένα από τα σημαντικότερα είναι η μεγάλη φτώχεια σε ορισμένες ζώνες,... Φτώχεια, δυστυχία και ελλείψεις που στην Ευρώπη δεν γνωρίζονται.
Έτσι αποφασίσαμε τον Δεκέμβριο μήνα όλο τον καιρό μας, την ενεργητικότητα μας και την αγάπη μας να τη δώσουμε ακριβώς εκεί.
Επισκεφθήκαμε το Κρατικό Νοσοκομείο των παιδιών και δώσαμε 300 πρωινά γεύματα στα άρρωστα παιδιά και γονείς που έρχονται από επαρχία χωρίς οικονομική ευχέρεια και κάνουν ουρές από τα ξημερώματα για να τους δουν οι γιατροί. Επίσης  πήγαμε σε ένα άσυλο εγκαταλελειμμένων βρεφών και παιδιών, προσφέροντας τους 300 δεματάκια με γάλα σοκολατούχο, ρούχα, παιχνίδια και Panettone (είδος κεϊκ). Η θλίψη στα προσωπάκια τους έγινε χαρά και για μας ήταν ένα δώρο κάθε τους χαμόγελο.
Μετά με τον πατέρα Σέργιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας επισκεφθήκαμε ένα σχολείο το οποίο βρίσκεται χτισμένο μέσα στις πέτρες και στο χώμα σε ένα μέρος που η τρομοκρατία και μετά η εγκληματικότητα δεν επέτρεπαν επί χρόνια να δημιουργηθεί τίποτα. Εκεί οι καλογριές μπόρεσαν να οργανώσουν από το μηδέν αυτό το υπέροχο έργο και να δώσουν μόρφωση και τροφή σε 1200 παιδιά, εργασία στις μητέρες τους και λίγο-λίγο να φέρουν την ησυχία. Εκεί  πήγαμε 60 καλάθια με τρόφιμα και ρουχισμό.
Είναι μια σταγόνα αγάπης και ευτυχίας που δώσαμε μέσα σε όλη την έλλειψη και δυστυχία που υπάρχει, αλλά ήταν απαραίτητο να δείξουμε ευαισθησία, ευγνωμοσύνη και ανθρωπισμό σ᾿ αυτό το κράτος που άνοιξε τις πόρτες του στους Έλληνες μετανάστες.

ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ, ΖΗΤΩ ΤΟ ΠΕΡΟΥ!
Σόνια Βαβούλη
Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος του Περού

Το Μπλογκ συγχαίρει την εξαίρετη Ελληνίδα για τον ακάματο ζήλο της, την αγάπη της για τους πονεμένους ανθρώπους, την ανύστακτη δραστηριότητά της που κρατάει ζωντανή την Ελληνική Κοινότητα του Περού και της εύχεται κάθε ευλογία, χαρά και ευτυχία στην οικογένεια της και σ᾿ όλη την ομογένεια κατά τη νέα χρονιά.


Φωτογραφία από τα Φώτα του 2010 στο χωριό San Andres Pisko του Περού. Η κα Σόνια ρίχνει το Σταυρό στη θάλασσα:

Στο ίδιο χωριό:Από εκδήλωση της Κοινότητας στη Λίμα:7 σχόλια:

 1. Ειναι πολυ ομορφο και σημαντικο αυτοι οι ανθρωποι που δεν γνωρισαν την Ελλαδα να κανουν το καλο.Να δινουν αγαπη εκει που υπαρχει πονος και μοναξια.
  Ο θεος να τους δινει δυναμη και να εχουν υγεια ναναι κοντα στους πονεμενους ανθρωπους.
  Επισης χαιρομαι που η ψυχικη μου αδελφη ειναι ενας τετοιος ανθρωπος ,που προσπαθει με τα πενιχρα μεσα που διαθετει να κανει το καλο και να δινει δυναμη στους αδυνατους,στους πονεμενους..
  ΕΧΕΙ περασει κι εκεινη τον πονο,την εγκαταλειψη και την φτωχια..
  Αν δεν τα ζησεις δεν ξερεις τι ειναι ολα αυτα...
  Ο θεος ας τους δινει δυναμη ολους..
  και ας στους προστατευει..
  Με αγαπη πολυ η μακρινη,ψυχικη σου αδελφη
  Δημητρα
  Απάντηση
 2. Δήμητρα, αγαπημένη αδελφή μου. Εκπλιξη ναι;;εδώ η ελληνική κοινότητα κάνει πολύ για το Περού.Μόνο ανησυχώ γιατί η Σονια Βαβούλης, η Πρόεδρος της δεν ξεκουράσει καθόλου. Εχει πολύ δουλειά και την κάνει με πολύ αγάπη γι αυτή την χώρα που είδε πώς μεγάλωσαν τα παιδιά της. Ο σύζυγος της, ο Κυρίο Δημήτρης Βαβούλης είναι επίσης ένα παράδιγμα.Ολλοι που τους γνωρίζουμε, μπορούμε να πούμε ότι είμαστε τυχεροί.
  Απάντηση
 3. Ως ξενιτεμένος Έλληνας που πέρασε από τα χώματα της Λατινικής Αμερικής(Mexico) αισθάνομαι τόσο υπερήφανος για όλους τους Έλληνες της ξενιτειάς και τους απογόνους τους που συνεχίζουν να αισθάνονται Έλληνες.
  Η Ελλάδα υπάρχει παντού,ακόμα και στις γωνιές του Περού.Tara νομίζω ότι πρέπει να είσαι πολύ υπερήφανη που ένα μικρό κομμάτι της ξενιτεμένης Ελλάδας βρήκε σπίτι και φωνή στο blog σου.
  Ευτυχισμένος να είναι ο Νέος Χρόνος 2012 για τους απανταχού Έλληνες που κρατάνε ψηλά της σημαία της Πατρίδας μας.
  Απάντηση
 4. Καλημέρα σε όλους και όλες!!! Είμαι Έλληνας ο οποιος θελω να φυγω απο την Ελλαδα για μια καινουργια αρχη!Ειμαι 28 ετων απο ΑΘΗΝΑ το ονομα μου ειναι Νικος, ηλεκτρονικος στο επαγγελμα με αδειες και πτυχια, ανεργος τα τελευταια 2 χρονια .αλλα οι δουλειες που εχω κανει δειχνει τον ζηλο μου για επιβιωση!! εαν υπαρχει καμια ελπιδα προς το Περου, πολυ ευχαριστως ειμαι διαθεσιμος απο αυτη την στιγμη! το email μου ειναι N.varnavas@yahoo.gr
  Απάντηση
 5. Καλημέρα σε όλους σας. Είμαι και εγώ Ελληνας ,άνεργος ένα χρόνο,56 χρονών.Εχω πτυχίο εργοδηγού ηλεκτρολόγου και εμπειρία 33 χρόνων σε κατασκευές και επισκευές υπογείων και εναερίων τηλεφωνικών δικτύων.Ειναι θέμα επιβίωσις πλέον να φύγω από την Ελλάδα ,εφ' όσων δεν υπάρχουν δουλειές εδώ ,τουλάχιστον έως ότου μπορέσω να βγω σε ..σύνταξη.Εαν μπορείτε να βοηθήσετε θα σας είμαι ευγνώμων .Το email μου είναι mixalisgti@yahoo.com.Σας ευχαριστώ,
  Απάντηση
 6. Im Greek hello, and my name is Tsonis [Peter] please help me find a job in Australia,,New Zeland,, America,,Canada and I always have problem 2 years ago in Greece! 00306977194588 and 00306947929207.
  Απάντηση
 7. Im Greek hello, and my name is Tsonis [Peter] please help me find a job in Australia,,New Zeland,, America,,Canada and I always have problem 2 years ago in Greece! 00306977194588 and 00306947929207. email petertsoni@hotmail.com

  Αδελφοποίηση, Συνεργασία, Λίμα, Περού, 2008

  Διοργάνωση της Αποστολής Αδελφοποίησης και Συνεργασίας της Βαλκανικής Αμφικτυονίας με την Ελληνική Κοινότητα της Λίμας/ Δημιουργία Ελληνικής Βιβλιοθήκης
  19
  … Γιατί σε σας, τους Έλληνες Ομογενείς του Περού, που οι ρίζες σας ενώνονται μ’ έναν εξίσου αξιόλογο, ιστορικά σημαντικό και αρχαίο πολιτισμό, αυτόν των Ίνκας, οι οποίοι όπως και οι Έλληνες, διακρίθηκαν για τις μεγάλες εφευρέσεις κι επιτεύγματά τους, η ελληνική καταγωγή αποκτά ουσιαστικό νόημα, γίνεται και βιώνεται πραγματικά αληθινή∙ γιατί, αυτό που για εμάς είναι καθημερινό, για σας είναι το ξεχωριστό, το ιδιαίτερο∙ αυτό που για εμάς εξυπακούεται, για σας κατακτάται∙ αυτό που εμείς ασυνείδητα ενίοτε ζούμε, εσείς συνειδητά το αναδεικνύετε και το προβάλλετε στα πέρατα του κόσμου…∙ και τη μεγάλη Επέτειο, που όλοι οι Έλληνες σήμερα, απανταχού ανά την υφήλιο εορτάζουμε, εσείς την αναβιώνετε…
  Με τα λόγια αυτά η Ελένη Μαντρατζή, δικηγόρος και πρόεδρος της Βαλκανικής Αμφικτυονίας, χαιρέτησε τους Έλληνες Ομογενείς της πρωτεύουσας του Περού, Λίμα, στην εκδήλωση της Αδελφοποίησης που διοργάνωσε η Βαλκανική Αμφικτυονία με την Ελληνική Ομογένεια- Κοινότητα της Λίμα, στο Σχολείο της Ελληνικής Ομογένειας της Λίμα, στις 19 Μαρτίου 2008, εντάσσοντάς την στα ευρύτερα ανθρωπιστικά- πολιτιστικά προγράμματα προσέγγισης των Νέων των Βαλκανίων με τους Νέους όλου του Κόσμου.
  Η εν λόγω αποστολή πραγματοποιήθηκε με τη μεταφορά και παράδοση στην Ελληνική Ομογένεια 200 περίπου κιλών ελληνικών βιβλίων, σχολικών κι εξωσχολικών, ιστοριών, διηγημάτων, παραμυθιών, ποιημάτων, εθνικών και εορταστικών τραγουδιών, ελληνοϊσπανικών λεξικών, οπτικοακουστικού υλικού εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, καθώς και τουριστικού- πολιτιστικού υλικού προβολής της Ελλάδος.
  Ο δραστήριος πρόεδρος της Ελληνικής Ομογένειας στη Λίμα, που αριθμεί περί τους 1000 Έλληνες, και επιχειρηματίας στο Περού, καταγόμενος από την Κοζάνη, κ. Χαρίσιος Βαρδάκας, ως συνδιοργανωτής και βασικός αποδέκτης του εκπαιδευτικού αυτού υλικού, ανέλαβε τον καταμερισμό του ανάμεσα αφενός στην Ελληνική Κοινότητα της Λίμα, που εκείνες τις ημέρες θα ξεκινούσε τα μαθήματα ελληνικών για το νέο σχολικό έτος, με καθηγήτρια την Ελληνίδα κ. Θέκλη Καρλάφτη, αφετέρου τη νεοσύστατη Ελληνική Κοινότητα του Πίσκο, προκειμένου για την επάνδρωση της ελληνικής βιβλιοθήκης και των δύο κοινοτήτων.
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
  Την εκφώνηση λόγων ακολούθησε η διδασκαλία και παρουσίαση ελληνικών παραδοσιακών χορών από τη Θράκη και τη Μακεδονία, με συμμετοχή όλων των παρευρισκομένων. Συγκινητική στιγμή της εκδήλωσης, που γέμισε όλους με δάκρυα χαράς και περηφάνιας, ήταν η παράδοση της ελληνικής σημαίας στον εκπρόσωπο και γραμματέα της νεοσύστατης Ελληνικής Κοινότητας του Πίσκο, κ. Γουόλτερ Υβάν Γκρός Μοντέρο, απόγονο του Χουάν Κομνηνού, ελληνικής καταγωγής, την οποία θα ανύψωναν για πρώτη φορά κατά τον Εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 2008.
  Παρόντες στην εκδήλωση Αδελφοποίησης ήταν ο Πρόξενος της Ελλάδας στο Περού κ. Δημήτριος Σπάρος και η σύζυγός του κ. Σπάρου, που χαρακτήρισαν την προσφορά των χορηγιών ως «σταλμένη από το Θεό για τους Έλληνες Ομογενείς της χώρας», ενώ και ο Πρώτος Γενικός Γραμματέας του Περού στην Ελλάδα κ. Luis Hernan Delgado Vizcarra, και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Δημήτριος Παξινός, απέστειλαν μέσω της Ελένης Μαντρατζή το χαιρετισμό τους για τους Έλληνες Ομογενείς του Περού, με την ευχή οι συνεργασίες που τους ενώνουν να πληθαίνουν πάντα δημιουργικά και για την πρόοδο των δύο χωρών.
  Εξάλλου, την ευρύτερη έννοια της συναδέλφωσης και ανάπτυξη της πολιτιστικής κι επί θεμάτων τεχνογνωσίας συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και του Περού επισφράγισε και μία συμβολική κίνηση δωρεάς ενός ιστορικού- μουσειακού κράνους του Ελληνικού Σώματος Πυροσβεστών και της αντιπροσώπου του και Υποπυραγού κ. Κατερίνας Σφυρή, προς το Πυροσβεστικό Σώμα Εθελοντών του Περού και τον Πυραγό κ. Κεν Πολ Χάγουαρ Γιάρο, συνδιοργανωτή επίσης της εκδήλωσης της εν λόγω Αδελφοποίησης με την Ελληνική Κοινότητα.
  Στη συλλογή του εκπαιδευτικού υλικού συνέβαλε άμεσα η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Ιερά Δρυς Κέλλας», με έδρα τη Φλώρινα, της οποίας ο αξιόλογος πρόεδρος Θεόδωρος Κύρκος, έντονα ευαισθητοποιημένος γύρω από τα εθνικά θέματα και την υποστήριξη των Ελλήνων ανά την οικουμένη, είχε από καιρό κινητοποιήσει σχολεία και κοινωνικούς φορείς της Φλώρινας, να προβούν σε συλλογή καινούργιων ή χρησιμοποιημένων βιβλίων, τόσο για τη συγκεκριμένη αποστολή όσο και για κάθε μέλλουσα να προκύψει, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Ν. Φλώρινας, κ. Δημήτριο Ηλιάδη, το Δήμαρχο Κ. Κλεινών Φλώρινας και άλλους φορείς του τόπου.
  Συγκινητική επίσης, ήταν η πρωτοβουλία της μικρής μαθήτριας της Ε’ Δημοτικού του 12ο Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίου Αναστασίας Λανταβού- Γιαννοπούλου, που ως πρόεδρος της τάξης της, συνέλεξε από κάθε συμμαθητή της τόσο καινούργια και χρησιμοποιημένα βιβλία για τους συμμαθητές της Έλληνες Ομογενείς του Περού, όσο και Εκθέσεις- Γράμματα, που κάθε παιδί έγραψε με θέμα «τί θα έλεγα στους Έλληνες των Άνδεων και Φίλους του Ελληνισμού του Περού».
  Άπλετη και σημαντικότατη ήταν ακόμη η προσφορά των χορηγών «Εκδόσεις ΔΕΛΤΟΣ» και του κ. Αρβανιτάκη, «Εκδόσεις ΟΡΙΩΝ», «Εκδόσεις Σουσαέτα», της κ. Βίβιαν Καλύβα, Οικονομολόγου, της κ. Δήμητρας Μπαμπούρη, Δικηγόρου Τρικάλων, της κ. Ειρήνης Στασινοπούλου, Συγγραφέως, καθώς και του Βιβλιοπωλείου της Φλώρινας «Παπαγιάννης» και της κ. Βαρβάρας Κορωναίου- Κυριακίδου, Ιατρού Φλώρινας, της Εταιρείας Σημαιών, Επάθλων και Λαβάρων «Κοκκώνης», όπως επίσης και του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης της Ελλάδας. Καθοριστική ήταν, τέλος, η συμβολή της Αεροπορικής Εταιρείας IBERIA και της κ. Νάντιας Ζωγράφου, Διευθύντριας Πωλήσεων, που ανέλαβε και αναλαμβάνει σε κάθε Αποστολή τη δωρεάν μεταφορά των χορηγιών.


Να και ένα βίντεο από εορταστική εκδήλωση της Κοινότητας:

Peruanos descendientes de griegos bailando música griega

Lily Gkikas
Ανέβηκε στις 1 Σεπ 2011
Peruanos Descendientes de Griegos Asociación Helénica Lima Perú Colonia Griega de Perú. Dancing Peruanos Griegos Descendientes de griegos en Perú Descendants of Greek in Perú Dancing ASOCIACION HELENICA LIMA PERÚ Peruanos descendientes de griegos
Greek Colony in Peru Περουβιανοί απόγονοι των Ελλήνων χορεύουν photo signature_zpsd2a79fd8.jpg