Κυριακή, 1 Φεβρουαρίου 2015

Οι πρώτες φωτογραφίες από το γκρεμισμένο ιστορικό γεφύρι της Πλάκας


 

 

Ήταν ένα από τα πιο συμβολικά και τουριστικά μνημεία της περιοχής.Το μοναδικής ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας γεφύρι της Πλάκας,δεν άντεξε και κατέρρευσε λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που πλήττουν από το Σάββατο το πρωί τα Τζουμέρκα. Επρόκειτο για το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια, το οποίο χτίστηκε από τον...
πρωτομάστορα Κωνσταντίνο Μπέκα το 1866.
 
 
Γεφύρι της Πλάκας
ΕκτύπωσηEmail
Γεφύρι της Πλάκας ,το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια
Το γεφύρι της πλάκας είναι το μεγαλύτερο μονότοξο στα Βαλκάνια με ολικό μήκος 61 μέτρα, με άνοιγμα τόξου 40 μέτρα , 20 μέτρα ύψος και το πλάτος του στο ψηλότερο σημείο του τόξου φτάνει τα 3,20 μέτρα. Χτίστηκε για να συνδέσει τα χωριά από τα Τζουμέρκα με την Άρτα ,ένα έργο που για την εποχή του ήταν μια υπέρβαση στην λαϊκή αρχιτεκτονική.
Ο λόγος είναι γιατί ο Άραχθος θεωρείται ο πιο άγριος και απρόβλεπτος ποταμός στην Ήπειρο και να κατασκευάσει κανείς ένα γεφύρι χρειαζόταν χρόνο προσπάθειες τόλμη και χρήματα. Έπειτα από δυο αποτυχημένες προσπάθειες το 1866 ο αρχιμάστορας Μπέκας έμπειρος γεφυροποιός αναλαμβάνει το κτίσιμο του γεφυριού .
H χρηματοδότηση έγινε από τα χωριά στα Τζουμέρκα και από ανθρώπους που είχαν πρόσβαση και συμφέρον να γίνει το γεφύρι, από πλούσιους εμπόρους μετανάστες πασάδες κλπ. χρειάσθηκαν τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί το γεφύρι ,κόστισε πάνω από 180.000 γρόσια και σύμφωνα με την παράδοση χρειάστηκαν μεταξύ των άλλων ασπράδι από 20.000 αυγά.
Το 1880 έως το 1912 ήταν τα σύνορα Ελλάδας Τουρκίας και υπήρχε τελωνείο , στην συνέχεια υπήρξε φρουραρχείο του ΕΛΑΣ στα χρόνια της εθνικής αντίστασης. Εδώ έγινε η συνδιάσκεψη της Πλάκας οπου υπογράφηκε η συνθήκη Ζέρβα-Βελουχιώτη στις 29 Φεβρουαρίου 1944. Παρόλο που και οι Γερμανοί προσπάθησαν να το καταστρέψουν σήμερα στέκετε χωρίς κανένα πρόβλημα ενάντια στην Φθορά του χρόνου. Το παλιό τελωνείο σήμερα έχει ανακαινισθεί και γίνονται εργασίες συντήρησης στο ιστορικό γεφύρι της πλάκας.
 

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg