Κυριακή, 22 Φεβρουαρίου 2015

Αφιέρωμα : Τα Αποκριάτικα της ΔόμναςΤα Αποκριάτικα με τη Δόμνα Σαμίου

Περιεχόμενα

Βιντεοσκοπημένη η παράσταση των θεατροποιημένων αποκριάτικων τραγουδιών και λαϊκών δρωμένων από διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπως παρουσιάστηκαν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 4 Μαρτίου 2003.

exofyllo_dvdnew
 • Έτος έκδοσης:
  2009
 • Τύπος Μέσου:
  DVD
 • Παραγωγή:
  Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου

Περιεχόμενα

 • 1. Τούτες οι μέρες το 'χουνε
 • 2. Στης ακρίβειας τον καιρό
 • 3. Ήρθαν τρεις σπανοί απ' την Πόλη
 • 4. Μια γριά μπαμπόγρια
 • 5. Παντρεύουνε τον κάβουρα
 • 6. Γέρασα, μωρέ παιδιά
 • 7. Με τη θεια μου την Κοντύλω
 • 8. Μπάλος
 • 9. Να 'μουν νύχτα στο γιαλό
 • 10. Θεια μου Νικολάκαινα
 • 11. Γαϊτανάκι και άλλα τοπικά αποκριάτικα έθιμα
 • 12. Πέντε δέκα παπαδιές 
 • 13. Καρναβάλια Σοχού
 • 14. Γι' ακούσατε τι θα σας πω
 • 15. Τρίψιμο
 • 16. Τα κ'τσά
 • 17. Ένας γέρος ηρκουντάνε
 • 18. Ο Γιάνναρος επόθανε
 • 19. Τα καημένα τα κουρίτσια - Σαράντα μ’νιά μι κύκλουσαν
 • 20. Τις Μιγάλις Απουκριές
 • 21. Το μουνί το λένε Γιώτα
 • 22. Πώς το τρίβουν το πιπέρι
 • 23. Φινάλε«Σήμερα η ανατροπή είναι η αλήθεια, η αυθεντικότητα
 των ήχων και των λέξεων που χρειάζεται την Αποκριά για να λεχθεί"


"Παιδιά μου, το πράγμα είναι απλό. Πρέπει στο σχολείο να μπουν τα δημοτικά τραγούδια. Αλλά ποιος θα το κάνει; Το ποιος θα τα διδάξει είναι ένα πρόβλημα. Για να τα διδάξεις πρέπει να τα γνωρίζεις και φυσικά να τ' αγαπάς! Πιθανώς, κάποιοι που δεν τα διδάσκουν να ντρέπονται. Το έχω συναντήσει και αυτό!"
Tούτες οι μέρες το ’χουνε, τούτες οι εβδομάδες
για να χορεύουν τα παιδιά να χαίροντ’ οι μανάδες.
Δώστε του χορού να πάει,
τούτ’ η γης θα μας εφάει.
Τούτ’ η γης που την πατούμε,
όλοι μέσα θε να μπούμε.
Xορέψετε, χορέψετε, τα νιάτα να χαρείτε,
γιατί σε τούτο το ντουνιά δε θα τα ξαναβρείτε...

Προέλευση τραγουδιού: Νάξος - Ταξινόμηση: Αποκριάτικο - Φιλοσοφικό
Απ' τον δίσκο της Δόμνας Σαμίου "Τα Αποκριάτικα", που κυκλοφόρησε το 1994


Για την ιστορία:
Το 2005 η μεγάλη ερμηνεύτρια & ερευνήτρια του δημοτικού μας τραγουδιού, μηνύθηκε απ' τον πρωτοψάλτη Θ. Ακρίδα, για το περιεχόμενο μουσικής τηλεοπτικής εκπομπής, με θέμα τα «τολμηρά» αποκριάτικα παραδοσιακά τραγούδια.  Η μηνυτήρια αναφορά ανέφερε το αλήστου μνήμης στερεότυπο: "Διά της παρούσης αναφέρομαι μετά βδελυγμίας...». Το επιχείρημα ήταν ότι η Δόμνα Σαμίου δημοσιοποίησε "ελευθέρως την ελευθεροστομία των σκωπτικών τραγουδιών της Αποκριάς". 
Ο ίδιος βέβαια την επανέλαβε με λεπτομέρειες, δημοσιοποιώντας την στον τύπο της εποχής.
Η μηνυτήρια αναφορά περιείχε σκληρές φράσεις, όπως: "... να αισχύνεται, να θλίβεται, να αγωνιά, να αγανακτεί, και να εξοργίζεται κανείς με αυτά τα αποτρόπαια φαινόμενα. Μα είναι αυτά προβολή του μουσικού και λογοτεχνικού μας πολιτισμού ή χυδαιοποίηση και ο έσχατος διασυρμός τους; Όταν αυτή η εκπομπή της κ. Σαμίου δεν είναι σκληρότατο ακουστικό πορνό, τότε τι είναι; [...] Πληρώνει δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος για να χρηματοδοτούνται παρόμοιες χυδαιοεκπομπές που τον κατακλύζουν και αυτόν και την οικογένειά του;"

Εκείνη την περίοδο πολλοί διανοούμενοι, συγγραφείς και μουσικοί τάχθηκαν στο πλευρό της Δόμνας, κάνοντας λόγο για σκοταδισμό απ' την πλευρά της Εκκλησίας και απόπειρα ενοχοποίησης των τραγουδιών της παράδοσης. Είχε προηγηθεί ανοιχτή επιστολή υπεράσπισης προς τον κ. Ακρίδα, απ' τον τότε αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Απόσπασμα απ' το περιοδικό «Πάλκο» (τευχ. 13): «Έλαβα την επιστολήν σας και σας ευχαριστώ πολύ για την αποστολή της προς ενημέρωσίν μου δια τα φοβερά και απαράδεκτα που ακούστηκαν στην εκπομπή της κ. Δ. Σαμίου. [...] Εχετε απόλυτο δίκαιο. Η χυδαιότητα ξεχειλίζει και χωρίς καμιά αιδώ παρουσιάζεται στην ελληνική κοινωνία. Όλα αυτά είναι νόσος του πνεύματος, σκότος, μωρία και αφροσύνη, είναι πώρωσις συνειδήσεως. [...] Θα πρέπει να καταλάβουν όσοι θέλουν να μολύνουν την πατρίδα μας με τέτοιου είδους χυδαιότητες, ανηθικότητες, βωμολοχίες και ανομίες ότι θα βρουν μπροστά τους, τους υγιώς σκεπτόμενους συνάνθρωπους μας. Η Ελλάδα πρέπει να ζήσει και πρέπει να προσφέρει στην οικουμένη αληθινό πολιτισμό, ήθους, ανθρωπιάς, αξιοπρέπειας, αξιών υψηλών...»

«'Ορια στην τέχνη δεν πρέπει να μπαίνουν. Φύγετε κυρία Σαμίου», είπαν οι δικαστές μόλις την αντίκρισαν στην αίθουσα του δικαστηρίου, σε μια υπόθεση όπου μεγάλο κομμάτι του πνευματικού κόσμου τάχθηκε μαχητικά υπέρ της.


Χυδαίος είναι ο πουριτανισμός
«Η μεγαλόσχημη και βαρύγδουπη επίθεση εναντίον της Δόμνας Σαμίου μας αναγκάζει να επαναλάβουμε τα αυτονόητα: Η Δόμνα Σαμίου είναι λαογράφος, τα σκωπτικά τραγούδια της Αποκριάς ανήκουν στη μουσική μας παράδοση. Αιώνες ορθόδοξου χριστιανικού βίου δεν ενοχλήθηκαν από αυτά, διότι τα έθιμα δεν είναι ποτέ χυδαία. Τα τραγούδια μιας παλιάς λαϊκής γιορτής δεν είναι ποτέ χυδαία. Χυδαίος είναι μόνο ο πουριτανισμός, οι πόζες του λάιφ στάιλ και η μικροαστική ηθική. Λυπάμαι που μερικοί ανίδεοι δεν μπορούν να το καταλάβουν αυτό και δημιουργούν πρόβλημα εκ του μη όντως, θα σταθούμε στο πλευρό της Δόμνας -με κάθε τρόπο- και θα μείνουμε νηφάλιοι ώσπου να περάσει κι αυτή η κρίση νεο-συντηρητισμού και μισαλλοδοξίας που ενέσκηψε πάλι στη ζωή μας».
Διονύσης Σαββόπουλος - (Ελευθεροτυπία, 10 Ιανουαρίου 2005)

Χρήστος Τσιαμούλης, Δόμνα Σαμίου, Αρετή Κετιμέ, Λιζέττα Καλημέρη και Γιάννης Χαρούλης
ΚΑΛΗ & ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!

Υλικό απ' τον επίσημο ιστότοπο της Δόμνας Σαμίου, καθώς και  εφημερίδες της εποχής
http://toapagio.blogspot.gr/


ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ, αφιέρωμα PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 12 Μάρτιος 2012 14:52

Domna_Samiou3.jpg

Ένα αντίο στην ιέρεια της μουσικής των Ελλήνων

Η σημαντικότερη ερμηνεύτρια αλλά και κορυφαία ερευνήτρια της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής δεν είναι πλέων μαζί μας. Άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 84 ετών το Σάββατο 10 Μαρτίου 2012, ύστερα από σοβαρά προβλήματα υγείας, που την κρατούσαν καθηλωμένη στο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ». Η κληρονομιά που μας άφησε; Ανεκτίμητη. Οι έρευνές της; Αστείρευτες. Τα τραγούδια της; Αμέτρητα. Η φωνή της; Ανεπανάληπτη. Το έργο της; Σπουδαίο. Η ζωή της; Τραγούδι... που θα το συνεχίσει, όπως συνέχισε να ερευνά αδιάκοπα τον ελληνικό μουσικό πλούτο, ακριβώς εκεί, στην οδό ονείρων...
Domna_Samiou11.jpg
Βιογραφικό
Η Δόμνα Σαμίου γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1928 στην Καισαριανή της Αθήνας. Οι γονείς της ήταν μικρασιάτες πρόσφυγες από το Μπαϊντίρι, χωριό της περιοχής της Σμύρνης. H μητέρα της ήρθε στην Ελλάδα το 1922, ο πατέρας της, αιχμάλωτος στρατιώτης, λίγο αργότερα, με την Ανταλλαγή. Έζησε τα παιδικά της χρόνια μέσα στις απάνθρωπες αλλά παράλληλα πολύ ανθρώπινες και αλληλέγγυες συνθήκες της προσφυγιάς, κι εκεί απέκτησε τα λαϊκά ερείσματα της προσωπικότητάς της και την ατόφια συμμετοχικότητά της. Στο περιβάλλον αυτό είχε τα πρώτα μουσικά της ακούσματα απ’ τα οποία και πήγασε η αγάπη της για την παραδοσιακή μουσική.
Σε ηλικία 13 ετών η Δόμνα Σαμίου έχει την πρώτη διδακτική επαφή με τη βυζαντινή και τη δημοτική μουσική αλλά και με τη λογική της επιτόπιας έρευνας, μαθητεύοντας κοντά στον Σίμωνα Καρά, στο «Σύλλογο προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής», ενώ παράλληλα φοιτά στο νυχτερινό Γυμνάσιο.
Ως μέλος της χορωδίας του Σίμωνα Καρά αρχίζει η σχέση της και με το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας/Ε.Ι.Ρ όπου αργότερα, το 1954, προσλαμβάνεται στο Τμήμα Εθνικής Μουσικής. Από τη θέση αυτή γνωρίζει τους σημαντικότερους λαϊκούς μουσικούς, οι οποίοι την εποχή εκείνη της εσωτερικής μετανάστευσης συρρέουν στην Αθήνα απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας, και τους οποίους το ΤΕΜ ηχογραφεί για τις εκπομπές του. Έτσι η Δόμνα εξοικειώνεται με όλα τα τοπικά μουσικά ιδιώματα. Παράλληλα κάνει μουσική επιμέλεια σε εκδόσεις δίσκων, θεατρικές εκπομπές, κινηματογραφικές ταινίες. Το 1963 αρχίζει τα ταξίδια της στην επαρχία για επιτόπιες καταγραφές και συγκέντρωση μουσικού υλικού για το προσωπικό της αρχείο με δικά της μηχανήματα.
Το 1971 παραιτείται από την Ραδιοφωνία. Την ίδια χρονιά-σταθμό αποδέχεται την πρόσκληση του Διονύση Σαββόπουλου και πρωτοεμφανίζεται στο νεανικό και αντιχουντικό Ροντέο, δίνοντας μια μεγάλη έκτοτε στροφή στη σχέση των νέων με την παραδοσιακή μουσική. Τις σημαντικές αυτές εμφανίσεις ακολουθεί η συμμετοχή στο Φεστιβάλ Μπαχ στο Λονδίνο, οργανωμένο από τη Λίλα Λαλάντη. Η λαμπρή καλλιτεχνική καριέρα της Δόμνας Σαμίου έχει ξεκινήσει θριαμβευτικά. «Πέρασε η ντροπή που είχαν για το δημοτικό τραγούδι», όπως δηλώνει σε συνέντευξή της η ίδια.
Domna_Samiou4.jpg
«Μουσικό Οδοιπορικό», Σκιάθος, 1976, φωτογραφία από το Αρχείο Δόμνας Σαμίου
Το 1974 αρχίζει η συνεργασία με την Columbia και οι αλλεπάλληλες εκδόσεις LP. Το 1976-77 με σκηνοθέτες τον Φώτο Λαμπρινό και τον Ανδρέα Θωμόπουλο γυρίζουν στην ελληνική επαρχία είκοσι επεισόδια για την εκπομπή της ΕΡΤ «Μουσικό οδοιπορικό».
Το 1981 ιδρύεται ο Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής - Δόμνα Σαμίου με σκοπό την διάσωση και προβολή της παραδοσιακής μουσικής και κυρίως την έκδοση δίσκων και τη διοργάνωση εκδηλώσεων με αυστηρές επιστημονικές και ποιοτικές προδιαγραφές, μακρυά από τις απαιτήσεις των εμπορικών εταιριών.
Το έργο της ξεπερνά πια τα ελληνικά σύνορα. Εκδίδονται δίσκοι της στη Γαλλία και τη Σουηδία. Επί σαράντα περίπου χρόνια πραγματοποιεί σειρά συναυλιών από την Αυστραλία μέχρι τη Νότια Αμερική που όχι μόνο συγκινούν τους Έλληνες της Διασποράς αλλά και αποκαλύπτουν στους ξένους μια ποιοτική «ελληνική μουσική δίχως μπουζούκι», όπως γράφτηκε σε κάποια κριτική συναυλίας της στη Σουηδία.
Στο εσωτερικό της Ελλάδας οι εμφανίσεις της σε συναυλίες κάθε είδους και με κάθε αφορμή είναι αναρίθμητες καθώς και οι τιμητικές προσκλήσεις και τα αφιερώματα, όπως π.χ. η επετειακή παράσταση για τα 70 της χρόνια: «Η Δόμνα Σαμίου στο Μέγαρο Μουσικής: η γνωστή και άγνωστη Δόμνα», τον Οκτώβριο του 1998.
Για τις ποικίλες δραστηριότητες της συνεργάζεται με τους πιο καταξιωμένους Έλληνες και ξένους μουσικούς, μουσικολόγους, λαογράφους, εθνομουσικολόγους αλλά και διδάσκει, μυεί και αναδεικνύει πρωτόβγαλτους νέους καλλιτέχνες. Aπό το 1994 δίνει μαθήματα δημοτικού τραγουδιού για ενήλικες στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων της Αθήνας. Πάμπολλες είναι επίσης οι πρωτοβουλίες της και έμπρακτη και ανιδιοτελής η προσφορά της σχετικά με την βελτίωση της μουσικής εκπαίδευσης των παιδιών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, αίτημα παιδαγωγικά πρωταρχικό και επιτακτικό κατά την ίδια.
Καταξιωμένη και αγαπητή για την προσφορά και την προσήνια της είδε το έργο της να αναγνωρίζεται πολλαπλά και τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις, με αποκορύφωση την απονομή μεταλλίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο το 2005.
Περιστοιχιζόμενη από τους συνεργάτες, φίλους και υποστηρικτές της η Δόμνα συνεχίζει το έργο της με εκδόσεις υπομνηματισμένων με αναλυτικά κείμενα θεματικών CD, την οργάνωση του ανέκδοτου προσωπικού Αρχείου της και την προετοιμασία για ανάρτησή του στο διαδίκτυο.
Πηγή: Το επίσιμο site της Δόμας Σαμίου, http://www.domnasamiou.gr/
 Apokriatika_album_c_coverlarge.jpg
«Τα αποκριάτικα - ανίερα ιερά» καi το... διαστήριο
Η διαδρομή της Δόμνας Σαμίου στην καταγραφή και διάδοση της παράδοσης δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. Το 2004 βρέθηκε κατηγορούμενη επειδή ο πρωτοψάλτης από το Μεσολόγγι Θόδωρος Ακρίδας της υπέβαλε μήνυση, στέλνοντας και επιστολές σε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρωθυπουργό και Αρχιεπίσκοπο Πάσης Ελλάδος, επειδή θεώρησε πως τα «Αντρικά Μουνάτα» (τολμηρά σεξουαλικά τραγούδια της Αποκριάς) που η Σαμίου παρουσίαζε σε εκπομπή της ΕΤ3, ήταν ανήθικα. «Πορνό και χυδαία είναι αυτά που βλέπουμε στα περιοδικά καθημερινά, στην τηλεόραση, η ζωή όπως έγινε», έλεγε η ίδια τότε στα «ΝΕΑ» (στη Βίκυ Χαρισοπούλου). «Σήμερα η ανατροπή είναι η αλήθεια, η αυθεντικότητα των ήχων και των λέξεων που χρειάζεται την Αποκριά για να λεχθεί».
Λεπτομέρεια: η εκπομπή εκείνη ήταν η μαγνητοσκοπημένη μετάδοση συναυλίας της Δόμνας με τα εν λόγω τραγούδια από το Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης το 2003. Μάλιστα, το 1995 είχαν κυκλοφορήσει σε δίσκο με τον τίτλο «Τα αποκριάτικα - ανίερα ιερά».
«Ορια στην τέχνη δεν πρέπει να μπαίνουν. Φύγετε κυρία Σαμίου», είπαν οι δικαστές μόλις την αντίκρισαν στην αίθουσα του δικαστηρίου σε μια υπόθεση όπου μεγάλο κομμάτι του πνευματικού κόσμου τάχθηκε μαχητικά υπέρ της.
Πηγή: Ta NEA online, 12 Μαρτίου 2012

I_Domna_Samiou_sto_megaro_mousikis_Cover.jpg

Δισκογραφία

Κάλαντα, ευχές και παινέματα Χριστουγέννων, 2011, CD, Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου
Κάλαντα, ευχές και παινέματα Πρωτοχρονιάς και Φώτων, 2011, CD, Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου
Τα Αποκριάτικα με τη Δόμνα Σαμίου, 2009, DVD, Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου
Παραλογές, 2008, CD, Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου
Σιγανά και ταπεινά, 2008, CD, Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου
Ιστορικά - Κλέφτικα τραγούδια, 2007, CD, Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου
Ο κυρ Βοριάς… και άλλα τραγούδια για παιδιά, 2007, CD, Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίο
Η Δόμνα Σαμίου τραγουδά τη φύση και τον έρωτα, 2007, DVD, Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου. 2006, CD, Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου
Η Ακολουθία του Νυμφίου, 2002, CD, Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου
Της Κυρα-Θάλασσας, 2002, CD, Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου
Η Δόμνα Σαμίου στο Μέγαρο Μουσικής, 1999, CD, Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου
Τα Πασχαλιάτικα, 1998, CD, Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου
Κανελόριζα, 1995, CD, Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου
Τα Αποκριάτικα (LP), 1994, LP, Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου
Τα Αποκριάτικα, 1994, CD, Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου
Τραγούδια της ξενιτιάς, 1992, CD, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
Μικρασιάτικα τραγούδια 2, 1991, LP, Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου
Μικρασιάτικα τραγούδια, 1991, CD, Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου
Τραγούδια της ξενιτιάς (LP), 1989, LP, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
Σεργιάνι με την Δόμνα Σαμίου, 1986, LP, Σείριος
Μικρασιάτικα τραγούδια 1, 1984, LP, Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου
Πολυφωνικά τραγούδια και μουσική της Ηπείρου, 1984, L,P Ocora
Ακριτικά τραγούδια, 1982, LP, Ocora
Περπερούνα, 1980 LP Zodiac
Ξενιτεμένο μου πουλί, 1980, LP, Caprice
Στης πικροδάφνης τον ανθό, 1976, LP, EMIAΛ Columbia
Έχε γεια Παναγιά, 1974, LP, EMI Columbia
Σουραύλι, 1974, LP, EMIAΛ Columbia
Ελληνικά Κάλαντα, 1974, LP, EMI Columbia
Δεύτερο ταξίδι στην Ελλάδα, 1973, LP, Minerva
Ένα ταξίδι στην Ελλάδα με τη Δόμνα Σαμίου, 1972, LP, Lyra
Ethnologie Vivante, 1970, LP, Le Chant du Monde
Τραγούδια και σκοποί απ' όλη την Ελλάδα, 1969, LP, Fidelity
Τραγούδια της Ρούμελης και του Μωριά, 1968, LP, Fidelity
Τραγούδια της στεριάς και της θάλασσας, 1962, LP, Philips

Πηγή: http://www.domnasamiou.gr/?i=portal.el.albums
Domna_Samiou8.jpg
Η Δόμνα Σαμίου σε συναυλίa της
Domna_Samiou7.jpg
Με τον Διονύση Σαββόπουλο στο φεστιβάλ έθνικ μουσικής WOMAD το 2002
Domna_Samiou10.jpg
Από αρ: Χρήστος Τσιαμούλης, Δόμνα Σαμίου, Αρετή Κετιμέ, Λιζέττα Καλημέρη και Γιάννης Χαρούλης
Domna_Samiou9.jpg
Βράβευσή της από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο το 2005
Domna_Samiou2.jpg
Με συνεργάτες της στη Σκιάθος το 1976 για το «Μουσικό Οδοιπορικό», φωτογραφία από το Αρχείο Δόμνας Σαμίου
Domna_Samiou6.jpg 
Ακούστε την στο YouTube
Τζιβαέρι: Κλικ εδώ
Το πονεμένο στήθος μου: Κλικ εδώ
Σε καινούργια βάρκα μπήκα: Κλικ εδώ
Σαράντα παλικάρια: Κλικ εδώ
Aς παν' να ιδούν τα μάτια μου: Κλικ εδώ
Όλα τα πουλάκια ζυγά-ζυγά: Κλικ εδώ
Πώς το τρίβουν το πιπέρι: Κλικ εδώ
Παντρεύουνε τον κάβουρα: Κλικ εδώ
Στης ακρίβειας τον καιρό: Κλικ εδώ
Σγουρέ βασιλικέ μου: Κλικ εδώ
Να΄μουν νύχτα στο γιαλό: Κλικ εδώ
Στ'ς παπαδιάς τα παραθύρια: Κλικ εδώ


ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ - ΝΑ ΜΟΥΝ ΝΥΧΤΑ ΣΤΟ ΓΥΑΛΟ

Kostas Panagiotidis


 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg