Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2015

Το κείμενο της «κοινής δήλωσης» που απορρίφθηκε από το Eurogroup


Το κείμενο της «κοινής δήλωσης» που απορρίφθηκε από το Eurogroup - Η απάντηση του Βαρουφάκη στο Twitter - Ολο το παρασκήνιο
 
FINANCIAL TIMES
Η απάντηση του Βαρουφάκη στο Twitter - Ολο το παρασκήνιο Το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος που επρόκειτο να εκδοθεί από το χθεσινό έκτακτο Eurogroup αλλά τελικά απορρίφθηκε δημοσιεύει η ιστοσελίδα της εφημερίδας Financial Times.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα στο κοινό ανακοινωθέν διατυπωνόταν ότι οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν σε επέκταση και επιτυχή ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος.
Επίσης αναφερόταν στο ανακοινωθέν ότι σε περίπτωση που η συνεργασία είναι επιτυχής,θα υπάρξει χρονικό διάστημα-γέφυρα ώστε ελληνικές αρχές και eurogroup να συμφωνήσουν σε ενδεχόμενες νέες ρυθμίσεις.
Επίσης στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε τη δέσμευση της για την κάλυψη των οικονομικών υποχρεώσεων προς όλους τους πιστωτές της καθώς και για μία ευρύτερη και ισχυρότερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης.
Το κείμενο της «κοινής δήλωσης» που απορρίφθηκε από το Eurogroup - Η απάντηση του Βαρουφάκη στο Twitter - Ολο το παρασκήνιο
H λέξη για την επέκταση (extending) ήταν αυτή που προκάλεσε το αδιέξοδο αφού η ελληνική πλευρά δεν την αποδέχθηκε. Ομοίως και η πλευρά του γερμανικού μπλοκ δεν αποδέχθηκε τη λέξη amend, δηλαδή «τροποποίηση».
Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων που κράτησαν 2,5 ώρες έγιναν τηλεφωνικές επαφές μεταξύ Τσίπρα και Βαρουφάκη όπου αποφασίστηκε να μη δοθεί το «πράσινο φως» για κοινό ανακοινωθέν.
Το παρασκήνιο της κατάρρευσης
Το κείμενο της «κοινής δήλωσης» που απορρίφθηκε από το Eurogroup - Η απάντηση του Βαρουφάκη στο Twitter - Ολο το παρασκήνιο
Όπως γράφουν οι Financial Times οι συνομιλίες κατέρρευσαν την τελευταία στιγμή όταν πολλοί από τους συμμετέχοντες ανάμεσά τους και ο Σόιμπλε είχαν ήδη φύγει από τη συνεδρίαση. Η εφημερίδα γράφει ότι αρχικά ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάννης Βαρουφάκης, είχε συμφωνήσει σε μια κοινή δήλωση με τους συναδέλφους του. Κάποιες άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι τη δήλωση είχε ακόμη υπογράψει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος ήταν επίσης στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση.
Μόλις το κοινό ανακοινωθέν εγκρίθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup διαλύθηκε και ο Σόιμπλε με αρκετούς από τους συναδέλφους του, αποχώρησαν. Αλλά τότε τελευταία στιγμή ο έλληνας υπουργός Οικονομικών έκανε μια τελευταία κλήση προς τον πρωθυπουργό και σε στελέχη της κυβέρνησης για να ενημερώσει για το τι είχε μόλις συμφωνηθεί – και τότε κυβερνητικοί αξιωματούχοι απέρριψαν την ανακοίνωση.
Η δήλωση που παρουσιάζουν οι Financial Times:
«Σήμερα το Eurogroup έκανε απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης στην Ελλάδα και της κατάστασης του υπάρχοντος προγράμματος προσαρμογής. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup ενεπλάκη σε εντατικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές.
Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν τη δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και ισχυρότερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους στις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους.
Σε αυτή τη βάση, θα αρχίσουμε τώρα την τεχνική εργασία για την περαιτέρω αξιολόγηση των σχεδίων μεταρρύθμισης στην Ελλάδα. Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά και εποικοδομητικά με τα θεσμικά όργανα για να διερευνήσουν τις δυνατότητες για την επέκταση και την επιτυχή ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια της νέας κυβέρνησης.
Αν αυτή είναι επιτυχής αυτό θα γεφυρώσει το χρονικό διάστημα για τις ελληνικές αρχές και το Eurogroup, ώστε να εργαστούν σε ενδεχόμενες νέες συμβατικές ρυθμίσεις. Εμείς θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας στην επόμενη συνάντησή μας την Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου».
anakoinwsi
Η απάντηση του Γ. Βαρουφάκη στο Twitter
«Είναι η δήλωση του Eurogroup στην οποία συμφώνησε ο Βαρουφάκης, αλλά η Αθήνα απέρριψε» έγραψε στο Twitter ο Peter Spiegel των FT για να λάβει άμεσα την απάντηση από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών. «Μπορώ να προτείνω να απέχετε από αμφίβολες θέσεις, βασισμένες σε ακόμα πιο αμφίβολες διαρροές; Είναι μάλλον απρεπές» ήταν το tweet του κ. Βαρουφάκη.
tweets

Γνώση του κειμένου επικαλείται και το Reuters, αναφέροντας επίσης πως την αντίθεση της Αθήνας προκάλεσε ιδιαίτερα η αναφορά περί παράτασης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο, το κείμενο ανέφερε:
«Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να εργαστούν στενά και εποικοδομητικά με τους θεσμούς για να διερευνήσουν τις δυνατότητες παράτασης και επιτυχούς ολοκλήρωσης του παρόντος προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια της νέας κυβέρνησης.
«Με επιτυχή κατάληξη, αυτό θα γεφυρώσει το χρόνο για τις ελληνικές αρχές και το Eurogroup για να εργαστούν σε πιθανές νέες συμβατικές συμφωνίες».
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113455340 

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg