Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου 2015

Παιδεία : face Φό-ΡΑ STOP 20 Ιανουαρίου 2015 - 4 Απριλίου 2015 Νόησιςface Φό-ΡΑ STOP2014-2015 Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ΝΟΗΣΙΣ
face Φό-ΡΑ STOP
Πρώτη Παρουσίαση: ΝΟΗΣΙΣ, 20/1/2015
- Τι είδους κίνδυνοι ελλοχεύουν όταν επικοινωνώ στο διαδίκτυο;
- Τι μπορώ να κάνω όταν κάποιος με εκθέτει, με συκοφαντεί και μου ασκεί εκφοβισμό;
- Πώς μπορώ να προστατευθώ; Πώς μπορώ να το αντιμετωπίσω;
Με αυτά τα ερωτήματα, αλλά και αρκετά διλήμματα έρχονται αντιμέτωποι οι μαθητές, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Face_Φό-ΡΑ. Με αφορμή μια δραματοποιημένη ιστορία, παρουσιασμένη από ηθοποιούς, ξεκινά μια συζήτηση αλλά και αρκετές δράσεις στις οποίες θα κληθούν να συμμετάσχουν, αποφασίζοντας για το πώς θα εξελιχθεί η ιστορί?α ή ακόμη υιοθετώντας τη δική τους στάση απέναντι σε συγκεκριμένα περιστατικά.
Με τρόπο βιωματικό - συμμετοχικό, αλλά και τεχνικές κοινωνιοδράματος, οι μαθητές θα κληθούν να αναλογιστούν και να απαντήσουν σε ερωτήματα που αφορούν τα όρια ανάμεσα στην εικονική πραγματικότητα και την αληθινή ζωή, τα αίτια του φαινομένου του ηλεκτρονικού εκφοβισμού και πιθανούς τρόπους αντιμετώπισής του. Απώτερος σκοπός είναι, μέσα από τον διάλογο και την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, τα παιδιά να καταθέσουν τις προσωπικές τους εμπειρίες και να εκφράσουν τη δική τους θέση απέναντι στο ζήτημα, διαμορφώνοντας ταυτόχρονα, μέσω της διάδρασης, μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του θέματος και αποκτώντας εργαλεία για την κατανόηση και αντιμετώπισή του.
Το φαινόμενο του ηλεκτρονικού εκφοβισμού, ευρέως γνωστό με τον όρο cyber-bullying, απασχολεί ολοένα και περισσότερο την ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια. Παρατηρείται κυρίως σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου, οι οποίοι σε πολύ μεγάλο ποσοστό έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Τα περιστατικά παρενόχλησης μεταξύ παιδιών και εφήβων μέσα από την χρήση ηλεκτρονικών μέσων αυξάνουν συνεχώς, παίρνοντας συχνά ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Για τον λόγο αυτό, το ΚΘΒΕ υλοποιεί το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Face_Φό-ΡΑ, ώστε να ενημερώσει αλλά και να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές γύρω από το ζήτημα του ηλεκτρονικού εκφοβισμού, τόσο μέσα όσο και έξω από τον χώρο του σχολείου.
Το πρόγραμμα αποτελεί συνέχεια του εκπαιδευτικού προγράμματος Φό-ΡΑ (Φόβος- Ρατσισμός ΣΤΟΠ) που παρουσιάστηκε από το ΚΘΒΕ το 2013 και 2014.
Επιμέλεια προγράμματος: Κοντογιάννη, Αμαλία
Κείμενα: Κοντογιάννη, Αμαλία
Κείμενα: Νεράντζης, Άγγελος
Κείμενα: Παπαδόπουλος, Τιμολέων
Κείμενα: Σπυρόπουλος, Αλκιβιάδης
Επιστημονική συνεργασία: Παπαχαραλάμπους, Φωτεινή
Επιστημονική συνεργασία: Γραμματικοπούλου, Βάσω
Δραματουργική συνεργασία: Ματζίρη, Κωνσταντίνα
Οργάνωση παραγωγής: Ανδρώνη, Αθανασία
Ηθοποιοί
Βασιλοπούλου, Κορίνα
Καρτάνου, Ηλέκτρα
Μαντά, Άννα
Νικολαΐδης, Νίκος Α.
Παπαδάκη, Σταυριάνα

Πληροφορίες-κρατήσεις: τηλ. 2310483000, εσωτ. 2 (Δευτέρα-Παρασκευή, 8:30-13:30)
ΝΟΗΣΙΣ (20/01/2015 - 04/04/2015)
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Διάρκεια δράσης: 90’
http://www.thessalonikicityguide.gr/index.php?MDL=pages&SiteID=4970

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg