Κυριακή, 15 Μαρτίου 2015

Βανουάτου: Τοπίο απόλυτης καταστροφής αντίκρισαν οι διασώστες


Ο πρόεδρος του Βανουάτου «εξέφρασε φόβους για τα χειρότερα» από τον κυκλώνα Παμ, τοπίο απόλυτης καταστροφής αντίκρισαν οι πρώτες ομάδες βοήθειας που έσπευσαν.


O πρόεδρος του Βανουάτου εξέφρασε σήμερα φόβους ότι ο αντίκτυπος από το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Παμ θα είναι «πολύ, πολύ, πολύ» χειρότερος στα απομακρυσμένα νησάκια του συμπλέγματος.

«Το μέγεθος των καταστροφών αξιολογείται ακόμα, δε γνωρίζουμε ακριβώς το εύρος των ζημιών… Ο αριθμός των θυμάτων, ελπίζω, θα είναι μικρός»
Ο πρόεδρος Μπόλντουιν Λοντσντέιλ γνωστοποίησε ότι τα περισσότερα σπίτια στην πρωτεύουσα Πορτ Βίλα έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές ή έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τον κυκλώνα Παμ.
«Ο κόσμος αναζητά καταφύγιο οπουδήποτε μπορεί να περάσει τη νύχτα του» επισήμανε ο ίδιος στο Ίδρυμα Thomson Reuters στη Σεντάι της Ιαπωνίας, όπου συμμετέχει στις εργασίες μιας συνόδου του ΟΗΕ με θέμα την ανάκαμψη περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.
«Το μέγεθος των καταστροφών αξιολογείται ακόμα, δε γνωρίζουμε ακριβώς το εύρος των ζημιών… Ο αριθμός των θυμάτων, ελπίζω, θα είναι μικρός» προσέθεσε ο ίδιος.
Οι αρχές έχουν επιβεβαιώσει τον θάνατο τουλάχιστον 8 ανθρώπων, οι ομάδες διάσωσης ωστόσο αναμένουν ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί ραγδαία όσο συγκεντρώνονται νέες πληροφορίες.

Οι πρώτες ομάδες διάσωσης

Στο μεταξύ οι πρώτες ομάδες διάσωσης που μετέβησαν στο Βανουάτου σήμερα περιγράφουν ένα σκηνικό απόλυτης καταστροφής.
Αυτόπτες μάρτυρες στην πρωτεύουσα είπαν ότι κύματα ύψους 8 μέτρων σάρωσαν την περιοχή ενώ έχουν προκληθεί εκτεταμένες πλημμύρες.
Οι διασώστες ανησυχούν ιδίως για την κατάσταση στο νότιο νησί Τάνα και ένας αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού της Αυστραλίας γνωστοποίησε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι ένα αεροσκάφος κατάφερε να προσγειωθεί, ενώ επιβεβαίωσε τις «εκτεταμένες καταστροφές».
«Σχεδόν κάθε κτίριο που δεν ήταν φτιαγμένο από τσιμέντο έχει ισοπεδωθεί» περιέγραψε ο αξιωματούχος προσθέτοντας ότι επιβεβαιώθηκε ο θάνατος 2 ανθρώπων στο νησί με πληθυσμό 29.000 ανθρώπους, που βρίσκεται σε απόσταση 200 χιλιομέτρων νότια της πρωτεύουσας, Πορτ Βίλα.
Αυτόπτες μάρτυρες στην πρωτεύουσα είπαν ότι κύματα ύψους 8 μέτρων σάρωσαν την περιοχή ενώ έχουν προκληθεί εκτεταμένες πλημμύρες.
Ο Κρις Παρασκευάς, ένας πρόξενος στο Πορτ Βίλα, έκανε λόγια για μια ολέθρια κατάσταση.
«Η κατάσταση στα χωριά είναι άσχημη…. Δεν έχει απομείνει τίποτα, οι άνθρωποι κάθονται απλά στα ερείπια» σημείωσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με αξιωματούχους οργανώσεων αρωγής ο κυκλώνας είχε ανάλογη ισχύ με τον τυφώνα Χαϊγιάν, που έπληξε τις Φιλιππίνες το 2013 και σκότωσε περισσότερους από 6000 ανθρώπους.
Στο αεροδρόμιο του Πορτ Βίλα, όπου πραγματοποιούνται ορισμένες πτήσεις, έφθασαν σήμερα αεροσκάφη που μεταφέρουν βοήθεια, περιλαμβανομένου ενός στρατιωτικού Hercules της Νέας Ζηλανδίας που μεταφέρει 8 τόνους προμηθειών αλλά και μια πρώτη ομάδα διάσωσης.

Διεθνής βοήθεια

Η Αυστραλία έστειλε 2 στρατιωτικά αεροσκάφη, το ένα μετέφερε μια ομάδα γιατρών, ομάδες έρευνας και διάσωσης και εξοπλισμό εκτάκτων αναγκών.
Η Αυστραλία υποσχέθηκε να προσφέρει βοήθεια ύψους 5 εκατομμύριων δολάριων Αυστραλίας, η Νέα Ζηλανδία βοήθεια ύψους 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων Νέας Ζηλανδίας, η Βρετανία προσέφερε το ποσό των 2 εκατομμυρίων λιρών σε βοήθεια.
Ο Παμ έχει εξασθενίσει και κατευθύνεται προς τα νοτιοανατολικά πλήττοντας τη βόρεια Νέα Ζηλανδία. Οι αρχές έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις για καταστροφικούς ανέμους, ισχυρές βροχοπτώσεις και θαλασσοταραχή.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ- Ρόιτερς
http://www.thetoc.gr/diethni/article/banouatou-topio-apolutis-katastrofis-antikrisan-oi-diaswstes
 

Εικόνες καταστροφής στο Βανουάτου


Έκκληση για βοήθεια μετά τον καταστροφικό κυκλώνα

Ο πρόεδρος του Βανουάτου απηύθυνε σήμερα μια συναισθηματικά φορτισμένη έκκληση στη διεθνή κοινότητα ζητώντας της να προσφέρει βοήθεια στη χώρα του, μετά την τεράστια καταστροφή που προκάλεσε ο κυκλώνας που την έπληξε, με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες να κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς και ανυπολόγιστες ζημιές.

Αν και η πλήρης έκταση της καταστροφής δεν είναι ακόμη γνωστή, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες του ΟΗΕ κάνουν λόγο για τουλάχιστον 44 νεκρούς μόνο σε μία επαρχία, ενώ οργανώσεις αρωγής κάνουν λόγο για σκηνές «Αποκάλυψης» ή «βομβαρδισμού» —κατεστραμμένα σπίτια, πεσμένα δέντρα και δρόμους αποκλεισμένους από συντρίμμια μετά το πλήγμα από τον κυκλώνα Παμ, η ισχύς του οποίου ήταν η μεγαλύτερη στην πεντάβαθμη κλίμακα και οι άνεμοι του οποίου έφθαναν τα 340 χλμ. την ώρα.

«Απευθύνω έκκληση, εξ ονόματος της κυβέρνησης και του λαού του Βανουάτου, στη διεθνή κοινότητα να μας τείνει το χέρι μετά τις καταστροφές που μας έπληξαν», είπε ο Μπόλντουιν Λονσντέιλ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σε μια εκδήλωση των Ηνωμένων Εθνών στο Σεντάι της Ιαπωνίας.

«Αγαπητοί συνάδελφοι (...) έχουμε βιώσει όλοι μας την εμπειρία μιας καταστροφής κάποια στιγμή. Σήμερα, απευθύνουμε έκκληση να μας βοηθήσετε», ανέφερε ο Λονσντέιλ, απευθυνόμενος σε άλλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που ήταν παρόντες, και προσθέτοντας ότι μιλάει με «πολύ βαριά καρδιά».

Η Βίβιεν Μάινταμπορν, εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF της Νέας Ζηλανδίας, σημείωσε σε μια ανακοίνωσή της ότι «οι πρώτες πληροφορίες καταδεικνύουν ότι αυτή η φυσική καταστροφή ενδέχεται να είναι μια από τις χειρότερες στην ιστορία του Ειρηνικού».

Οργανώσεις αρωγής προσπαθούν να συγκεντρώσουν πληροφορίες και ετοιμάζονται να στείλουν ομάδες στο Βανουάτου, ένα αρχιπέλαγος 270.000 κατοίκων στο κυριότερο νησί του οποίου ζουν πάνω από 65.000 άνθρωποι.

Μια πρώην ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ αναμένεται να φθάσει αύριο Κυριακή στο Βανουάτου για να αποτιμήσει τις ανάγκες μετά την καταστροφή και να συντονίσει την αποστολή βοήθειας. Μη κυβερνητικές οργανώσεις ελπίζουν ότι αύριο θα αρχίσουν να φθάνουν στο Βανουάτου τα πρώτα φορτία με τρόφιμα, σκηνές και φάρμακα, αφού ξανανοίξει το αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα Πορτ Βίλα.

Η Αυστραλία προσέφερε βοήθεια και διαβεβαίωσε ότι ετοιμάζει ομάδες έρευνας και βοήθειας για να μεταβούν στη χώρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκε να χορηγήσει βοήθεια 1,05 εκατ. δολαρίων, η Βρετανία βοήθεια ύψους 2,9 εκατ. δολαρίων και η Νέα Ζηλανδία βοήθεια 733.750 δολαρίων.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, σε δηλώσεις του από την Ιαπωνία, τόνισε πως αν και δεν είναι σαφής η έκταση των ζημιών, «φοβόμαστε ότι οι καταστροφές και οι ζημιές θα είναι εκτεταμένες».

Το Βανουάτου αποτελούσε κτήση της Γαλλίας και της Βρετανίας ωσότου η χώρα απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1980. Είναι ανάμεσα στα φτωχότερα κράτη του κόσμου και έχει πληγεί επανειλημμένα από φυσικές καταστροφές τα τελευταία χρόνια.
 
 
 

 
 
 

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg