Τετάρτη, 4 Μαρτίου 2015

Άγρια κόντρα για το μεταναστευτικό! Πανούσης: Δεν ήξερα τίποτα το έμαθα από τα κανάλια - ΝΔ: Λες ψέμματα! Χθες αρνιόσουν την ύπαρξη εγγράφου! Μέγεθος κειμένου

Χάος για τα σύνορα! Οργή στο Μαξίμου για τις καταγγελίες Σαμαρά περί `ελευθέρας` στους παράνομους μετανάστες - Τι απαντά ο Πανούσης


- Ακυρώθηκε το έγγραφο του υποστράτηγου - Αιχμές από τον Γιάννη Πανούση για τις προθέσεις του

- Ζητήθηκαν παραιτήσεις και ο υπουργός εμφανίστηκε αγανακτισμένος
- ΝΔ: «Θα συλλαμβάνονται ή όχι όσοι μετανάστες μπαίνουν παράνομα στην χώρα; Χθες ο Πανούσης μιλούσε για προβοκάτσιες και μονταζιέρες ενώ αποδείχθηκε ότι το έγγραφο ήταν πραγματικό»

Καθ' υπέρβαση της ιεραρχίας, εστάλη η διαταγή για την απελευθέρωση κρατουμένων αλλοδαπών στις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε σήμερα ο αναπλ. υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, ο οποίος εμφανίστηκε αγανακτισμένος για το θέμα που δημιουργήθηκε και άφησε αιχμές για τον τρόπο που δημιουργήθηκε το συγκεκριμένο θέμα και προς την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλα και για τον τρόπο χειρισμού από την πλευρά των ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα ο αν. υπουργός, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το πρωί, τόνισε τα εξής:

1. Η διαταγή βγήκε κατά παρέκκλιση της διοικητικής διαδικασίας, αφού δεν είχε ενημερωθεί ούτε ο ίδιος, ούτε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

2. Ως προς το περιεχόμενο, νομικά στηρίζεται σε διάφορες διατάξεις και νόμους, ο ίδιος όμως διαφωνεί πολιτικά ως προς τις νομικές ερμηνείες που δίνει ο αστυνομικός που την υπογράφει.

3. Ο τρόπος που διαχειρίστηκαν το θέμα τα Μέσα Ενημέρωσης, δεν είναι σωστός. «Δεν θα μπω σε θεωρία συνωμοσίας» δήλωσε ο κ. Πανούσης «αλλά θα καλέσω και τους συνοριοφύλακες που έδωσαν στη δημοσιότητα αυτή τη διαταγή, για να δούμε ποια ήταν η άλλη διαδρομή αυτού του εγγράφου» και πρόσθεσε ότι η αυτόματη αντίδραση από τον τέως πρωθυπουργό, τη ΝΔ και τους συνοριακούς φύλακες είναι κάτι που πρέπει να επισημανθεί.

Σε ότι αφορά τις σημερινές εξελίξεις, ο κ. Πανούσης, είπε ότι η διαταγή αυτή ανακλήθηκε από τον ίδιο σήμερα το πρωί και παράλληλα διέταξε πειθαρχική-διοικητική έρευνα, ενώ ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., ζήτησε παραιτήσεις των υπευθύνων. Ωστόσο, από κύκλους του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., έγινε γνωστό ότι δεν έχει ζητηθεί καμιά παραίτηση μέχρι στιγμής, αφού βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα, αλλά παραδέχθηκαν ότι υπέρβαση της ιεραρχίας.

Ο αναπλ. υπουργός έκανε λόγο στη συνέντευξη για "ζούγκλα παραπληροφόρησης" και τόνισε ότι δεν θα έχει καμιά προνομιακή σχέση και δεν θα κάνει προνομιακές δηλώσεις ή συνεντεύξεις προς Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ξεχωριστά, αλλά οποιαδήποτε ενέργεια του υπουργείου θα ανακοινώνεται σε όλα τα ΜΜΕ.

Είπε, επίσης, ότι ο αρμόδιος αξιωματικός που έστειλε τη διαταγή αυτοαποκεφαλίστηκε. Σε ερώτηση, όμως, αν η διαταγή εκδόθηκε σε συνεννόηση με συμβούλους του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, απάντησε ότι δεν το γνωρίζει ο ίδιος και θα ερευνηθεί. «Φυσικά θα ερωτηθεί και ο αξιωματικός που έστειλε τη διαταγή και τότε θα δούμε» ανέφερε. Διευκρίνισε, όμως, ότι ο ίδιος έμεινε «με το στόμα ανοιχτό», όταν άκουσε το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, χθες το βράδυ, για τη σχετική διαταγή και το ίδιο έκπληκτος ένιωσε και ο υπουργός Ν. Βούτσης, με τον οποίον επικοινώνησε. Συμπλήρωσε δε, ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι εσωτερικό, διοικητικό και κανένα πολιτικό πρόσωπο δεν έδωσε εντολή γι αυτήν τη διαταγή.
Διευκρίνισε, ακόμη, ότι η καταγραφή διάσπαρτων ισχύοντων νόμων που υπάρχει στη διαταγή, έχει νομική βάση, αλλά δεν δημιουργεί πολιτική. Όπως είπε, η πολιτική δεν έχει εξαγγελθεί, θα ανακοινωθεί σύντομα από την αρμόδια, αναπλ. υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, αλλά και πώς θα εφαρμοστεί αυτή η πολιτική.

Σημειώνεται ότι, η επίμαχη διαταγή εστάλη με θέμα «Νέα πολιτική σχετικά με τις διαδικασίες κράτησης αλλοδαπών», χθες προς τις αστυνομικές υπηρεσίες, από τον κλάδο Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ και υπογράφεται από τον κλαδάρχη υποστράτηγο Γιώργο Νίτσα. Η διαταγή αναφέρει ότι «θα αφήνονται ελεύθεροι όλοι οι νεοεισερχόμενοι αλλοδαποί μετά την ταυτοποίησή τους και θα τους επιδίδεται απόφαση απέλασης, χωρίς κράτηση, με προθεσμία 30 ημερών, ενώ θα επιβάλλονται και κάποιοι περιοριστικοί όροι. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας θα συλλαμβάνονται εκ νέου και θα εκδίδονται σε βάρος αποφάσεις επιστροφής, οι οποίες θα αναβάλλονται για 6 μήνες με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο. Για τους ήδη κρατούμενους -στα Κέντρα Κράτησης και σε διάφορα κρατητήρια- και εφόσον δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι δημόσιας τάξης και ασφάλειας, αναστέλλεται για 6 μήνες η απόφαση απέλασης. Το σημείο που προκαλεί το πρόβλημα είναι ότι αυτό θα ισχύει "ανεξάρτητα" από τον πόσο χρόνο κρατούνται». Σε δεύτερη διαταγή, όμως, διευκρινίζεται ότι «είναι αυτονόητο ότι θα αφεθούν ελεύθεροι ανεξάρτητα από τον χρόνο κράτησής τους οι αιτούντες άσυλο και οι ευάλωτες ομάδες, ενώ ανήλικους θα επισπευσθούν οι διαδικασίες μεταφοράς τους σε δομές φιλοξενίας».
Ο κ. Πανούσης -για να μη λέμε ψέματα, όπως είπε- δήλωσε ότι αυτό είναι σωστό και επικαλέστηκε διεθνείς αποφάσεις και εκθέσεις φορέων για τα ανθρώπινα δικαιώματα που κατηγορούν την Ελλάδα για τη διαχείριση των παράτυπων μεταναστών.

Λες ψέμματα απαντά στον Πανούση η ΝΔ


Επίθεση στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση, εξαπέλυσε η ΝΔ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Κώστας Καραγκούνης, σε ανακοίνωσή του, κατηγορεί τον αρμόδιο υπουργό πως ψεύδεται και πως με τις τελευταίες του «δηλώσεις επιβαρύνει την ήδη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει, όπως λέει, ο ίδιος και η συγκυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου».

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ αναφέρει πως ο κ. Πανούσης «δεν είπε κουβέντα για το αν τελικά θα συλλαμβάνονται ή όχι και πού θα κρατούνται όσοι μετανάστες εισέρχονται από αύριο παράνομα στη χώρα μας», «για το πόσες εντολές απέλασης παράνομων μεταναστών έχει αναστείλει τις τελευταίες μέρες» και «για το πού βρίσκονται σήμερα όσοι παράνομοι μετανάστες πήραν το εξιτήριο από τα κέντρα κράτησης» και προσθέτει πως η κ. Χριστοδουλοπούλου έχει δηλώσει ότι οι μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στη χώρα «δεν θα συλλαμβάνονται».

Σύμφωνα με τον κ. Καραγκούνη ο κ. Πανούσης ψεύδεται, καθώς «αρνήθηκε χθες την ύπαρξη του εγγράφου, κάνοντας λόγο για "αποκυήματα νοσηρής φαντασίας", "μονταζιέρες", "προβοκάτσιες" και λοιπές ανοησίες» ενώ «η αλήθεια είναι ότι, λίγες ώρες μετά, αποκαλύφθηκε ότι το έγγραφο του υπουργείου ήταν πραγματικό!».

Στη ίδια ανακοίνωση κατηγορείται, επίσης, ο κ. Πανούσης πως αν και δήλωσε ότι «δεν είχε ιδέα για τη διαταγή του υπουργείου του και ότι την απόφαση την είδε από την τηλεόραση», «η απόφαση ήταν γνωστή στον ίδιο προσωπικά, καθώς και στα υπουργεία Εξωτερικών και Μεταναστευτικής πολιτικής, αλλά και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, όπως προκύπτει από το ίδιο το έγγραφο και τις κοινοποιήσεις του».

Ο κ. Καραγκούνης επικρίνει, επίσης, τον κ. Πανούση, ο οποίος δηλώνει ότι δεν συμφωνεί με το έγγραφο και το ανακαλεί, καθώς, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΝΔ, «λίγες ώρες μετά, τον αδειάζει η ίδια η συνάδελφός του η υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής κ. Χριστοδουλοπούλου, η οποία δηλώνει ότι το έγγραφο εκφράζει κυβερνητική πολιτική που είχε συναποφασιστεί μεταξύ της ιδίας και του κ. Πανούση, λίγες μέρες πριν, παραπέμποντας σε δελτίο Τύπου με αντίστοιχο περιεχόμενο».

Τέλος στη ΝΔ κατηγορούν τον κ. Πανούση ότι ψεύδεται όταν λέει πως το έγγραφο εκδόθηκε με πρωτοβουλία κάποιου υπηρεσιακού παράγοντα, καθώς όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του κ. Καραγκούνη «η διαταγή αυτή βασίζεται σε προγενέστερες πολιτικές αποφάσεις του υπουργείου του (1604/15/321533 που εκδόθηκε στις 18/2, 1604/15338823 που εκδόθηκε στις 21/02 και 1604/15/371049 που εκδόθηκε στις 27/02)» και καλούν τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη «να μην τολμήσει να χρησιμοποιήσει το θέμα αυτό» «για κομματικές διώξεις σε αξιωματικούς της ΕΛΑΣ, που το μόνο που έκαναν ήταν να ακολουθήσουν τις εντολές της πολιτικής τους ηγεσίας».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΝΟΥ


Νέα Δημοκρατία: Τα τέσσερα ψέματα Πανούση για το έγγραφο για τους μετανάστες 

Νέα Δημοκρατία: Τα τέσσερα ψέματα Πανούση για το έγγραφο για τους μετανάστες  

Ευθεία επίθεση εξαπολύει η Νέα Δημοκρατία κατά του υπουργού Προστασία του Πολίτη Γ. Πανούση με αφορμή τις δηλώσεις του για το έγγραφο που αφορούσε στην “απελευθέρωση των παράνομων μεταναστών”.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης, λέει πως ο κ. Πανούσης ούτε λίγο ούτε πολύ ψεύδεται λέγοντας ότι είχε άγνοια του εγγράφου, καθώς του είχε κοινοποιηθεί, πως δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι ήταν πρωτοβουλία υπηρεσιακού παράγοντα καθώς βασίζεται σε άλλες τρεις αποφάσεις του υπουργείου, ενώ μιλά και για “άδειασμα” του κ. Πανούση από την υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής που δηλώνει ότι το έγγραφο εκφράζει πολιτική που έχει συναποφασιτεί από τα δύο υπουργεία.


Ολόκληρη η δήλωση του εκπροσώπου της ΝΔ

Δυστυχώς, με τις σημερινές του δηλώσεις, ο κ. Πανούσης έκανε τα πράγματα χειρότερα, επιβαρύνοντας την ήδη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει ο ίδιος και η συγκυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου.

Ο κ. Πανούσης, αντί να αναλάβει τις ευθύνες του, το μόνο που είπε είναι ότι οι μόνοι υπεύθυνοι τελικά για το έγγραφο του υπουργείου του είναι οι δημοσιογράφοι που το αποκάλυψαν!

Όμως, ο Υπουργός σήμερα συνελήφθη ψευδόμενος.

Ψέμα πρώτο: Ο κ. Πανούσης αρνήθηκε χθες την ύπαρξη του εγγράφου, κάνοντας λόγο για «αποκυήματα νοσηρής φαντασίας», «μονταζιέρες», «προβοκάτσιες» και λοιπές ανοησίες. Η αλήθεια είναι ότι, λίγες ώρες μετά, αποκαλύφθηκε ότι το έγγραφο του υπουργείου ήταν πραγματικό!

Ψέμα δεύτερο: Ο κ. Πανούσης δήλωσε ότι δεν είχε ιδέα για τη διαταγή του υπουργείου του και ότι την απόφαση την είδε από την τηλεόραση. Η αλήθεια είναι ότι η απόφαση ήταν γνωστή στον ίδιο προσωπικά, καθώς και στα υπουργεία Εξωτερικών και Μεταναστευτικής πολιτικής, αλλά και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, όπως προκύπτει από το ίδιο το έγγραφο και τις κοινοποιήσεις του.

Ψέμα τρίτο: Ο κ. Πανούσης δηλώνει ότι δεν συμφωνεί με το έγγραφο και το ανακαλεί. Λίγες ώρες μετά, τον αδειάζει η ίδια η συνάδερφός του η Υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής κα Χριστοδουλοπούλου, η οποία δηλώνει ότι το έγγραφο εκφράζει κυβερνητική πολιτική που είχε συναποφασιστεί μεταξύ της ιδίας και του κ. Πανούση, λίγες μέρες πριν, παραπέμποντας σε δελτίο Τύπου με αντίστοιχο περιεχόμενο (που επισυνάπτουμε)!

Ψέμα τέταρτο: Λέει ο κ. Πανούσης ότι το έγγραφο εκδόθηκε με πρωτοβουλία κάποιου υπηρεσιακού παράγοντα. Η αλήθεια είναι ότι η διαταγή αυτή βασίζεται σε προγενέστερες πολιτικές αποφάσεις του υπουργείου του (1604/15/321533 που εκδόθηκε στις 18/2, 1604/15338823 που εκδόθηκε στις 21/02 και 1604/15/371049 που εκδόθηκε στις 27/02). Οφείλει ο υπουργός να δώσει αμέσως στη δημοσιότητα το περιεχόμενο και των τριών αυτών αποφάσεων και να μας πει αν τα έγγραφα αυτά ήταν σε γνώση του.

Και τώρα επί της ουσίας: Ο κ. Πανούσης δεν είπε κουβέντα για το αν τελικά θα συλλαμβάνονται ή όχι και που θα κρατούνται όσοι μετανάστες εισέρχονται από αύριο παράνομα στη χώρα μας. Γιατί η αρμόδια υπουργός κα Χριστοδουλοπούλου δηλώνει ότι ΔΕΝ θα συλλαμβάνονται!

Ο κ. Πανούσης δεν είπε κουβέντα για το πόσες εντολές απέλασης παράνομων μεταναστών έχει αναστείλει τις τελευταίες μέρες. Οφείλει να το κάνει άμεσα, παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία!

Ο κ. Πανούσης δεν είπε κουβέντα, για το που βρίσκονται σήμερα όσοι παράνομοι μετανάστες πήραν το εξιτήριο από τα κέντρα κράτησης.

Και κάτι τελευταίο. Ας μην τολμήσει να χρησιμοποιήσει το θέμα αυτό ο κ. Πανούσης για κομματικές διώξεις σε αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., που το μόνο που έκαναν ήταν να ακολουθήσουν τις εντολές της πολιτικής τους ηγεσίας. Θα μας βρει απέναντί του!

Πανούσης: Ανακάλεσα το έγγραφο – Διέταξα ΕΔΕ και ζήτησα παραιτήσεις αξιωματικών

Ο κ. Πανούσης σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου πριν από λίγο ανέφερε πως ο ίδιος διέταξε την ανάκληση της διαταγής, ενώ ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. ζήτησε την παραίτηση των υπευθύνων συντακτών και ειδικότερα του υπογράφοντα
«Ανακάλεσα διαταγή, διέταξα να γίνει προκαταρκτική εξέταση. Ο Αρχηγός ζήτησε τις παραιτήσεις», είπε ο κ. Πανούσης και συμπλήρωσε:  «Το κείμενο αυτό θα έπρεπε να έχει περάσει από την ιεραρχία, να υπογραφεί από τον αρχηγό κλπ. Χθες εμφανίστηκε ένα κείμενο από το πουθενά, έμεινα με το στόμα ανοιχτό. Δεν έχει εξαγγελθεί μεταναστευτική πολιτική. Συζητιούνται πράγματα, ανταλλάσσονται απόψεις... Εδώ έχουμε ένα εσωτερικό διοικητικό θέμα. Ανακάλεσα τη διαταγή, έχουμε πειθαρχικό έλεγχο σε εξέλιξη. Είναι καταγραφή διάσπαρτων διατάξεων και νόμων που ισχύουν. Αυτό δεν είναι πολιτική. Η πολιτική δεν έχει εξαγγελθεί. Δεν έχει ειπωθεί τίποτα για τη μεταναστευτική πολιτική».

«Δεν ασκεί πολιτική ένας Ταξίαρχος. Ο συγκεκριμένος αξιωματικός αυτοαποκεφαλίστηκε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πανούσης, ωστόσο και ο ίδιος δεν διευκρίνισε ποια είναι τελικά η πολιτική της κυβέρνησης στο ζήτημα, αναφέροντας μόνο ότι υπάρχουν σκέψεις και προτάσεις, αλλά όχι σχεδιασμός. Ο κ. Πανούσης είπε ότι όσον αφορά στα κρατητήρια και στα κέντρα υποδοχής δεν αλλάζει τίποτα από την ισχύουσα νομοθεσία.


Τι λέει το έγγραφο

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που φέρει την υπογραφή του υποστράτηγου προϊστάμενου του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι παράνομοι μετανάστες που βρίσκονται στα κέντρα κράτησης εφόσον δεν αντιμετωπίζουν κατηγορίες κακουργηματικού βαθμού. Παράλληλα εκείνοι που τώρα εισέρχονται δεν θα συλλαμβάνονται, αλλά θα παίρνουν έγγραφο με τη δυνατότητα παραμονής για 30 ημέρες στη ώρα. Μάλιστα σε περίπτωση νέας σύλληψής τους οι άνθρωποι αυτοί θα παίρνουν νέο έγγραφο για εξάμηνη παραμονή.Τελικά ποια είναι η πολιτική της Κυβέρνησης;


Ο κ Πανούσης εξέφρασε μάλιστα την έκπληξή του για το γεγονός ότι ο ίδιος δεν ρωτήθηκε πριν βγει η είδηση από τους δημοσιογράφους, ωστόσο παρά τις δεοντολογικές ενστάσεις του στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το τι τελικά ισχύει ή θα ισχύσει ο υπουργός απάντησε πως ο νόμος πρέπει να ισχύσει αλλά δεν έχουν ληφθεί ακόμη οι αποφάσεις για το πως θα εφαρμοστεί... ουσιαστικά αποφεύγοντας να πάρει θέση για την ουσία του θέματος.

Νωρίτερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ως προς την πολιτική της Κυβέρνησης στο Μεταναστευτικό είχε παραπέμψει στους αρμόδιους υπουργούς ωστόσο ο κ. Πανούσης μίλησε για πολιτική υπό διαμόρφωση και κάπως έτσι τα ερωτήματα παραμένουν.


Και ο υπουργός Εσωτερικών έσπευσε απλά να πει πως δεν έχει ευθύνη το υπουργείο:
"Δεν έχει καμιά ευθύνη το αρμόδιο υπουργείο για το έγγραφο που κυκλοφόρησε χθες και που φέρει την κυβέρνηση να έχει αποφασίσει να μη συλλαμβάνονται οι παράνομοι μετανάστες, παρά μόνο να ελέγχονται" δήλωσε στο MEGA ο Ν. Βούτσης και συμπλήρωσε:
"Καμιά σχέση και ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας είτε του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είτε του νέου υπουργείου Μετανάστευσης. Την ευθύνη του εγγράφου την έχει όποιος την υπογράφει και άρα υπάρχει θέμα".

"Η ΕΕ έχει υποχρέωση να ξαναδεί τη μεταναστευτική πολιτική, δεν λύνεται το πρόβλημα με τη λογική ‘ο μετανάστης μπήκε στην Ελλάδα εδώ μένει’", δήλωσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ στο ΣΚΑΙ.

«Κολαστήρια όπως αυτό της Αμυδαλέζας πρέπει να κλείσουν δεν μπορούμε να βάζουμε φυλακή τους μετανάστες επ’ αόριστον» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης.

Ο κ. Κορωνάκης διευκρίνισε ότι σε μια μέρα δεν μπορείς να αλλάξεις τα πάντα, αλλά πρέπει να αλλάξεις τη μεταναστευτική πολιτική.

«4.500 μετανάστες έρχονται σήμερα στην Ελλάδα, δεν είναι ορδές» σημείωσε. Όπως επισήμανε, η ΕΕ έχει υποχρέωση να ξαναδεί τη μεταναστευτική πολιτική, δεν λύνεται το πρόβλημα με τη λογική ο μετανάστης μπήκε στην Ελλάδα εδώ μένει».

«Βγήκε έγγραφο χωρίς να είναι σε γνώση του υπουργού και του αρχηγού της αστυνομίας» πρόσθεσε.

Χάος για τα σύνορα! Οργή στο Μαξίμου για τις καταγγελίες Σαμαρά περί "ελευθέρας" στους παράνομους μετανάστες - Τι απαντά ο Πανούσης
- Ο κ. Πανούσης απαντά και στους συνοριοφύλακες που εξέδωσαν ανακοίνωση κατηγορώντας την κυβέρνηση
- Σύμφωνα με πληροφορίες οι παράνομοι μετανάστες στα σύνορα δεν θα συλλαμβάνονται αλλά θα τους δίνεται διορία 30 ημερών
- Από τα κέντρα κράτησης οι μετανάστες θα αφήνονται στο κέντρο της Αθήνας, αλλά υπό αυστηρές προϋποθέσεις
- Για να αφεθεί ελεύθερος ένας κρατούμενος δεν θα πρέπει να έχει απασχολήσει με ποινικές υποθέσεις την αστυνομία
- Ο Α. Σαμαράς έσπευσε να κάνει δήλωση πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανοίγει τα σύνορα

Μείζον πολιτικό θέμα έχει δημιουργηθεί με κόντρες και αψιμαχίες από το γεγονός πως η κυβέρνηση φέρεται έτοιμη να προωθήσει αλλαγές στον τρόπο κράτησης των παράνομων μεταναστών.
Οι πληροφορίες αυτές προκάλεσαν την παρέμβαση του  προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς αργά το βράδυ έκανε δήλωση, όπου χαρακτήρισε απίστευτη, αδιανόητη και προκλητική την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τα σύνορα σε κάθε παράνομο μετανάστη.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά η κυβέρνηση ανοίγει όλα τα κέντρα κράτησης και αφήνονται όλοι οι παράνομοι μετανάστες ελεύθεροι, να κυκλοφορού8ν στα κέντρα των πόλεων. Επισημαίνει δε χαρακτηριστικά πως "σύμφωνα με την εντολή της κυβέρνησης όποιος παράνομος μετανάστης πλέον έρχεται στη χώρα μας, δεν θα κρατείται και θα του δίνεται 6μηνη άδεια παραμονής!

"Η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου μετατρέπει την Ελλάδα σε μαγνήτη προσέλκυσης παράνομων μεταναστών στη χώρα. Οι επιπτώσεις για την κοινωνική συνοχή, την ασφάλεια των πολιτών, την οικονομία και τον τουρισμό, θα είναι καταστροφικές και επιπλέον θα υπάρχουν και συνέπειες στη σχέση μας με την Ευρώπη. Δυστυχώς, οι χειρότερες προβλέψεις μας επαληθεύονται. Τους καλούμε να ανατρέψουν αμέσως την ανεύθυνη αυτή απόφαση".

Εκτός από τη δήλωση του κ. Σαμαρά η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων εξόργισε την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Άμεση ήταν του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στην σκληρή ανακοίνωση των συνοριοφυλάκων. Στην ανακοίνωση το υπουργείο αναρωτιέται εάν όλα όσα υποστηρίζουν οι συνοριοφύλακες είναι αποκυήματα αρρωστημένης φαντασίας ή κατασκευασμένα σενάρια τρομοκράτησης των πολιτών;

Και συνεχίζει η ανακοίνωση πως τα όσα λέγονται για τα κέντρα κράτησης στερείται σοβαρότητας και οποιασδήποτε βάσης αληθείας.
Ωστόσο, σε αυτή την ανακοίνωση δεν δίνεται καμία απάντηση ούτε για το ποιό θα είναι το καθεστώς για τους μετανάστες στα κέντρα κράτησης και πώς θα αφήνονται ελεύθεροι ούτε για το πως θα χειριστεί η κυβέρνηση το θέμα των συνόρων.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ήρθε και η απάντηση του Μαξίμου που κάνει λόγο για κακοστημένη και επικίνδυνη θεατρική παράσταση από τον κ. Σαμαρά, ενώ αφήνει αιχμές και για μέσα ενημέρωσης, σημειώνοντας "σε αγαστή συνεργασία με συγκεκριμένα συστήματα που διακινούν την είδηση ότι η κυβέρνηση ανοίγει αύριο όλα τα κέντρα κράτησης μεταναστών! Και σαν έτοιμη από καιρό η μονταζιέρα της Συγγρού διέσπειρε την υποτιθέμενη «αποκάλυψη» προσπαθώντας να πείσει ότι η χώρα κινδυνεύει".

Το Μαξίμου κατηγορεί για ανευθυνότητα τον κ. Σαμαρά υπογραμμίζοντας πως "θα περιμέναμε, όμως, πριν υιοθετηθεί η είδηση να διασταυρωθεί –απ’ όλους" και καλεί να σταματήσουν τα επικίνδυνα παιχνίδια που "ξεπερνούν κάθε νοσηρή φαντασία".

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τον νόμο 3907 του 2011 με κυβέρνηση τον Γιώργο Παπανδρέου, στον οποίο νόμο έχει ενσωματωθεί και η κοινοτική οδηγία 105. Αυτός ο νόμος στην ουσία προβλέπει τγη διαδικασία περί υποδοχής των παράνομων μεταναστών, τον οποίο νόμο εφάρμοζε η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά όχι στην ήπια μορφή του. Η κυβέρνηση πλέον όπως όλα δείχνουν ακόμα κι αν αυτό δεν λέγεται ξεκάθαρα, έχει αποφασίσει να εφαρμόσει τον ίδιο νόμο, αλλά στην ήπια μορφή του που προβλέπει τη μη σύλληψη και κράτηση των παράνομων μεταναστών, τουλάχιστον με τη μορφή που την ξέραμε μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην συλλαμβάνονται οι παράνομοι μετανάστες που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ελλάδα. Ωστόσο, όταν εντοπίζονται, θα ακολουθείται κανονικά η διαδικασία αποτυπωμάτων, φωτογραφιών και στοιχείων και θα τους δίνεται ένα χαρτί με το οποίο θα μπορούν να μετακινηθούν μέσα στα στενά πλαίσια του νομού όπου έχουν συλληφθεί.

Θα έχουν εν συνεχεία 30 ημέρες περιθώριο να βγουν από τη χώρα κι αν συλληφθούν εκ νέου, τότε θα τους δίνεται εξάμηνη παράταση και μετά από αυτό το διάστημα θα ακολουθείται η διαδικασία της απέλασης.
Αναφορικά με τα κέντρα κράτησης, οι παράνομοι μετανάστες θα αφεθούν ελεύθεροι και πούλμαν θα τους μεταφέρουν στο κέντρο της Αθήνας. Ωστόσο, δεν θα αφήνονται ελεύθεροι χωρίς αυστηρές προϋποθέσεις, εκτός εάν πρόκειται για ευπαθείς ομάδες, γυναίκες, παιδιά και άρρωστους ανθρώπους.

Συγκεκριμένα, για να αφεθεί ένας μετανάστης ελεύθερος ακόμα κι αν είναι παράνομος, θα πρέπει να έχει κάνει αίτηση για παροχή ασύλου. Επιπλέον θα πρέπει να βρίσκεται στο συγκεκριμένο κέντρο κράτησης μέχρι έξι μήνες και φυσικά να μην έχει απασχολήσει ποινικά την αστυνομία. Αφού πληροί αυτές τις προϋποθέσεις τότε ο μετανάστης θα πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσει τόπο κατοικίας και αφού αυτό το μέρος ελεγχθεί από την αστυνομία, τότε και μόνο θα αφήνεται ελεύθερος.

Μάλιστα, όσοι αφήνονται ελεύθεροι θα πρέπει είτε μία φορά την εβδομάδα είτε δύο φορές το μήνα να δίνουν το παρών στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα των μεταναστών είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη συγκεκριμένη κυβέρνηση, καθώς ο κυβερνητικός εταίρος, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν διαμηνύσει από την αρχή το θέμα των μεταναστών αποτελεί για εκείνους κόκκινη γραμμή.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΝΟΥ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΡΑΞΙΤΕΛΗΣ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Κόλαφος η ανακοίνωση των συνοριοφυλάκων κατά της κυβέρνησης για τους μετανάστες


Κόλαφος η ανακοίνωση των συνοριοφυλάκων κατά της κυβέρνησης για τους μετανάστες

Μετά το θόρυβο που έχει προκληθεί από τα σχέδια της κυβέρνησης για τους παράνομες μετανάστες, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κατηγορεί την κυβέρνηση με σφοδρότητα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση των συνοριοφυλάκων:

Η Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. παρακολουθώντας το τελευταίο διάστημα τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για την πολιτική που έχει προαναγγείλει για το μεταναστευτικό στη χώρα, έθεσε σε προτεραιότητα και ζήτησε συνάντηση με τον Υπουργό και άμεσο πολιτικό προϊστάμενο των ενστόλων που εντάσσονται σε αυτή την αστυνομική δράση κ. Γιάννη Πανούση.

Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, η Ομοσπονδία εξέθεσε τους προβληματισμούς της σχετικά με την ενδεχόμενη κατάργηση των κέντρων κράτησης, την απελευθέρωση των παράνομων μεταναστών και παράλληλα ζήτησε από την πολιτική ηγεσία την βελτίωση των συνθηκών κράτησης αλλά και διαμονής αυτών των ανθρώπων.

Με σημερινή διαταγή του Αρχηγείου και του Αρμόδιου Κλάδου, διατάσσεται «ουσιαστικά» η πλήρης εκκένωση των κέντρων, η απελευθέρωση με υπηρεσιακά σημειώματα 6μηνης διάρκειας όλων των αλλοδαπών που κρατούνταν με το αιτιολογικό της παράνομης εισόδου, αλλά κυρίως η Μ Η κράτηση Κ Α Ν Ε Ν Ο Σ που στο μέλλον θα εισέρχεται παράνομα στη χώρα. Αντιθέτως η 7μηνη ουσιαστικά νομιμοποίησή τους - αφού ταυτοποιηθούν - θα τους καθιστά ισότιμους πολίτες στη χώρα μας.

Θεωρούμε πως κάθε ενέργεια που καθιστά ισότιμη την μεταχείριση από την Πολιτεία των νομίμων μεταναστών και πολιτών μιας χώρας, με αυτούς που εισέρχονται παράνομα, δίνοντας ίδιες ελευθερίες και ίσα δικαιώματα, οδηγεί σε καταστροφικές συνέπειες. Προκαλεί φυσικό κάλεσμα «ορδών» μεταναστών και μεταναστευτικών κυμάτων στη χώρα, αυξάνοντας τη ροπή προς την εγκληματικότητα ( έλλειψη σίτισης, διαμονής, ανθρώπινες συνθήκες, κ.α. ) και διαταράσσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών μιας χώρας (βλ. κέντρο Αθήνας προηγ. έτη).

Γνωρίζοντας από την πρόσφατη εμπειρία μας το τι συνέβαινε στα αστυνομικά κρατητήρια, προ της λειτουργίας των κέντρων κράτησης, με την πολύμηνη κράτησή των αλλοδαπών χωρίς προαυλισμό, χωρίς βασικές συνθήκες υγιεινής, με ξηρά τροφή και μόνο, χωρίς φώς ηλίου, θεωρούμε πως η κράτηση των παράνομων μεταναστών στα κέντρα σαφώς και εξάλειψε αυτές τις συνθήκες.

Διευκόλυνε της εργασία μας και έκανε ασφαλέστερη και πιο ανθρώπινη την κράτησή τους. Προβήκαμε σε καταγγελίες όταν και όπου διαπιστώσαμε άσχημες συνθήκες κράτησης και ζητήσαμε την άμεση βελτίωσή τους. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να οδηγηθούμε και πάλι στο συνωστισμό των κρατητηρίων των αστυνομικών τμημάτων της χώρας.

Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, καθόσον η Ελλάδα μετά από αυτές τις εξαγγελίες, το αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένεται να «υποδεχθεί» χιλιάδες παράνομους μετανάστες.

Οφείλει η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα ώριμα, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, διασφαλίζοντας όμως πρώτιστα την ασφάλεια της κοινωνίας.

Τέλος καλούμε, τη Φυσική Ηγεσία – αφού γνωρίζει τις συνέπειες αυτής της πολιτικής – να επανεξετάσει το ζήτημα και να ενημερώσει τα συναρμόδια Υπουργεία για τις αναμενόμενες συνέπειες που επέρχονται.

Το πολιτικό σύστημα και τα κόμματα οφείλουν να τοποθετηθούν και να αναμορφώσουν μια νέα ενιαία πολιτική, διακομματική και σταθερή, προς το συμφέρον πρωτίστως της χώρας.

Η Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. από την πλευρά της, οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων τολμώντας με αλήθειες να υπενθυμίζει πως αρχές και αξίες δεν αλλοιώνονται από πολιτικές αλλά προάγονται διαχρονικά από το αίσθημα ευθύνης απέναντι στον πολίτη και την κοινωνία».http://www.newsit.gr/politikh/kontra-panoush-nd-gia-metanasteutiko-0403/380469 

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg