Πέμπτη, 23 Απριλίου 2015

Ζωγραφική : Ο Πρωταίος ζωγράφος Ξόνογλου Δημήτρης


   Xonoglou_Dimitris
  Ο Δημήτρης Ξόνογλου γεννήθηκε στην Πρώτη. Σπούδασε ζωγραφική και κεραμική στην Ρώμη.
  Είναι καθηγητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΑΠΘ.
  Κοινός παρονομαστής στο σύνολο της δουλειάς του είναι η έντονη εννοιολογική και συμβολική φόρτιση.
  Αυτό το διάστημα εκπονεί την έκθεση: Ο αντικατοπτρισμός δείχνει τη φιγούρα της ψυχής. Αντιγράφουμε από: http://www.logotypos.gr/component/k2/2149-ekthesi-dimitri-ksonoglou-o-antikatoptrismos-deixnei-ti-figoyra-tis-psyxis
  Με τίτλο  την γνωστή καρκινική γραφή «ΝΙΨΟΝΑΝΟΜΗΜΑΤΑΜΗ ΜΟΝΑΝΟΨΙΝ», ο Δημήτρης Ξόνογλου, από τους πιο αξιόλογους σύγχρονους έλληνες  ζωγράφους, αποτυπώνει με τα έργα του ένα οπτικό παιχνίδι αντανακλάσεων, όπου οι φιγούρες, όταν τις βλέπει κανείς ανάποδα, είναι οι ίδιες αλλά και διαφορετικές. Η έκθεσή του άνοιξε χθες στην Πινακοθήκη της Ερμούπολης και μας παρουσιάζει μια πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά με διπλά πρόσωπα που αλλάζουν όταν αναποδογυρίζουν, εκφράζοντας προβληματισμούς της εικαστικής τέχνης που είναι πάντα οι ίδιοι και έχουν σχέση με την απεικόνιση των μορφών και την αλλαγή των αντικειμένων, όταν τα βλέπει κανείς με μιαν άλλη οπτική.
  Όπως είπε ο ιστορικός τέχνης Μανώλης Μαυρομάτης, σε μια ανάλυση του έργου του, «ο καλλιτέχνης αντλεί πηγές από την αναγεννησιακή ζωγραφική, δείχνοντας  πώς το ίδιο πράγμα μεταβάλλεται όταν το βλέπεις από άλλη οπτική γωνία. Αυτό που βλέπουμε στα έργα του είναι ότι υπάρχει μια φιγούρα κι από κάτω υπάρχει μια ανάποδη φιγούρα. Έτσι η ίδια φιγούρα δεν είναι πια η ίδια. Στα έργα του Ξόνογλου υπάρχει μια σημασία συμβολική. Η φιγούρα η επάνω είναι αυτό που βλέπουμε, η κάτω φιγούρα είναι αυτό που δεν βλέπουμε. Είναι η ψυχή αυτού που βλέπουμε. Αυτή είναι η δική του άποψη. Δείχνει ότι ποτέ το ίδιο δεν μπορεί να είναι ίδιο. Και αυτό το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον. Εκτιμώ πάρα πολύ αυτό που κάνει και ελπίζω να έχει μια συνέχεια».
  Παρών στα εγκαίνια της έκθεσης και ο Κώστας Τσόκλης, ο οποίος σε δηλώσεις του μας είπε ότι «με τον Ξόνογλου είμαστε κοντά, είμαστε στην Τήνο. Είναι ένας φίλος, νομίζω πως είναι ένα καλός καλλιτέχνης, και οπωσδήποτε  ένα παιδί που αγωνιά. Εμένα με ενδιαφέρει περισσότερο το αποτέλεσμα, πώς αποτυπώνεται αυτή η αγωνία. Κι αυτό σε όλους τους τομείς της ζωής. Ελπίζω να πάει καλά, όπως αυτός εννοεί τη λέξη καλά».
  Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι Τις 30 Σεπτεμβρίου και εντάσσεται στις εκδηλώσεις «Σύρος-πολιτισμός 2014».
  http://protiserron.gr/xonoglou-dimitris/

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg