Παρασκευή, 22 Μαΐου 2015

Αρχαιολογία: Αρχαιολογικός χώρος ανακτόρων Πέλλας

Πέλλα
Πόλη της αρχαίας Μακεδονίας, που παλαιότερα ονομαζόταν Βούνομος ή Βουνόμεια, στην περιοχή της Βοττιαίας (που σήμερα περιλαμβάνει την Πέλλα την ΄Εδεσσα, την Μίεζα, την Νάουσα, την Βέροια). Ο εγγονός του Αλεξάνδρου Α΄ (498-450 π.Χ) και γιός του Περδίκκα Β΄ (σύγχρονου του Περικλή), ο Αρχέλαος (413-399 π.Χ) χτίζει την  Πέλλα, που ήταν « η μεγίστη των εν Μακεδονία πόλεων» κατά τον Ξενοφώντα (Ελληνικά V, 2, 13). Πριν από τον Ξενοφώντα, η Πέλλα αναφέρεται από τον Ηρόδοτο (VII, 123στην επίθεση του Ξέρξη και των Περσών κατά της Ελλάδος και τον Θουκυδίδη (ΙΙ, 99,4 και 100, 4). Η Πέλλα χτίσθηκε σε ύψωμα πάνω από τις όχθες του Λουδία ποταμού και απείχε από τις εκβολές του, περίπου 24 χιλιόμετρα.
Η Πέλλα περιστοιχίζονταν από πλατιά τάφρο με νερό, δηλαδή ένα υδάτινο προστατευτικό τείχο. ΄Ενα ψηλό φρούριο σε λόφο συμπλήρωνε την όλη αμυντικήκατασκευή της πόλης. Τα στοιχεία που την διέκριναν ήταν η τετραγωνική πολεοδομία του Ιπποδάμου και η έκταση του πράσινου, με άλλα λόγια μία άρτια δομημένηκαταπράσινη και πανέμορφη πόλη.
Το διασωζόμενο λαμπρό παλάτι στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας, ήταν στολισμένο από τις καταπληκτικές τοιχογραφίες του περίφημου Ζεύξη, την τεχνική του οποίου στον συνδυασμό των χρωμάτων θαυμάζουν και σήμερα οι απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών.
Περίφημα μωσαϊκά και ολοκληρωμένο σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης, συμπλήρωναν την κατασκευή του κτιρίου των ανακτόρων.
Η Πέλλα προσείλκυσε πλήθος λογίων, λογοτεχνών, καλλιτεχνών και επιστημόνων από όλη την Ελλάδα. Προσωπικότητες πανελλήνιας αποδοχής και εμβέλειας όπως ο Χοίριλος, ο Αγάθων, ο Θουκυδίδης, ο Ευριπίδης κ.λ.π, έζησαν και δημιούργησαν στην Πέλλα. Ο Θουκυδίδης εξόριστος στην Μακεδονία θαύμαζε τους μεγάλους δρόμους, την Εγνατία οδό και την Πέλλα. Ο Ευριπίδης έγραψε στην Πέλλα τα μεγάλα δραματικά του έργα, την Ιφιγένεια Εν Αυλίδι και τις Βάκχες. Στις Βάκχες εξυμνεί την Πιερία, τον ωραιότερο χώρο της γης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Ευριπίδου-Βάκχαι. Στίχος 565 κ.ε: μάκαρ ώ Πιερία, / σέβεται σ΄ Εύιος, ήξει/τε χορεύσων άμα βάκχευ/μα, τον τ΄ωκυρόαν / διαβάς Αξιόν ειλισ/σομένας Μαινάδας άξει, /Λυδίαν τε, τον ευδαιμονίας /βροτοίς αλβοδόταν /πατέρα τε, τον έκλυον/εύιππον χώραν ύδασιν/καλλίστοισι λιπαίνειν ]. Μετά τον θάνατό του οι Πελλαίοι τον τίμησαν χτίζοντας το κενοτάφιότου, μία λαμπρή μνημειακή κατασκευή.
Η πόλη της Πέλλας γνώρισε την ύψιστη ακμή και ανάπτυξή της τα χρόνια της βασιλείας του Φιλίππου Β΄, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τα ανάκτορα της Πέλλας την περίοδο του Φιλίππου, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια κτίρια της κλασσικής Ελλάδος.

Αρχαιολογικός χώρος ανακτόρων Πέλλας. Από το φωτογραγραφικό αρχείο του γραμματέα του Συνδέσμου.


 
 

         
Από το φωτογραφικό αρχείο του γ. γραμματέα του Συνδέσμου, Ιωάννη Γ. Βαρνάκου.

Δήμος Πέλλας:  ΄Εφιππος ανδριάντας του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην γενέθλια γη του, στον Δήμο της Πέλλας στην Πλατεία Μεγάλου Αλεξάνδρου, 1 χιλιόμετρο από τα ανάκτορα της Πέλλας. Εξαίσιο έργο του γλύπτη-καθηγητή Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Τα αποκαλυπτήρια τελέσθηκαν στις 25 Μαίου 2002, από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, επί Δημαρχίας Σαράντη Μουχτάρη.
Παραμένει εκπληκτικό το γεγονός (με την μηνυματική που εμπεριέχει), ότι για την συγκέντρωση των χρημάτων έγινεπανελλήνιος έρανος, από τους μαθητές όλων των σχολείων της Ελλάδος, έπειτα από πρωτοβουλία του Γυμνασίου Πέλλας. Ο Αλέξανδρος του Φιλίππου, τους ανταποδίδει την αγάπη Του.
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΤΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΠΕΛΛΑΣ
Στην πισίνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Της Βίκυς Χαρισοπούλου
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 31 Μαρτίου 2009 
Εφημερίδα τα Νέα
 
 
 
 
Το μεγαλύτερο ανάκτορο της Μακεδονίας, στην αρχαία Πέλλα, εμβαδού 70 στρεμμάτων, όπου γεννήθηκε, εκπαιδεύτηκε και ανδρώθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος «είδαν» οι αρχαιολόγοι ύστερα από μια τριετία ανασκαφών.

Χώροι συμποσίων, δεκάδες κοιτώνες και εστιατόρια, παλαίστρα με ψηφιδωτά δάπεδα (αναλόγων διαστάσεων και τεχνικής με αυτές που έχουν εντοπισθεί στην Αρχαία Ολυμπία), λουτρά και χώροι προετοιμασίας και εκπαίδευσης των νεαρών γόνων των Μακεδόνων αριστοκρατών που χρονολογούνται στα παιδικά και εφηβικά χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου συνέθεταν το περίλαμπρο ανάκτορο της αρχαίας Πέλλας, το μεγαλύτερο της αρχαίας Μακεδονίας.


Το συνολικής έκτασης 70 στρεμμάτων ανάκτορο αποκαλύπτεται την τελευταία τριετία (οι ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή ξεκίνησαν το 1957) στην πρωτεύουσα του Μακεδονικού Βασιλείου, δυτικά του σημερινού χωριού και βόρεια του σημείου όπου βρίσκεται το νεοανεγερθέν Μουσείο Πέλλας.


Το ανάκτορο (μήκους 400 μ. και πρόσοψης 160 μ.!) εντοπίζεται στον κεντρικό από τους τρεις λόφους που «περιβάλλουν» το βόρειο τμήμα της πόλης, συνολικού πλάτους (από τα ανατολικά έως τα δυτικά) 1.300 μέτρων. Το μήκος της πόλης από τα νότια έως τα βόρεια, όπου βρίσκονταν οι τρεις λόφοι, έφτανε τα τρία χιλιόμετρα.

Στο εσωτερικό του ανακτόρου οι ανασκαφείς εντόπισαν χώρους δείπνων και συμποσίων, και γύρω από την ενσωματωμένη στο κτίριο παλαίστρα ελαιοθέσια (χώροι όπου οι εκπαιδευόμενοι νεαροί βασιλόπαιδες άλειφαν με λάδι τα σώματά τους προετοιμαζόμενοι για αθλοπαιδιές). Μέρος του κτιριακού συγκροτήματος λειτουργούσε ουσιαστικά ως... σχολή ευελπίδων για αριστοκράτες. Εκεί οι βασιλόπαιδες (με προεξάρχοντα τον Αλέξανδρο) και οι νέοι ηλικίας 14-18 ετών, γόνοι των αυλικών και των στρατιωτικών, εκπαιδεύονταν αθλητικά, πνευματικά και στρατιωτικά ώστε να στελεχώσουν ως αξιωματούχοι το στρατοκρατικό σύστημα της εποχής.

Ο πυρήνας του κτιρίου των ανακτόρων χρονολογείται στα πρώιμα χρόνια, όπως και ολόκληρη η πόλη της Πέλλας η οποία ιδρύθηκε α πό τονΑρχέλαο Α΄ (413-399 π.Χ.) για να γίνει η πρωτεύουσα του Μακεδονικού Βασιλείου αντί των Αιγών.

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο και εντυπωσιακότερο ανάκτορο στον μακεδονικό χώρο» λέει στα «ΝΕΑ» ο αρχαιολόγος Παύλος Χρυσοστόμου, ανασκαφέας της ευρύτερης περιοχής την τελευταία 25ετία, που μετέχει στη φετινή επιστημονική συνάντηση για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη, με εισήγηση υπό τον τίτλο «Πέλλης βασίλειον».


Η πολύχρονη ανασκαφή στον χώρο του ανακτόρου έφερε στο φως, εκτός των οικοδομικών λειψάνων, εκατοντάδες ασημένια και χάλκινα νομίσματα με τις μορφές του Φιλίππου Β΄, προγενέστερων και μεταγενέστερων βασιλέων.
ΙΝFΟ
22η Ετήσια Επιστημονική Συνάντηση για το «Αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη», 2-4 Απριλίου, στην Αίθουσα Τελετών της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Χρυσό στεφάνι και δολοφονίες
 
 
 
 
 
 
 
 
Σ΄ έναν από τους γιους του Μεγάλου Αλεξάνδρου (τον 12χρονο Αλέξανδρο Δ΄, γιο της Ρωξάνης ή τον «εξώγαμο» 21χρονο Ηρακλή, γιο της Βαρσίνης, που δολοφονήθηκαν-ο ένας δια στραγγαλισμού και ο άλλος δι΄ αποκεφαλισμού μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου προκειμένου να μην κληρονομήσουν τον θρόνο) ανήκε το χρυσό στεφάνι με φύλλα βελανιδιάς που κοσμούσε τα οστά ενός «αναπάντεχου» ευρήματος στη Βεργίνα. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι μελετητές του ευρήματος που συνεχίζουν τις έρευνες με πλήρη μυστικότητα και αρνούνται τη δημοσιοποίηση συμπερασμάτων, παραπέμποντας στην εισήγησή τους υπό τον τίτλο «Μικροανασκαφή σ΄ ένα αναπάντεχο εύρημα από την Αγορά των Αιγών. Η διεπιστημονική προσέγγιση», στο αρχαιολογικό συνέδριο της Μακεδονίας.

Τα οστά που βρέθηκαν στο χρυσό αγγείο στο οποίο ήταν τοποθετημένο το χρυσό στεφάνι ύστερα από ειδικές εξετάσεις προέκυψε πως ανήκαν σε νεκρό νεαρής ηλικίας. Το στεφάνι, το εντυπωσιακότερο εύρημα της φετινής αρχαιολογικής «σοδειάς», που αποκαλύφθηκε τον Αύγουστο («ΤΑ ΝΕΑ» 29/8), είχε το ίδιο μέγεθος και τεχνική (ήταν διακοσμημένο με φύλλα βελανιδιάς) με εκείνο του βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου Β΄.Μια ισχυρή πόλη στα σύννεφα


Σε υψόμετρο 1.200 (ίσως το υψηλότερο για τον ελληνικό χώρο), στους πρόποδες της Πίνδου, οι αρχαιολόγοι βρίσκονται «αντιμέτωποι» με τα ερείπια άγνωστης ακρόπολης μιας αρχαίας πόλης του τέλους του 4ου και αρχών του 3ου π.Χ.


αιώνα. Οι ανασκαφές, σε έκταση 70 και πλέον στρεμμάτων, σε θέση που «ελέγχει» τους δρόμους προς την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία, αποκάλυψαν ήδη έναν πετρόχτιστο ναό, δωρική στοά, ένα μεγάλο οικοδόμημα και άλλα κτίσματα- δημόσια οικοδομική δραστηριότητα που προδίδει ισχυρή πολιτική αρχή. «Η ευρύτερη περιοχή ταυτίζεται με τη χώρα των αρχαίων Τυμφαίων, τμήμα του βασιλείου της Μακεδονίας όπου κυριαρχούσε μια ισχυρή και παλιά οικογένεια στρατιωτικών, συγγενική προς τους βασιλείς της Μακεδονίας και της Ηπείρου» δηλώνει στα «ΝΕΑ» η επικεφαλής της ανασκαφής Στέλλα Δρούγου. «Οι Τυμφαίοι με επικεφαλής τον στρατηγό Πολυπέρχοντα ακολούθησαν τον Αλέξανδρο στην εκστρατεία του στην Ανατολή. Όλο αυτό το σύστημα των τριών κτιρίων πρέπει να ανήκει σε οικοδομικό πρόγραμμα του 4ου π.Χ. αιώνα- στα χρόνια δηλαδή του Μεγάλου Αλεξάνδρου».Η αρχαία Πέλλα...


Ιδρύθηκε από τον Αρχέλαο Α΄ (413-399 π.Χ.) Έφτασε στην ακμή της στα χρόνια του Φιλίππου Β΄ (359-336 π.Χ.), οπότε και επεκτάθηκαν τα ανάκτορα Σύμφωνα με τον Ξενοφώντα στην αρχή του 4ου αιώνα π.Χ. ήταν η μεγαλύτερη πόλη της Μακεδονίας. Μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου (323 π.Χ.) ατέλειωτες διαμάχες ξεσπούν μεταξύ των διαδόχων του μέχρι την άνοδο στον θρόνο του Αντίγονου Γονατά (276-239 π.Χ.) Στα τέλη του 1ου π.Χ. αιώνα η πόλη πέφτει σε παρακμή (πιθανότατα λόγω σεισμού).                                                                                                                                 [ βλέπε σχετικά: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artid=4509775  ανάκτορα Πέλλας ]
Nέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας
New Museum of Pella – Makedonia – Hellas (Greece)
Birth land of Alexander the Great
 
New Museum of Pella Makedonia Hellas / Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας
nautis80 13 Μάρ 2010
Άνοιξε τις πύλες του για το κοινό το νέο αρχαιολογικό μουσείο της Πέλλας. Ένα νέο μουσείο, έκτασης 6.000 τετραγωνικών μέτρων, που στεγάζει όχι μόνο σημαντικά ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας, αλλά κυρίως όνειρα και διεκδικήσεις 40 χρόνων των αρχαιολόγων και κατοίκων της περιοχής, άνοιξε τις πύλες του για το κοινό. Η έκθεση αναπτύσσεται σε χώρο 2.500 τετραγωνικών μέτρων και διαρθρώνεται σε πέντε θεματικές ενότητες, που δεν διαχωρίζονται η μία από την άλλη σε κλειστές αίθουσες. Για τη μετάβαση από τη μία ενότητα στην άλλη, ο επισκέπτης ακολουθεί ανοδική πορεία, που παραπέμπει στην περιήγησή του στον αρχαιολογικό χώρο και βοηθά στο να έχει πλήρη εποπτικότητα του εκθεσιακού χώρου. Το μουσείο έχει έκταση 6.000 τετραγωνικά μέτρα και βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του αρχαιολογικού χώρου, σε άμεση γειτνίαση με το σύγχρονο οικισμό. Το κτίριο είναι προσαρμοσμένο στη μορφολογία του εδάφους και έχει δημιουργηθεί με λιτές γραμμές. "Θέλαμε η παρουσία του μουσείου στον αρχαιολογικό χώρο να είναι διακριτική. Γι' αυτό το λόγο, το κτίριο είναι βυθισμένο στο έδαφος και φαίνεται σαν να αναδύεται απ' αυτό ως ένα ακόμα εύρημα", τόνισε η κ. Λιλιμπάκη- Ακαμάτη.
New museum for Pella archaeological site. The archaeological site in Pella has finally acquired a new museum covering an area of 6,000 square meters, which opened its doors to the public for the first time last week. Situated in the northeast corner of the site, near the contemporary town of Pella, the museum represents the culmination of efforts by archaeologists and local residents stretching back 40 years. On display are archaeological artifacts found on the site, split up into five separate modules with different themes but not physically separated in closed galleries but visually connected with one another, with the exception of that devoted to grave artifacts found in cemeteries. These start with exhibits illustrating daily life, such as floor mosaics or a reconstructed mural from a room used for symposiums in a local home. The exhibition then shifts to artifacts illustrating the economic and other public activity of the time, such as a reconstructed pottery workshop, before moving on to religion and finally, after following a steady upward route, the displays devoted to the royal palace and Alexander the Great. The route ends on an upper balcony that gives visitors a panoramic view of the entire exhibition and may serve to house temporary exhibitions in the future. In addition to the main galleries covering an expanse of 2,500 square meters, the new museum also possesses rooms for screening video and other uses, a gift shop, cafeteria, offices, laboratories and store rooms.Παρασκευή, Απρίλιος 03, 2009

 

Μέγας Αλέξανδρος: Στο φως ανάκτοροΑναρτήθηκε από ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ
http://4.bp.blogspot.com/_IS3IRYTEzBg/SdZVfCwLdMI/AAAAAAAABzc/ID1TfbF5Xiw/s400/c0fd90b21f580717cfd3950eb76267f5.jpg
Ως το μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό ανάκτορο της Μακεδονίας, όπου γεννήθηκε, εκπαιδεύτηκε και ανδρώθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος, περιγράφουν οι αρχαιολόγοι το ανάκτορο που εντοπίστηκε στην αρχαία Πέλλα, έπειτα από τρία χρόνια ανασκαφών.
Τα ευρήματα, που θα παρουσιαστούν στη φετινή επιστημονική συνάντηση για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και στη Θράκη, είναιεντυπωσιακάχώροι συμποσίων, δεκάδες κοιτώνες και εστιατόρια, παλαίστρα με ψηφιδωτά δάπεδα, πισίνα, λουτρά και χώροι προετοιμασίας και εκπαίδευσης των νεαρών γόνων των Μακεδόνων αριστοκρατών, που χρονολογούνται στα παιδικά και εφηβικά χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Το συνολικής έκτασης 70 στρεμμάτων ανάκτορο (μήκους 400 μ. και πρόσοψης 160 μ.) αποκαλύπτεται δυτικά του σημερινού χωριού και βόρειατου σημείου όπου βρίσκεται το νεοανεγερθέν Μουσείο Πέλλας. Στο εσωτερικό του ανακτόρου οι ανασκαφείς εντόπισαν χώρους δείπνων και συμποσίων και γύρω από την ενσωματωμένη στο κτίριο παλαίστρα ελαιοθέσια (χώροι όπου οι εκπαιδευόμενοι νεαροί βασιλόπαιδες άλειφαν με λάδι τα σώματά τους προετοιμαζόμενοι για αθλοπαιδιές).
Ο πυρήνας του κτιρίου των ανακτόρων χρονολογείται στα πρώιμα χρόνια, όπως και ολόκληρη η πόλη της Πέλλας. «Πρόκειται για το μεγαλύτεροκαι εντυπωσιακότερο ανάκτορο στο μακεδονικό χώρο» δηλώνει ο αρχαιολόγος Παύλος Χρυσοστόμου, ανασκαφέας της ευρύτερης περιοχής την τελευταία 25ετία, που μετέχει στη φετινή επιστημονική συνάντηση για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και στη Θράκη, με εισήγηση υπό τον τίτλο «Πέλλης βασίλειον». Από τους Μαρία Ελένη Σπυροπούλου και Όθωνα Ορφανό.
http://www.citypress.gr/index.html?action=article&article=65554                  
Αναρτήθηκε από ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ    http://paysanias.blogspot.com/2009/04/blog-post_03.html
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Νομός Πέλλας
Αρχαιολογικός  Χώρος Πέλλας - Τα Ανάκτορα από ψηλά
1.
http://www.ert.gr/aerialphoto/photos/big/109.jpg

Πηγή: Βλέπε σχετική ιστοσελίδα:
http://www.ert.gr/aerialphoto/showphoto.asp?photoid=109.jpg
 
2.
http://www.ert.gr/aerialphoto/photos/big_new/arxaiol_topoi/arxaiol_15.jpg

Πηγή: Βλέπε σχετική ιστοσελίδα:
http://www.ert.gr/aerialphoto/showphoto.asp?mode=1&photoid=arxaiol_topoi/arxaiol_15.jpg&title=%C1%F1%F7%E1%DF%E1%20%D0%DD%EB%EB%E1


Αρχαιολογία:   Αρχαιολογικός χώρος ανακτόρων Πέλλας photo signature_zpsd2a79fd8.jpg