Σάββατο, 2 Μαΐου 2015

Ολα κρέμονται σε μια κλωστή για συμφωνία ή ρήξη

ola-kremontai-se-mia-klwsti-gia-sumfwnia-i-riksi

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται οι διαβουλεύσεις Αθήνας και δανειστών στο Brussels Group καθώς οι δύο πλευρές εχουν μπει στα καυτά σημεία.


Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται οι διαβουλεύσεις Αθήνας και δανειστών στο Brussels Group καθώς οι δύο πλευρές, με τον χρόνο να πιέζει αφόρητα, εχουν εισέλθει στα καυτά σημεία. Αλλωστε, ο ιδιος ο Ντάισελμπλουμ στις δηλώσες του χρησιμοποίησε τη φράση «σοβαρές συνομιλίες».
Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι το απόγευμα του Σαββάτου υπήρξε εμπλοκή στο θέμα της περικοπής των συντάξεων μέσω της ρήτρας του μηδενικού ελλείμματος, καθώς και στα ζητήματα του κατώτερου μισθού, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των ομαδικών απολύσεων, με κυβερνητικές πηγές να μιλούν για ακατανόητη εμμονή του ΔΝΤ.
Αν υπάρξει πρόοδος τότε η Αθήνα αναμένεται να θέσει ζήτημα για έκτακτο Eurogroup προκειμένου να ανοίξει έστω και λίγο η στόφιγγα της ρευστότητας. Παράλληλα, το Μαξίμου έχει στραμμένο το βλέμμα του και στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Τετάρτη, προσδοκώντας μια αύξηση του ορίου για τα έντοκα. Πάντως
Πηγές της κυβέρνησης σημειώνουν ότι θα μπορούσαν στο πλαίσιο της τελικής συμφωνίας του Ιουνίου να γίνουν επιμέρους υποχωρήσεις,(πρόωρες συνταξιοδοτήσεις πολύ υψηλές επικουρικές, προώθηση ιδιωτικοποιήσεων με νέους όρους), διατηρώντας όμως τις κεντρικές κόκκινες γραμμές για τις επικουρικές συντάξεις, τον ΦΠΑ στα νησιά, το εργασιακό και το «ξεπούλημα» στις ιδιωτικοποιήσεις.

Επιφυλακτικοί οι Ευρωπαίοι

Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται συγκραρτημένοι. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ξεκινά μίνι ευρωπαϊκή περιοδεία για το ελληνικό ζήτημα, είπε ότι είναι πολύ νωρίς να πούμε αν οι διαπραγματεύσεις είναι επαρκείς για να αλλάξουν το κλίμα. Ο  Ντάισελμπλουμ επισήμανε πάντως ότι «οι σοβαρές συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη παρουσιάζουν πρόοδο και αυτό είναι θετικό» και τόνισε ότι σκοπός παραμένει η «σταθερή συμφωνία» με την Ελλάδα.
Πιο συγκρατημένος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.«Eχουμε ακόμα πολύ δρόμο να κάνουμε» στο θέμα της Ελλάδας καθώς «δεν είναι ακόμα τελείως ξεκάθαρα τα συγκεκριμένα μεταρρυθμιστικά προγράμματα»  είπε ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post. Και επανέλαβε μεν ότι «δεν θα υπάρξει χρεοκοπία της Ελλάδας», σημείωσε όμως ότι «σε αντάλλαγμα η Αθήνα θα πρέπει να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες που έγιναν στο Eurogroup».

Πυρετός επαφών στην Αθήνα

Το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από την Παρασκευή, οπότε και άρχισαν οι διαβουλεύσεις στο Brussels group, είναι σε «ανοιχτή γραμμή» επικοινωνίας με την ελληνική αποστολή .  Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε σήμερα συνάντηση στο Μαξίμου με τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και συντονιστή της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Επιμένουν στις σκληρές δηλώσεις

Την ίδια ώρα πάντως κυβερνητικά στελέχη και υπουργοί, σε δηλώσεις τους, επιμένουν στις λεγόμενες κόκκινες γραμμές.
«Δεν θα υπογράψουμε καμία συμφωνία που θα αντιστρατεύεται το πρόγραμμά μας, αυτό να το ξεχάσουν οι πιστωτές», δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «η Αριστερά δεν θα λερώσει τα χέρια της μέσα σε μια συμφωνία αντεργατικού και νεοφιλελεύθερου ''βούρκου''»
Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης «παραμένουν βαθιά κόκκινες και αμετακίνητες», υπογράμμισε από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, ενώ για «κατακόκκινες γραμμές» μίλησε και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης τόνισε ότι οι κόκκινες γραμμές παραμένουν ως έχουν, ξεκαθαρίζοντας πως αν δεν υπάρξει τελικά συμφωνία προέχουν οι μισθοί και οι συντάξεις έναντι της αποπληρωμής των δανειστών.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δηλώνει οτι «δεν πρόκειται να πάρουμε επιπλέον υφεσιακά μέτρα που επεκτείνουν τη λιτότητα, όπως για παράδειγμα οι οριζόντιες αυξήσεις των συντελεστών του ΦΠΑ, δεν πρόκεται να προχωρήσουμε σε μειώσεις συντάξεων, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε την αποδόμηση των εργασιακών συντάξεων»

http://www.thetoc.gr/politiki/article/ola-kremontai-se-mia-klwsti-gia-sumfwnia-i-riksi 

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg