Τρίτη, 16 Ιουνίου 2015

Στις επόμενες 48 ώρες θα κριθεί όπως όλα δείχνουν το μέλλον της διαπραγμάτευσης μεταξύ Αθήνας και εταίρων.


neo-trenaki-tou-tromou-48-wrwn-ews-to-eurogroup 

Νέο «τρενάκι του τρόμου» για 48 ώρες έως το Eurogroup

Στις επόμενες 48 ώρες θα κριθεί όπως όλα δείχνουν το μέλλον της διαπραγμάτευσης μεταξύ Αθήνας και εταίρων, μιας διαπραγμάτευσης που κλείνει πλέον σχεδόν τέσσερις μήνες.
Παρά την απότομη διακοπή των συνομιλιών και το σκηνικό ρήξης στις Βρυξέλλες την Κυριακή, η κυβέρνηση επιθυμεί να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με τους εταίρους. Σύμφωνα μάλιστα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλίες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Την ίδια στιγμή, αδιευκρίνιστο παραμένει αν και πως θα υπάρξει κάποιου είδους επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, πριν το κρίσιμο Eurogroup της 18ης Ιουνίου.
Και τούτο διότι παρά την εκπεφρασμένη διαβεβαίωση από όλες τις πλευρές ότι είναι πρόθυμες να επιστρέψουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, οι διαφορές δείχνουν να παραμένουν μεγάλες με τους δανειστές να ζητούν σκληρά μέτρα ιδίως στο θέμα του ασφαλιστικού.
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου πάντως ανέφεραν ότι αν οι θεσμοί προσκομίσουν στη διαπραγμάτευση κάτι καινούργιο, τότε ενδέχεται και η κυβέρνηση να τοποθετηθεί από την πλευρά της με κάτι καινούργιο.
Εν τω μεταξύ στο εσωτερικό μέτωπο, ο έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να έχει την Τρίτη κατ' ιδίαν συναντήσεις με το πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, την νέα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και τη βουλευτή της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, προκειμένου να τους ενημερώσει για τα τεκταινόμενα της διαπραγμάτευσης.
Για το μεσημέρι της Τρίτης έχει προγραμματιστεί και η διεξαγωγή κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της οποίας ο Α. Τσίπρας θα ενημερώσει τους βουλευτές του κόμματός του, ενώ είναι πιθανόν εντός της εβδομάδας να συγκληθεί και κυβερνητικό συμβούλιο.

Νέες προειδοποιήσεις από τους ευρωπαίους
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαμήνυαν πάντως τη Δευτέρα σε όλους τόνους ότι η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Αθήνας, η οποία πρέπει να εξηγήσει με ποιo τρόπο θα επιτευχθεί το ζητούμενο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, για την επίτευξη συμφωνίας.
Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του εκπροσώπου της Α. Μέρκελ ο οποίος δήλωσε «η Ελλάδα πρέπει, για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης να συμφωνήσει με τους τρεις Θεσμούς ένα πακέτο μεταρρυθμιστικών μέτρων, το οποίο θα πρέπει συνολικά να φέρει το αναγκαίο δημοσιονομικό και διαρθρωτικό αποτέλεσμα - και πρέπει να εξηγήσει με ποια μέτρα θέλει να το πετύχει».
Στο ίδιο μήκος κύματος φέρεται να κινήθηκε και η γερμανίδα καγκελάριος, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters, μιλώντας σε στελέχη του κόμματός της, ανέφερε πως δεν θα υπάρξει νέα πολιτική διαπραγμάτευση αν δεν καταλήξει η Ελλάδα σε μια συμφωνία με τους δανειστές για τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.
Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ανέφερε και αυτός με τη σειρά του ότι η μπάλα βρίσκεται στην ελληνική κυβέρνηση για να κάνει τα απαραίτητα βήματα. Σημείωσε ωστόσο ότι «η απόφαση για αξιολόγηση και εκταμίευση εναπόκειται στο Eurogroup». «Είναι μια πολιτική απόφαση, που θα παρθεί από εκλεγμένους πολιτικούς και όχι από κεντρικούς τραπεζίτες», ξεκαθάρισε ο κ. Ντράγκι.
Λίγες ώρες νωρίτερα, ωστόσο, ο αυστριακός κεντρικός Τραπεζίτης  Έβαλντ Νοβότνι,  επικεφαλής και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έριχνε βόμβα παραδεχόμενος πως έχει γίνει ο λογαριασμός για το πόσο θα κόστιζε μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.   

Πρωτοβουλίες από τον Α. Τσίπρα
Από τη μεριά της, η ελληνική πλευρά μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου ξεκαθάριζε το πρωί της Δευτέρας ότι η Αθήνα έχει εξαντλήσει τα όρια της, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος που οι προτάσεις της δεν γίνονται αποδεκτές.
Μετά από τη συνεδρίαση της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης το μεσημέρι της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου και τις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός με κορυφαίους υπουργούς όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Νίκος Βούτσης σε επίσημη ανακοίνωση υπογραμμιζόταν ότι «η ελληνική πλευρά προσήλθε στις Βρυξέλλες με συγκροτημένες αντιπροτάσεις, ανταποκρινόμενη στη συνεννόηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, προκειμένου να υπάρξει ένας ακόμα γύρος διαπραγμάτευσης. Διαπραγμάτευσης, μεταξύ των απεσταλμένων του Έλληνα Πρωθυπουργού και των αντίστοιχων των επικεφαλής των τριών θεσμών, με στόχο τη γεφύρωση των διαφορών που απομένουν και τη συμφωνία. Ο γύρος αυτός δεν έγινε ποτέ. Οι εκπρόσωποι των τεχνικών ομάδων των τριών θεσμών δήλωσαν αναρμόδιοι. Οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης κατέθεσαν προτάσεις σύγκλισης, σε αντίθεση με τους αντίστοιχους των θεσμών, οι οποίοι κατέθεσαν κείμενο που περιείχε μέτρα που απέρριψε η Ελληνική Βουλή. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, από τις Βρυξέλλες, σε χθεσινή του δήλωση κατέστησε σαφές ότι η ελληνική πλευρά παραμένει σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Αναμένουμε την πρόσκληση των θεσμών και ανά πάσα στιγμή θα ανταποκριθούμε για την συνέχιση της διαπραγμάτευσης».
Το βράδυ της Δευτέρας ωστόσο πηγές του Μεγάρου Μαξίμου υποστήριζαν ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με τους εταίρους και προς την κατεύθυνση αυτή, αναμένεται να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αν οι θεσμοί προσκομίσουν στη διαπραγμάτευση κάτι καινούργιο, τότε ενδέχεται και η κυβέρνηση να τοποθετηθεί από την πλευρά της με κάτι καινούργιο.

Συναντήσεις και συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Εν τω μεταξύ, την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου αναμένεται να περάσουν την Τρίτη ο επικεφαλής του Ποταμιού Σ. Θεοδωράκης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά αλλά και η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη για να ενημερωθούν από τον πρωθυπουργό για τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές.
Η συνάντηση με τον Σταύρο Θεοδωράκη θα γίνει στις 10:00, η συνάντηση με την Φώφη Γεννηματά στις 11:00, ενώ η συνάντηση με την κ. Μπακογιάννη στις 12.00 το μεσημέρι.
Στις 13:00 ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ενημερώσει και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία των διαπραγματεύσεων στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής όπου θα συγκληθεί η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. 
http://www.thetoc.gr/politiki/article/neo-trenaki-tou-tromou-48-wrwn-ews-to-eurogroup

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg