Σάββατο, 27 Ιουνίου 2015

Ξαναγίναμε πρωτοσέλιδο στα διεθνή ΜΜΕ Η λέξη «αιφνιδιασμός» κυριαρχεί στα διεθνή ΜΜΕ που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Πρώτο θέμα στα περισσότερα, η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος.

ksanaginame-prwtoselido-sta-diethni-mme

Αιφνιδιασμός, στα διεθνή ΜΜΕ από την απόφαση του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να ανακοινώσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου.
Στο πρώτο θέμα του οι Financial Times, έχουν τον τίτλο «Ο Τσίπρας ανακοινώνει δημοψήφισμα».
«Ο Τσίπρας ανακοινώνει δημοψήφισμα για την Ελληνική διαπραγμάτευση του χρέους, στις 5 Ιουλίου», αναφέρει το Bloomberg στον τίτλο του και στο άρθρο επισημαίνει ότι ενώ η Άνγκελα Μέρκελ αποκαλεί «πολύ γενναιόδωρη» την πρόταση, ο Αλέξης Τσίπρας την χαρακτηρίζει «τελεσίγραφο» και «εκβιασμό».
Η είδηση αποτελεί πρώτο θέμα στα διεθνή μέσα, με τους Financial Times να λένε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός καταγγέλλει την πρόταση των Θεσμών ως εκβιασμό, αλλά δεσμεύεται να σεβαστεί την ψήφο.
Οι New York Times, σημειώνουν το αιφνιδιαστικό της απόφασης του Ελληνα πρωθυπουργού που «τραντάζει τις ήδη δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, οι οποίες είχαν περιέλθει σε αδιέξοδο έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων στην Ευρώπη».
Στο γερμανικό Spiegel, το δημοψήφισμα είναι πρώτο θέμα, ενώ γίνεται αναφορά στις δηλώσεις των υπουργών χθες το βράδυ κατά την έξοδό τους από το Μαξίμου, οι οποίοι -όπως αναφέρει το δημοσίευμα- καλούν τον λαό να πει «όχι» στη συμφωνία με τους δανειστές. Η είδηση είναι κεντρικό θέμα στον γερμανικό Τύπο.
Σε άλλους τόνους είναι το επιθετικό δημοσίευμα της γερμανικής Bild που αναφέρει ότι η Ελλάδα εκβιάζει την Ευρώπη. Σημειώνει ότι με αυτό το δημοψήφισμα προσπαθεί να επιτύχει επιπλέον υποχωρήσεις και το χρησιμοποιεί ως μέσο πίεσης καθώς δεν περίμενε ότι οι δανειστές θα συμφωνούσαν σε κούρεμα του χρέους. «Εκρηκτικό: το δημοψήφισμα θα γίνει μόλις το επόμενο Σαββατοκύριακο, στις 5 Ιουλίου. Αυτό σημαίνει, μόνο μετά την εκπνοή του β' πακέτου βοήθειας για την διάσωση της Ελλάδας! Με αυτό ο Τσίπρας κάνει άνω-κάτω όλο το έως τώρα χρονοδιάγραμμα. Διότι ήδη στην 1η Ιουλίου απειλείται η χώρα πολύ συγκεκριμένα με χρεοκοπία», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η Sueddeutsche Zeitung, από την πλευρά της αναφέρεται στην τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα καγκελάριο και η Welt, αναφέρει ότι «χωρίς επιπλέον βοήθεια η Ελλάδα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας».
Η είδηση του δημοψηφίσματος μεταδίδεται και από τον γαλλικό Τύπο με τη γαλλική Le Monde να αναφέρει ότι ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «τελεσίγραφο» τις προτάσεις των δανειστών. Στη φράση «να αποφασίσει ο ελληνικός λαός ελεύθερος από κάθε εκβιασμό», επικεντρώνεται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ως «δραματική τροπή στην ελληνική κρίση» αναφέρει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, και η ισπανική εφημερίδα El Pais σημειώνει ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός έπαιξε το τελευταίο του χαρτί, με χαρακτηριστική φράση: «η αποψινή πιρουέτα της ελληνικής κυβέρνησης» και σημειώνοντας ότι η παράταση του τρέχοντος προγράμματος λήγει την Τρίτη, την ίδια ημέρα που η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
http://www.thetoc.gr/politiki/article/ksanaginame-prwtoselido-sta-diethni-mme 

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg