Τρίτη, 14 Ιουλίου 2015

Όλο το χρονοδιάγραμμα και τα μέτρα που θα λάβει η Ελλάδα βάσει της συμφωνίας


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε όλη το κείμενο της Συμφωνίας που επιτευχθεί στην Σύνοδο Κορυφής μετά από 17 ώρες διαπραγματεύσεων. Τι πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση και πιο το σφιχτό χρονοδιάγραμμα;
Στη δημοσιότητα δόθηκε το ανακοινωθέν του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τις παραμέτρους της συμφωνίας της Ελλάδας με τους πιστωτές της που επικυρώθηκε μετά από 17 ώρες διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες. Από την αρχή του κειμένου ξεκαθαρίζεται ότι ο ρόλος ΔΝΤ παραμένει ενεργός (ήταν κάτι που ζητούσε η Αθήνα να αλλάξει) αλλά και πως δίνεται έμφαση στην ανάγκη να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη προς τις ελληνικές αρχές ως προϋπόθεση για μελλοντική συμφωνία πάνω σε ένα πρόγραμμα με τον ESM.
ADVERTISEMENT

Τι πρέπει να νομοθετηθεί ως και την Τετάρτη

Σχετικά με τα μέτρα, σημειώνεται πως μέχρι την Τετάρτη θα πρέπει να νομοθετηθούν οι αλλαγές στον ΦΠΑ με αυξήσεις συντελεστών ενώ μένει να φανεί το τι θα γίνει με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά. Ζητείται επίσης να ψηφιστούν εμπροσθοβαρή μέτρα για βελτίωση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος, κάτι που "δείχνει" παρεμβάσεις στις πρόωρες συντάξεις.
Επιπρόσθετα, απαιτείται να νομοθετηθεί η πλήρης ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ αλλά και η λειτουργία συστήματος αυτόματων περικοπών όταν παρατηρούνται δημοσιονομικές αποκλίσεις.

Υποχρεώσεις ως τις 22 Ιουλίου

Μέχρι τις 22/7 θα πρέπει να υιοθετηθούν αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για την επίσπευση της απονομής δικαιοσύνης και την μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας για την αναδιάρθρωση των τραπεζών. Προϋπόθεση για να ξεκινήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων είναι να θεσμοθετηθούν από το ελληνικό κοινοβουλίου τα μέτρα που απαιτούνται μέχρι τις 15 Ιουλίου αλλά και να εγκριθούν όλες οι δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο κοινό ανακοινωθέν.
Μετά θα πρέπει να αναμένεται το δεύτερο "κύμα" μεταρρυθμίσεων που θα περιλαμβάνει φιλόδοξη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού με υιοθέτηση μέτρων για την απορρόφηση των αποφάσεων του ΣτΕ που χαρακτήρισε αντισυνταγματικές τις μειώσεις συντάξεων του 2012. Ζητείται από εκεί και πέρα η υιοθέτηση φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων τόσο για τα λειτουργία τις Κυριακές όσο και για τις περιόδους των εκπτώσεων και για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων.

Ιδιωτικοποιείται η ΑΔΜΗΕ

Επιπλέον, θα πρέπει να προωθηθεί η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, αλλά και μεταρρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις με αλλαγές στο πεδίο των συλλογικών διαπραγματεύσεων με βάση τις ευρωπαϊκές πρακτικές με σαφή αναφορά στις ομαδικές απολύσεις. Αναφορικά με το Ταμείο που θα δημιουργηθεί τονίζεται ότι σε αυτό θα περάσουν περιουσιακά στοιχεία αξίας που στόχος είναι να φθάσουν στα 50 δισ. ευρώ.
Τα 25 δισ. ευρώ ορίζεται ότι θα διοχετευθούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα 12,5 για την επαναγορά χρέους και τα 12,5 δισ. για επενδύσεις. Η έδρα του Ταμείου ορίζεται ότι θα είναι στην Ελλάδα, θα διοικείται απο ελληνικές αρχές, υπό την επίβλεψη ευρωπαϊκών όμως αρχών. Ορίζεται επίσης ότι μέχρι τις 20 Ιουλίου θα πρέπει να δοθούν προτάσεις από την Αθήνα για αλλαγή της δημόσιας διοίκησης με σαφή αναφορά στην ανάγκη αποπολιτικοποίησής της.

Αναδιάρθρωση αλλά όχι κούρεμα χρέους

Σχετικά με το θέμα του χρέους, στο τέλος του κειμένου γίνεται αναφορά ότι με βάση τις δεσμεύσεις του Νοεμβρίου του 2012 το Εurogroup είναι έτοιμο να εξετάσει εάν χρειάζεται πρόσθετα μέτρα για την ανακούφιση χρέους. Γίνεται ωστόσο αναφορά ξεκάθαρη σε επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής και μείωση επιτοκίων. Όλα τα μέτρα για την απομείωση του χρέους ωστόσο θα είναι υπό την αίρεση της πλήρους εφαρμογής των μέτρων που θα συμφωνηθούν με το νέο πρόγραμμα και μετά από την πρώτη θετική αξιολόγηση των θεσμών.

Τα σημεία της συμφωνίας και οι χρόνοι εφαρμογής τους

Σύμφωνα με την δήλωση της Συνόδου Κορυφής για την Συμφωνία προβλέπεται ότι μέχρι τις 15 Ιουλίου η Ελλάδα πρέπει να έχει νομοθετήσει:
* Μεταρρυθμίσεις στον ΦΠΑ και διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
* Μέτρα για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού/συνταξιοδοτικού συστήματος.
* Ενίσχυση της απόλυτης ανεξαρτησίας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
* Μεταρρυθμίσεις που θα οδηγούν σε ημι-αυτόματες περικοπές δημόσιων δαπανών σε περίπτωση μη επίτευξης δημοσιονομικών πλεονασμάτων.
Μέχρι τις 22 Ιουλίου η Ελληνική Βουλή  πρέπει να έχει νομοθετήσει:
* Υιοθέτηση της οδηγίας για ανάκαμψη των τραπεζών (BRRD) μέσα σε μία εβδομάδα, με υποστήριξη της Κομισιόν.                                                                         
* Οι παραπάνω  μεταρρυθμίσεις θα ξεκλειδώσουν την διαδικασία και θα επιτρέψουν την έναρξη των διαδικασιών.
Στην συνέχεια η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται να προχωρήσει σε:
* Περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο  ασφαλιστικό και την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ή ισόποσα μέτρα μέχρι τον Οκτώβριο του 2015.
* Εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ περιλαμβάνοντας την λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, άδειες φαρμακείων, γάλα και λειτουργία αρτοποιείων, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων μεταξύ άλλων.
*Ανοιγμα αγοράς ενέργειας, με την ιδιωτικοποίηση της ΑΔΜΗΕ ή ισοδύναμα μέτρα που θα συμφωνηθούν με τους θεσμους.
* Στα εργασιακά, εκσυγχρονισμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Τσίπρας: "Κερδίσαμε χρηματοδότηση και αναδόμηση του χρέους"


Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για μια σκληρή μάχη που περιλαμβάνει σταθερότητα, αναπτυξιακή προοπτική και αναδόμηση του χρέους, χωρίς να κρύβει πως πρόκειται για μέτρα που θα φέρουν περαιτέρω ύφεση (vid)
"Δώσαμε μια σκληρή μάχη 6 μήνες και μέχρι τέλους, παλέψαμε προκειμένου να διεκδικήσουμε ότι καλύτερο. Μια συμφωνία που θα δώσει τη δυνατότητα να σταθεί η χώρα στα πόδια της" σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας βγαίνοντας από τη Σύνοδο Κορυφής των 17 ωρών. "Βρεθήκαμε μπροστά σε δύσκολες αποφάσιες σε σκληρά διλήμματα. Πήραμε την ευθύνη προκειμένου να αποτρέψουμε την υλοποίηση των πιο ακραίων επιδιωξεων των ακραίων ακροδεξιών κύκλων της Ευρώπης" ανέφερε.
"Αποτρέψαμε τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό, αλλά και το σχέδιο της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας και την κατάρρευση του συστήματος που είχε σχεδιαστεί μέχρι την λεπτομέρειά του" σημείωσε για τα πιο σημαντικά σημεία της συμφωνία."Καταφέραμε να κερδίσουμε την αναδόμηση, την αναδιάρθρωση του χρέους και μια βέβαιη χρηματοδότηση για το μεσοπρόθεσμο διάστημα" ανέφερε.
Αφήνουμε σημαντική παρακαταθήκη
"Έχουμε αφήσει μια σημαντική παρακαταθήκη για την αναγκαία αλλαγή σε όλη την Ευρώπη" σημείωσε ο κ. Τσίπρας και ομολόγησε πως η χώρα δεν διαθέτει εθνική κυριαρχία. "Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να κερδίσουμε τη χαμένη εθνικής μας κυριαρχία. Τη λαϊκή μας κυριαρχία την κατακτήσαμε" είπε.
Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να ευχαριστήσει τους συνεργάτες και τους συναδέλφους του που έδωσαν μαζί του "μια πολύ σκληρή μάχη που στο τέλος της ημέρας" όπως είπε "θα δικαιωθεί". "Η απόφαση κρατάει την Ελλάδα σε συνθήκες ευστάθειας, δίνει δυνατότητες ανάκαμψης και ήξέρα από πριν ότι θα ήταν μια συμφωνία που η υλοποίησή της είναι δύσκολη". Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι «τα μέτρα που περιλαμβάνει η συμφωνία ... θα δημιουργήσουν υφεσιακές τάσεις»
Το Grexit αποτελεί παρελθόν
"Το πακέτο των 35 δις, η αναδιάρθρωση του χρέους και η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για την επομένη τριετία θα δημιουργήσουν την αίσθηση στις αγορές ότι το Grexit αποτελεί παρελθόν και μπορεί να δημιουργήσει το κύμα επενδύσεων" ανέφερε. Απευθυνόμενος στους Έλληνες είπε: "Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού θα στηρίξει, αφού αφενός μας καταλογίζει το γεγονός ότι δώσαμε μια σκληρή μάχη και αφετέρου τα βάρη θα κατανεμηθούν με κοινωνική δικαιοσύνη. Δεν θα πληρώσουν αυτοί οι οποίοι σήκωναν τα βάρη στους ώμους τους. Θα πληρώσουν και εκείνοι που είχαν καταφέρει να ξεφύγουν όλα αυτά τα χρόνια".
Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως τώρα η κυβέρνηση θα στραφεί στο εσωτερικό. "Όσο σκληρά παλέψαμε έξω, το ίδιο σκληρά πρέπει να παλέψουμε για να τελειώσουμε με τα κατεστημένο εντός. Πρέπει να τελειώσουμε με τις ολιγαρχίες που μας οδήγησαν εδώ" σημείωσε.

Συμφωνία: Τι πρέπει να περάσει από την ελληνική Βουλή μέχρι την Τετάρτη


Η συμφωνία ήρθε και τώρα η κυβέρνηση ή εκείνη που θα προκύψει μετά τις αναταράξεις στο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει αγώνα δρόμου για να περάσει μέτρα σε 48 ώρες
Διαβάζοντας το επτασέλιδο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, το οποίο και κατέληξε σε συμπεράσματα και συμφωνία, σημειώνουμε τα σημεία που επείγουν και θα πρέπει να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση να περάσει από το κοινοβούλιο για να ξεκλειδώσει η χρηματοδότηση γέφυρα:
ADVERTISEMENT
Συγκεκριμένα, το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να έχει ψηφίσει μέχρι την Τετάρτη, τα εξής:
* Τα μέτρα για τον ΦΠΑ (αύξηση συντελεστών, διεύρυνση φορολογικής βάσης κλπ)
* Τα πρώτα μέτρα για τις συντάξεις που θα αποτελέσουν τμήμα ευρύτερης μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού (πρακτικά θα είναι τα μέτρα για τις πρόωρες συντάξεις, η αύξηση της εισφοράς για την υγεία κλπ)
* Η ανεξαρτητοποίηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής
* Η θέσπιση του κανόνα για αυτόματη προσαρμογή των δημοσίων δαπανών σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι (σ.σ το πρωτογενές πλεόνασμα του 1% έως 3,5% για την περίοδο μέχρι και το 2018)
Όλα τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας θα πρέπει να γίνουν νόμος του κράτους μέχρι και την Τετάρτη, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία ψήφισής τους από τα λοιπά ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/olo-to-xronodiagramma-kai-ta

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg