Κυριακή, 26 Ιουλίου 2015

Πρώτη Σερρών: Ανεκδοτολογίες του χωριού από τον αγαπητό μας συγγραφέα Λάκη Δόλγερα!!! 

Σχόλιο του blog :
Φίλες και φίλοι μου σας παρουσιάζω..τέσσερεις ανεκδοτολογικές ιστορίες  από τον αγαπητό μας φίλο
και συγγραφέα Λάκη Δόλγερα  …από ιστορίες του χωριού μας Πρώτη Σερρών όταν ο πατέρας του ήταν Ιατρός στη Πρώτη
και στην γύρω περιοχή, που έγιναν..ιστορίες αξέχαστες  με χιούμορ !!!
οι παλαιότεροι θυμούνται οι νεότεροι ..ας μάθουν και αυτοί μέσα από το χιούμορ!!!

Απόστολος Δόλγερας

Αφήγηση: του Λάκη Δόλγερα1) Όπως γνωρίσουν όλοι οι Πρωταίοι η καπνοφυτεία ήταν μια από τις πιο σκληρές αγροτικές εργασίες. Ο πατέρας μου ως γιατρός χορηγούσε σε κάποιους που το είχαν ανάγκη μια σειρά δυναμωτικών ενέσεων με βιταμίνες, έτσι λοιπόν έκανε και σε κάποιον που το όνομα του μου διαφεύγει. Οι πρώτες εννέα της σειράς ήταν φάρμακα εγχώρια. Στην τελευταία του ήρθε νέα παρτίδα εισαγωγής. Στα καπνοπουλήματα λοιπόν ο πελάτης πήγε να τις πληρώσει και του λέει "Τώρα που θα στις πληρώσω θα στου πω οι πρώτες που' έκανες ήταν γιριές, έτσουζαν, κείνη η τιλευταία ήταν  ντιπ  νιρούδι" 


2) ο θείος μου ο γιατρός Κεχαγιάς στην Πρώτη είχε έναν ασθενή με πνευμονία. Προπολεμικά δεν υπήρχαν αντιβιοτικά και η πνευμονία ήταν ασθένεια που απειλούσε την ζωή. έτσι λοιπόν διέταξε 'να βάζετε στο στήθος του αρρώστου ζεστές κομπρέσσες και σε δύο ώρες θα περάσω να δω πως πάει". Στις δύο ώρες που πήγε βλέπει τα δύο παιδιά του ασθενή να έχουν μία κλάκα γεμάτη με αχνιστή κοπριά και να την ανεβάζουν στο δωμάτιο του. "Που την πάτε την κοπριά;" ρώτησε. "Δεν μας είπες να του βάζουμε ζιστές κοπρές γιατρέ;"


3) Πάλι προπολεμικά τα φάρμακα ήταν λίγα και οι γιατροί σε κάθε ασθένεια διέταζαν κλύσμα. Προς διευκόλυνση των ασθενών του, ο Κεχαγιάς είχε ένα κλύσμα που το έπαιρναν όλοι με τη σειρά. Δεν επέστρεφε στα χέρια του αλλά έλεγε το έχει ο τάδε, πήγαινε να το πάρεις. Κάποια στιγμή το πήρε αλλά είδε ότι έλειπε το τελευταίο κρίσιμο κομμάτι. Βρε που πήγε , που πήγε, άρχισε να το αναζητά πίσω στη σειρά των χρηστών, οπότε ανακάλυψε ότι ο γέρος σε δύο σπίτια πίσω είχε βρει μια καινούργια πρωτότυπη χρήση, το είχε κάνει πίπα και ήταν πολύ ευτυχισμένος για το απόκτημά του, δεν τον ένοιαζε που επικοινώνησε με αυτό τον ιδιαίτερο τρόπο σχεδόν με όλους τους συγχωριανούς του.
Ας γράψω άλλο ένα λίγο πιο σόκιν.

4)Οι γέννες παλιά ήταν γιορτές της γυναίκας. Διαρκούσαν γύρω στο ένα εικοσιτετράωρο, ήταν δημόσιες αλλά μόνο για τον γυναικείο πληθυσμό. Μόνος άντρας ο γιατρός. Συγγένισσες, γειτόνισσες. όλες μέσα στο θάλαμο. Υπήρχαν και οι πρακτικές μαμές. Είχαν μεγάλη πέραση. Ο πατέρας μου που ήταν σοφός δεν πήγε κόντρα όπως στη ταινία η κυρά μας η μαμή, αλλά τις ενσωμάτωσε μέσα στο δικό του σχέδιο, τις έβαζε να βράζουν νερό, να έχουν καθαρά χέρια και ρούχα και τις άφηνε να κόβουν τον λώρο. Η γέννα λοιπόν ήταν γιορτή, με μουχαμπέτια, μασάλια και τα ρέστα. Τη γυναίκα την έβαζε να ξαπλώσει στο τραπέζι της κουζίνας. Εκεί γινόταν ο τοκετός. Ήταν στο κατάλληλο ύψος για τους χειρισμούς και κατάλληλα σκληρό για το σώμα. Όσοι γεννηθήκαμε μεταξύ 1940 και 1960 στην Πρώτη γεννηθήκαμε με αυτό τον τρόπο. Τώρα, σε μια γέννα τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά, το παιδί έρχονταν με τον κώλο και έπρεπε να γίνουν χειρισμοί ώστε να γυρίσει. Οι προσπάθειες ήταν άκαρπες, άρχισε να κινδυνεύει η ζωή της γυναίκας. Το γυναικομάνι που ήταν μέσα κατάλαβε τη δυσκολία και σώπασε, ο γιατρός ιδρωμένος προσπαθούσε. Κάποια στιγμή απελπίστηκε και είπε φέρτε γρήγορα ταξί να την πάμε στη Δράμα για καισαρική. Ώσπου να έρθει το ταξί έκανε άλλη μια απελπισμένη προσπάθεια και ω! του θαύματος, τα κατάφερε, το γύρισε το παιδί και το έβγαλε. Οι γυναίκες σιωπηλές, σεβόντουσαν την προσπάθεια. Τη σιωπή έσπασε η ίδια η γυναίκα που γεννούσε, λέγοντας μεγαλοφώνως "Γειά σ' τον π@@τσ@ σου γιατρέ', ο πατέρας μου δεν τα έχασε αλλά απάντησε "Γιατί το λες αυτό; εγώ το έβγαλα δεν το έβαλα εκεί μέσα";

Απόστολος Δόλγερας Ο πατέρας μου υπολόγισε ότι συνολικά έκανε 1000 γέννες στη ΠΡΩΤΗ και τα γύρω χωριά. Αριθμός που τον ζηλεύουν οι σημερινοί μαιευτήρες. Οι γιατροί εκείνοι ήταν παντώς καιρού.


Επιμέλεια: Παύλος Νούνης του Παναγιώτη

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg