Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2015

ΘΑΣΟΣ: Μικρό & Μεγάλο Καζαβίτι, Ορεινά Χωριά Θάσου

Καζαβίτι Θάσος

Το Καζαβίτι είναι ίσως το πιο όμορφο και γραφικό ορεινό χωριό του νησιού. Απέχει 4χλμ από τον Πρίνο και 20 χλμ από τον Λιμένα. Χωρίζεται σε Μικρό και Μεγάλο Καζαβίτι, τα οποία απέχουν μεταξύ τους 500μ. Είναι γνωστά επίσης και με το όνομα Μικρός και Μεγάλος Πρίνος αντίστοιχα. Κεραμικά και πύργοι που βρέθηκαν στην περιοχή μαρτυρούν την εγκατάσταση κατοίκων από το 400πΧ.
Το χωριό Καζαβίτι στη Θάσο έχει στενά πλακόστρωτα δρομάκια και τα αυτοκίνητα φτάνουν ως τη πλατεία του. Η περιοχή φημίζεται για το καλό κρέας, τα αμπέλια και το κρασί. Εκεί, κάτω από τα πλατάνια, θα βρείτε παραδοσιακές ταβέρνες και καφενεία. Το χωριό διασχίζεται από πολλά κανάλια.
Χαρακτηριστική στο Καζαβίτι είναι η αρχιτεκτονική των πέτρινων σπιτιών, με στέγες από σχιστόλιθο, ξύλινους εξώστες και ζωγραφισμένα ταβάνια. Τα σπίτια έχουν μείνει ανέγγιχτα από το χρόνο καθώς άρχισαν να εγκαταλείπονται από το 1960. Τα τελευταία χρόνια όμως άρχισαν να επισκευάζονται και να συντηρούνται από τους ιδιοκτήτες τους. Έτσι, το Καζαβίτι κατοικείται σχεδόν εποχιακά.
Συνεχίζοντας τον αγροτικό δρόμο από το Καζαβίτι θα φθάσετε στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα. Πρόκειται για ένα γυναικείο μοναστήρι που πανηγυρίζει στις 27 Ιουλίου.

Καζαβίτι Θάσος
 Καζαβίτι Θάσος
Καζαβίτι Θάσος 

Καζαβίτι Θάσος 
Καζαβίτι Θάσος 
Καζαβίτι Θάσος 
Καζαβίτι Θάσος
http://www.thassos-view.com/el/xwria/kazaviti 

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg