Σάββατο, 4 Ιουλίου 2015

Πώς θα ψηφίσετε την Κυριακή - Χρηστικές οδηγίες

Πώς θα ψηφίσετε την Κυριακή - Χρηστικές οδηγίες

Newpost Newsroom
Δύο ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης, δηλαδή στις 9 το βράδυ, αναμένεται η πρώτη ασφαλής εκτίμηση για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, σύμφωνα με συνέντευξη Τύπου παραχώρησε για την εκλογική διαδικασία η Singular Logic.
Ήδη έχουν στηθεί οι κάλπες και τα παραβάν στα περισσότερα από 4.800 εκλογικά κέντρα της επικράτειας. Οι εκλογείς καλούνται να βάλουν ΣΤΑΥΡΟ στο κουτάκι της επιλογής που επιθυμούν («ΟΧΙ» - «ΝΑΙ» στη συμφωνία), όπως τίθεται το ερώτημα στο ψηφοδέλτιο του δημοψηφίσματος.
Για να υπάρξει ασφαλής εκτίμηση του αποτελέσματος, θα πρέπει να πληρούνται τρεις προϋποθέσεις, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας,  Μιχάλης Καριώτογλου:
α) να έχουν εξαχθεί τα αποτελέσματα από το 10% των εκλογικών τμημάτων της χώρας,
β) αυτά τα εκλογικά τμήματα να είναι ισόποσα κατανεμημένα ανά την επικράτεια και
γ) η διαφορά μεταξύ των δύο απαντήσεων να είναι άνω του 4%. Αντιθέτως, όσο πιο μικρή είναι η διαφορά μεταξύ του «Ναι» και του «Όχι» τόσο πιο αργά θα εξαχθεί ασφαλές αποτέλεσμα.
Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί της Κυριακής και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Ωστόσο, εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών δίνει τη δυνατότητα παράτασης της εκλογικής διαδικασίας έως και κατά δύο ώρες, σε εκλογικά τμήματα όπου υπάρχουν ακόμα ουρές εκλογέων.
Σε αυτές τις περιπτώσεις απαγορεύεται η μετάδοση αποτελεσμάτων πριν κλείσουν οι κάλπες και στο τελευταίο εκλογικό τμήμα.
Η ασφαλής εκτίμηση θα είναι δυνατή τόσο γρήγορα χάρη στο σύστημα SRT, το οποίο χρησιμοποιείται από το 2006, δηλαδή τα ειδικά κινητά τηλέφωνα που μοιράζονται στους δικαστικούς αντιπροσώπους 4.800 εκλογικών τμημάτων οι οποίοι ενημερώνουν γρήγορα την εταιρεία για το αποτέλεσμα.

http://newpost.gr/post/472572/pws-tha-pshfisete-thn-kyriakh-xrhstikes-odhgies 

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg