Κυριακή, 12 Ιουλίου 2015

Πρώτη Σερρών: Ένας ακόμα σημαντικός Πρωταίος δημοσιογράφος-εκδότης ο Δημήτρης Ρίζος που έπαιξε σημαντικό ρόλο με την πένα του και την οξυδέρκεια του στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας και δίπλα στον Κωνσταντίνο Καραμανλή 

Το βιβλίο του Δημήτρη Ρίζου και ο Καραμανλής που τάιζε κεφτεδάκια στο στόμα την Μιμή Ντενίση 


Σαράντα χρόνια στις εφημερίδες ο έμπειρος δημοσιογράφος με την αιχμηρή πένα
Ο Δημήτρης Ρίζος, εκδότης της εφημερίδας «Αδέσμευτος Τύπος», γεννήθηκε στις Σέρρες, ενώ στην αρχή της καριέρας του χαρακτηρίστηκε από πολλούς «καραμανλικός». Η αιχμηρή του πένα δεν άργησε να φανεί και το γεγονός ότι δεν «μασά» τα λόγια του αποτυπώνεται ήδη από τη στήλη «Το Κεντρί» που είχε στην εφημερίδα «Βραδυνή», καθώς και στη «συμπάθεια» που έτρεφε για το πρόσωπο του Μάνου Χατζιδάκι, τότε διευθυντή του Γ’ Ραδιοφωνικού Προγράμματος, στον οποίο ασκούσε συχνά έντονη κριτική, ενώ είχε καταφερθεί εναντίον του και με σκληρές εκφράσεις. Το όνομά του συνδέθηκε στο παρελθόν με το όνομα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», στην οποία διετέλεσε διευθυντής, ασκώντας δριμεία κριτική στο ζεύγος Ανδρέα Παπανδρέου και Δήμητρας Λιάνη, το οποίο μάλιστα δεν δίστασε να «ξεσκεπάσει», δημοσιεύοντας φωτογραφίες του όσο ακόμη ήταν «παράνομο».

Οταν πρότειναν στον εκδότη του «Ελεύθερου Τύπου» Αρη Βουδούρη να προσλάβει τον Δημήτρη Ρίζο για τα σχόλια, η εφημερίδα -που ήδη είχε χαράξει δεξιά πορεία- είχε φτάσει τα 120.000 φύλλα σε πανελλαδική βάση. Οπως αποδείχθηκε, ήταν το κατάλληλο πρόσωπο στην κατάλληλη θέση. Μέσα σε λίγο καιρό ο έμπειρος δημοσιογράφος ταυτίστηκε με την εφημερίδα και έγινε το σύμβολο των απανταχού Δεξιών. Μέσα από τη στήλη του, «Ανάδελφος Τύπος», καυτηρίαζε με αιχμηρά σχόλια το ΠΑΣΟΚ, την κυβέρνηση και γενικότερα την κεντροαριστερά, ενώ χρησιμοποιούσε τα ίδια λόγια που θα χρησιμοποιούσε και ο απλός ψηφοφόρος της παράταξης.
Δημήτρης Ρίζος
Κατά την αποκάλυψη του σκανδάλου «Κοσκωτά» ο «Ελεύθερος Τύπος» πρωταγωνιστούσε στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Ο Δημήτρης Ρίζος κατάφερε, με διάφορες μεσολαβήσεις, να πάρει συνέντευξη από τον Κοσκωτά στην αμερικανική φυλακή όπου τον κρατούσαν. Ηταν η εποχή που ο «Ελεύθερος Τύπος» έβγαλε το θέμα με τα «πάμπερς», και μάλιστα στο ειδικό δικαστήριο το καλοκαίρι του 1989 παρουσίασε τα δύο «επώνυμα κουτιά» με τον δικαστικό του συντάκτη, τον Χρήστο Κυρίτση. Τότε ήταν που ο Ανδρέας Παπανδρέου αποκάλεσε την εφημερίδα του Βουδούρη... «πατσαβούρα».

Οταν ο Δημήτρης Ρίζος ανέλαβε χρέη διευθυντή, μαζί με άλλα τέσσερα πρωτοκλασάτα ονόματα του δημοσιογραφικού χώρου, η εφημερίδα είχε περάσει πλέον στο ίδρυμα «Λίλιαν Βουδούρη». Εκείνη την εποχή αρχίζουν οι εσωτερικοί τριγμοί και οι συγκρούσεις, με αποτέλεσμα η εφημερίδα -και με τις «άνωθεν» επεμβάσεις- να διαγράψει σταδιακά καθοδική πορεία. Το 1994 ο Δημήτρης Ρίζος απομακρύνεται αιφνιδιαστικά από τον «Ελεύθερο Τύπο» -αν και ήταν μέλος του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη- και τον ακολουθούν κι άλλοι συντάκτες. Ετσι, μαζί με τον Κ. Μήτση ανοίγουν τον «Αδέσμευτο Τύπο».

Το καλοκαίρι του 1995 στα χέρια του Δημήτρη Ρίζου περνά το 50% του ραδιοφωνικού σταθμού Λάμψη, ο οποίος άλλαξε ιδιοκτησία πριν από λίγα χρόνια.

Ο «Αδέσμευτος Τύπος»
Μετά τον «Ελεύθερο Τύπο», ο Δημήτρης Ρίζος συνδέει το όνομά του με τη νέα εφημερίδα, τον «Αδέσμευτο Τύπο». Εκεί συνεχίζει να γράφει με την αιχμηρή του πένα. Εν τω μεταξύ, έχει παντρευτεί την αγαπημένη του Πέγκυ, με την οποία έχουν μία κόρη, ενώ έχει δύο ακόμη παιδιά από τον πρώτο του γάμο. Το 1998 βαριά σύννεφα διαφαίνονται στις σχέσεις του με τον Κ. Μήτση, με αποτέλεσμα ο Δημήτρης Ρίζος να αποχωρήσει διεκδικώντας τον τίτλο «Αδέσμευτος Τύπος».

Σήμερα ο «Αδέσμευτος Τύπος» αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, με τους εργαζομένους να έχουν ενταχθεί σε καθεστώς επίσχεσης εργασίας, ενώ στις 28 Δεκεμβρίου κατατέθηκε και αίτημα πτώχευσης της εκδοτικής εταιρείας Μακεδονικές Εκδόσεις με τις υπογραφές των Δημήτρη Ρίζου και Σπύρου Κλαδά.
Ο ΕΚΔΟΤΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΕΚ ΒΑΘΕΩΝ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

-A +A
Για τα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα Μπόμπολα και Ψυχάρη που «φλερτάρουν με την πτώχευση», για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, για τα ελληνικά ΜΜΕ, για τη δική του πτώχευση, για τον ηλικιωμένο που παρέσυρε στην παραλιακή και για το νέο του βιβλίο μίλησε ο εκδότης Δημήτρης Ρίζος σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο.
«Γεννήθηκα στο χωριό του Καραμανλή, στην Πρώτη Σερρών, και το πατρικό μου σπίτι είναι το ένα στην Πρώτη και το άλλο στη Δράμα. Τη δημοσιογραφία την άρχισα από τον "Πρωινό Τύπο" της Δράμας, ενώ πήγαινα ακόμα σχολείο. Σε ηλικία 15 χρόνων ήθελα να γίνω μόνο δημοσιογράφος. Ήμουνα και αθλητής στίβου στη Δόξα Δράμας και είχα τεράστιες επιδόσεις στα 5.000 μέτρα, αυτό με ώθησε να δώσω εξετάσεις στη Γυμναστική Ακαδημία. Πήγα 2 χρόνια αλλά τα παράτησα, γιατί στο μεταξύ μπήκα στο Πάντειο και δούλευα κιόλας, ενώ είχα αρχίσει να κάνω και μια καλή πορεία σαν δημοσιογράφος. Έτσι παράτησα τον αθλητισμό.
Στα 17,5 που τελείωσα το Γυμνάσιο Δράμας, ο πατέρας μου ήταν Αριστερός-κομμουνιστής αλλά και ο πιο στενός φίλος και συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ήταν μαζί στο σχολείο, μαζί στο Πανεπιστήμιο, μαζί παντού... Τον πήρε, λοιπόν, στο τηλέφωνο και του είπε: "Σου στέλνω τον μικρό". Πήρα τότε ένα βαλιτσάκι, ήρθα στην Αθήνα και βρέθηκα στο ιδιαίτερο γραφείο του. Το πρώτο εξάμηνο ήμουν το παιδί για όλες τις δουλειές, μετά με έβαλαν να κάνω τα ρουσφέτια του Υπουργείου Άμυνας, καμιά μετάθεση στρατιώτη.
Εκεί έμεινα με διευθυντή του ιδιαίτερου γραφείου τον Αχιλλέα Καραμανλή μέχρι τη μέρα που ανέλαβε ο Κανελλόπουλος πρωθυπουργός για έναν μήνα, γιατί μετά ήρθε η Χούντα. Είχα πάρει προαγωγή και ήμουν στο Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Μετά τη Μεταπολίτευση με πήρε στο τηλέφωνο ο Καραμανλής -που είχε επιστρέψει από την εξορία του στο Παρίσι και εγώ υπηρετούσα στην έκτακτη επιστράτευση που έκαναν τότε στον Έβρο- και μου είπε να κατέβω κάτω Έκτοτε, ήμουν ο πιο στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή
. Ταξίδεψα μαζί του σε όλο τον κόσμο, είμαι ίσως ο μόνος δημοσιογράφος που έχω μπει τρεις φορές στο Λευκό Οίκο, στα Ηλύσια Πεδία, στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Ήταν η εποχή που εκείνος αλώνιζε όλο τον κόσμο -και ιδίως την Ευρώπη-, γιατί είχε πάθος να επισπεύσουμε την ένταξή μας στην ΕΟΚ».
Έχεις πολλά να θυμάσαι από τον Καραμανλή...
Πάρα πολλά και όλα αυτά θα τα γράψω σε ένα βιβλίο που ετοιμάζω και που θα μιλάω για τη ζωή μου αλλά και για τον Καραμανλή. Είναι πολύ παρεξηγημένος, όλοι τον έχουν στο μυαλό τους σαν έναν ηγέτη βλοσυρό και απρόσιτο. Αντίθετα, εγώ έζησα μεγάλες στιγμές μαζί του, τον είδα να κλαίει... Αφάνταστα συναισθηματικός άνθρωπος! Δεν είχε δώσει ποτέ δικαιώματα για την προσωπική του ζωή και όμως είχε πολύ ωραίες γυναίκες που δεν είχε πάρει χαμπάρι κανείς. Τους έδινε ραντεβού στη Ρώμη, στο Παρίσι και τις συναντούσε εκεί κρυφά...
Μόνο εγώ μπορώ να γράψω, με σεβασμό πάντα, για τα ερωτικά του Καραμανλή...
Γνωρίζω συγκλονιστικά γεγονότα! Θα σου πω και κάτι ακόμα. Μετά τη Μεταπολίτευση που γύρισε ο Καραμανλής γίνεται η πρώτη μεγάλη δεξίωση στο κτήριο της ΕΡΤ, τουλάχιστον 3.000 καλεσμένοι, όλη η αφρόκρεμα. Ο Καραμανλής κρατάει ένα ποτήρι στο χέρι, ο κόσμος τον χαιρετά, ενώ οι σερβιτόροι γυρνάνε με έναν δίσκο που έχει μέσα κεφτεδάκια με οδοντογλυφίδες. Κάποια στιγμή βλέπω τον Καραμανλή να παίρνει φόρα και να πηγαίνει στην άλλη άκρη, δίπλα εγώ. Συναντά μια πανέμορφη κοπέλα, αγκαλιάζονται, φιλιούνται και κάθε φορά που παίρναγε ο σερβιτόρος, εκείνος έπαιρνε ένα κεφτεδάκι και την τάιζε στο στόμα! Την άλλη μέρα όλα τα πρωτοσέλιδα είχαν αυτήν τη φωτογραφία, τον Καραμανλή να ταΐζει κεφτεδάκια την γκόμενα. Αυτή η γκόμενα ήταν η Μιμή Ντενίση, που ήταν τότε μοντέλο!
Ξεκινάς και δουλεύεις τότε στη «Βραδυνή»;
Ναι, ενώ ακόμα ήμουν στο ιδιαίτερο γραφείο δουλεύω στην «Βραδυνή», όπου είχα μια πολύ μεγάλη εξέλιξη με τη στήλη «Κεντρί», που ανέβασε την κυκλοφορία της εφημερίδας στα 150.000 φύλλα
. Όταν, όμως, σκότωσαν τον Τζώρτζη Αθανασιάδη, την εφημερίδα ανέλαβαν οι κόρες του, καλά κορίτσια, αλλά δεν μπορούσαν να ανεχτούν ότι εμφανιζόμουν στην εφημερίδα σαν αφεντικό εγώ και όχι αυτές. Άρχισαν κάποιες κόντρες με αποτέλεσμα να φύγω. Τις επευφημίες που άκουσα στην κηδεία του Αθανασιάδη δεν τις έχει ακούσει κανένας! Φοβερός επιχειρηματίας και εκδότης, μου λείπει πολύ... Μετά από εκεί πήγα στην «Ακρόπολη» και έγραφα το «Ξυπνητήρι», όπου έμεινα μόνο 6 μήνες.
Και έρχεται στη ζωή σου για 15 χρόνια ο «Ελεύθερος Τύπος»
Ο μακαρίτης ο Βουδούρης και η γυναίκα του είχαν φάει τα λυσσακά τους να με πάρουν στον «Ελεύθερο Τύπο», που εκείνη την εποχή πούλαγε περίπου 10.000 φύλλα. Mάλιστα, όταν πήγα να τους συναντήσω στην εφημερίδα είχε γίνει μια κατάληψη από τους εργαζομένους για συμπεριφορές των ιδιοκτητών που τους ενοχλούσαν. Με έκανε σύμβουλο έκδοσης και αρθρογράφο, έγραφα μια στήλη τον «Ανάδελφο». Του είπα τότε ότι οι εργαζόμενοι έχουν φιλότιμο και ότι για να τους ρίξει δεν πρέπει να διοικεί αυταρχικά. ΄Eτσι άρχισα να διοικώ την εφημερίδα με αντίθετο τρόπο από αυτούς, πήρα τους εργαζομένους με το μέρος μου και η κυκλοφορία της εφημερίδας έφτασε στα 250.000 φύλλα, άπιαστο νούμερο!
Πέθανε η Βουδούρη και έμεινε ο Βουδούρης μόνος του και μετά από 8 μήνες σε τροχαίο έχασε και εκείνος τη ζωή του, αφήνοντας μια διαθήκη που έλεγε ότι «μετά από εμένα αναλαμβάνει ο Ρίζος». Aναλαμβάνω στην εφημερίδα τα πάντα. Είχε, όμως, αφήσει και ένα 17μελές Συμβούλιο που διοικούσε την εφημερίδα, είχαμε πολλές κόντρες μεταξύ μας. Αντέδρασα, όμως, περισσότερο όταν ανακάλυψα ότι κάνουν λαμογιές με το χαρτί και παίρνουν προμήθειες. Όταν άρχισα να τους στριμώχνω με κατήργησαν πίσω από την πλάτη μου -με την πλειοψηφία που είχαν- από όλες τις ιδιότητες και με άφησαν μόνο αρθρογράφο! Μετά από μερικές μέρες μάζεψα τα μπογαλάκια μου και έφυγα, δεν τους ανέχτηκα να κλέβουν.
Και εγένετο «Αδέσμευτος» και ο «Λάμψη FM»...
Ναι, με μια αποζημίωση που πήρα 40.000 δραχμές έκανα τον «Αδέσμευτο», που πήγε καλά τον πρώτο χρόνο της κυκλοφορίας του
. Τότε μου ήρθε η ιδέα να βρω και έναν ραδιοφωνικό σταθμό να διαφημίσω την εφημερίδα. Ένα μεσημέρι που έτρωγα παρέα με τον Γιάννη και τον Θέμη Αλαφούζο τούς είπα την ιδέα και εκείνοι μου έδωσαν τσάμπα τον TOP FM του Λαμπράκη, που είχαν πεταμένο στα υπόγεια της «Καθημερινής». Όμως για να μεταφέρω το σταθμό από τα υπόγεια της «Καθημερινής» και να τον κάνω «Λάμψη» χρειαζόμουνα 100.000.000 δρχ. Δεν είχα μία. Είχα στραγγίσει και άρχισα να παρακαλάω τον Γιάννη Αλαφούζο να τον κάνω μέτοχο.
Μετά από πολλές προσπάθειες τον έπεισα, αλλά μου είπε να μην τον απασχολήσω ποτέ για οτιδήποτε. Του έδωσα το 50% και εκείνος μου παρείχε ένα μικρό στούντιο στο Φάληρο για να ξεκινήσει ο σταθμός. Αντί για πολιτικό σταθμό -όπως όλοι περίμεναν και παρά τις αντιρρήσεις όλων- εγώ τότε έκανα μουσικό ραδιόφωνο και μέσα σε 3 μήνες έφτασε 30% ακροαματικότητα. Με το κλείσιμο του πρώτου χρόνου είχε κέρδη 2 δις δρχ. Δεν το πιστεύαμε! Αλλά τα περισσότερα πήγαν στην Εφορία!
Κάθε τόσο είχαμε επικοινωνία με τον Γιάννη Αλαφούζο που ήταν στο Λονδίνο αυτοεξόριστος για χρέη που είχε στην πλάτη του. Μόλις ο πατέρας του εξόφλησε τα χρωστούμενα και γύρισε του άνοιξε η όρεξη να μπει μέσα στο σταθμό. Επειδή ξέρω ότι ο Γιάννης είναι λίγο διαλυτικός σαν άτομο, χωρίσαμε. Πούλησα τον «Λάμψη» πάνω από 7 δις δρχ και ενίσχυσα τον «Αδέσμευτο», ενώ ταυτόχρονα πήρα έναν άλλο μικρότερο σταθμό τον «Παρέα FM».
Είχες ασχοληθεί και με την τηλεόραση παλαιότερα Περίπου το '68 στην ΥΕΝΕΔ -πιο πριν από τον Μαστοράκη- έκανα μια χιουμοριστική εκπομπή «Τα παραλειπόμενα», κάθε Κυριακή μεσημέρι. Κάναμε όμως και κάποια σόου με τον αδελφό μου Νίκο Ρίζο, και μάλιστα δεν θα ξεχάσω μια εκπομπή 2,5 ωρών που είχαμε -«Οι Ρίζοι»- και ήμουν εγώ, ο αδελφός μου και ο ηθοποιός Νίκος Ρίζος. Είχε πολύ πλάκα. Μετά δημιουργήσαμε ένα γραφείο παραγωγής και κάναμε τις ειδήσεις της ΕΡΤ. Ο Νίκος τώρα είναι συνταξιούχος και επιχειρηματίας, δεν είχε το μεράκι το δικό μου, δεν ήθελε να μπει ούτε στον «Αδέσμευτο».
 

Ποιο είναι το ρεπορτάζ που δεν θα ξεχάσεις ποτέ;
Πολλά. Θα σου πω, όμως, ένα που δεν θα το έλεγα άμα δεν ήταν μαζί μου και ο Σπύρος Καρατζαφέρης. Είχε έρθει μια διάσημη τραγουδίστρια πριν από 30 χρόνια και θα εμφάνιζε το σόου της στη «Νεράιδα». Καταφέραμε και κλείσαμε ένα ραντεβού μαζί της, πήγαμε στο καμαρίνι και οι δύο και την έπεσε... και στους δύο! Άρχισε να μας φιλάει και να μας κάνει διάφορα. Τι να σου πω!
Πότε κινδύνεψε η ζωή σου;
Με έχουν απειλήσει πάρα πολλές φορές! Όμως το'88 στον «Ελεύθερο Τύπο» δεν θα ξεχάσω αυτό που έγινε... Εγώ πάντα άνοιγα μόνος μου την αλληλογραφία μου, είναι μπροστά μου η Ρούλα η γραμματέας μου και κρατάω έναν τεράστιο φάκελο με το όνομά μου. Μίλαγα στο τηλέφωνο και με το που τον σκίζω έναν πόντο, φωνάζει η Ρούλα «βόμβα κ. Ρίζο» και μου τον αρπάζει από τα χέρια. Eίχε βγει η οσμή της εκρηκτικής ύλης, τον πήρε και πήγε και τον άφησε στην άλλη άκρη του οικοπέδου. Όταν έγινε η έκρηξη, έσπασαν οι τζαμαρίες σε απόσταση 100 μέτρων, ήταν τρομακτικής ισχύος. Από τότε μου έδωσαν ασφάλειες, εγώ όμως πήγα στον Ρωμαίο και του είπα ότι δεν μπορούσα να κυκλοφορώ έτσι.
Οπλοφορείς;
Έχω άδεια οπλοφορίας.
Έβγαλες χρήματα από αυτήν τη δουλειά;
Είμαι ο πλέον άχρηστος οικονομολόγος, δεν κάνω για επιχειρηματίας! Όταν ήμουν ρεπόρτερ περνούσα ζωή χαρισάμενη! Τώρα δεν έχω ύπνο, έχω εφιάλτες! Χρήματα, όμως, έβγαλα όταν πήρα τον Seven-X που τον πουλούσε ο Κουλουκουντής για ένα πιάτο φαΐ. 160 εκατ. δώσαμε, μισά εγώ και μισά ο Κοπελούζος, και σε έναν χρόνο τον πουλήσαμε ενάμιση δισεκατομμύριο. Έβγαλα χρήματα και από τον «Λάμψη». Γενικότερα, αυτή η δουλειά με δυσκόλεψε στη ζωή μου, γιατί έχω καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου 897 φορές -όπου να 'ναι θα μπω στα ρεκόρ Γκίνες- και παρόλα αυτά -άλλο ρεκόρ αυτό- έχω λευκό ποινικό μητρώο!
Την πολιτική κατάσταση πώς τη βλέπεις σήμερα;
Δεν θα μπορούσαμε ούτε κατά διάνοια να φανταστούμε αυτά που συμβαίνουν σήμερα! Έκανα κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ όταν πρωθυπουργός ήταν ο Γεώργιος Παπανδρέου. Δεν θα ξεχάσω μια πρόταση μομφής που είχε γίνει τότε από την αντιπολίτευση Καραμανλή και τη συζητούσαν για 5 μέρες και την πέμπτη μέρα γινόταν ψηφοφορία
. Αφού πέρασαν οι ομιλητές την πέμπτη μέρα, περιμέναμε να ανέβει στο βήμα ο Παπανδρέου να καταγράψουμε την ομιλία του. Ανεβαίνει, λοιπόν, και λέει: «Oι αριθμοί ευημερούν, οι άνθρωποι υποφέρουν». Σήμερα δεν υπάρχει χιούμορ. Σκέφτομαι καμιά φορά αν δεν υπήρχε αυτή η τριτοκομματική κυβέρνηση, που είναι το μεγαλύτερο πολιτικό κατόρθωμα, θα είχε καεί όλη η Ελλάδα και εκεί παραδέχομαι τον Σαμαρά.
Για την υπόθεση Παπακωνσταντίνου τι λες;
Είναι παραλογισμός, ένα θέατρο! Πού πήγαν τα στικάκια, ο κόσμος σιχάθηκε! Είμαι όμως από τους αισιόδοξους Έλληνες. Η κρίση αυτή είναι μια ευκαιρία για να ανακάμψει η Ελλάδα. Πιστεύω σε 5-10 χρόνια η Ελλάδα θα είναι η πλουσιότερη χώρα της Ευρώπης, γιατί ξαφνικά ανακαλύψαμε ότι έχουμε απίστευτα κοιτάσματα πετρελαίου, οι Γερμανοί μάς άνοιξαν τα μάτια και μας είπαν ότι έχουμε τόση ηλιακή ενέργεια που μπορεί να τροφοδοτήσει ολόκληρη την Ευρώπη. Έχουμε κοιτάσματα χρυσού, έχουμε τη ναυτιλία. Όλα αυτά αν λειτουργήσουν κατά 50% τα παιδιά μας θα περάσουν όμορφα.
 

Έχεις κάνει τρεις γάμους και έχεις αποκτήσει τρία παιδιά. Ποιο από αυτά θέλει να ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία;
Κανένα! Έκανα τρεις γάμους και τρία παιδιά. Την πρώτη φορά παντρεύτηκα στα 20 και χώρισα στα 21 -δεν τον υπολογίζω αυτό τον γάμο- απέκτησα έναν γιο τον Χρήστο που είναι ευκατάστατος, γιατί ο δεύτερος άντρας της μητέρας του τού κληροδότησε μεγάλη περιουσία. Ο δεύτερος γάμος ήταν με τη Γωγώ, με την οποία απέκτησα τον Απόστολο, τελείωσε Οικονομικό Πανεπιστήμιο στο Λονδίνο, τον έχω κοντά μου και ασχολείται με τα λογιστικά. Στον τρίτο γάμο μου με την Πέγκυ, κλείσαμε 18 χρόνια μαζί, αποκτήσαμε τη Δήμητρα, που είναι 15 χρόνων σήμερα. Η Δήμητρα έχει φοβερή πένα, αλλά δεν θέλει να ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία. Λέει ότι θέλει να γίνει αρχιτέκτονας.
Παράλληλα, όμως, είσαι άνθρωπος της διασκέδασης με υψηλές γνωριμίες μάλιστα.
Ναι, αλλά χαμηλών τόνων! Αρνούμαι να ακολουθήσω το lifestyle, δεν μου αρέσει η κοσμική ζωή, μου αρέσουν τα ρεμπετάδικα, έχω πέντε στέκια που πηγαίνω και περνάω καλά με τα φιλαράκια μου.
Ξαναγυρνάς στον «Ελεύθερο Τύπο»;
Τα μεγάλα συγκροτήματα αρχίζουν και καταρρέουν. Ο Μπόμπολας ετοιμάζεται και ο Ψυχάρης φλερτάρει με το άρθρο 99. Έχουν τεράστια τραπεζικά δάνεια, εμένα τα τραπεζικά μου δάνεια ήταν 2,5 εκ. και δεν μπόρεσα να τα κουμαντάρω. Δεν ήθελα να κλείσει η εφημερίδα και να μείνουν άνεργα τα παιδιά. Κάναμε κάποιες συζητήσεις, δεν τα βρήκαμε με τους εργαζομένους, φτάσαμε σε ένα σημείο να ζητάνε και να μην έχω να τους δώσω ένα ευρώ, τους είπα να περιμένουν, δεν μπορούσαν. Τους ζήτησα να ψάξουν τα περιουσιακά μου στοιχεία για να δουν ότι δεν έχω. Δεν το έκαναν. Έτσι αναγκάστηκα σε πτώχευση. Από τη Δευτέρα, λοιπόν, ξαναγυρνώ στον «Ελεύθερο Τύπο» και θα αρθογραφώ με μεγάλη συγκίνηση στην εφημερίδα που ήταν δική μου και την ανέστησα.
Υπάρχει κάποια εξέλιξη στο ατύχημα που έγινε τις προάλλες στην παραλιακή;
Πήγα να τρελαθώ με αυτό που έγινε! Προχωρούσα στην παραλιακή με ταχύτητα 30-40 χλμ. και στο ύψος του «Πράπα» βλέπω ένα σώμα να προσγειώνεται πάνω στο δικό μου καπό. Τον είχε χτυπήσει ο προπορευόμενος, τον είχε εκτινάξει και έπεσε σε εμένα. Ο άλλος έφυγε, σταμάτησα δεξιά, ειδοποίησα την Αστυνομία, το ασθενοφόρο. Εμένα με κράτησαν όλη νύχτα στο ΑΤ Καλλιθέας, ξεπάγιασα και την επομένη πήγα στον Εισαγγελέα Υπηρεσίας. Αφού μου έκαναν κάποιες εξετάσεις, με άφησαν ελεύθερο. Έχω μια ελπίδα ότι υπήρχε κάμερα ασφαλείας και θα βρουν τον ένοχο. Με πείραξε πολύ που είδα αυτά που έγραφαν για εμένα. Χωρίς στοιχεία με κατηγορούσαν για μεθυσμένο και ένοχο.

Δύσκολες στιγμές για τον δημοσιογράφο Δημήτρη Ρίζο – Σοβαρό τροχαίο ο γιος του

dimitris-rizos-570
Ο γνωστός εκδότης και δημοσιογράφος Δημήτρης Ρίζος περνάει πολύ δύσκολες
ώρες, καθώς ο γιος του είχε σοβαρό τροχαίο ατύχημα και μεταφέρθηκε άμεσα στην
εντατική.
Το βράδυ της Παρασκευής ο Απόστολος Ρίζος οδηγούσε τη βέσπα του και χτυπήθηκε
από όχημα διέλευσης πολύ άσχημα ώστε να μεταφερθεί στην εντατική μονάδα, να του
γίνει χειρουργική επέμβαση που απέβη επιτυχημένη και αυτή τη στιγμή να βρίσκεται σε
 αρκετά κρίσιμη κατάσταση. Η αστυνομία ερευνά τα στοιχεία με τη βοήθεια
 και του Δημήτρη Ρίζου,

http://www.koolnews.gr/bookcinematv/diskoles-stigmes-gia-ton-dimosiografo-dimitri-rizo-sovaro-troxaio-o-gios-tou/

Απόστολος Ρίζος: Τα παιχνίδια της μοίρας που σημάδεψαν την οικογένειά του – Ποιος είναι ο γιος του γνωστού δημοσιογράφου

Φωτό: © Espresso
Ώρες αγωνίας περνά η οικογένεια του γνωστού δημοσιογράφου και εκδότη Δημήτρη Ρίζου. Ο γιος του, Απόστολος έπεσε θύμα τροχαίου την Παρασκευή το βράδυ ενώ οδηγούσε την μοτοσικλέτα του. 
To TLIFE επικοινώνησε με τον ίδιο ο οποίος μας ενημέρωσε για το πόσο σοβαρή παραμένει η κατάσταση του γιου του έπειτα από την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε την Μεγάλη Δευτέρα.


Οι γιατροί είναι ανήσυχοι και αισιόδοξοι ενώ όλη η οικογένεια είναι στο πλευρό του 33χρονου. Η ξαδέρφη του Στεφανία Ρίζου έγραψε ένα σχόλιο στο twitter μιλώντας για το ατύχημά του. Δεν είναι η πρώτη φορά που η οικογένεια του δημοσιογράφου και εκδότη ζει παρόμοιες καταστάσεις.

Ένα χρόνο πριν ο Δημήτρης Ρίζος είχε εμπλακεί σε δυστύχημα με θύμα έναν 85χρονο. (διάβασε εδώ όλα όσα είχε πει στην Τατιάνα) Επίσης, πριν από μια δεκαετία η ανιψιά του είχε χάσει τη ζωή της, σε ηλικία μόλις 25 ετών. Η απώλεια της Σοφίας ήταν μεγάλο σοκ για τον Απόστολο αφού ήταν μία από τις αγαπημένες του ξαδέρφες.

Ποιος είναι όμως ο Απόστολος Ρίζος; Είναι η μεγάλη αδυναμία του δημοσιογράφου. Παιδί από τον δεύτερο γάμο του με την Γωγώ Οικονομίδου. Ο Δημήτρης Ρίζος έχει έναν ακόμη γιο, τον Χρήστο από την πρώτη του γυναίκα Βίλμα ο οποίος εργάζεται ως εικονολήπτης. Από τον τρίτο του γάμο με την Πέγκυ έχει αποκτήσει μία κόρη την Δήμητρα με την οποία ο Απόστολος είναι ιδιαίτερα δεμένος.Παιδί χαμογελαστό και ευγενικό αποτελεί έναν από τους πιο περιζήτητους εργένηδες της Αθήνας. Αν και δεν ασχολήθηκε με την δημοσιογραφία ζει από μικρός τους ρυθμούς του πατέρα του και πολύ συχνά περνούσε ώρες ατελείωτες στην εφημερίδα “Αδέσμευτος Τύπος”. Πάντα μαζί του είχε παρέα τον σκυλάκο του καθώς αγαπάει πολύ τα ζώα.Στην εφημερίδα μάλιστα ανέλαβε το διαφημιστικό τμήμα μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στο Athens College αλλά και στο Λονδίνο πάνω στα οικονομικά. Υπό την επίβλεψή του ήταν και το λογιστήριο. Μετά το κλείσιμο της εφημερίδας δημιούργησε δική του εταιρεία με αποστολές εταιρικών δώρων.

Επιμέλεια κειμένου: Άρτεμις Θύμιου

http://www.tlife.gr/Article/news-dimitrisrizos/0-9-60772.html

Ο Δημήτρης Ρίζος μιλάει στο `Βράδυ` για το βιβλίο που γράφει!


Μεγάλωσε η κορούλα του Δημήτρη Ρίζου και έχει γίνει μια όμορφη κοπέλα! Ο φωτογραφικός φακός του entertv.gr απαθανάτισε τον πασίγνωστο δημοσιογράφο μαζί με την κούκλα κόρη του, Δήμητρα, στα βραβεία Χρυσοί Σκούφοι.
Η κρίση στα ελληνικά ΜΜΕ καλά κρατεί...

Έκλεισε ο Αδέσμευτος Τύπος του Δημήτρη Ρίζου;
Έκλεισε ο Αδέσμευτος Τύπος του Δημήτρη Ρίζου; - Η κρίση στα ελληνικά ΜΜΕ καλά κρατεί...
Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος Μάκης Κουρής το βράδυ της Πέμπτης, κατά την έναρξη της εκπομπής ''Επί Του Πιέστηρίου'' στο Kontra Channel, ανέστειλε την έκδοσή της η εφημερίδα Αδέσμευτος Τύπος του παλαίμαχου δημοσιογράφου και εκδότη, Δημήτρη Ρίζου.
Οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα βρίσκονται εδώ και μέρες σε κινητοποίηση, με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, αφού παραμένουν απλήρωτοι από το περασμένο καλοκαίρι.
Ο Αδέσμευτος Τύπος είναι το τελευταίο ''θύμα'' στην αλυσίδα των εντύπων που βάζουν λουκέτο μέσα στο 2012, λόγω της μεγάλης κρίσης στην αγορά των ελληνικών ΜΜΕ.
http://www.akous.gr/post.asp?uid=12302
 

Άλλο «Ρίζος» και άλλο Ρίζος!..

Άλλο «Ρίζος» και άλλο Ρίζος!..

Ένα ετεροχρονισμένο σχόλιο για τον πασίγνωστο Έλληνα δημοσιογράφο, αρθρογράφο και εκδότη κ. Δημήτρη Ρίζο, ο οποίος κάποια εποχή, ιδίως στα πρώτα χρόνια διακυβέρνησης του Πασόκ, κράτησε ψηλά και ακέραιο το φρόνημα των μη αριστερών ιδεολόγων: Κοντολογίς, της κεντροδεξιάς παράταξης!..
ΕΙΝΑΙ αλήθεια ότι πολλοί Έλληνες προβληματίστηκαν με την «σιγήν ιχθύος» που επέδειξαν οι πάντες στο «κλείσιμο» μιας ακόμη εφημερίδας, του «Αδέσμευτου Τύπου» του Δημήτρη Ρίζου. Μια εφημερίδα που έριξε την αυλαία της πολλές μέρες πριν ρίξει την δική της αυλαία η ημερήσια εφημερίδα «Αγγελιοφόρος».
Διαβάσαμε κάποια πράγματα στην εφημερίδα «Espresso», για ένα θλιβερό απρόοπτο που είχε προ ημερών με το αυτοκίνητό του σε σύγκρουση με έναν 85χρονο. Λυπηθήκαμε πολύ. Αλλά εμείς, παρά τη σοβαρότητα του θέματος, δεν θα σταθούμε εκεί. Σήμερα θέλουμε να εστιάσουμε την προσοχή μας σε ένα πρόσωπο της κεντροδεξιάς παράταξης, που εργάσθηκε επί χρόνια και προσέφερε τις υπηρεσίες του στο χώρο του Τύπου. Κι αυτό το πρόσωπο δεν είναι άλλο από τον Δημήτρη Ρίζο.
Ποιος λησμονεί «Το Κεντρί» στην εφημερίδα «Βραδυνή» και αργότερα τον «Ανάδελφο Τύπο» στον «Ελεύθερο Τύπο», όπου καυτηρίαζε με αιχμηρά σχόλια το ΠΑΣΟΚ, την κυβέρνηση και γενικότερα την κεντροαριστερά με πολύ αιχμηρή κριτική; Τον Δημήτρη Ρίζο, δηλαδή, ο οποίος εκείνη την εποχή, ιδίως στα πρώτα χρόνια διακυβέρνησης του Πασόκ, κράτησε ψηλά και ακέραιο το φρόνημα των μη αριστερών ιδεολόγων: Κοντολογίς, της κεντροδεξιάς παράταξης!
Ουδείς κεντροδεξιός μπορούσε να έχει πλέον ελπίδα, ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια της κυβέρνησης Πασόκ (1981-1985), παρά μονάχα όταν έβγαινε η εφημερίδα «Βραδυνή» και όλοι τρέχαμε να διαβάσουμε τι λέει ο Ρίζος που όχι μόνον έδινε θάρρος και ελπίδα στους δοκιμαζόμενους μη αριστερούς πολίτες, αλλά μας εξόπλιζε επιχειρηματολογικά για να αντιμετωπίζουμε ιδεολογικά όχι μόνον το Πασόκ, που εκείνη την εποχή τρόμαζε τους πάντες με τους «πρασινοφρουρούς» του, αλλά και τον άλλο «Ρίζο», που δεν ήταν άλλος από τον «Ριζοσπάστη»!
Είχα την χαρά να τον γνωρίσω στα μέσα της δεκαετίας του ’90, όταν πήγα να του πάρω συνέντευξη για το πολυβραβευμένο δημοσιογραφικό περιοδικό «Ο Τύπος». Τότε ήταν διευθυντής της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» στην οποία επανέρχεται ως αρθρογράφος από την ερχόμενη Δευτέρα.
Το πρώτο δημοσιογραφικό σοκ που δοκίμασα ήταν όταν μου αποκάλυψε ότι ένας δημοσιογράφος έγραφε το πρωί στην «Αυγή» ως αριστερός ιδεολόγος και το απόγευμα απαντούσε στον … εαυτό του ως δεξιός δημοσιογράφος μέσα από την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» (!!).
Ήταν ειλικρινής και λίαν αφοπλιστικός στη συνέντευξή του. Μάλιστα, ενώ ο διευθυντής του δημοσιογραφικού συγκροτήματος στο οποίο προσέφερε τις υπηρεσίες του ο γράφων είχε κηρύξει τον πόλεμο στον Δημήτρη Ρίζο, αυτός είχε την μεγαλοψυχία να αγνοήσει την προκλητικότατη συμπεριφορά του εν λόγω διευθυντή και να μου παραχωρήσει συνέντευξη:
«Ξέρετε, κύριε Σακκέτο, μου είπε χαμογελώντας. Εγώ δεν διστάζω να σας παραχωρήσω συνέντευξη για ένα έντυπο του οποίου ο Γενικός Διευθυντής με βρίζει από το πρωί μέχρι το βράδυ. Καλά λόγια του λες; Είναι ικανός να γράψει ότι «η μάνα σου τα είχε καλά με τον … Χίτλερ»!.. Τι άλλο να πει κανείς γι’ αυτόν τον άνθρωπο;».
Και κάτι ακόμη χιουμοριστικό. Μόλις τελείωσε η συνέντευξη του λέω: «Κύριε Ρίζο έχω κάτι πολύ σοβαρό να σας αποκαλύψω». Ο Δημήτρης, νομίζοντας ότι εγώ θα του αποκαλύψω κάποιο πολύ σοβαρό πολιτικό παρασκήνιο, με τραβάει παράμερα για ν’ ακούσει τι θα του πω. «Είμαι όλος αυτιά», μου λέει:
--«Ξέρετε … βρήκα μια συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο Θοδωρής Κολοκοτρώνης σε μια ιταλική εφημερίδα»!..
Ακόμα θυμάμαι την  έκπληξη, που δοκίμασε, αλλά και το γέλιο, που έκανε ο Δημήτρης Ρίζος, ο οποίος  νόμιζε ότι ενδεχομένως είχε στο χέρι κάποιον πολιτικό, αλλά του προέκυψε ο … «Γέρος του Μοριά»!
Να είσαι καλά, Δημήτρη μας, και να σε χαιρόμαστε όπως εκείνον τον καλό καιρό!..
Με σεβασμό και τιμή
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2013

Το Κεντρί - Αλλαγή ΟύμπαλαΤο Κεντρί - Αλλαγή Ούμπαλα - Κλείσιμο παραθύρου 
Συγγραφεάς : Ρίζος, Δημήτρης
Κωδικός: 28776P
Εξώφυλλο : Μαλακό εξώφυλλο
Αριθμός Σελίδων: 126
Γλώσσα : Ελληνικά
Έτος Έκδοσης : 1982
Τόμοι : 1
Διαστάσεις : 27χ21
Τόπος Έκδοσης : Αθήνα

Σχολιάζει ο Δημήτρης Ρίζος: 
Ολη η Ελλάδα Καραμανλής
Συμπληρώθηκαν 15 χρόνια από το θάνατο του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή... Και η εκδήλωση μνήμης που οργανώθηκε από το Ιδρυμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» στο Μέγαρο Μουσικής ήταν η μεγαλύτερη, η λαμπρότερη και η πιο πολυσύνθετη... Εδωσαν το παρών ο Πρόεδρος
της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, όλοι οι διατελέσαντες πρωθυπουργοί, όλα τα κόμματα, όλοι οι αρχηγοί τους, οι περισσότεροι νυν και πρώην βουλευτές,
επιχειρηματίες, εκπρόσωποι του πολιτισμού και του πνευματικού κόσμου κ.ά.
...Και επιτέλους... 
15 χρόνια μετά το θάνατό του αποκαλύφθηκε, με λεπτομέρειες, πόσο μεγάλη προσωπικότητα και πόσο μεγάλος πολιτικός
 υπήρξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής!...
 
Πριν σας παρουσιάσω εγώ το έργο και την προσωπικότητα του Μεγάλου Ανδρός, θα σας παραθέσω περικοπές από τις ομιλίες των Φ. Κουβέλη, Αλ. Τσίπρα, Ευάγ. Βενιζέλου κ.ά. (όλοι αρχηγοί αντίπαλων κομμάτων του κόμματος Καραμανλή). Φ. Κουβέλης «Η ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ ήταν σπουδαίο, προσωπικό επίτευγμα και όραμα ζωής του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η παρακαταθήκη που άφησε ο ηγέτης της φιλελεύθερης παράταξης στην πολιτική τάξη της χώρας είναι τεράστια. Για κάθε δημοκρατικό πολιτικό χώρο είναι απαραίτητες οι ξεκάθαρες απόψεις, ο πολιτικός πολιτισμός, ο σεβασμός στις θέσεις του άλλου, η συμφωνία ότι η πολιτική υπηρετεί το γενικό καλό. Αυτό πίστευε σταθερά και έκανε πράξη ο Καραμανλής επί 60 χρόνια... Η πορεία του, η ζωή του ολόκληρη, είναι σχεδόν ταυτισμένη με την πορεία της χώρας μας».
Αλ. Τσίπρας 
«...Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαλε τη σφραγίδα του στη μεταπολεμική Ελλάδα... Υπήρξε μια ξεχωριστή προσωπικότητα της σύγχρονης Ελλάδας...
Το 1974 δεν δίστασε να προχωρήσει στην αποχώρηση από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, εν μέσω της σοβαρότατης εθνικής κρίσης του Κυπριακού. Την περίοδο 1975-1977 δεν δίστασε να προχωρήσει σε κρατικοποιήσεις, πιστεύοντας ότι έτσι εξυπηρετούσε καλύτερα το δημόσιο συμφέρον.
Είναι δύο μόνο παραδείγματα από έναν ηγέτη της ιδεολογίας του. Κινήσεων, όμως, αλλαγής της φοράς των πραγμάτων, που ελάχιστοι συντηρητικοί ηγέτες θα τολμούσαν ακόμη και να σκεφτούν στις ημέρες μας...».
Ευάγγ. Βενιζέλος 
«Οι τρεις βασικές ιστορικές εξελίξεις που συνδέονται με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, η δημοκρατική μετάβαση του 1974, η οριστική επίλυση του Πολιτειακού και η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έχουν προ πολλού και οριστικά καταστεί κοινό εθνικό κτήμα. Είναι υποχρέωσή μας απέναντι στη μνήμη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αλλά προφανώς και του Ανδρέα Παπανδρέου,
να υπερασπιστούμε την ιστορική αλήθεια...».
Τα πεπραγμένα ...
Και όλοι μαζί -αντιπολιτευόμενοι και συμπολιτευόμενοι- υπενθύμισαν τα πεπραγμένα του Κωνσταντίνου Καραμανλή:
● Τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ.
● Την κατάργηση των νησιών εξορίας.
● Τις πρώτες αποκρατικοποιήσεις.
Την ομαλή επάνοδο της Δημοκρατίας μετά την επτάχρονη δικτατορία.
Και το κυριότερο: Την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ!...
Μεγάλα έργα
Και όμως... Λίγοι συνειδητοποίησαν το μεγάλο έργο του Εθνάρχη...
Επιτρέψτε μου τώρα να σας αναπτύξω και τη δική μου άποψη, αφού λίγοι συνεργάτες του συγχωριανού μου Καραμανλή ήταν τόσο κοντά του όσο εγώ...
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ανέλαβε την εξουσία τη δεκαετία του 1950. Την εξουσία μιας Ελλάδας καθημαγμένης από έναν Παγκόσμιο Πόλεμο, από μια ΚΑΤΟΧΗ, από έναν ΕΜΦΥΛΙΟ!...
...Και κατόρθωσε όχι μόνο να την ανορθώσει, αλλά να κάνει και μεγάλα έργα!...
...Χωρίς λεφτά στα κρατικά ταμεία... Χωρίς ούτε δραχμή από δάνεια!...
...Να σας απαριθμήσω μερικά από τα τόσο μεγάλα αυτά έργα;
● Την εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας...
● Τον εξηλεκτρισμό της χώρας...
● Τα τουριστικά έργα με την πληθώρα των «Ξενία».
● Την ανασύσταση των αρχαιολογικών χώρων, τη δημιουργία αμέτρητων μουσείων.
● Την τεράστια λεωφόρο Συγγρού, που την άρχισε και την τελείωσε μόνο 
σε τρεις μήνες!... κ.λπ. κ.λπ.
Αν ζούσε σήμερα!...
Καλώ τώρα τον κάθε Ελληνα να αναλογισθεί:
Αν χωρίς λεφτά και χωρίς εξωτερικά δάνεια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ανέστησε την πάμπτωχη τότε και καθημαγμένη Ελλάδα...
...Σκεφθείτε τι θα έκανε ένας Καραμανλής στις 2-3 τελευταίες δεκαετίες, που κατακλύζουν την Ελλάδα τα δισεκατομμύρια ευρώ των κοινοτικών κονδυλίων!!!
Από 18 χρόνων βρισκόμουν στο ιδιαίτερο γραφείο του πρωθυπουργού Κων. Καραμανλή (έπειτα από τηλεφώνημα του καλού του φίλου, πατέρα μου, από το χωριό Πρώτη...).
...Αλλά από τη Μεταπολίτευση και μετά υπήρξα ο πιο στενός συνεργάτης του... Ταξίδεψα μαζί του σ’ όλη την Υφήλιο και έζησα όσο κανένας άλλος τις προσωπικές του στιγμές!...
Πολλές από αυτές τις λεπτομέρειες θα τις διαβάσετε σε κυριακάτικα άρθρα μου... Αλλά και στο βιβλίο που ετοιμάζω..

ΈρευναΕπιμέλεια

Νούνης Παύλος του Παναγιώτη
 

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg