Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2015

Ξένος Τύπος: Ριζικός ανασχηματισμός και στο βάθος... εκλογές

ksenos-tupos-rizikos-anasximatismos-kai-sto-bathos-ekloges

Ερχεται ριζικός ανασχηματισμός και στο βάθος... εκλογές, σημειώνουν 
οι ξένες εφημερίδες, μετά την χθεσινή «εξέγερση» στο εσωτερικό του 
ΣΥΡΙΖΑ την οποία ανέδειξε η χθεσινή ψηφοφορία.

Ραγδαίες εξελίξεις «βλέπει» ο διεθνής Τύπος, μετά το «αντάρτικο» σημαντικούς μέρους των βουλευτών του ΣΫΡΖΑ στη χθεσινή ψηφοφορία.

WSJ

To Ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε τα μέτρα λιτότητας που απαιτούνται για να εξασφαλιστεί μια νέα διάσωση, αλλά μια εξέγερση που παρατηρήθηκε στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ θα δείξει εάν ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να κρατήσει την κυβέρνησή του ενωμένη, καθώς προσπαθεί να ολοκληρώσει τη συμφωνία, σημειώνει η Wall Street Journal στο σημερινό της πρωτοσέλιδο.
Οπως τονίζει, για να αντιμετωπίσει την εξέγερση στο εσωτερικό του κόμματός του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει έναν ριζικό ανασχηματισμό σήμερα, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Ωστόσο παραμένει αβέβαιο πόσο καιρό ο κ Τσίπρας μπορεί να συνεχιστεί χωρίς να προχωρήσει σε νέες εκλογές.
Η ψηφοφορία ανέδειξε «ένα σοβαρό διχασμό στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Η βασική προτεραιότητα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της συμφωνίας στο προσεχές διάστημα».
Ο κ Τσίπρας αναμένεται να αντικαταστήσει αρκετούς υπουργούς, συμπεριλαμβανομένων των τριών που καταψήφισαν τα μέτρα λιτότητας, με βουλευτές που θα τον βοηθήσουν να εφαρμοστούν τα μέτρα που απαιτούνται ως μέρος της συμφωνίας διάσωσης, σύμφωνα με αξιωματούχους.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα μπορούσε επίσης να... παραιτήσει τους βουλευτές που ψήφισαν εναντίον της κυβέρνησης, τονίζει η WSJ. Αυτό θα τους αφήσει είτε με την επιλογή να εγκαταλείψουν την έδρα τους, είτε να ανεξαρτητοποιηθούν. Το πρώτο θα επέτρεπε στον κ Τσίπρα να τους αντικαταστήσει, ενώ το τελευταίο σενάριο θα αποδυναμώσει την εξουσία του., σημειώνει η εφημερίδα.

Guardian

Σε μια ψηφοφορία που είδε τις εντάσεις να ανεβαίνουν μέσα και έξω από το κοινοβούλιο, το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖ υπέστη τεράστιες απώλειες καθώς περίπου 40 βουλευτές επαναστάτησαν κατά των μέτρων, σημειώνει ο Guardian στο πρωτοσέλιδό του.

Το αποτέλεσμα θα αποδυναμώσει σημαντικά τον Τσίπρα ο οποίος θα δυσκολευτεί να εφαρμόσει τις περικοπές των συντάξεων και τις αυξήσεις του ΦΠΑ που περιγράφονται στη συμφωνία ή να εφαρμόσει οποιαδήποτε άλλα μέτρα. εφαρμογή έξω από κάθε άλλη νομοθεσία.

Ωστόσο, η ανακούφιση ήταν σημαντική από την άλλη πλευρά, καθώς συνολικά το ελληνικό κοινοβούλιο συντριπτικά υποστήριξε τις μεταρρυθμίσεις για να διασφαλίσει ότι οι συνομιλίες για ένα τρίτο σχέδιο διάσωσης μπορούν πλέον να ξεκινήσουν.

Η προοπτική της Ελλάδας να βυθιστεί σε πολιτική αναταραχή θα εντείνεται όσο περνούν οι μέρες,με τον Αλέξη Τσίπρας πιθανώς να αναγκάζεται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές μετά από ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου που αναμένεται σήμερα, τονίζει η εφημερίδα.

Financial Times

To Ελληνικό Κοινοβούλιο στήριξε την Πέμπτη μια πληθώρα από νέα μέτρα λιτότητας που απαιτούνται από τους πιστωτές της χώρας, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την έναρξη των συνομιλιών για ένα νέο πακέτο διάσωσης και την αποφυγή του Grexit, γράφουν οι Financial Times.

Ωστόσο, μια εξέγερση στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ που είδε 38 βουλευτές να μην στηρίζουν τα μέτρα, δημιουργεί φόβους ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να δυσκολευτεί να διατηρήσει τον έλεγχο της κυβέρνησης και του κόμματός του.

http://www.thetoc.gr/oikonomia/article/ksenos-tupos-rizikos-anasximatismos-kai-sto-bathos-ekloges

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg