Κυριακή, 12 Ιουλίου 2015

Διεκόπη το Eurogroup - Συνεχίζεται το μεσημέρι της Κυριακής

Διεκόπη το Eurogroup - Συνεχίζεται το μεσημέρι της Κυριακής

Newpost Newsroom
Έπειτα από εννιά ώρες ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα, η οποία θα συνεχιστεί το πρωί της Κυριακής (11:00 Βρυξελλών - 12:00 Ελλάδας), λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών.
Τη λήξη επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, μέσω Twitter γράφοντας: «Τέλος η συνεδρίαση του Eurogroup. Θα συνεχιστεί αύριο».
Η μαραθώνια συνεδρίαση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών είχε πολλές διαμάχες για το ελληνικό ζήτημα. Η γερμανική πλευρά εμφανίστηκε ιδιαίτερα σκληρή και επιφυλακτική τόσο απέναντι στην ελληνική πρόταση, όσο και απέναντι στην αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης.
Δέκα χώρες είναι μαζί με τη Γερμανία, ενώ σθεναρή στάση υπέρ της Ελλάδας κρατάει η Γαλλία.
Μεγάλο εμπόδιο το φινλανδικό «μπλόκο» προς ένα νέο πακέτο διάσωσης ζήτημα που προκαλεί τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό της σκανδιναβικής χώρας.


Φινλανδικό μπλόκο στη συμφωνία με την Ελλάδα - Όλο το παρασκήνιο

Φινλανδικό μπλόκο στη συμφωνία με την Ελλάδα - Όλο το παρασκήνιο
Newpost Newsroom
Οι Φινλανδοί αποδεικνύονται απροσπέλαστο εμπόδιο για συμφωνία με την Ελλάδα στο δραματικό Eurogroup, ίσως ακόμα υψηλότερο και από τη Γερμανία.
Το εθνικό δίκτυο Yle μετέδωσε ότι η φινλανδική κυβέρνηση είναι έτοιμη για βέτο προς ένα τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα.
Αιτία, οι εθνικιστές κυβερνητικοί εταίροι, οι Αληθινοί Φινλανδοί οι οποίοι λένε «όχι» προς νέα βοήθεια στην Ελλάδα. Σημειώσε παράλληλα, ότι σήμερα το πρωί, εξαιτίας του ζητήματος κινδύνευσε ακόμη και η ύπαρξη του κυβερνητικού συνασπισμού.
Η φινλανδική δημόσια τηλεόραση μετέδωσε ότι ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ έλαβε σήμερα, κατόπιν απαιτήσεως του κόμματος των Αληθινών Φινλανδών, εντολή από τη Μεγάλη Επιτροπή του φινλανδικού κοινοβουλίου να διαπραγματευθεί μία έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Βουλευτές και εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών της Φινλανδίας συνεδρίασαν το απόγευμα στο Ελσίνκι για να προσδιορίσουν την εντολή της φινλανδικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις στο σημερινό Eurogroup.
Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις που επικαλείται το τηλεοπτικό δίκτυο, το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα των Αληθινών Φινλανδών απαίτησε κατά τη διάρκεια αυτής της συνεδρίασης η Φινλανδία να αντιταχθεί σε ένα νέο σχέδιο βοήθειας της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα και το Ελσίνκι να υποστηρίξει την ιδέα ενός Grexit.
Σύμφωνα με το Yle, το κόμμα των Αληθινών Φινλανδών, το οποίο αναδείχθηκε δεύτερη πολιτική δύναμη στις εκλογές του Απριλίου, απείλησε με διάλυση του νέου κυβερνητικού συνασπισμού.
Ο πρόεδρός του, ο Τίμο Σόινι, υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, επαναλαμβάνει εδώ και μήνες ότι η Ελλάδα θα λύσει τα προβλήματά της εγκαταλείποντας το ευρώ και υποτιμώντας το νόμισμά της.
Το απόγευμα, ο Αλεξάντερ Στουμπ έγραψε στο Twitter από τις Βρυξέλλες ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει την εντολή που τού έχει δοθεί από την Μεγάλη Επιτροπή του φινλανδικού Κοινοβουλίου, όσο διεξάγονται οι συνομιλίες στο πλαίσιο του Eurogroup. Την ίδια στάση τήρησε το φινλανδικό κοινοβούλιο.
«Το είδος της εντολής δεν είναι δημόσιο και η φινλανδική αντιπροσωπεία δεν θα τη συζητήσει δημόσια» επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος της φινλανδικής αντιπροσωπείας Κάισα Αμαράλ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αυτό είναι το έγγραφο του Σόιμπλε για Grexit

Αυτό είναι το έγγραφο του Σόιμπλε για Grexit
Newpost Newsroom
Σε μία σελίδα περιγρ άφεται το σχέδιο (εργασίας) του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, για το οποίο έγραψε νωρίτερα η Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Το έγγραφο ανέβασε στο προφίλ του στο Twitter o δημοσιογράφος του Spiegel Ματιέ Βον Ρορ.
Το επίμαχο έγγραφο με τίτλο «Σχόλια για τις ελληνικές προτάσεις» φέρει ημερομηνία τη 10η Ιουλίου και εισηγείται, όπως είχε αναφέρει η FAZ να βγει η Ελλάδα από το ευρώ για πέντε χρόνια ή να προχωρήσει σε παραχώρηση περιουσίας 50 δισ. και νέες προτάσεις.
Συγκεκριμένα, το γερμανικό ΥΠΟΙΚ εκτιμά ότι οι ελληνικές προτάσεις δεν προχωρούν «αρκετά μακριά» και τονίζει ότι απουσιάζουν κρίσιμοι τομείς μεταρρυθμίσεων που θα εκσυγχρονίσουν τη χώρα και θα προωθήσουν τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Πρτείνει δυο εναλλακτικές επιλογές: Στην πρώτη περίπτωση η Ελλάδα θα καταθέσει βελτιωμένες προτάσεις και θα μεταφέρει ακίνητα αξίας 50 δισ. ευρώ σε ένα fund για τη μείωση του δημοσίου χρέους.
Στη δεύτερη επιλογή θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις στο Eurogroup για ένα «time out» της Ελλάδας από την Ευρωζώνη για μια περίοδο τουλάχιστον 5 ετών στην οποία θα αναδιαρθρώσει το χρέος της.
Με βάση το δεύτερο σενάριο η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης και θα λάβει ανθρωπιστική βοήθεια και τεχνική συνδρομή.

Βερολίνο: Έγγραφο εργασίας

Υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, ανέφερε ότι τα σχέδια αυτά του Σόιμπλε είναι σε πλήρη συνεννόηση με την γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον αντικαγκελάριο, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Το SPD, πάντως αρνείται την εμπλοκή του στο σχέδιο του κ. Σόιμπλε.
Γερμανικοί κύκλοι, τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα «Der Tagesspiegel» διέψευσαν την «επίκαιρη σημασία» του εγγράφου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
«Πρόκειται για έγγραφο εργασίας με σκέψεις για την περίπτωση που πρέπει να τεθεί σε ισχύ το «Σχέδιο Β» και δεν προοριζόταν για τη σημερινή συνεδρίαση» δηλώνει διπλωμάτης στην εφημερίδα.
Συνεπώς, επισημαίνεται, ο κ. Σόιμπλε δεν το παρουσίασε στους συναδέλφους του, αλλά το έγγραφο δόθηκε κατά την προετοιμασία του Eurogroup μόνο σε χώρες με παρόμοιες απόψεις.

Διαψεύδει η κυβέρνηση

Ανυπόστατο χαρακτήρισαν το δημοσίευμα της FAZ για την πρόταση του γερμανού ΥΠΟΙΚ, κ. Σόιμπλε περί Grexit, κυβερνητικές πηγές στο newpost.
Μάλιστα, από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύθηκε ότι δεν τέθηκε πρόταση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ από κανέναν, ούτε από τον γερμανό ΥΠΟΙΚ, στο κρίσιμο Eurogroup, ενώ ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς εξερχόμενος από το Μαξίμου δήλωσε ότι «Δεν υπάρχει τέτοια πρόταση».

http://newpost.gr/post/474435/diekoph-to-eurogroup-synexizetai-to-meshmeri-ths-kyriakhs

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg