Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2015

Ο πρωθυπουργός ζητάει την ανανέωση της λαϊκής εντολής

ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ

Η λαϊκή εντολή εξάντλησε τα όρια της. Με την ψήφο σας θα αποφανθείτε εάν εκπροσωπήσαμε τη χώρα σωστά

Εκλογές 2015 Vol. 2. Στις κάλπες οδεύει ξανά η χώρα μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί ο ίδιος και η 7 μηνών κυβέρνησή του.
Σε διάγγελμά του προς τους πολίτες, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να υποβάλει την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς «η λαϊκή εντολή εξάντλησε τα όρια της», όπως είπε.
«Αισθάνομαι τη υποχρέωση να θέσω στη δική σας κρίση όλα όσα έπραξα. Και τα σωστά και τα λάθη» είπε. «Η λαϊκή εντολή της 25ης Ιανουαρίου εξήντλησε τα όριά της, και σεις με την ψήφο σας θα αποφανθείτε αν η συμφωνία που πετύχαμε μπορεί να οδηγήσει στην απαλλαγή απ' τα Μνημόνια». Εσείς με την ψήφο σας θα αποφανθείτε εάν εκπροσωπήσαμε τη χώρα σωστά. Με την ψήφο σας θα αποφασίσετε ποιος και πώς μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στον δύσκολο, αλλά ελπιδοφόρο δρόμο που ανοίγεται. Εάν η συμφωνία παρέχει τις προϋποθέσεις να ανακάμψει η οικονομία και η χώρα. Ποιος θα διαπραγματευτεί καλύτερα την απομείωση του χρέους» τόνισε.
Καθαρή εντολή και ισχυρή κυβέρνηση
«Θέλουμε ισχυρή εντολή, σταθερή κυβέρνηση και συμπόρευση με την κοινωνία, που θέλει μεταρρυθμίσεις με προοδευτικό πρόσημο», εξήγησε.
«Μπροστά μας έχουμε πολλές δύσκολες μάχες, αλλά αυτή τη φορά εντός της χώρας», όπως είπε.
Ξεκινώντας τη δήλωσή του, παραδέχτηκε ότι η κυβέρνησή του δεν πέτυχε τους στόχους πουν είχαν θέσει ή την συμφωνία που επεδίωκαν. «Αυτή την συμφωνία είμαστε υποχρεωμένοι να την τηρήσουμε. Φέραμε μια συμφωνία, που ήταν ότι καλύτερο μπορούσε κανείς να πετύχει. Η συμφωνία πρέπει να τηρηθεί. Στόχος μας είναι να ανακτήσουμε την ανεξαρτησίας μας έναντι των δανειστών» επεσήμανε.
Αιχμές για Αριστερή Πλατφόρμα
Η Αλέξης Τσίπρας δεν άφησε ασχολίαστη τη στάση της Αριστερής Πλατφόρμας, λέγοντας ότι με την θέση τους για ιδεολογική συνέπεια, θέλουν μνημόνιο με δραχμή, επιρρίπτονται ευθύνες ότι μετέτρεψαν σε μειοψηφία την κυβερνητική πλειοψηφία.
Ζήτησε επίσης από τον ελληνικό λαό να κρίνει και εκείνους από το παλιό πολιτικό σύστημα που με την σχέση τους με τα κέντρα διαπλοκής καλούσαν την κυβέρνηση να βάλει την υπογραφή της κάτω από οποιαδήποτε συμφωνία.
Παραίτηση
Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός, μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο και υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Του ζήτησε να προχωρήσει τις διαδικασίες για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών με τον ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης.
Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι η πιθανότερη ημερομηνία θα είναι η 20η Σεπτεμβρίου. Διαδικαστικά, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητικές εντολές για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας στα τρία πρώτα κόμματα. Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τον Αλέξη Τσίπρα, ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ θα κάνει χρήση της διερευνητικής εντολής (θα επικοινωνήσει όπως είπε με τον Σταύρο Θεοδωράκη και την Φώφη Γεννηματά).
Αν ωστόσο δεν υπάρξει κυβέρνηση συνεργασία μέσω των διερευνητικών εντολών, ο κ. Παυλόπουλος καλεί για τελευταία φορά τους πολιτικούς αρχηγούς εξετάζοντας το ενδεχόμενο να μπορεί να υπάρξει οικουμενική κυβέρνηση. Αν αποτύχει και αυτή η πρωτοβουλία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ορίζει υπηρεσιακή κυβέρνηση και προκηρύσσονται εκλογές, η διεξαγωγή των οποίων μπορεί να γίνει μετά το πέρας 21 ημερών.
Η πρώτη αντίδραση από τις Βρυξέλλες
Οι Βρυξέλλες πάντως δεν αιφνιδιάστηκαν. Η πρώτη αντίδραση για τις πρόωρες ήρθε πριν ακόμη ανακοινωθεί επίσημα η προσφυγή στις κάλπες. Μέσω twitter ο εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Martin Selmayr έγραψε: «Οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα μπορεί να είναι ένας τρόπος να διευρυνθεί η στήριξη στο πρόγραμμα του ESM που μόλις υπέγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εκ μέρους της Ελλάδας». Μήνυμα που δείχνει ότι η Βρυξέλλες στηρίζουν την απόφαση αυτή.http://www.huffingtonpost.gr/2015/08/20/politiki-tsipras-ekloges-_n_8016176.html?1440093560&utm_hp_ref=greece
Default

Μεϊμαράκης: Είμαστε πανέτοιμοι για εκλογές. Θα κάνω χρήση της διερευνητικής εντολής. Πονηρούλης και ψευτράκος ο Τσίπρας

Σφοδρή επίθεση εφ’ όλης της ύλης εξαπέλυσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στον πρωθυπουργό, καταγγέλλοντας πως επιλέγει να δραπετεύσει οδηγώντας τη χώρα στις εκλογές. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. σε έκτακτη συνέντευξη που παραχώρησε κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για «πολιτική αλητεία» επισημαίνοντας πως στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν αιφνιδιάστηκαν από την απόφαση του πρωθυπουργού.
«Η Ν.Δ. είναι πανέτοιμη εδώ και καιρό, ουδέποτε είχε εμπιστοσύνη σε αυτά που έλεγε ο Τσίπρας. Έχουμε έτοιμα τα ψηφοδέλτια. Είμαστε έτοιμοι για την εκλογική μάχη» τόνισε ο Βαγγέλης Μειμαράκης τονίζοντας πως «τις μάχες τις κερδίζουν οι πραγματικοί ηγέτες». Ο κ. Μειμαράκης εξέφρασε την απορία του για την παραίτηση του κ. Τσίπρα τονίζοντας πως προφανώς ο πρωθυπουργός παραιτείται από ένα λόγο που θα μπορούσε να λύσει στο συνέδριο. «Αισθάνεται πως κοροϊδεύει τον κόσμο και τους εταίρους, δεν είναι πολιτικά έντιμη στάση να περιμένεις να ψηφίσουν τα κοινοβούλια και να εκταμιευθεί η δόση για να πας σε εκλογές για ένα λόγο που θα μπορούσε να λυθεί. Είναι λίγο ψευτράκος, τακτικστής» είπε για τον κ. Τσίπρα ο κ. Μειμαράκης εκφράζοντας την οργή του για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν επικοινώνησε μαζί του. «Μας πάει σε εκλογές, είναι τρελό, αφού ο ίδιος δεν το θέλει, δεν το έχει, ας βάλει τον Δραγασάκη, αυτό που κάνει δεν είναι δημοκρατικό, που τα βρήκε αυτά; Μπανανία είναι εδώ; Τσιφλίκι του είναι;» διεωρητήθηκε, ξεκαθαρίζοντας πως η Ν.Δ. απαιτεί να υπάρξει η συνταγματική θεσμική διαδικασία. «Υπάρχει και έλλειμμα δημοκρατίας. Αυτός που βγήκε ως δημοκράτης, όλα τα νομοσχέδια τα έχει περάσει ως κατεπείγοντα, έχει δείξει παντού την ανικανότητά του και έχει δημιουργήσει τεράστια ανασφάλεια στον Έλληνα πολίτη. Ποτέ κανείς πρωθυπουργός δεν προκάλεσε μόνος του 3 εκλογικές διαδικασίες», τόνισε καταγγέλλοντας τον κ. Τσίπρα, πως υπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης διευκρίνισε πως η Ν.Δ. μόλις λάβει την εντολή θα τη χρησιμοποιήσει.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως επιχείρησε ανεπιτυχώς να αιφνιδιάσει την αξιωματική αντιπολίτευση, αποφεύγοντας να ενημερώσει τον ίδιο για τις προθέσεις του: «Είναι λίγο ψευτάκος, πονηρούλης, τακτικιστής» δήλωσε χαρακτηριστικά. Εκτίμησε δε, πως αν εξαντληθούν οι διερευνητικές προσπάθειες, τα χρονικά περιθώρια δεν επαρκούν για τη διεξαγωγή εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου - ενώ η επιλογή των εκλογών, "πιθανότατα θα φέρει και νέο Μνημόνιο". Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε πως θα εξαντλήσει μέσω των διερευνητικών εντολών τις δυνατότητες να βρεθεί λύση μέσα απ’ αυτή τη Βουλή, συναντώμενος κατ’ αρχάς με τον Σ. Θεοδωράκη και την Φ. Γεννηματά.
«Είναι πολύ πιθανόν, απ’ τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας αποδέχθηκε τις ψήφους της ΧΑ και συμπορεύτηκε μαζί τους σε πάρα πολλές μάχες, και εφόσον εκφράζουν ένα κομμάτι του ελληνικού λαού, θα συζητήσω με τα όργανα της ΝΔ να έχω μια συνάντηση με την ΧΑ, το ΚΚΕ και τον κ. Λαφαζάνη ως αρχηγό της νέας κομματικής ομάδας και ίσως με τον κ. Καμμένο». Ερωτηθείς για το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει προεκλογικά η ΝΔ, ο κ. Μεϊμαράκης παραδέχθηκε πως «με τις διαδικασίες εξπρές δεν προλαβαίνουμε να παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που θα δίναμε στην ΔΕΘ». Ωστόσο, στις εκλογές η ΝΔ κατεβαίνει με όπλο της «τη συνέπεια, τη σταθερότητα και τη σοβαρότητα. Ζητάμε από τους πολίτες να πούνε όχι στην αστάθεια, στην ακυβερνησία, στην ασυνέπεια, στην απειρία, στην ανεπάρκεια, στην ανικανότητα που μας έχει οδηγήσει στα γνωστά αποτελέσματα».
Όπως φάνηκε, μάλιστα, ο κ. Μεϊμαράκης εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα. «Ήδη ο κ. Τσίπρας ξεκινά ακρωτηριασμένος κατά πολύ.
Η Ν.Δ. ξεκινά με το ποσοστό που πήρε τον Γενάρη, αντιθέτως, πιστεύω ότι πάρα πολύ που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα θα γυρίσουν στη Ν.Δ. Όσοι ψήφισαν Καμμένο νομίζω, επίσης, θα φύγουν γιατί κατάλαβαν πως τους κορόιδευε» Σύμφωνα με τον κ. Μειμαράκη «το εικονικό πλαστό σκηνικό» που στήνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ισχύει. «Δεν πιστεύω πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα. Για αυτό και δραπετεύει» είπε, ενώ κάλεσε τον κ. Τσίπρα σε τηλεοπτική μονομαχία.
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επανέλαβε πως ο Αλέξης Τσίπρας βάζει τη χώρα σε κίνδυνο ρωτώντας τον πρωθυπουργό να απαντήσει πως διασφαλίζει την πορεία της χώρας. «Να σκεφτεί ότι όποιος και να είναι πρώτος, θα φέρει νέο μνημόνιο αυτή η κατάσταση» τόνισε.
«Ο κ. Μεϊμαράκης δεν μπορεί να κρύψει την αγωνία του μπροστά στην κάλπη»
«Ο κ. Μεϊμαράκης δεν μπορεί να κρύψει την αγωνία του μπροστά στην κάλπη», σχολίαζαν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΝΔ. Έκαναν λόγο για «καλοδεχούμενη παράσταση» τονίζοντας ότι «την άποψη του ελληνικού λαού θα υποχρεωθούν, για άλλη μια φορά, να την σεβαστούν και ο κ. Μεϊμαράκης και το παλιό πολιτικό σύστημα».
THEODORAKIS

«Τραγική επιλογή οι εκλογές για τη χώρα» χαρακτήρισε την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα ο Σταύρος Θεοδωράκης

Ο κ. Τσίπρας είχε λύσεις. Η ανοχή των κομμάτων της αντιπολίτευσης και η υποστήριξη στη Βουλή όποτε χρειαζόταν, του έδινε τη δυνατότητα να κυβερνήσει μέχρι να σταθεροποιηθεί η παραπαίουσα οικονομία. Όμως η πονηρή σκέψη «να κάνουμε τώρα εκλογές πριν καταλάβει ο κόσμος τι έχει να πληρώσει το φθινόπωρο» τον οδηγεί σε μια τραγική για την χώρα επιλογή. Κάτι αντίστοιχο έκανε και τον προηγούμενο μήνα», υποστήριξε ο Σταύρος Θεοδωράκης με γραπτή του δήλωσή, λίγη ώρα μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού και το αίτημά του για πρόωρες εκλογές.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού στη απάντησή του τόνισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας οδήγησε η χώρα σε ένα διχαστικό δημοψήφισμα που έκλεισε τις τράπεζες και έκανε επαίτες τους Έλληνες, για να καταλήξουμε, μετά όπως αναφέρει, στο «καλύτερο μνημόνιο όλων των εποχών», όπως υπερηφανεύονται σήμερα οι υπουργοί του.
«Η Ελλάδα έχασε όλους τους συμμάχους της και αναγκαστήκαμε εμείς -με το μικρό μας σχετικά μέγεθος- να υπερασπιστούμε στις ξένες πρωτεύουσες το δίκιο του Έλληνα και την ευρωπαϊκή του ταυτότητα», πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι στο εσωτερικό η χώρα αυτούς τους 6 μήνες αποσυντίθεται και τα υπουργεία «ανακαταλήφθηκαν» από τους κολλητούς, τους συγγενείς, τους κομματικούς. «Τα ίδια που έκαναν και τα παλιά κόμματα εξουσίας. Στην παιδεία η προσπάθεια των παιδιών να ξεχωρίσουν θεωρήθηκε ρετσινιά», πρόσθεσε και επεσήμανε ότι η πολιτική των ανοιχτών συνόρων και των ανοιχτών φυλακών που εφάρμοσαν οι υπουργοί του Αλέξη Τσίπρα οδηγούν σε ανασφάλεια και απόγνωση τα νησιά μας αλλά και τις συνοικίες των πόλεων.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε ότι «κυβερνητική αυτή παρέα δεν θέλει να δουλέψει και δεν ενδιαφέρεται να λύσει προβλήματα. Θέλει μόνο να «συναλλάσσεται» και να κερδίζει χρόνο και κατέληξε: «Οι εκλογές που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο θα στοιχίσουν πολλά στην ελληνική κοινωνία. Νέα λουκέτα, ανεργία, αβεβαιότητα, φυγή προσώπων και επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Όλα αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα για τους άεργους των κομματικών μηχανισμών. Αυτό που τους νοιάζει είναι να εφευρίσκουν τρικ που θα διαιωνίζουν την εξουσία τους και τα προνόμιά τους. Και νομίζουν ότι βρήκαν άλλο ένα. Όμως θα απογοητευθούν. Ο ελληνικός λαός έχει καταλάβει ότι με ψέματα και παλαιοκομματικές συμπεριφορές η χώρα δεν πάει μπροστά. Το Ποτάμι η δύναμη της αλήθειας, η δύναμη του καινούργιου θα είναι σε αυτές τις εκλογές η απάντηση των ανθρώπων που παράγουν και δημιουργούν».
DEFAULT

Και εγένετο το κόμμα της Αριστερής Πλατφόρμας – Σκέψεις να αξιοποιηθεί η διερευνητική εντολή

Άμεση ήταν η αντίδραση της Αριστερής Πλατφόρμας στην ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα ότι παραιτείται. Με ανακοίνωσή της, προανήγγειλε τη δημιουργία νέου κόμματος, εξαπολύοντας για άλλη μια φορά επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «η Αριστερή Πλατφόρμα θα συμβάλλει άμεσα στη συγκρότηση ενός πλατιού, αντιμνημονιακού, προοδευτικού, δημοκρατικού μετώπου που θα κατέλθει αποφασιστικά στις εκλογές για να επιβάλλει την ακύρωση όλων των μνημονίων. Να προωθήσει τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Να υπερασπίσει το αγωνιστικό «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα. Να ακυρώσει τη λιτότητα σε μισθούς και συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες. Να σταματήσει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και της Ελλάδας. Να βάλει τη χώρα σε ένα καινούργιο δρόμο εθνικής ανεξαρτησίας, κυριαρχίας, διεξόδου, ανόρθωσης και νέας προοδευτικής πορείας».
Ανοικτό το ενδεχόμενο συγκρότησης ΚΟ
Στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να συγκροτήσουν κοινοβουλευτική ομάδα κάτι που θα σημαίνει -καθώς οι βουλευτές που πρόσκεινται στην Α.Π. Ξεπερνούν τους 17- θα μπορούσε να γίνει τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη και άρα θα μπορούσαν να λάβουν τη διερευνητική εντολή αντί της Χρυσής Αυγής. 

KOUTSOUMPAS

Κουτσούμπας: «Το ΚΚΕ θα δώσει τη μάχη των εκλογών για να δυναμώσει το μήνυμα της αντίστασης ενάντια στα μνημόνια»

«Το ΚΚΕ θα δώσει τη μάχη των εκλογών για να δυναμώσει το μήνυμα της αντίστασης, της πάλης, ενάντια στα επαίσχυντα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς, τους αντιλαϊκούς νόμους, για να ενισχυθεί η μοναδική δύναμη που μπορεί να στηριχτεί πάνω της το εργατικό λαϊκό κίνημα, να ηγηθεί της πάλης για μια πραγματική εναλλακτική διέξοδο από την κρίση σε όφελος του λαού, για το ίδιο το μέλλον της νέας γενιάς» δήλωσε αμέσως μετά το τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού, ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το ΚΚΕ, σημειώνει ο κ. Κουτσούμπας, θα σταθεί απέναντι σε κάθε εκβιαστικό δίλημμα, σε κάθε προσπάθεια κοροϊδίας, αποπροσανατολισμού και χειραγώγησης.

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουν κανένα νόημα οι όποιες τυπικές διαδικασίες των διερευνητικών εντολών για σχηματισμό κυβέρνησης, μετά την απόφαση παραίτησης της σημερινής», αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και προσθέτει:

«Το ΚΚΕ, όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει και σήμερα αισθάνεται δικαιωμένο γι’ αυτό, δεν παίρνει μέρος στις διάφορες απόπειρες διαμόρφωσης αντιλαϊκών κυβερνήσεων διαχείρισης, όπως κι αν αυτές ονομασθούν, "ειδικού σκοπού", "αριστερές", "σωτηρίας", που οδηγούν συνέχεια το λαό στη χρεοκοπία, όπως έδειξε η πείρα των τελευταίων 5 χρόνων της κρίσης, με τις κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, αλλά και το τελευταίο 6μηνο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

«Το ΚΚΕ θα διεκδικήσει κάθε λαϊκή ψήφο, σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σχολή, σε κάθε πόλη και χωριό της πατρίδας μας, για την ολόπλευρη ενίσχυσή του, για να βγει δυνατός ο ίδιος ο λαός, για τη δική του προοπτική και εξουσία».
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

DEFAULT 

ΑΝΕΛ για πρόωρες εκλογές: «Θα παραμείνουμε οι εγγυητές και στην αυριανή κυβέρνηση»

Εγγυητές και στην αυριανή κυβέρνηση, με τις «κόκκινες γραμμές» τους στα εθνικά θέματα, στα θέματα της Ορθοδοξίας και της προστασίας της εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας, δηλώνουν ότι θα παραμείνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, σε ανακοίνωσή τους αμέσως μετά το μήνυμα του πρωθυπουργού για τη διεξαγωγή εκλογών.
Ο ελληνικός λαός θα αποφανθεί με την ψήφο του για την κυβέρνηση που επιθυμεί, σημειώνουν.
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και συμφώνησαν «να προχωρήσουν κατευθείαν σε εκλογές με τον ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης υπό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Βασιλική Θάνου, όπως προβλέπει το Σύνταγμα».
Στη συνέχεια επισημαίνεται ότι ο κ. Καμμένος ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ζητούν την άμεση διεξαγωγή των εκλογών υπό υπηρεσιακή κυβέρνηση και δεν θα συμμετέχουν σε διάλογο για τον σχηματισμό άλλου τύπου συμμαχικής, διακομματικής ή οικουμενικής κυβέρνησης.
DEFAULT

Γεννηματά: Ο κ. Τσίπρας για άλλη μια φορά γίνεται δραπέτης της ευθύνης

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά με αφορμή την απόφασή του να παραιτηθεί και να προσφύγει στις κάλπες.
«Ο κ. Τσίπρας για άλλη μια φορά γίνεται δραπέτης της ευθύνης. Δυστυχώς κάθε φορά που είναι ώρα για δράση, επιλέγει την απόδραση. Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες. Την πρώτη φορά με το δημοψήφισμα η χώρα βρέθηκε στα πρόθυρα του GREXIT και του απόλυτου χάους», τόνισε.
Κατά την κ. Γεννηματά αντί ο κ,. Τσίπρας να αξιοποιήσει το εθνικό κεφάλαιο που δημιουργήθηκε από την στάση των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών εταίρων, επικαλείται τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, για να προκηρύξει εκλογές. «Η μικροκομματική στόχευση είναι εξόφθαλμη. Βιάζεται», συνέχισε.
Όπως τόνισε, «δεν τον ενδιαφέρει να πατήσει η χώρα σε στέρεο έδαφος αλλά να μην προλάβουν να φτάσουν στα νοικοκυριά, στους αγρότες, στους συνταξιούχους, στους επαγγελματίες, οι οδυνηρές συνέπειες των μέτρων που υπέγραψε. Να μην φτάσει στα χέρια τους ο λογαριασμός, τα 14 δισ. ευρώ».
Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, το ΠΑΣΟΚ θα δώσει δυναμικό παρών στις εκλογές. «Το ανανεωμένο ΠΑΣΟΚ, με νέο ύφος, νέο λόγο, νέες προτάσεις, νέα πρόσωπα στα ψηφοδέλτιά του, θα συγκρουστεί με τις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και με όλες τις εκδοχές του αριστερού λαϊκισμού» είπε. «Διαμορφώνουμε έναν τρίτο εναλλακτικό πόλο στο πολιτικό μας σύστημα.
Καλούμε τις Ελληνίδες, τους Έλληνες, τη νέα γενιά να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια» κατέληξε.

TSIPRAS

Την παραίτησή του υπέβαλλε ο Αλέξης Τσίπρας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπέβαλλε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας. Στην σύντομο διάλογο που είχαν στο προεδρικό Μέγαρο ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι "φρονώ ότι δεν υπάρχουν οι προυποθέσεις για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή ούτε οικουμενική κυβέρνηση που θα διενεργήσει τις εκλογές" και ζήτησε την άμεση συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης υπό τον Πρόεδρο ενός από τα τρία ανώτατα δικαστήρια που θα οδηγήσει την χώρα στις εκλογές. Πρόσθεσε ότι πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός πως μπορούμε να βγούμε νωρίτερα από την κρίση.
Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος διαβεβαίωσε ότι θα ασκήσει τα καθήκοντά του κατά τους κανόνες του Συντάγματος και με στόχο πάντα να διασφαλιστεί ότι θα καλυφθούν οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα με την πρόσφατη συμφωνία και χωρίς να κινδυνεύσει η πορεία της χώρας στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαικής Ένωσης. 
DEFAULT

Παραίτηση Αλέκου Καλύβη: «Αποφάσισαν να γράψουν το κόμμα στα παλιά τους τα παπούτσια»

Την παραίτηση του από την πολιτική γραμματεία και την κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώνει με δήλωσή του ο Αλέκος Καλύβης, χαρακτηρίζοντας την κίνηση του ως τη «μόνη άμεση στάση πολιτικής διαμαρτυρίας που απομένει» ασκώντας ταυτόχρονα κριτική σε υψηλούς τόνους στον πρωθυπουργό.
Ο Αλέκος Καλύβης αναφέρει ότι παρά τις σοβαρότατες διαφωνίες, ήταν υπέρ μιας ύστατης προσπάθειας να λειτουργήσει το κόμμα, όπως λέει, και να λειτουργήσει ενωτικά με στόχο την απεμπλοκή του από τα μνημόνια. Αναφέρει ότι «η σύγκληση της Π.Γ. για αύριο το μεσημέρι, μετά το σημερινό διάγγελμα του πρωθυπουργού και τα τετελεσμένα που δημιουργεί, μόνο ως προσβολή των συντρόφων μπορεί να εκληφθεί», ενώ φαίνεται να προαναγγέλλει κινήσεις των διαφωνούντων, προσθέτοντας ότι: «η ζωή φυσικά δεν σταματά. Η ριζοσπαστική αριστερά, ο αριστερός και προοδευτικός κόσμος που πάλεψαν ενάντια στα μνημόνια και τον νεοφιλελευθερισμό, θα αναζητήσουν εκ των πραγμάτων κινηματική και πολιτική εκπροσώπηση».

Αναλυτικά η δήλωση παραίτησης του Αλέκου Καλύβη:
«Η μόνη άμεση στάση πολιτικής διαμαρτυρίας και αξιοπρέπειας που απομένει είναι η παραίτησή μου από την Π.Γ. και την Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας και μια μικρή ομάδα στελεχών αποφάσισαν για πολλοστή φορά να γράψουν το κόμμα στα παλιά τους τα παπούτσια και πρακτικά να το καταργήσουν, να ασκήσουν πολιτική με όρους ″πολιτικής χαρτοπαιξίας″ και να προχωρήσουν σε εκλογές - εξπρές για να νομιμοποιήσουν τον εναγκαλισμό των μνημονίων και την εκδίωξη όσων διαφωνούν. Διαμορφώνεται ως οριστική πια η πολιτική ενός σχήματος που απαρνιέται τελικά το πρόγραμμα, τις αξίες, την δημοκρατική λειτουργία και την ψυχή του.
Παρά τις σοβαρότατες διαφωνίες και το κλίμα εσωκομματικής σύγκρουσης που διαμορφωνόταν, εντούτοις ήμουν υπέρ μιας ύστατης προσπάθειας να λειτουργήσει επί τέλους το κόμμα και να αντιμετωπίσει την βαθειά κρίση του, συγκροτημένα και ενωτικά, με στόχο την απεμπλοκή του από τα μνημόνια. Οι νέες εξελίξεις ακυρώνουν αυτή την προοπτική. Η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα έκλεισε ερμητικά αυτή την πόρτα.
Έτσι, η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ αποκτά στρατηγικά χαρακτηριστικά, διότι μέρος της ηγεσίας του κόμματος, όχι μόνο υπέκυψε στον εκβιασμό της ευρωπαϊκής ελίτ, αλλά αποδέχεται, επίσης, την ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού, όταν πρακτικά ισχυρίζεται ότι για να παραμείνει στην εξουσία μια αριστερή κυβέρνηση πρέπει να ασκεί δεξιά πολιτική. Όταν στο όνομα του να μην γίνει παρένθεση η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τότε γίνεται παρένθεση η αριστερή πολιτική.
Η ζωή φυσικά δεν σταματά. Η ριζοσπαστική αριστερά, ο αριστερός και προοδευτικός κόσμος που πάλεψαν ενάντια στα μνημόνια και τον νεοφιλελευθερισμό, θα αναζητήσουν εκ των πραγμάτων κινηματική και πολιτική εκπροσώπηση, αλλά είναι τεράστια η ευθύνη και μεγάλο πλήγμα το ότι η ίδια η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ακύρωσε τελικά τόσο γρήγορα και τόσο κυνικά τον ιστορικό του ρόλο.

Υ.Γ.: Η σύγκληση της Π.Γ. για αύριο το μεσημέρι, μετά το σημερινό διάγγελμα του πρωθυπουργού και τα τετελεσμένα που δημιουργεί, μόνο ως προσβολή των συντρόφων μπορεί να εκληφθεί».
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
http://www.huffingtonpost.gr

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg