Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου 2015

Αφιέρωμα:Και νέα ευρήματα στον Τράχωνα – Βρέθηκαν οστά 4 αγνοουμένων και στρατιωτικός ρουχισμόςΟστά και στρατιωτικός ρουχισμός βρέθηκε στην περιοχή του κατεχόμενου Τράχωνα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ε/κ πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), Νέστορα Νέστορος.

Πρόκειται για νέα οστά τεσσάρων αγνοουμένων και όπως υποστηρίζει και ο κ. Νέστορος, όταν ολοκληρωθεί η εκταφή, οι επιστήμονες θα μετακινηθούν σε ένα σημείο πιο πέρα, στα περίπου 60 μέτρα πιο δυτικά, καθώς με βάση τις μαρτυρίες και εκεί έχουν ταφεί αγνοούμενοι.

Η εκταφή εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε περίπου μια με δύο βδομάδες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ε/κ πλευράς στη ΔΕΑ: “αναζητούμε δύο συγκεκριμένα σημεία που πιστεύεται ότι τάφηκαν 40-50 άτομα. Η εκταφή μας εκεί γίνεται με βάση την πληροφορία ότι υπήρχε ομαδικός τάφος από περισυλλογή που έγινε στην ευρύτερη περιοχή της Ομορφίτας, η πληροφορία μας έλεγε όταν είχαν μεταφερθεί πτώματα με δύο μικρά φορτηγά”.

Noratlas «ΝΙΚΗ 4»: Εντοπίστηκαν δύο σπονδυλικές στήλες - Σε κλίμα συγκίνησης η επίσκεψη του Κύπριου ΥΠΕΞ

 

Μετά την χειροβομβίδα, τις σφαίρες, τα εκρηκτικά και μέρος της ατράκτου εντοπίστηκαν δύο σπονδυλικές στήλες
- Αρχίζει η κρισιμότερη φάση των ερευνών για τους καταδρομείς και αεροπόρους του μοιραίου "ΝΙΚΗ 4"
- Οι ανασκαφές πλέον πραγματοποιούνται από τη Διμοιρία Εκκαθάρισης ναρκών του 70 τάγματος πεζικού
- Τον χώρο επισκέφθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν εντοπιστεί δύο ανθρώπινες σπονδυλικές στήλες στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, εκεί όπου είχε εντοπιστεί προ ημερών μέρος της ατράκτου και σκόρπια πυρομαχικά και εκρηκτικά που το καταρριφθέν από φίλια πυρά Νοράτλας "ΝΙΚΗ 4" μετέφερε μαζί με τους καταδρομείς της Α' Μοίρας Καταδρομών που έσπευδαν από την Κρήτη για να υπερασπιστούν το αεροδρόμιο Λευκωσίας το μοιραίο εκείνο καλοκαίρι του 1974 όταν ο Αττίλας πάτησε το πόδι του στην Κύπρο.

Το εύρημα ουσιαστικά και επισήμως πιστοποιεί το ότι εκεί μαζί με το αεροσκάφος βρίσκονται και τα 19 παλληκάρια που θάφτηκαν εσπευσμένα μαζί με το καμμένο κουφάρι του αεροσκάφους στις 23 Ιουλίου του 1974 εκεί όπου σήμερα είναι ο Τύμβος της Μακεδονίτισσας.

Ήδη, όπως δήλωσε και ο Επίτροπος Προεδρίας, κ. Φώτης Φωτίου, έχουν αρχίσει και ειδοποιούνται οι εξ' Ελλάδος συγγενείς για την πορεία των ερευνών.

Πλέον για λόγους ασφαλείας την θέση των αρχαιολόγων στις ανασκαφές έχει πάρει η Διμοιρία Εκκαθάρισης ναρκών του 70ου τάγματος πεζικού, με τα ευρήματα εν συνεχεία να παραδίδονται προς αξιολόγηση στους αρχαιολόγους. 

Εξάλλου σε κλίμα συγκίνησης τον χώρο επισκέφθηκε ο ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, συνοδευόμενος από τον Επίτροπο Προεδρίας ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «ποτέ δεν είναι αργά όταν επιτελείς ένα καθήκον, εξάλλου ήρωες θαμμένοι οπουδήποτε, ακολουθούν την αρχή, Ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος».

Από την πλευρά του, ο κ. Φωτίου δήλωσε το πρωί πως εντοπίστηκαν και χθες οστά στο χώρο της ανασκαφής, επισημαίνοντας πως “όλα βαίνουν καλώς”. Σημείωσε, ωστόσο, πως πρόκειται για μια επικίνδυνη ανασκαφή, αφού στο αεροσκάφος υπήρχαν εκρηκτικά, και πως λαμβάνονται μέτρα για προστασία του προσωπικού που εργάζεται στο χώρο.

Οι επόμενες λίγες μέρες, πρόσθεσε, θα είναι καθοριστικής σημασίας και εξέφρασε την πεποίθηση πως “ θα είμαστε μέσα στα χρονοδιαγράμματα, και μέχρι το Νιόβρη θα έχουμε ολοκληρώσει για να μπούμε στην τελευταία φάση που είναι η αποκατάσταση του χώρου”.

Εντοπίστηκαν ανθρώπινα οστά στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας από το ΝΟΡΑΤΛΑΣ «ΝΙΚΗ 4»

 

Μέρα με την μέρα οι έρευνες στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας προχωρούν φέρνοντας στην επιφάνεια τα πειστήρια μιας τραγωδίας του σύγχρονου ελληνισμού. Τα ανευρεθέντα οστά εικάζεται ότι ανήκουν είτε σε κάποιον πιλότο του μοιραίου Νοράτλας "ΝΙΚΗ 4" είτε σε κάποιον από τους άτυχους καταδρομείς όταν το μεταγωγικό κατερρίφθη τον Ιούλιο του 1974 από φίλια πυρά

Εχουν εντοπιστεί ανθρώπινα οστά κατά τις εργασίες ανασκαφής για το Νοράτλας, στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας ανακοίνωσε στα ΜΜΕ την Τρίτη ο Επίτροπος Προεδρίας για ανθρωπιστικά θέματα και θέματα αγνοουμένων Φώτης Φωτίου.

Απέφυγε να πει συγκεκριμένα αν ο αριθμός των οστών που εντοπίστηκε είναι μεγάλος, υποδεικνύοντας ότι θα γίνουν όλες οι ανθρωπολογικές εξετάσεις και οι εξετάσεις ταυτοποίησης για όλα τα οστά που θα ανευρεθούν και θα γίνονται ανακοινώσεις όταν και εφόσον πρέπει.

Σε δηλώσεις στο γραφείο του, ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε σε μια πολύ σημαντική εξέλιξη και κάλεσε τα ΜΜΕ να επιδείξουν τον απαραίτητο σεβασμό, καθώς το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και λεπτό.

Είπε ότι οι εργασίες ασφαλώς και συνεχίζεται με κάθε προσοχή και λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την ασφάλεια του προσωπικού που εργάζεται στην ανασκαφή. Διαβεβαίωσε εξάλλου τους συγγενείς των πεσόντων του μοιραίου αεροσκάφους, ότι “εργαζόμαστε σκληρά ώστε σύντομα να έχουμε τα ποθητά αποτελέσματα”.

Ερωτηθείς αν τα οστά εντοπίστηκαν εντός της ατράκτου, ο κ. Φωτίου εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι πολύ νωρίς για να μπούμε σε αυτές τις λεπτομέρειες.

“Για μένα η σημαντική εξέλιξη είναι ότι έχουν εντοπιστεί οστά, αυτός ήταν ο βασικός στόχος όταν ξεκινούσαμε αυτή την ανασκαφή και σήμερα νομίζω ότι όλοι και όλες μας πρέπει να νοιώθουμε ικανοποίηση τουλάχιστο γιατί άρχισε ο εντοπισμός οστών”, ανέφερε ο Επίτροπος.

“Να παρακαλέσω πάνω από όλα τα ΜΜΕ να επιδείξουν τον απαραίτητο σεβασμό στις εξελίξεις γιατί πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο και ανθρωπιστικό θέμα και η ενημέρωση θα γίνεται εκεί και όπου χρειάζεται”, συνέχισε ο κ. Φωτίου, ο οποίος ταυτόχρονα ευχαρίστησε όσους εργάζονται στην ανασκαφή για τον επαγγελματισμό, την αφοσίωση και την συνέπεια που επιδεικνύουν στην διεκπεραίωση αυτής της πολύ δύσκολης εργασίας.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Φωτίου συνέστησε υπομονή σε όλους, τονίζοντας ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία του εντοπισμού όλων των οστών που μπορεί να είναι εκεί και δεν ξέρουμε τον αριθμό καθώς αυτό θα διαφανεί από την πορεία της ανασκαφής.

“Ασφαλώς και μετά μπαίνουμε στο τελευταίο μέρος της δεύτερης φάσης όπου θα ακολουθήσουν όλες οι ανθρωπολογικές και επιστημονικές εργασίες , θα γίνουν οι ταυτοποιήσεις προτού δοθούν αποτελέσματα ή λείψανα στους συγγενείς των πεσόντων και αυτό είναι ξεκάθαρο και στον προγραμματισμό μας”, δήλωσε ο Επίτροπος.

Σημείωσε ακόμη ότι παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν ιδιαίτερα για θέματα ασφάλειας, είμαστε μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί από την αρχή.

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Φωτίου είπε ότι θα πρέπει να αναμένουμε την πορεία των εργασιών και όταν υπάρχει κάτι προς δημοσιοποίηση και ανακοίνωση αυτό θα γίνει.

Ο Επίτροπος είπε ότι μετά τον εντοπισμό μέρους της ατράκτου, η προσπάθεια ήταν να γίνει η πλήρης αποκάλυψή της καθώς και άλλων μεγάλων κομματιών του αεροσκάφους και αυτό έγινε.
“Και για το λόγο αυτό σήμερα μπήκαμε στη σημαντική φάση, δηλαδή στον εντοπισμό των οστών”, κατέληξε.

Επιχείρηση ΝΙΚΗ στην Κύπρο.33 νεκροί αεροπόροι και καταδρομείς.Ποιοι ήταν

Image 

Η επιχείρηση "Νίκη" εκτελέστηκε τη νύχτα της 21/22 Ιουλίου 1974 και ήταν η μοναδική αποστολή μεταφοράς ενισχύσεων στην Κύπρο που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής.

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια σταθεροποίησης της κατάστασης, η χούντα θεωρεί πως η αποστολή Ειδικών Δυνάμεων θα επιφέρει τακτικό πλεονέκτημα χωρίς να χρειαστεί να εμπλακεί επίσημα η Ελλάδα σε πόλεμο.

Μετά την ανεπιτυχή απόπειρα αποστολής της Β' Μοίρας Καταδρομών με επιστρατευμένα αεροσκάφη της Ολυμπιακής Αεροπορίας, η Α' Μοίρα Καταδρομών υπό τον Ταγματάρχη Γεώργιο Παπαμελετίου ενημερώνεται πως αντί για τα Δωδεκάνησα θα μεταφερθεί στην Κύπρο.

Μεταγωγικά αεροσκάφη Noratlas της Πολεμικής Αεροπορίας παραλαμβάνουν τους άνδρες και τον εξοπλισμό τους και κατευθύνονται προς την Λευκωσία. Η ελληνοκυπριακή φρουρά του αεροδρομίου δεν ενημερώνεται έγκαιρα και μόλις τα Noratlas προσεγγίζουν εξαπολύει εναντίον τους σφοδρό αντιαεροπορικό πυρ. Το αποτέλεσμα ήταν η κατάρριψη ενός (Νίκη 4) ενώ άλλα τρία προσγειώθηκαν με σοβαρές ζημιές. Σύνολο 4 αεροπόροι και 29 καταδρομείς φονεύθηκαν από φίλια πυρά ενώ άλλοι 10 καταδρομείς τραυματίστηκαν. Μετά τις ανωτέρω απώλειες η μάχιμη δύναμη της Α'ΜΚ ανέρχεται σε μόλις 279 άνδρες.

Όπως σε ανύποπτο χρόνο είπε ο στρατηγός Νικόλαος Ντούβας (πρώην αρχηγός του Στρατού, ο οποίος πήρε μέρος ως νεαρός υπολοχαγός στην αποστολή "Νίκη"): "Για να φτάσει μια Μοίρα Καταδρομών να χάσει το 10% της δυναμής της πρέπει να πολεμάει επί ένα χρόνο".
Στις μάχες που ακολούθησαν η Α'ΜΚ επέφερε καίρια πλήγματα στον εχθρό και κατάφερε να διατηρήσει τον έλεγχο του αεροδρομίου της Λευκωσίας.

http://www.onalert.gr/stories/Epixeirhsh_NIKH_sthn_Kypro33_

nekroi_aeroporoi_kai_katadromeisPoioi_htan 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Επιχείρηση "Νίκη"

Environ2Mental

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg