Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2015

Συνταγές για διαβητικούς: ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΧΩΡΙΣ ΦΥΛΛΟ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΛΕΥΡΙ...!!

( με κίτρινη κολοκύθα)

ΥΛΙΚΑ - 4 κούπες τριμμένη κίτρινη κολοκύθα - 4 αυγά (2 ολοκληρα και 2 ασπράδια) - 1 κούπα ψιλοκομμένο άνιθο μαζί με μαιντανό - 1 μεγάλο τριμμένο κρεμμύδι - 4 κ.σ. ελαιόλαδο - ψιλοκομμένο δυόσμο - αλάτι - πιπέρι

Τα ανακατεύουμε ολα μαζί να γίνει ενα πηχτό μείγμα και το βάζουμε σε ταψάκι
Ψήνουμε στους 180 αέρα έως να πάρει ωραίο χρώμα.
Συνοδεύεται τέλεια με ένα ντίπ γιαουρτιού απο γιαούρτι-αλάτι-σκορδο και ελαχιστο λάδι
 
 

ΜΑΡΕΓΚΑΤΗ ΟΜΕΛΕΤΑ ΦΟΥΡΝΟΥ ( μόνο με 5 ασπράδια)

Ενα πολύ εύκολο και γρήγορο πιάτο με ελάχιστες θερμίδες καθαρή πρωτείνη!!
ΥΛΙΚΑ  θέλουμε μόνο 5 ασπράδια αυγών-αλάτι-πιπέρι και φυσικά οτι άλλο θέλετε..όπως τυρί λάιτ τριμμένο-ψιλοκομμένη βραστή γαλοπούλα-ψιλοκομμένο μαιντανό...

Χτυπάμαι τα ασπράδια πολύ σφιχτή μαρέγκα με λίγο αλατι.(σε αυτό το σημείο προσθέτουμε αν θελουμε τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας απαλά)
Σε ένα ταψάκι βάζουμε λαδόκολα και ρίχνουμε κουταλιές μαρέγκας ενωμένες μεταξύ τους
Ρίχνουμε απο πάνω μαύρο πιπέρι και ψήνουμε στον ζεστό φούρνο (200 αέρα) εως να πάρει εξωτερικά ωραίο χρώμα..Συνοδεύουμε με μια πλούσια σαλάτα λαχανικών
 

ΨΩΜΙ ΜΟΝΟ ΟΛΙΚΗΣ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ

ΠΡΟΖΥΜΙ

Για να πιάσουμε το προζύμι θα κάνουμε το εξείς για μία μόνο φορά....σε ένα μπώλ ή βάζο που κλείνει βάζουμε 2 κ.σ. αλεύρι ολικής και 2 κ.σ. νερό.Ανακατεύουμε καλά να γίνει ενας πυχτός χυλός.
Το σκεπάζουμαι και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος.Την άλλη μερα βάζουμε στο ίδιο μείγμα 1 κ.σ. αλεύρι ολικής και 1 κ.σ. νερό.Το ανακατεύουμε παλι καλα και το αφήνουμε ξανά σε ζεστό μέρος
Αυτή την διαδικασία το καλοκαίρι την κάνουμε για 5 μέρες και τον χειμώνα για 7 μερες
Οταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία τότε βάζουμε 1 κιλό αλεύρι ολικής - χλιαρό νεράκι και 2 κ.γλ κοφτά αλάτι.Ζυμώνουμε ελαφρά εως να γίνει ενα ωραίο ζυμάρι που να μη κολάει στα χέρια
Κόβουμε ενα κομμάτι ζύμης και το αφήνουμε σε ταπεράκι στο ψυγείο. Αυτό θα είναι πια το ετοιμο προζύμι μας για τα επόμενα ζυμώματα..!! Το υπόλοιπο ζυμάρι το ψήνουμε για ψωμί με τον πιο κάτω τρόπο..

ΨΩΜΙ

Για να ζυμώσουμε ψωμάκι βγάζουμε το προζύμι απο το ψυγείο το βάζουμε σε μπώλ και ρίχνουμε 1 ποτήρι χλιαρό νερό.Ανακατέυουμε καλα να διαλυθεί και μετά βάζουμε 1 με 1 1/2 κ.γλ. αλάτι - 1 κιλό αλεύρι ολικής και ζυμώνουμε καλα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο χλιαρό νερό.
Κόβουμε ενα κομμάτι ζύμης και το φυλάμε στο ψυγείο (προζύμι) για το επόμενο ζύμωμα
Λαδώνουμε ελαφρά ενα ταψάκι και βάζουμε μέσα το ζυμάρι.Το αφήνουμε 8-10 ώρες σε ζεστό μέρος ( το καλοκαίρι θέλει λιγότερο) να φουσκώση και το ψήνουμε ετσι χωρίς να το πειράξουμε καθόλου στους 170 αέρα για 50-60 λεπτά!!
 

ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

ΥΛΙΚΑ - 1 συσκευασια αναμεικτων κατεψυγμενων λαχανικων 250γρ-
1 τριμμενο κολοκυθι - 1/2 ματσακι μαιντανο - 1 τριμμενο κρεμμυδι -1 αυγο αλατι-πιπερι - 3 κ.σ.τριμμενο λαιτ τυρακι- 3 κ.σ.τριμμενη φρυγανια σικαλεως
`η βρωμη περασμενη στο μουλτι.

Βραζουμε σε αλατισμενο νερο τα αναμεικτα λαχανικα και τα σουρωνουμε.
Στιβουμε το τριμμενο κολοκυθι να φυγουν ολα τα υγρα του.
Ενωνουμε ολα τα υλικα μαζι λαδωνουμε ελαφρα τα χερια μας και πλαθουμε μπιφτεκια.Τα ψηνουμε σε λαδοκολα.Συνοδευονται τελεια με μια σως γιαουρτιου (γιαουρτι-ανιθο-ξυδι-λαδι)
 
 

ΣΟΚΟΛΑΤΑΚΙΑ....ΦΑΝΤΑΣΙΑ,,!!!!!!!!!!!

ΥΛΙΚΑ - φρυγανιες σικαλεως τριμμενες (να βγει 1 κουπα) - 2 κ.σ. ταχινι
2 κ.σ. κονιακ - 1/2 κ.γλ. κανελα - 10 αμυγδαλα ωμα - 2 κ.σ. εβαπορέ λαιτ
2 συσκευασιες σοκολατας sweet & balance με stevia.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ - Λιωνουμε σε μπεν μαρι την μια σοκολατα και προσθέτουμε μεσα φρυγανιά-ταχινι-κονιακ-κανελα-τα αμυγδαλα χοντροκομμένα-εβαπορέ
Ανακατεύουμε καλα και το βαζουμε στο ψυγειο για 1 ωρα να παγωση.
Αφου παγωση πλαθουμε μπαλακια λιωνουμε σε μπεν μαρι την άλλη συσκευασια σοκολατας και τα βουταμε.Τα βγαζουμε με πηρουνι και τα τοποθετούμε σε λαδοκολα εως να κρυωσουν
 
 

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg