Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2015

Ισόβια στον Σμπώκο, καθείρξεις σε υπαλλήλους του ΥΕΘΑ για τα εξοπλιστικά!

Ισόβια στον Σμπώκο, καθείρξεις σε υπαλλήλους του ΥΕΘΑ για τα εξοπλιστικά! [vds]
 
 
 
 
 
 
 
 
   Σχόλιο του blog: 

Ο υποτακτικός του Τσοχατζόπουλου που ήταν κάποτε και δεξί χέρι του Παπανδρέου με εμμονή να γίνει και βουλευτής έφαγε ισόβια……
Ο ίδιος ο Άκηςςςςςς….! πρωτοκλασάτο στέλεχος του άλλοτε πασόκ και παραλίγο και πρωθυπουργός!!!
Απαλλάχτηκε από αυτό το σκάνδαλο των εξοπλιστικών 
Ερμής 2
Λόγο του νόμου περί ευθύνης Υπουργών και έχει ..παραγραφή!!!!
Οι  εν ενεργεία επαγγελματίες της πολιτικής ζουν και βασιλεύουν.
Και πάντα ο λαός θα τους συντηρεί δια της ψήφου του……
"Με το θάρρος της γνώμης"
 
 
ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΕ ΚΑΝΕΝΑ ΕΛΑΦΡΥΝΤΙΚΟ
Ποινή ισόβιας κάθειρξης επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον άλλοτε επικεφαλής της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του υπουργείου Άμυνας Γιάννη Σμπώκο και πολυετείς καθείρξεις σε δύο ακόμη στελέχη της υπηρεσίας για την υπόθεση της προμήθειας του συστήματος τηλεπικοινωνιών του Στρατού "ΕΡΜΗΣ 2", επί θητείας στο υπουργείο του Άκη Τσοχατζόπουλου.
Το δικαστήριο, μετά από πολύμηνη διαδικασία, κήρυξε σήμερα ενόχους για βαριές κατηγορίες τον Γιάννη Σμπώκο, που ήδη εκτίει ποινή κάθειρξης 16 ετών για παράνομες αμοιβές που έλαβε μαζί με τον κ. Τσοχατζόπουλο από τα υποβρύχια και τα TORM1, τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών Αντώνη Κάντα και το στέλεχος της Διεύθυνσης Εξοπλισμών Νίκο Λεονταρίτη.
Στον κ. Σμπώκο, επί σειρά ετών στενότατο συνεργάτη του Άκη Τσοχατζόπουλου. το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό, ενώ στους δύο συγκατηγορουμένους του δέχθηκε τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Έτσι στον κ. Κάντα επέβαλε ποινή κάθειρξης 25 ετών και στο κ. Λεονταρίτη 20 ετών.
Οι τρεις κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για άμεση συνέργεια σε απιστία, με την επιβαρυντική περίπτωση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, ενώ ο Αντώνης Κάντας βαρύνεται επιπλέον με τις κατηγορίες της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Στην υπόθεση ήταν κατηγορούμενος άλλος ένας υψηλόβαθμος υπάλληλος της Διεύθυνσης Εξοπλισμών ο οποίος έχει αποβιώσει.
Για την προμήθεια του επίμαχου συστήματος τηλεπικοινωνιών του στρατού, φέρεται να έχει τελέσει απιστία, κατά το κατηγορητήριο, και ο Άκης Τσοχατζόπουλος, αδίκημα ωστόσο που έχει παραγραφεί για τον πρώην υπουργό καθώς δεν ασκήθηκε δίωξη από τη Βουλή.
Ο Α. Κάντας , πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών, έχει ομολογήσει ότι δωροδοκήθηκε για το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα, ενώ ο άλλοτε προϊστάμενος του, διευθυντής Εξοπλισμών Γ. Σμπώκος αρνείται την κατηγορία.


http://www.newsonly.gr/article.asp?catid=36383&subid=2&pubid=130191356 


    Η ΑΝΟΔΟΣ ΚΑΙ Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΜΠΩΚΟΥ
Ο λαμπρός πολιτικός μηχανικός που φιλοδόξησε να κατακτήσει την πολιτική
*Η πορεία του από τα ορεινά Ανώγεια στην Αθήνα των ευκαιριών, η φημολογούμενη για χρόνια εμπλοκή του με τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων και εν τέλει η σύλληψη και το βαρύ κατηγορητήριο εις βάρος του
Thursday, 04 Οκτωβρίου 2012 - Της ΠΟΠΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ  www.rethnea.gr
Το 1951, γεννιέται στα Ανώγεια Ρεθύμνου ο Γιάννης Σμπώκος. Εκεί φέρεται να τελειώνει το Δημοτικό Σχολείο παράλληλα με τη βοήθεια που πρόσφερε ως μικρό παιδί στους γονείς του στις αγροκτηνοτροφικές ασχολίες τους. Σύντομα όμως θα εγκαταλείψει τους πρόποδες του Ψηλορείτη και θα ανηφορίσει στην Αθήνα. Θα εγγραφεί στο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων και διατηρώντας πάντα τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων της γενέτειράς του, το κάπως τραχύ δηλαδή ύφος και την βαριά ντοπιολαλιά, θα γίνει ένας από τους καλύτερους μαθητές του σχολείου του. Οι συμμαθητές του, που ακόμα τον θυμούνται, λένε για ένα μαθητή προσηλωμένο στα μαθήματά του, ιδιαίτερα μελετηρό που δεν τους ακολουθούσε σε «κοπάνες» ή άλλες εξωσχολικές σκανδαλιές.
Δεν συμμετέχει αλλά ωστόσο δεν κατακρίνει τις «παρασπονδίες» των συμμαθητών του ούτε τους αποτρέπει. Όπως λένε πρώην συμμαθητές του, είχε ένα ιδιότυπο χιούμορ και έτσι αντιμετώπιζε τις δικές τους σκανδαλιές.
Ο Γιάννης Σμπώκος μεγάλωνε υπακούοντας στις συμβουλές της οικογένειάς του, ιδιαίτερα του πατέρα του, να μορφωθεί, να σπουδάσει, να γίνει επιστήμονας.
Το 1969, ο Ανωγειανός νεαρός τελειώνει το Γυμνάσιο Αμπελοκήπων με Άριστα και βάζει πλώρη για το Πανεπιστήμιο. Τα καταφέρνει και περνάει στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Στα Ανώγεια επιστρέφει όποτε του δίνεται ευκαιρία, ωστόσο η βάση του είναι η Αθήνα, όπου ως φοιτητής πλέον και μέλος της Ένωσης Κρητών Φοιτητών, δραστηριοποιείται και πολιτικά. Εξάλλου είναι η περίοδος που το φοιτητικό κίνημα αρχίζει να φουντώνει. Παρά το γεγονός ότι οργανώνεται στο κίνημα, τις σπουδές του δεν τις αφήνει. Όπως ως μαθητής έτσι και ως φοιτητής είναι άριστος.
Το 1973 πληρώνει τις συνέπειες ενεργούς συμμετοχής του στο φοιτητικό κίνημα και στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, αφού του κόβουν την αναβολή στράτευσης λόγω σπουδών.
Ποια ακριβώς στιγμή εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ δεν γνωρίζουμε. Πάντως, από το 1974 -οπότε και πήρε το πτυχίο του κι ύστερα- βρίσκουμε τον Γιάννη Σμπώκο να αναπτύσσει έντονη επαγγελματική δραστηριότητα αλλά και συνδικαλιστική. Λέγεται πως ήταν ένας λαμπρός -ιδιαίτερα εύστροφος- νέος επιστήμονας.
Ένα χρόνο μετά το πτυχίο του, το 1975 δηλαδή, βρίσκεται επιστημονικός συνεργάτης της Έδρας Στατικής και Αντισεισμικών Ερευνών της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π., ενώ ένα χρόνο μετά, το 1976, σε ηλικία 25 ετών βρίσκεται επιμελητής της έδρας Στατικής και Αντισεισμικών Ερευνών της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π.
Εκείνη την περίοδο παντρεύεται την Πολιτικό Μηχανικό και συμφοιτήτριά του Ντίνα Νικολοπούλου, κόρη μιας εύπορης οικογένειας όπως λέγεται, της οποίας ο πατέρας δραστηριοποιείται στον ίδιο κλάδο. Φαίνεται μάλιστα, γαμπρός και πεθερός να συνεργάζονται στη συνέχεια επαγγελματικά κάνοντας μελέτες, επιβλέψεις και κατασκευές ιδιωτικών έργων, ενώ ο Ρεθυμνιώτης νεαρός επιστήμονας ασχολείται ιδιαίτερα με μελέτες και επιβλέψεις αποκατάστασης κτιριακών έργων που έπαθαν βλάβες από τους σεισμούς, καθώς φέρεται ειδήμων σε αυτό το αντικείμενο.
Οι αρχές της δεκαετίας του '80 βρίσκουν τον Γιάννη Σμπώκο ενεργό μέλος του ΠΑΣΟΚ: Γραμματέας της Οργάνωσης Πολιτικών Μηχανικών του ΠΑΣΟΚ (1982-1983), μέλος της Επιτροπής Συνδικαλιστικού Επιστημόνων του ΠΑΣΟΚ (1984), μέλος του Τομέα Οργανωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ (1986), Γραμματέας της Τομεακής Τεχνικών Επιστημόνων του ΠΑΣΟΚ (1989).
Οι πολιτικές φιλοδοξίες του Γ. Σμπώκου και 
η καρατόμησή του το 2004
Στις εκλογές του 1981, ο Γ. Σμπώκος ύστερα από παρότρυνση κάποιων φίλων του Ρεθυμνιωτών, οι οποίοι τον θεωρούν ως ένα δυναμικό και με ικανότητες νεαρό κομματικό στέλεχος με μέλλον, επιχειρεί να κατέβει στην κεντρική πολιτική σκηνή και κατέρχεται υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Ρέθυμνο αλλά αποτυγχάνει να εκλεγεί. Αυτή η χρονιά είναι και η αρχή της αφετηρίας του στην ενεργό πολιτική που τον φέρνει στο σήμερα και στη θέση ενός από τους βασικότερους κατηγορούμενους για την υπόθεση των μιζών από εξοπλιστικά προγράμματα.
Μπορεί να μην εξελέγη στις εκλογές του '81, ωστόσο αρχίζει να καταλαμβάνει κυβερνητικές θέσεις: Τον βρίσκουμε μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) (1982-1986), αλλά και ως τον πρώτο Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) την περίοδο 1983-1989.
Το 1985 οι εκλογές γίνονται με λίστα. Ο Γ. Σμπώκος βρίσκεται ξανά υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ αλλά σε μη εκλόγιμη θέση, γεγονός που δεν τον ενοχλεί φυσικά γιατί ήδη έχει γίνει σημαίνον και ισχυρό στέλεχος του κόμματος και γνωρίζει ότι θ' ανταμειφθεί για τις υπηρεσίες του και χρόνος γι' αυτό υπάρχει αφού άλλωστε είναι ακόμα 34 χρόνων.
Στις δεύτερες εκλογές του ταραγμένου 1989 (5 Νοεμβρίου), επιστρέφει στο Ρέθυμνο ως υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ απέναντι στον ισχυρό τότε Μανώλη Λουκάκη. Και πάλι όμως δεν εκλέγεται, αφού παίρνει μόλις 5.153 ψήφους και ο Μανώλης Λουκάκης όχι μόνο διατηρεί τη δύναμη των πρώτων εκλογών του ιδίου έτους (19 Ιουνίου) αλλά την αυξάνει συγκεντρώνοντας 14.798 ψήφους.
Οι πολιτικές φιλοδοξίες του Γιάννη Σμπώκου, του έχουν γίνει πλέον εμμονή. Το επόμενο έτος, στις εκλογές της 8ης Απριλίου 1990 κατέρχεται ξανά υποψήφιος στο Ρέθυμνο με το πράσινο ψηφοδέλτιο. Ο Γ. Σμπώκος δεν καταφέρνει να εκλεγεί αφού οι ψήφοι που παίρνει -κατά χίλιοι αυξημένοι από το 1989- δεν του αρκούν να καταλάβει την μια έδρα του νομού. Ο Μανώλης Λουκάκης εκλέγεται και πάλι με 12.839 ψήφους έναντι 6.216 ψήφων του Ανωγειανού εσωκομματικού του αντιπάλου.
Όμως, ο φιλόδοξος Γιάννης Σμπώκος θα καταλάβει λίγους μήνες αργότερα την έδρα με απόφαση του Εκλογοδικείου. Γίνεται ένσταση εναντίον του Μ. Λουκάκη, με δάκτυλο Σμπώκου, όπως όλοι έλεγαν τότε, άσχετα αν φαινόταν ότι η ένσταση δεν είχε γίνει από τον ίδιο. Έτσι, μένει εκτός Βουλής ο Μ. Λουκάκης.
Στις εκλογές του 1993 υποψήφιος Ρεθύμνου και πάλι ο Γ. Σμπώκος με αντίπαλο τον Μ. Λουκάκη. Ο δεύτερος εκλέγεται με 14.335 ψήφους έναντι 11.366 του πρώτου.
Το κόμμα βέβαια δεν τον αφήνει έτσι. Η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου τον τοποθετεί σε μια σημαντική θέση. Τον ορίζει Γενικό Γραμματέα Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος (1993-1996). Θέση από την οποία έχει τη δυνατότητα να κάνει ρουσφέτια και να αναπτύσσει δυναμική στο Ρέθυμνο.
Ο Ανωγειανός πολιτικός επιχειρεί για άλλη μια φορά να καταλάβει την μια έδρα του Ρεθύμνου στο Κοινοβούλιο. Είναι στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου 1996 αλλά αποτυγχάνει και πάλι. (14.253 ψήφοι ο Μ. Λουκάκης και 9.481 ο Γ. Σμπώκος).
Τέσσερα χρόνια αργότερα, στις εκλογές της 4ης Απριλίου 2000, ο Γιάννης Σμπώκος καταφέρνει πρόσκαιρα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ύστερα από μια «καλή προεκλογική προετοιμασία», αφού είχε αποκτήσει μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων αλλά και σε ιδιαίτερα πολωμένο και πάλι εσωκομματικό κλίμα τοπικά, συγκεντρώνει 11.581 ψήφους έναντι του δεύτερου Μ. Λουκάκη που συγκέντρωσε 9.281.
Δεν θα χαρεί όμως για πολύ την εκλογή του. Γίνεται ένσταση εις βάρος του και χάνει την έδρα την οποία και πάλι καταλαμβάνει ο Μανώλης Λουκάκης.
Αυτή είναι η χρονιά που θα μπει τέλος στην προσπάθεια του Γιάννη Σμπώκου για κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του Ρεθύμνου. Και δεν μπαίνει τέλος με δική του επιθυμία. Αλλά με απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου που τον κόβει από τα ψηφοδέλτια του κόμματος στις εκλογές του 2004. Ψίθυροι, δημοσιεύματα που αφορούν τα εξοπλιστικά προγράμματα και οι πρώτες μεγάλες αποκαλύψεις για διαφθορά πολιτικών δεν αφήνουν περιθώρια στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος κάνει την χρονιά εκείνη «μαζική εκκαθάριση» και κόβει από τα ψηφοδέλτια προβεβλημένα στελέχη, τα ονόματα των οποίων φιγουράρουν σε δημοσιεύματα ως εμπλεκόμενα σε σκάνδαλα. Το 2004, είναι ουσιαστικά η χρονιά που μπαίνει «ταφόπλακα» στις πολιτικές φιλοδοξίες και την πολιτική σταδιοδρομία του Ανωγειανού Γιάννη Σμπώκου.
Μαμούθ εξοπλιστικό πρόγραμμα 4 τρισ. δραχμών
Οι πρώτες διώξεις εναντίον Σμπώκου για
 την αγορά των υποβρυχίων
Τι είχε όμως προηγηθεί και καρατομήθηκε από τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ το 2004;
Ο Γιάννης Σμπώκος αν και ξεκίνησε «Γεννηματικός» την κομματική του πορεία στο κόμμα, πέρασε κάποια στιγμή στο στρατόπεδο των «Τσοχατζοπουλικών». Ο πανίσχυρος Άκης Τσοχατζόπουλος ως υπουργός Εθνικής Άμυνας, αναγνωρίζοντας την ευφυία και τις ικανότητες του Γιάννη Σμπώκου, με τον οποίο είχε πλέον συνδεθεί και φιλικά εκτός από πολιτικά (ο Άκης εξάλλου βρίσκεται τότε συχνά στ' Ανώγεια φιλοξενούμενος του φίλου του), τον τοποθετεί σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη θέση.
Μεταξύ των εκλογών του 1996 που ο Γιάννης Σμπώκος δεν κατάφερε να εκλεγεί και των εκλογών του 2000 που ήταν ξανά υποψήφιος, βρίσκεται Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (1997-2000). Είναι η περίοδος που υλοποιείται στην Ελλάδα το μεγαλύτερο πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όλων των εποχών. Πρόκειται για ένα το γιγαντιαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα αξίας 4 τρισ. δραχμών!
Ο ίδιος στο βιογραφικό του αλλά και σε πολλές συνεντεύξεις του υπερηφανευόταν για τη διαχείριση που έκανε και την υλοποίηση με συμφέρουσες τιμές όπως έλεγε του προγράμματος.
«Έδωσε μάχες κάτω από άψογες διαδικασίες για να πετύχει την υψηλότερη ποιότητα, οικονομία και μεγιστοποίηση του οφέλους για την Εθνική Αμυντική Βιομηχανία. Με βάση τις υπογραφείσες συμβάσεις, για πρώτη φορά οι αναθέσεις στην Εθνική Βιομηχανία έφτασαν στο σημαντικότατο ποσοστό του 40% της αξίας του εξοπλιστικού προγράμματος» αναφέρει ο ίδιος στο βιογραφικό του, στη λιτή πλέον ιστοσελίδα που διατηρεί.
Όσα όμως υποστηρίζει ο ίδιος για το παραπάνω έργο, έρχονται σε αντίθεση με όσα σιγά σιγά αρχίζουν να φημολογούνται αλλά και να αναγράφονται δειλά δειλά στον τύπο για ασύμφορες τιμές αγοράς των εξοπλιστικών είτε από τη Ρωσία είτε από τη Γερμανία, ενώ οι αναφορές και σοβαρές κατηγορίες για την αγορά των «υποβρυχίων που γέρνουν» θα γίνουν έως και ανέκδοτο. Οι φημολογίες παίρνουν μεγάλη διάσταση λίγο πριν τις εκλογές του 2004, κι αυτός είναι ο λόγος που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ του κλείνει τον δρόμο προς το πράσινο ψηφοδέλτιο.
Όλο αυτό το διάστημα η φιλία Γιάννη Σμπώκου-Άκη Τσοχατζόπουλου διατηρείται. Εξάλλου οι φήμες και τα δημοσιεύματα για τα εξοπλιστικά, αφορούν και τους δυο. Κοινή η αγωνία τους άρα.
Πανέξυπνος ή φτωχός;
Αξίζει πάντως να κάνουμε μια μικρή αναφορά στον τρόπο ζωής του Γιάννη Σμπώκου. Οι Ρεθυμνιώτες μάλλον δεν θυμούνται ποτέ τον Ανωγειανό πολιτικό να κάνει στο Ρέθυμνο προκλητική ζωή. Αντίθετα έως και τσιγκούνη τον χαρακτήριζαν. Ακόμα και σήμερα διατυπώνουν το εξής ερώτημα: Χάρη της ευφυίας του εμφανιζόταν ως άνθρωπος χωρίς χρήματα για να μην γίνει στόχος αρνητικών σχολιασμών που μπορεί να αποκαλύψουν τον πλουτισμό του ή είχε στο αίμα του την μιζέρια; Διότι, όπως λέγεται, τις προεκλογικές περιόδους που βρισκόταν στο Ρέθυμνο κυκλοφορούσε με ρούχα καθημερινά και παλιά, με παπούτσια φθαρμένα και ένα παλιό αυτοκίνητο. Και καλά, τα πρώτα χρόνια ναι, δεν είχε χρήματα και μάλιστα πολιτικοί του φίλοι πλήρωναν τις προεκλογικές του δαπάνες ή του παραχωρούσαν, όπως λένε οι πληροφορίες, χώρο για να στεγάσει το εκλογικό του γραφείο και μάλιστα τον θέλουν ακόμα και να κοιμάται εκεί, σ' ένα στρώμα στο πάτωμα.
«Λεφτά ούτε φαινόταν να είχε ούτε έδειχνε να τον ενδιαφέρουν. Κυκλοφορούσε με τριμμένα παπούτσια κι ένα παλιό αμάξι. Έκανε ζωή λιτή, φτωχική» λένε πολλοί.
Λένε πάντως διάφοροι ότι ο Σμπώκος τελικά ήταν πανέξυπνος και πονηρός. Ναι μεν τα πρώτα χρόνια δεν είχε χρήματα, αλλά από το 1993 που έγινε γενικός διευθυντής δασών και μετέπειτα και ιδιαίτερα μετά το 1996 εξασφαλίστηκε οικονομικά. Είχε χρήματα, ανέπτυσσε δραστηριότητες, δημιουργούσε εταιρείες, έκανε αγορές αλλά πουθενά δεν εμφανιζόταν ο ίδιος. Φρόντιζε, λέγεται να καλύπτει τα ίχνη του πάρα πολύ καλά. Γι' αυτό, ακόμα και σήμερα που πλέον έχει συλληφθεί λένε ορισμένοι πως αποδείξεις εναντίον του δεν θα βρεθούν. Βέβαια και ο Άκης Τσοχατζόπουλος πίστευε ότι δεν θα βρεθούν στοιχεία εναντίον του. Όμως οι αποκαλύψεις για τις οφ σορ εταιρείες που του ανήκαν άρχισαν να έρχονται σαν χιονοστιβάδα από τον περασμένο Απρίλιο όταν συνελήφθη κι αφού η Δικαιοσύνη ασχολήθηκε σοβαρά με το θέμα του μαύρου χρήματος, ύστερα από στοιχεία που παρέδωσε στις ελληνικές αρχές η Γερμανική Δικαιοσύνη.
Κατά καιρούς, έχουν ακουστεί διάφορα. Είναι δικό του αυτό το ακίνητο ή το άλλο, αυτή η επιχείρηση ή η άλλη, στο Ρέθυμνο, στο Ηράκλειο, στο Λασίθι. Άγνωστο τι είναι αλήθεια, τι όχι. Στο όνομά του πάντως, δεν φαίνεται να υπάρχουν αυτά που του αποδίδονται. Δικό του σίγουρα φέρεται να είναι ένα πολλών τετραγωνικών σπίτι στην Κηφισιά.
Ο Γιάννης Σμπώκος από τότε που άρχισε να κυκλοφορεί το όνομά του για εμπλοκή σε μίζες από τα εξοπλιστικά υποστήριζε την αθωότητά του. Μέχρι και σήμερα υποστηρίζει το ίδιο. Ο φυσικός του Δικαστής θα αποφασίσει εν τέλει γι' αυτό.
Η σχέση των δυο ανδρών δεν διαταράσσεται ούτε μετά το 2004 παρά το γεγονός ότι δεν κάνουν από κοινού δημόσιες εμφανίσεις. Η κρίση στη φιλία τους φαίνεται να επέρχεται μόλις το 2011. Οι δυο φίλοι έχουν λογαριασμούς από τα παλιά, από την περίοδο των εξοπλιστικών δηλαδή. Μπορεί η προανακριτική επιτροπή της Βουλής να έβγαλε λάδι τον Γιάννη Σμπώκο, όμως, οι ανακριτικές αρχές της Γερμανίας και δημοσιεύματα έγκυρων Γερμανικών περιοδικών αρχίζουν να διαρρέουν την εμπλοκή των δυο σε μέγα σκάνδαλο μιζών. Αυτή είναι και η αρχή της ρήξης τους, ενώ μέχρι τότε φέρονται να σχεδίαζαν από κοινού την «υπεράσπισή τους» στα ΜΜΕ. Ο Γιάννης Σμπώκος, το 2011 βρίσκεται τελικά κατηγορούμενος για την υπόθεση της προμήθειας των γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214, μαζί με άλλα 28 μη πολιτικά πρόσωπα. Μπορεί να έχει ξεχαστεί αλλά για την υπόθεση αυτή του έχει ασκηθεί εδώ και μήνες ποινική δίωξη για οκτώ κακουργήματα, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί «καταχραστών του Δημοσίου».
Οι σημειώσεις του Τσοχατζόπουλου τον έστειλαν
 στην Δικαιοσύνη
Κανείς δεν μπορεί να ερμηνεύσει την ακατάσχετη τάση του Άκη Τσοχατζόπουλου να σημειώνει στις ατζέντες του τις πιο απόκρυφες σκέψεις του. Σημειώσεις των οποίων το περιεχόμενο έδωσε στις αρχές πολύτιμο υλικό για την εμπλοκή του ιδίου σε κακουργηματικές οικονομικές πράξεις. Όμως, άνοιξε εκ νέου τον ασκό του Αιόλου και για τον πρώην έμπιστο συνεργάτη και φίλο του Γιάννη Σμπώκο, βάζοντάς τον στο επίκεντρο των δοσοληψιών και της διακίνησης του μαύρου πολιτικού χρήματος που έρεε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Σημειώσεις-εκκλήσεις στον Ρεθυμνιώτη πρώην πολιτικό να του δώσει πίσω τα χρήματα που του χρωστάει από παλιά. Σημειώσεις που η αλήθεια κάποιες φορές σοκάρουν. Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, εμφανίζεται στο υλικό αυτό απελπισμένος να ζητάει τη βοήθεια του Σμπώκου, αλλά εκείνος δεν φαίνεται διατεθειμένος όχι να τον βοηθήσει μόνο αλλά ούτε καν να έχει καμία επαφή μαζί του. Όσο για τις σημειώσεις του Άκη Τσοχατζόπουλου για κείνον, με δηλώσεις του σε ΜΜΕ υποστηρίζει με πάθος ότι είναι ψευδή όσα αναφέρονται.
«Εδώ και μήνες υπόσχεσαι ότι θα με περιμένουν αποστολές από τις επιστροφές στο ένα και το άλλο σημείο... Ξέρουμε και οι δύο τι χρειάζεται και από που στείλαμε με σένα έξω. Μου είπες ότι οι άνθρωποι που έβαλαν τις υπογραφές τους εύχονται να τελειώσουν γρήγορα οι εμπλοκές από τη Δικαιοσύνη και να έρθουμε να τα πάρουμε και να τους απαλλάξουμε... Πριν από δύο χρόνια πρότεινα αποδέσμευση της συνεργασίας... Η μη επιστροφή από το 2010 των 900.000 ευρώ, που είχαν εγκρίθηκε από τους δικούς σου αρχές 2010, ήταν μεγάλη ζημιά για μένα...», γράφει ο Τσοχατζόπουλος τον Αύγουστο του 2011 στο ημερολόγιό του απευθυνόμενος στον Σμπώκο και σε άλλη σημείωσή του λίγους μήνες μετά: «Η άρνηση αποδέσμευσης και εκκαθάρισης της παλιάς μας συνεργασίας 97-98-99-2000-2004 είναι καταστροφή για εμένα... ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ θέλουν τα λεφτά τους πίσω... με απειλούν... εάν δεν μου φέρεις και σήμερα λεπτά είμαι υποχρεωμένος να παραπέμψω 2-3 τους πιο πιεστικούς σε σένα...» αναφέρει σε μια εκ των πολλών σημειώσεών του, απευθυνόμενος στον Γιάννη Σμπώκο ο ήδη προφυλακισμένος Άκης Τσοχατζόπουλος.
Τον Σμπώκο όμως, θέτουν στο επίκεντρο της υπόθεσης διακίνησης μαύρου χρήματος και οι απολογίες δυο συγκατηγορουμένων του Τσοχατζόπουλου. Ο εξάδερφος του πρώην υπουργού, Νίκος Ζήγρας, και η λογίστριά του Ευφροσύνη Λαμπροπούλου.
«Κατ' επανάληψη ο ίδιος ο Τσοχατζόπουλος μου είχε πει ότι: «περιμένω ο Σμπώκος να μου φέρει λεφτά. Γνωρίζω από τον ίδιο τον Τσοχατζόπουλο ότι η βασική ομάδα διακίνησης της άνομης περιουσίας ήταν ο Τσοχατζόπουλος, ο Ιωάννης Σμπώκος, ο Βλάσσης Καμπούρογλου, ο Ντίνος Μιχαηλίδης και ο Άραβας Al Sayad Fouand. Τα μαύρα χρήματα κατέληγαν όλα στον Τσοχατζόπουλο και στον Σμπώκο. Ο Τσοχατζόπουλος πάντα μου έλεγε «τα πολλά λεφτά μου τα έχει ο Σμπώκος». Σας επαναλαμβάνω ότι έχω ακούσει από τον Τσοχατζόπουλο να λέει ότι τα περισσότερα από τα χρήματά του τα διαχειρίζονταν ο Σμπώκος μέσω της χρηματιστηριακής εταιρείας του πεθερού του και από εκεί διακινούνταν σε διάφορες επιχειρήσεις μέσω Ελβετικών τραπεζών» αναφέρει στην απολογία του ο Ν. Ζήγρας.
« ...;Ο Ζήγρας το 2004, ο οποίος μου έφερε και τα έγγραφα της εταιρείας Nobilis με πληροφόρησε ότι την εταιρεία αυτή την είχε φτιάξει ο «κοντός» και όταν τον ρώτησα ποιος είναι ο «κοντός» μου είπε ο Σμπώκος» ανέφερε προ ολίγων ημερών στη συμπληρωματική της απολογία η Ε. Λαμπροπούλου.
Η προθεσμία για την απολογία και η αιφνιδιαστική σύλληψη
Τελικά, σχηματίζεται ένα βαρύ κατηγορητήριο εναντίον του με αφορμή τις σημειώσεις Τσοχατζόπουλου και τις απολογίες δυο συγκατηγορουμένων του.
Πήρε κλήση να απολογηθεί την περασμένη Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου στον ανακριτή κ. Γ. Μαλλή. Ζήτησε προθεσμία που του δόθηκε, για να απολογηθεί αύριο, 5 Οκτωβρίου.
Αιφνιδιαστικά χθες, ο ανακριτής εξέδωσε ένταλμα να συλληφθεί ως ύποπτος φυγής στο εξωτερικό. Χθες, εμφανίστηκε ενώπιον του ανακριτή αλλά ζήτησε προθεσμία να απολογηθεί τη Δευτέρα. Ωστόσο κρατείται. Μετά την έξοδό του από τον ανακριτή δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είναι αθώος.
Ο πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από κοινού κατά εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του, φέρεται από τις αρχές του 2000 μέχρι και τις 16 Απριλίου του 2010, ότι κατείχε και απέκρυψε το ποσό του 1.000.000 ευρώ γνωρίζοντας ότι προέρχεται από το έγκλημα της παράνομης δωροδοκίας του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου. Επίσης, ότι από το 1998 μέχρι τον Απρίλιο του 2010 κατείχε και διαχειρίστηκε μέρος του ποσού της παράνομης περιουσίας, τουλάχιστον 40.000.000 ευρώ, γνωρίζοντας ότι προέρχεται από δωροδοκίες του πρώην υπουργού με σκοπό την απόκρυψη της παράνομης αυτής προέλευσης, με εκτιμώμενη απόδοση εκ της διαχείρισης αυτής το έτος 2010 περί τα 80.000.000 ευρώ.
Ο παλιός συμμαθητής
Στην ιστοσελίδα ενός πρώην συμμαθητή από το Γυμνάσιο, του Γιάννη Σμπώκου, διαβάσαμε και μεταφέρουμε το παρακάτω κείμενο, που δεν είναι σημερινό. Έχει γραφτεί πριν ένα χρόνο ακριβώς, στις 3 Οκτωβρίου 2011, όταν ασκήθηκε εναντίον του δίωξη κακουργηματική για την υπόθεση των υποβρυχίων.
Γράφει ο παλιός του συμμαθητής, τα παρακάτω:
Ο «φίλος» μου ο Γιάννης
Είμαστε συμμαθητές στα τελευταία χρόνια του Λυκείου στο Γ' των Αμπελοκήπων στην Αθήνα με το Γιάννη το Σμπώκο.
Καθόταν στο πρώτο το θρανίο και λόγω ύψους αλλά κυρίως λόγω της φιλομάθειας και της προσοχής που έδειχνε σε όλα τα μαθήματα, ξεχώριζε δε από τη βαριά Κρητική προφορά του.
Εμείς στριμωχνόμαστε στα πίσω θρανία γιατί θέλαμε να λουφάρουμε συμμετέχοντας και σε όλες τις εκδηλώσεις, μπάσκετ, βόλεϊ, χορωδία, που μας εξασφάλιζαν νόμιμη απουσία από τα μαθήματα.
Τελειώνοντας το σχολείο, το 1969, οι περισσότεροι από τους συμμαθητές πέρασαν στο Πανεπιστήμιο και άλλοι έφυγαν κατευθείαν στο εξωτερικό.
Μην ξεχνάμε ότι ήταν Δικτατορία και κάποιοι είχαν περισσότερους λόγους φυγής.
Ο Γιάννης ο Σμπώκος πέρασε στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Κλειστός τύπος δεν συμμετείχε, σπάνια, σε κοπάνες και άλλες «παρεκτροπές» της τσακαλοπαρέας, που συνήθως υπάρχει σε κάθε σχολείο, αλλά πάντα με κατανόηση και καλαμπούρι αντιμετώπιζε τα πάντα και μάλιστα με καταπληκτική ψυχραιμία.
Όταν σκορπιστήκαμε στα διάφορα Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού τον χάσαμε. Μαθαίναμε ότι δραστηριοποιείται σε κάτι οργανώσεις φοιτητών της Κρήτης και ότι ήταν πολύ καλός φοιτητής, όπως ήταν και μαθητής.
Στο φούντωμα του φοιτητικού κινήματος το 1973 πήρε ενεργό μέρος στις κινητοποιήσεις και μάλιστα του κόπηκε η αναβολή στράτευσης.
Όλοι οι φίλοι που κρατάγαμε επαφές από το σχολείο πιστεύαμε ότι είναι μέλος κάποιας Αριστερίστικης οργάνωσης και νοιώσαμε έκπληξη όταν στις αρχές του 80 μάθαμε ότι ήταν στο ΠΑΣΟΚ και μάλιστα είχε αρχίσει να παίρνει θέσεις σε διάφορα όργανα του κινήματος.
Τα χρόνια πέρασαν και το 1991 βγήκε Βουλευτής στην πατρίδα του το Ρέθυμνο.
Έγινε υποστηρικτής του Άκη που του εμπιστεύθηκε τη θέση του Γενικού Διευθυντή Εξοπλισμών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, 1997-2000, όσο ο Τσοχατζόπουλος ήταν Υπουργός Εθνικής Αμύνης.
Θα μου πείτε, όσοι εξακολουθείτε να αντέχετε διαβάζοντας μέχρις εδώ, τι μας τα λες τώρα αυτά;
Γιατί πολύ απλά το δεκαοχτάχρονο παιδί με τα φτωχικά ρούχα και το κοφτερό μυαλό που έγινε άριστος επιστήμονας και διακρίθηκε και στην αντισεισμική προστασία βρίσκεται σήμερα κατηγορούμενος με βαριές κατηγορίες για τα Υποβρύχια.
Τι έγινε; φταίει; είναι αθώος; ακόμα και οι πιο δίκαιες Δικαστικές αποφάσεις σε τέτοιες περιπτώσεις αφήνουν σκιές.
Τελικά γιατί μπήκε στην πολιτική; είχε ένα λαμπρό μέλλον μπροστά του σαν επιστήμονας.
Από όραμα ότι μπορεί να βοηθήσει να γίνουν τα πράγματα καλύτερα; ή μήπως για να αποκτήσει χρήμα και εξουσία;
Από όσο τον ήξερα το δεύτερο το αποκλείω. Τότε τί;
Αυτή η π....να η εξουσία και η διαπλοκή σε κάνει να φτάνεις σε σημείο να μην ελέγχεις τη συνείδησή σου;
Μπορεί να 'ναι κι έτσι. Αν συναντήσω τον «φίλο» μου τον Γιάννη θα τον ρωτήσω.
Τα εισαγωγικά είναι μόνο γιατί δεν ήταν στον στενό κύκλο των φίλων (συμμαθητών) που συνεχίσαμε μέχρι και σήμερα τη φιλία μας.

http://paramythia.pblogs.gr/2012/11/h-anodos-kai-h-ptwsh-toy-giannh-smpwkoy.html 

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg