Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2015

Πρώτη Σερρών: Η χειροποίητη Σημαια-( Ντοπιολαλιά) από τον καλό φίλο Παναγιώτη ΔασκαλούδηΗ χειροποίητη σημαία.
Αν και το δημοσίευσα στο παρελθόν, το αναδημοσιεύω λόγω της σημερινής επετείου.
Την εποχή της δικτατορίας 1967-1974, κάποια χρονιά δόθηκε εντολή στους χωροφύλακες του χωριού, να περιηγηθούν σε όλα τα σπίτια του χωριού και να ανακοινώσουν πως την ημέρα της Εθνικής Επετείου (28ης Οκτωβρίου), θα έπρεπε υποχρεωτικά να έχουν όλα τα σπίτια αναρτημένη την Ελληνική σημαία.
Έτσι, εκτελώντας πιστά τις διαταγές οι χωροφύλακες, μετέβησαν σε κάθε μαχαλά, σε κάθε σπίτι και ανακοίνωσαν σε όλους τους χωριανούς πως η ανάρτηση της σημαίας θα είναι υποχρεωτική. Όσοι από τους χωριανούς δεν είχαν σημαία, θα έπρεπε να προμηθευτούν και να την αναρτήσουν τη μέρα εκείνη, γιατί σε γενόμενο έλεγχο αν διαπίστωναν ανυπαρξία σημαίας, θα υπήρχαν και κυρώσεις.
Αρκετοί χωριανοί που δεν είχαν σημαία στο σπίτι τους, έσπευσαν και την προμηθεύτηκαν από τα μαγαζιά του χωριού (Αθανασίου Ζαμπέρη και Αδελφών Μέμτσα), σε ένα σπίτι όμως όπου βασίλευε η φτώχεια και η ανέχεια, το κόστος αγοράς ήταν υπολογίσιμο και υπήρχε αδυναμία αγοράς. Παρόλα αυτά, σε τυχόν γενόμενο έλεγχο από τους χωροφύλακες, θα έπρεπε την 28η Οκτωβρίου στο σπίτι να υπάρχει και αναρτημένη σημαία, πράγμα που προβλημάτιζε αρκετά τους νοικοκυραίους και η μητέρα έλεγε…
-Άντρα….. χουρουφυλάκοι μας είπαν να κουρντήσουμει σημαία……. Του ΟΧΙ θα πρέπει να ντη κριμάσουμει γιατί άμα μας δγιούν του σπίτι χουρίς σημαία θα μας τζιριμιτήσουν……
-Γναίκα…… Σίκανανι να γίνουν κι οι μπουραντάδεις κι όλνοι κιαρατάδεις…… Παράδεις δεν έχουμε να φάμει, αφνοί σημαία τώρα αριθύμσαν, σημαία τώρα να πάρουμει…… Ότι σ καπνίσει παραγγέλνουν,…… είπε ο άντρας.
Η γυναίκα της οικογένειας, σκέφτονταν και ξανασκέφτονταν τι λύση να βρει, μπήκε στο μυαλό της η ιδέα της αυτοσχέδιας κατασκευής και έτσι είπε στον άντρα της.
-Αντρα…… Κιρός για σιαματάδεις μι σ χουρουφυλάκοι δεν είνει….. Γιαζ΄κ άμα μας κόψουν τζιριμέν…… Θα κάνου μνια σημαία μουναχιά μ, κι ντεφ να γίνει……. Θα ντη κουρντίσου στου παραθύρι κι άμα έρτουν χουρουφυλάκοι, μπάριμ κάτι θα δγιούν κι θα μουλώξουν.....
-Ε άμα σι πχιάνει του μάτι, τότει κάνει σημαία…….της απάντησε ο σύζυγος.
Έτσι, σε κάποια στιγμή που ο σύζυγος έφυγε από το σπίτι και πήγε στο καφενείο, η γυναίκα πείρε μία παλιά μαξιλαροθήκη και δύο σώβρακα του άντρα της, τα ξήλωσε και με το ψαλίδι και με κλωστή και βελόνι, προσπάθησε και τελικά έραψε τη «γαλανόλευκη». Μία απλή άσπρη σημαία, με ένα μπλε σταυρό….
Κάποια στιγμή όταν γύρισε ο σύζυγος στο σπίτι, η γυναίκα του έδειξε το ιδιοκατασκεύασμά της και ο άντρας της, τη συνεχάρη λέγοντας…..
-Μπράβου ρε γναίκα……. Μπράβου….. Θα πάρου αύριου κι ένα τσιουμάκι, να ντη βάνου απάν κι θα ντη δέσου μι καναδγιό σιτζμούδγια κι έτοιμη…….Θα καρφώσου κι ένα τσιλίκι ζ νάκρα στου τσιουμάκι κι ταμάμ κι σταυρός ζου τς…… Κι άμα θέλουν ας έρτουν κι χουρουφυλάκοι……
Την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου, είχαν σημαιοστολισθεί όλα τα σπίτια του χωριού και η συγκεκριμένη χειροποίητη σημαία, δέσποζε στο παράθυρο του συγκεκριμένου σπιτιού.
Σε κάποια στιγμή, όντως ελέγχθηκαν όλα τα σπίτια από τους χωροφύλακες αν είχαν σημαιοστολισθεί, μέχρι που πέρασαν και από το συγκεκριμένο σπίτι που είχε αναρτημένη τη χειροποίητη γαλανόλευκη. Όταν όμως αντίκρισαν το σχέδιό της που ήταν του «αρχικού μοντέλου» και όχι αυτού του τωρινού με τις γαλανόλευκες ρίγες που συμβολίζει τη ρήση «Ελευθερία ή Θάνατος», αντέδρασαν και πηγαίνοντας στο σπίτι, φώναξαν του ιδιοκτήτες και τους είπαν…..
-Κύριοι, ο τύπος της σημαίας που έχετε, δεν ισχύει πλέον…… Να την αντικαταστήσετε με το καινούργιο μοντέλο, αυτό που έχει τον σταυρό στην άκρη και μπλε και άσπρες λωρίδες……
Ακούγοντας την παρατήρηση αυτή, αγανακτισμένη η σύζυγος, είπε στους χωροφύλακες……
-Ακσήτει ιδώ παλκάρια……. Ιγώ για να κάνου ντη σημαία αυτήνα, μνια άσπηρ μαξιλαρουθήκη, δγιο γαλάζγια σώβρακα τ άντραμ χάλασα κι έφαγα τα δάχλα μ για να ντη ράψου…… Άμα σας αρέσει καλά, άμα δε σας αρέσει, κόψτει τζιριμέν κι φύγτει απού δω…… Ιγώ πάντους άλλη μαξιλαρουθήκη και άλλου σώβρακου δε ξαναξιλώνου….. Βρακί ζντου κώλου μας δεν έχουμει να βάνουμει, θα τα χαλνούμει για να φκιάνουμει σημαίεις;….. Αμ δεν……
Τελικά οι χωροφύλακες, έφυγαν δίχως να πουν και κάτι και η αλήθεια είναι ότι, για πολλά χρόνια μετά, συνέχισε να αναρτάται αυτή η σημαία με το «παλιό» μοντέλο στο συγκεκριμένο σπίτι. Η πρώην μαξιλαροθήκη και τα πρώην σώβρακα, είχαν γίνει Εθνικό σύμβολο αρχαιολογικής πλέον αξίας.

Παναγιώτης Δασκαλούδης 
https://www.facebook.com/panagiotis.daskaloudis?fref=nf 

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg